Share

En sexliberal romantiker

Inom loppet av en vecka har jag blivit beskylld för att vara både romantiker och sexliberal. Lustigt? Ja. Låt oss höra sammanhangen.

Vi satt uppe ett gäng i måndags natt och pratade musik, filosofi och teknik. Vi kom in på förenade nervsystem. Alltså att en människa ska kunna känna vad en annan person upplever genom teknik som förenar deras nervsystem. Den ultimata formen av detta (enligt detta sällskap) skulle förstås vara att uppleva någon annans orgasm. Jag argumenterade bestämt mot rimligheten i att detta skulle bli möjligt för vanliga personer inom vår livstid, oavsett vad som skett på ett laboratorium i USA år 2009. Dessutom, om det nu skulle gå, skulle det bara bli ett svagt eko av den andras orgasm, hävdade jag. Liksom artificiell hörsel låter annorlunda än biologisk. Detta tolkade killarna som att jag var romantiker. Huh? Jag skulle säga realist, jag. Mina argument hade inget med det romantiska i orgasmer att göra, utan var strikt kostnads- och biologibaserade. Jag skulle gärna känna någon annans orgasm. Mer än gärna. Jag tror bara inte att det kommer ske inom min livstid.

Jag kan inte låta bli att undra om romantiker-slutsatsen drogs på grundval av mitt kön. "Tjejer kan ju inte tycka att teknik och kärlek hör ihop." Kan ni hitta någon annan förklaring som är mindre långsökt?

Under nyårsfirandet pratade jag och en ung man om bakgrunder och livssyn. Han hävdade först att jag var väldigt annorlunda som var så liberal och feministisk, varpå smålog lite eftersom det politiskt i Sverige idag är rätt svårt att förena dessa två läror. Då ångrade han sig och sa: "nej men sexliberal, då." Vi hade tidigare under kvällen lekt en yttrest trevlig (tycker jag, som aldrig skäms men är dödsnyfiken av mig) dryckeslek som gick ut på att alla skulle skriva ned en pinsam/snuskig/konstig/annorlunda sak om sig själva på en lapp och sedan skulle alla andra gissa vem det gällde. Jag trodde därför att han baserade sitt uttalande på vad som stått på min lapp, vilket jag fann rätt otrevligt eftersom det stått att jag haft sex med någon av samma kön där. Den som tycker att det är sexliberalt är inte på samma våglängd som jag. Dock visade det sig att han snarare syftade på att jag ville och vågade prata om "sådana saker", ett mycket bättre skäl enligt mig.

Hur som helst kan det tyckas väldigt paradoxalt att vara både romantisk och sexliberal. Men jag har, av förståeliga skäl, funderat lite på det där på senaste tiden och kommit fram till att det beror helt på hur man definierar ordet romantik.
(Rent filosofiskt även hur man definierar sexliberal, förstås, men det tar vi en annan måndagsnatt.) Den klassiska bilden av romantik innehåller som ni vet röda rosor, kärlekssånger, att vilja ha någon för sig själv, ömt sex och överraskningar. Jag har inte kollat upp vad ordet sexliberalism egentligen står för, men om det betyder att man tycker att folk får ha sex när, hur och med vem de vill så länge alla är med på det och tycker om det skulle jag säga att jag är sexliberal, ja. Detta behöver förstås inte utesluta röda rosor. Inte heller ensamrätten på någons annas kropp, eftersom att man kan tycka att andra får ha sex med vilka de vill medan man själv är monogam. Därmed inte sagt att det är min bild av romantik. För mig har romantik väldigt lite med spenderade pengar, smicker och avundsjuka att göra. Romantik för mig är uppriktiga känslor, och kanske en och annan välgjord kopp te för att uttrycka dessa. Stora gerster, dyra stenar och ensamrätt på någon annan hör inte till, tycker jag.

(Nästa filosofiska fråga blir nu: Om jag omdefinierar ordet romantik så här mycket, är det då fortfarande romantik, eller något helt annat? Men återigen, en annan måndagsnatt.)

Efter att nu ha totalsågat allas argument gällande mina personlighetsdrag och den vedertagna synen på kärleksuttryck, tänkte jag sy ihop det hela med att säga att ni, helt ovetandes förstås, hade rätt. Jag kan faktiskt inte komma på något bättre sätt att beskriva mig själv än med orden sexliberal romantiker. Jag gillar att prata om sex och jag tycker att folk får ha det hur de vill, samtidigt som jag blir dödligt förälskad och sitter uppe halva nätterna medan de vackraste och sorgligaste kärleksångerna går på repeat.


Ett uppriktigt tack för den bakvända insikten, till alla filosoferande pojkar.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Sam

Insiktsfullt, men jag kan inte minnas att alla killar enades om att du var romantiker istället för realist. Mitt minne är å andra sidan inte alltid att lita på.

2010-01-02 @ 22:03:47
Postat av: Zettermark

Du har nog rätt i att ingen enades om något, men utpekad som romantiker blev jag likväl. Som tur var.

2010-01-02 @ 23:21:47
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Candy

Det ena behöver verkligen inte utesluta det andra, jag tror också att man kan vara både sexliberal (himla lustigt ord!) och romantiker på samma gång, i alla fall förutsatt att sexliberal är som det ordet som du definierar det som. Längre orkar jag inte tänka just nu. =P



Romantik för mig kan vara både det du beskriver och den klassiska tolkningen av romantik. Inte heller där tycker jag att det ena måste utesluta det andra. Dock kanske själva betydelsen av romantik rent språkligt sett SKA handla om att ge bort presenter och liknande? I sådana fall blir ju våran syn på ett sätt fel, då är det inte längre romantik... men, tja, jag vill i alla fall hoppas att romantik inte bara måste handla om presenter. Personligen gillar jag att ge bort saker och uppskattar absolut att få saker, det behöver inte vara dyra saker, men favoritgodiset någon gång ibland eller en ros när jag är lite nere piggar verkligen upp. Detta ska dock kombineras med allt det känslosamma för att vara nåt att ha. =)



Svar: Ja, fy fan. Jag hoppas att jag slipper uppleva ett sådant igen. Gott nytt år!

2010-01-03 @ 04:07:46
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: Zettermark

Candy: Mmm, utan känslor blir det bara platt. Som i Merci-choklad-reklamen, uuuhhh. Men ibland undrar jag också om inte kärlek är att snubbla in i en bokaffär och vilja köpa var och varannan bok för att man tror att hen kommer tycka så himla bra om dem...

2010-01-03 @ 13:22:43
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Sofia i London

jo men sådär är jag oxå. jag är väldigt romantisk (och som sagt har inte romantik något o göra med spenderade pengar) men tycker samtidigt att alla får ha sex med vilka de vill!

2010-01-03 @ 19:27:53
URL: http://sophedeluxe.devote.se



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0