Share

Ett litet förtydligande

Jag inser att jag har fått en hel del nya läsare, och att dessa inte läst igenom hela bloggen utan bara de senaste inläggen. Naturligt nog. Läste vi alla bloggar från scratch skulle vi få både ögonproblem och missa vår utbildning på köpet.

Men inläggan finns ändå där i ett sammanhang. I ett sammanhang av kluvenhet och funderande. I ett sammanhang där jag jobbar stenhårt på att skilja på strukturer och individer.

Alltså. På ett strukturellt plan reproducerar vi en negativ kvinnobild när vi kontinuerligt köper klänningar och glitter till flickor och aktiverande leksaker till pojkar. På det individuella planet är det mer komplicerat än så. En person som köper en högt önskad prinsessklänning åt en liten flicka behöver inte vara vare sig medveten eller medskyldig till att skapa en värld där kvinnor bli andra klassens medborgare. Denna person, så väl som den lilla flickan, ser sina val som fria val. Vilket de också är, även om de görs i en kulturell kontext som rätt sällan är ultimat ur ett genusperspektiv.

Som jag skrivit om ett flertal gånger, och säkerligen kommer att återkomma till, detta är ett av mina största intellektuella stötestenar. Hur kan jag vara feminist, förstå hur underordning skapas och jobba för en rättvis värld och samtidigt vara kvinnlig på det sätt jag vill vara. Jag vill nämligen ha höga klackar, söta klänningar och prata om relationer. För mig är denna blogg en del i den process som det innebär att hitta en hållbar balans mellan mina ideologiska tankar och verkliga känslor. Jag inser mycket väl att mina preferenser (till klackarnas fördel, alltså) skapas i en kultur med starka maktstrukturer som hindrar mig som intellektuell varelse på grund av mitt kön, men denna insikt frikopplar mig inte från denna struktur. Jag vet heller inte om det är vad jag vill. Jag vill kunna vara jag, i "underordningssymboler som rosetter" (citat från lektionen idag) och ändå accepteras som kompetent, förnuftig och självständig. På alla plan. Utan en slöja av "trots-att-hon-är-tjej." Jag kan aldrig bli man. Jag vill inte bli man. Jag vill bara bli sedd som människa i första hand.

Feminism is the radical notion that women are people.

Tyvärr genomsyras vår värld av nedvärderande diskurser, symbolsystem och underförstådda könskodningar, som gör att kvinnor inte värderas på samma sätt som normen - männen. En insikt om detta är bra. Att försöka leva sitt liv utanför eller tvärtemot en könad värld är omöjligt, även om det finns en mängd sätt att motverka förtryck på.


Rent konkret skulle jag översätta ovanstånde väldigt teoretiska resonemang till:


Det är lättare att leva med och motverka snedfördelade maktförhållanden om man vet mekaniskmerna som verkar bakom dem.

Det är inte bra att vara konsekvent till varje pris. En medvetenhet är alltid bra, men hur mycket denna medvetenhet sedan får påverka ditt liv är bara upp till dig.

Det är bra att ifrågasätta. Makt, feminism, mig, dig själv. Det är så vi utvecklas.

Feminismen ger inte några svar på hur vi ska leva våra liv. Den ger teoretiska verktyg för att analysera könskodade maktstrukturer och föreställningar om kön.  Men hitta sätt att motverka, om vi nu finner att något är fel, får vi göra själva.

Du är inte ond om är feminist och gillar rosa.

Du är bra. Det är i alla fall min högst personliga åsikt, att alla som trillar in här och skakas om lite i sina tankebanor, kritiserar mig eller kanske håller med, är bra. Fast nu jag kanske lite partisk. Men det är ju å andra sidan min högst personliga värld det här, och jag har bestämt mig för att mina läsare är bra läsare. Sådetså.

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: Fritz

sv: Nej inte alla, men det är många så ibland känns det som alla. Jag tror inte jag hade varit såhär pratglad om jag inte hade rest så mycket som jag har gjort nu. Man får en annan bild då. Och det där med att folk utomlands pratar på bussen är faktiskt inte en myt. Man kanske inte för långa diskussioner men lite småtjattrande. Strögar man omkring på smågatorna i Kanada, där man inte möter jätte mycket folk, så hälsar nästan alla på en. Fast man är främlingar. Det händer inte ofta här.

2009-11-12 @ 19:58:35
URL: http://bittersweettaste.devote.se
Postat av: Felicia

SV: Nej. Vi är väl många "medskyldiga" och hon blir något slags fenomen som hon själv dras med i. Det finns mycket att analysera där...

2009-11-12 @ 20:03:39
URL: http://vykorttillminsyster.blogg.se/
Postat av: F R I D A M [freedom]

Måste beundra din otroliga förmåga att skriva, mycket imponerande. Och det du skriver om har även jag skrivit om, eller ungefär samma banor i alla fall. Det är klart att kvinnor och män lever olika liv, när vi tjejer bli uppfostrade med leksaks-spisar och rosa fluff, medan killar kör runt i sina monster-trucks. Jag ogillar de faktum att könet i många fall kan påverka en människas liv negativt, skulle gärna vilja se ett liv där man ser människan istället för vad den har mellan benen. Mycket bra inlägg.

2009-11-12 @ 20:34:46
URL: http://fridam.se
Postat av: Zettermark

FRIDAM: Oj, stort tack för berömmet! Kul att fler inser hur det ligger till och vågar/vill prata om det :)

2009-11-12 @ 20:46:29
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tack för lästipset, det måste jag kolla upp!

Jag älskar själv att tolka och tolka om inget att be om ursäkt för. Tycker bara väldigt intressant att läsa:)

2009-11-12 @ 22:20:40
Postat av: Candy

Nu har jag läst det och jag är glad att du gjorde en slags "översättning" på den väldigt teoretiska inledningen, för ibland tappar jag bort mig totalt i texter med många ovanliga eller skolboksaktiga ord.



Jag förstår i alla fall vad du menar, tycker du förklarar det bra och är glad att du skrev det här inlägget.

2009-11-15 @ 22:51:48
URL: http://eyecandy.devote.se
Postat av: amandolin

hey katten

citatet (som även står på min toalettvägg) är som följer >>Feminism is the radical notion that women are people<<

but hey..

2009-11-26 @ 22:19:42
Postat av: Zettermark

Jag säger som Björne: Ja, jag sa ju det?



Okej då. Jag såg det en sekund på din tröja, liksom vad BEGÄR du? :D

2009-11-26 @ 22:42:36
URL: http://zettermark.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0