Share

I leksaksaffären

Lilla J fyller snart sju och detta ska såklart firas.

Till höger är det ljusrosa och till vänster är det blått och svart. Färgerna i sig gör väl ingen skada, men det gör den tydliga uppdelningen. Dels för att små barn genom att bara passa in på en avdelning lär sig att de ska tycka om vissa saker och inte andra, dels för att typen av leksak skiljer sig otroligt mycket åt mellan avdelningarna. Till tjejernas förlust såklart. På tjejavdelningen är det passiva lekar som gäller. Det är klänningar, halsband och förprogrammerade dockor. På killavdelningen är det aktiva lekar med fart, egen konstruktion och fantasi som framhävs. Självklart generaliserar jag, och visst är även småkillarnas lek med figurer som redan har en personlighet och historia (Spiderman! James Bond! Batman!) snarare än att hitta på egna ett problem, men faktum kvarstår: killar ska vara aktiva och tjejer ska vara passiva.

Vilken egenskap var det som värderades högst nu igen?



Självklart vill jag göra vad jag kan för att motverka denna trend i mina små släktingas vardag. Jag tycker som bekant att alla barn ska få möjlighet att välja själva, även om samhället gör sitt bästa för att likrikta dem. Men tänk om flickorna vill ha dockor då? Ska du förvägra dem det? Hade jag en liten kusin som innerligt önskade sig en docka för att hon inte hade någon, skulle hon förstås få en. Men hittills har så inte varit fallet. Mina små tjejkusiner och småsystrar har tjugo dockor var, men inget lego. Det har deras storebröder. I en värld som gör allt för att polarisera två kön vill jag, om inte vända processen, i alla fall inte bidra till den. Icke könssteriotypa födelsedagspresenter är ett steg på vägen.

Sedan ska de förstås gilla presenterna, som gärna får vara lite orginella eller lärorika också, vilket gör det hela ännu svårare. Man kan ju inte bara byta avdelning i leksaksaffären och tro att allt blir bra, liksom. Den här gången slutade det med ett bokstavstyper och färg som man kan trycka på papper till lilla J, något så ovanligt som en fantasyroman med en kvinnlig huvudkaraktär till killkusinen och en klätterställning till gerbiler som tjejkusinen önskat sig. Jag är rätt nöjd, även om lilla J säker har något liknande redan.

Det är nästa problem. Lilla J har ALLT, alla kategorier, och är ännu för liten för att ge presentkort eller upplevelser till.

Stön.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Nina

Så himla sant! Jag förstår inte varför leksaker måste vara så steriotypa.

2009-10-30 @ 15:31:08



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0