Share

Fp:s förslag om elitklasser - kan det göras på ett bra sätt?

Vänstern brukar generellt vara kritisk till att skilja ut skolelever från varandra. Vänsterpartiet vill tillexempel inte ha några betyg alls, utan skriftliga omdömen. Skulle jag inte vara rosa i politiken skulle jag definitivt vara rödgrön, men deras skolpolitik har jag alltid haft lite svårt för. Nu menar jag inte att jag köper FP:s förslag om elitklasser i högstadiet rakt av, men jag tycker det är naivt att tro att alla elevers behov ska kunna tillgodoses på samma sätt inom skolan. Det är bara att titta på hur det gick när högstadiet likriktades för alla - en miljon kulturklasser och sångklasser och fotbollsklasser och miljöklasser poppade upp. Folk är olika, och vill ha lite olika saker.

Självklart behövs en gemensam grund och högstadiet är ofta för tidigt att rikta in sig för mycket i, men jag tycker inte att akademiska eller sk "pluggämnen" ska uteslutas från specialiseringen av ogenomtänkta "elitism är hemskt!"-skäl. Fotboll är helt okej att vara bra på. Matematik som specialisering blir plötsligt elitism. Jag vill jobba mot klyftor i samhället på en massa olika sätt, men klyftor är inte samma sak som individuella olikheter. Vissa behöver mer stimulans i vissa ämnen, och extra mattestenciler är ärligt talat det tråkigaste som finns.

Frågan är hur rätttvist det skulle bli i praktiken. När jag gjorde mitt projektarbete om jämställd taltid i klassrummen både läste jag en del intervjuer och gjorde egna med lärare. Nästan alla var överens om att killarna var de som var extra superintresserade och begåvade av ett visst ämne, medan tjejerna mest fick bra betyg för att de planerade och var duktiga. Sanningshalten i detta kan diskuteras, men lärarnas attityder är väldigt viktiga. Jag tror också att tjejer planerar mer, och de har bevisligen bättre betyg. Vi behöver ha det, för vi behöver komma in på bra universitetsutbildningar för att få jobb. Det är mycket lättare för killar att få jobb utan adekvat utbildning. (Läs gärna Det ordnar sig ifall ni inte tror mig) Frågan är om denna planering och högprestation överlag hindrar tjejer från att vara extra duktiga i något ämne. Sådär så att de skulle bli puschade av en lärare att söka en spetsutbildning. Självklart är tjejer också begåvade, men att ha MVG i allt tar trots allt mer tid än att koncentrera sig på ett ämne för att det är kul och få G i resten. Det senare beteendet lär dock premieras när spetsklasser införs. Jag är övertygad om att eleverna som planerar kommer klara en spetsutbildning bättre än de som bara förlitar sig på begåvning, men kommer lärare och elever att inse detta?

Jag tror att försiktigt genomförda spetsklasser i pluggämnen kan leda till stärkt självförtroende hos de högpresterande "plugghästar" som är mogna nog för att hantera ett högre tempo och vara bra för Sverige genom att kompetens uppmuntras och tas tillvara redan på högstadiet. Dagens lösning där duktiga elever helt sonika flyttas upp en årskurs blir väldigt ofta fel då du ovasett begåvning missar ett helt år av social skolning och riskerar att hamna utanför. Det är inte elitistiskt att låta begåvade barn få utnyttja hela sin potential, det är snarare småsint att förneka dem den chansen. Jantelagen tar sig löjliga propotrioner här. Det är okej att vara duktig. Smart och begåvad också, så länge du inte tror att din intelligens eller begåvning gör dig bättre och mer värdefull än någon annan.

Samtidigt är det svårt att genomföra spetsklasser på ett rättvist sätt i ett samhälle som är så skevt. Hur många barn från arbetarhem kommer hamna i spetsklasserna? Hur många med invandrarbakgrund? Hur många tjejer?

Med utbildning i jämställdhets- och mångfaldsfrågor, tillräckligt små klasser för att alla barn ska kunna få hjälp i skolan och inte hemma och en medvetenhet om strukturella problem som skapar orättvisor tror jag att det går att genomföra på ett bra sätt. Men dessa synpunkter är väl knappst inskrivet i Fp:s förslag och de rödgröna som har potential att göra det bra, kommer knappast heller att skriva ett förslag om spetsklasser. Det är synd att en fråga som har potential att skapa ett lite bättre samhälle ska falla mellan stolarna för att blocken vägrar kombinera sina ideologier och tankar.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Dvärghundspossen

Jag känner mej också lite kluven i den där frågan. Spontant så tänker jag att f-n vad skönt om man hade fått gå i elitklass i grundskolan, så hade man sluppit alla stökiga idioter som hatade "plugghästar" (läs alla som var smartare än dom själva). Samtidigt så känns det som om det borde vara hypotetiskt möjligt att ha rätt stora variationer inom en klass, att stötta alla att lära sej i SIN takt utan att för den skull behöva dela upp klasser i bra och dåliga.



Mycket av dom jobbigheter man som "smart" upplever i en helt vanlig skolklass beror väl på att klassen är allmänt stökig, att ungar med t ex dyslexi inte får ordentlig hjälp och så blir dom arga och missanpassade och tar ut sin ilska på dom som har lätt för sej istället, att lärarna har nån konstig rädsla för smarta barn och känner sej hotade i sin lärarroll, såna saker. Elitklasser blir kanske nåt man inför ISTÄLLET för att ta tag i såna problem...



Och ja, det blir säkert en tidig bortsortering av ungar från arbetarhem om elitklasser införs, och ännu mer social snedrekrytering till universiteten.



Däremot så tror jag absolut det skulle vara en massa tjejer i spetsklasserna, så just DET känns inte som nån invändning. Tjejer har ju generellt bättre betyg än killar, det skriver du ju själv. Tjejer är ofta ambitiösa (kanske ofta överdrivet ambitiösa), och skulle säkert i hög grad söka just såna klasser. Om antagningen skulle ske genom att lärarna fick peka ut vilka elever dom trodde hade bäst geni-gener så kan man tänka sej att det mest skulle bli killar pga fördomar, men så kommer väl antagningen knappast att se ut...

Så jag har väldigt svårt att tro att ett sånt system skulle sortera bort tjejer, men det finns ju andra invändningar man kan göra.

2010-08-18 @ 20:14:07
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Zettermark

Jag håller med, mindre klasser skulle hjäla mycket. Kanske har du rätt om tjejerna, men som sagt tror jag inte att det är det största problemet heller utan snarare klass- och rasklyftor.

2010-08-18 @ 22:24:10
Postat av: Sam

> Det är synd att en fråga som har potential att skapa ett lite bättre samhälle ska falla mellan stolarna för att blocken vägrar kombinera sina ideologier och tankar.



Jag stödjer det här uttalandet.

2010-08-19 @ 06:42:41



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0