Share

Ett genrep som förtjänar en rejäl käftsmäll

"Vaccinera dig, för din egen och för andras skull!"

Jag vill, för min egen och för andras skull. Jag tror på vaccin, på forskningen och på hur oräknerligt många människoliv de räddat genom tiderna. Och jag försöker vaccinera mig. Jag står i kö. Efter en dryg halvtimme kommer en förvirrad man fram till kön bestående av hundratals studenter. "Har ni en kölapp?" Skulle man ha kölappar? Var fanns de? Var fanns informationen om dem? "Om ni inte har en rosa lapp kan ni gå hem, för nu är doserna slut för idag. Vi fick bara in 450 doser."

Det går 40000 studenter på Uppsala Universitet, 5000 på SLU. Alla dessa tillhör enligt Landstinget i Uppsala Riskgrupp 2. Alltså de som ska vaccinera sig före friska vuxna utan barn, samtidigt med barnfamiljer och efter kroniskt sjuka. Under de vaccinationstillfällen som erbjudits på univeritetet, ca tio totalt, har det aldrig funnits mer än 500 doser. Högt räknat har det alltså erbjudits knappt 5000 doser hittills. Till 45000 studenter. Bra räknat, där.

Ingen information har vi fått om huruvida det finns kölappar eller inte, om vilket tid man ska vara där för att hämta en lapp. Det är olika byråer varje gång. Idag är det den 17:e november. Den 30:e får alla som inte tillhör någon riskgrupp också vaccinera sig. Det erbjuds tre tillfällen innan dess för de kvarvarande 40000 studenterna i Uppsala. Det går nog vägen, tänker Landstinget.

Hur FAN tänkte ni som planerade det här?

Poängen med att dela upp befolkningen i riskgrupper är väl att ta dem just i tur och ordning? När Landstingen gör såhär orimliga beräkningar kullkastas ju systemet. Nu kommer det finnas tusentals ovaccinerade studenter som måste trängas med resten av befolkningen i december.

Är det meningen att studenter ska skolka från lektioner flera dagar i rad för att få en möjlighet till vaccin? Att vuxna ska missa arbetstimmar och skolelever sina lektioner? Och för vad? För att stå utomhus i tre timmar och sedan inte ens få något vaccin?

Organisationen är under all kritik. Och det kan inte enbart skyllas på dålig tillgång till vaccin. I Skåne, och det tar emot att ha denna landsände som mall, har de ett skitsmart system. Där har de delat in det så att alla födda mellan vissa datum får komma en viss dag, de födda mellan andra datum nästa dag och så vidare. Ingen osäkerhet om huruvida vaccinet ska ta slut innan man får det, endast en halvtimme missad inkomst/skola per dag och mycket lugnare för personal och ansvariga.


Uppsala Landsting är således inte mina idoler för tillfället, men de är inte de enda skurkarna. De rikstäckande organ som beslutade sig för att vi inte skulle ha en inhemsk produktion i Sverige, trots att vi har en väl utbyggd läkemedelsindustri och många företag som kunnat åta sig tillverkningen, ska också ha en ordentlig spark mellan benen. Eller de som tyckte att "Uppsala har för många skolor för att vi ska kunna vaccinera där." Likaså de privatpersoner som går före i kön och vaccinerar sig nu trots att de inte tillhör någon riskgrupp. Samvete, har ni hört talas om det? Moral? Rättvisa? Inte?

Jag önskar att jag gick i tvåan i gymnasiet igen, när idrottsläraren uppmanade oss att tänka på någon vi var arga på under boxningslektionen. Då jävlar, skulle klantiga Uppsala Landsting, värdelösa organisationsmänniskor inom staten och egoistiska privatpersoner få sig en rejäl smäll på sin imaginära käft.

Tänk om det hade varit ett riktigt farligt virus. Som Björn Olsen vid UU sa: "Det här är ett genrep. Bara ett genrep."

/Zäta



Share



Kommentarer
Postat av: albin

Ja, alltså byråkratin är helt otroligt usel. Det enda vettiga hade ju varit en push-style utdelning; alla tilldelas automatiskt ett könummer. Om de nu ville nå studenter så kunde de ju bara gå igenom UUs katalog, eller abstraheara och låta universitetet göra det.



Hos mina föräldrar, ute på Värmdö, får man gå till sin vårdcentral och hämta en kölapp. Sen när man har fått den så ska man åka till Gustavsberg, typ en halvtimmes ganska komplex bussresa med byten bort, och vaccinera sig. Men de ändrar sig hela tiden, och till slut fick de anställa vaktbolag vid vårdcentralen för att skydda de anställda från uppretade människor.

2009-11-17 @ 15:22:44
URL: http://eval.nu/blog



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0