Share

Jag äter kött

Och det finns verkligen ingen anledning till det som inte har att göra med vana och lathet. Det finns faktiskt inte några bra anledningar alls till att äta kött. Det skulle möjligen var om någon var allergisk mot en massa annat eller hade någon allvarlig bristsjukdom som gjorde att kött var speciellt bra för dem, men jag faller inte i någon av kategorierna.

Jag åt kött som liten. Jag tyckte att det verkade vara besvärligt att vara vegetarian som tonåring. Hemmifrån har det dessutom alltid låtit ungefär såhär: "Nej, du är redan så pytteliten, du behöver all näring du kan få i dig! Slutar du äta kött så slutar jag laga mat åt dig!" Och laga mat är ungefär det tråkigaste jag vet, så det var effektiv utpressning. Men som sagt, det handlar endast om lathet. Självklart skulle jag inte gå ned i vikt om jag tänkte på vad, hur och när jag åt, oavsett köttinblandning.

Jag äter rätt lite kött. Åt inte nötkött i ett halvår. Väljer gärna bort allt kött och umgås dessutom mycket med vegetarianer (och tillhör inte kategorin som tar med sig en stek till den vegetariska middagen för att hen "behöver riktig mat"). Bortsett från det har jag ändå inga giltiga skäl till att fortsätta äta kött. Det är enklare och Det är gott håller liksom inte. Miljöförstöring, vidrig djurhanering, kostnad och allmän etik väger odiskutablet tyngre.

Men faktum kvarstår att jag måste tänka på vad jag äter för att inte gå ned i vikt, och eftersom jag varit köttätare hela mitt liv vet jag inte hur min kropp fungerar som vegetarian. Som sagt, jag är övertygad om att det skulle gå bra, men jag vill inte göra något överilat och kämpa med vikten i flera månader efteråt. Så jag önskar mig vegetariska kokböcker och funderar över nya maträtter och, utan att referera till dåliga fantasyberättelser, bidar min tid...

Med allt det sagt. Fasiken vad jag kommer att sakna vissa maträtter.

Pasta carbonara
Lammkorv med hemmagjort potatismos
Mcdonalds QP (nej jag är inte stolt över detta, men den är en av mina tyngre laster)

Pizza Milanese från den lokala pizzerian
Ost- och skinktoast
Köttbullar med lingonsylt och brunsås
Leverpastej!

Mmm. Adjö.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Albin

Jag befann mig i detta velar-tillstånd ganska länge innan jag blev först vegetarian (för att min syster blev det och jag såg en chans) och sedan vegan i samband med min flytt hemifrån. Alltså jag har inte hittat några bra argument för köttätande eller djurhållning, och bara bra argument mot (jag skrev om det ganska kort här: http://eval.nu/blog/2009/12/18/po-tidholm-och-rattfardigande-av-lidande-med-mer-lidande/ och bloggaren Eyerouge har tagit upp det flera gånger, bl.a. här: http://chaosrealm.net/eyerouge/2009/02/07/veganers-bojkott-i-siffror/).



Vad beträffar näringslära så har jag en kort guide om detta för nyblivna veganer och deras oroliga föräldrar om du vill låna (den kan säkert anpassas till vetetarianism också), och det finns högvis med receptsajter på nätet, t.ex. http://veganvrakrecept.blogspot.com/ eller http://vegania.net/ eller http://veganbidraget.blogspot.com/ Jag håller också på och funderar på hur man skulle kunna bygga en digital receptsamling med mer avancerade urvalsfunktioner ("hitta all mat som innehåller mycket järn", "hitta alla rätter som innehåller sparris, ris och olivolja" o.s.v.).

2010-01-18 @ 22:59:17
URL: http://eval.nu/blog
Postat av: Albin

P.S. på eyerouges sida finns en länk till en FAQ i PDF. Den är möjligen det bästa som har skrivits om veganism, någonsin.

2010-01-18 @ 23:00:19
URL: http://eval.nu/blog
Postat av: Zettermark

Weei! Tack Albin!

2010-01-20 @ 12:16:16
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Amandolin

Hej du.

Jag tänkte tipsa dig om bra kokböcker men kom snart på att jag h a a a t a r kokböcker och tror överhuvudtaget inte på regler i köket (förutom veganismen).



Nu är det ju trots allt detta som du efterlyser så jag går till min hylla med sorgsna och ignorerade böcker - kokbokshyllan. (rysning)



Först hittade jag lite foldrar och t.ex. http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/material/order/vegoland.pdf

som med övriga foldrar finns att hitta på http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/material/order i pdf-format.



Sedan. Böcker. Jag tänker inte hävda något särskilt om någon av dessa - jag läser dem inte, men jag tror att de fungerar för dom som önskar använda dem.



»Vegetariska kokboken« http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153425723

Verkar ha fina bilder nu när jag bläddrar och är en tjock och redig bok.



Boken »Mat Veganen« står även där http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197638307 hur avtändande bokbeskrivningen än må vara. Verkar även den vara en baskokbok av fin kvalité.



Det enda jag någonsin läser i receptväg och det enda som jag helhjärtat kan tipsa om är givetvis »Grönsakslandet«, ett ynderbart fint zine som finns att finna lite överallt. Tyvärr verkar de vara slut på hemsidan nu som förövrigt är bra om du ids leta lite. http://veganvrak.blogspot.com/

Kolla om det ligger och slänger några på Hugos, åtminstone #3.



och btw, »Vegansk näringslära på vetenskaplig grund« http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185506796



mja mje. Jag hoppas att det går bra för dig.

Hipphipphurra.

pous

2010-01-20 @ 16:21:20
Postat av: Sanna

Hm, jag gick nog lättare upp i vikt när jag var tonåring än nu, men jag vet inte hur mycket som berodde på att jag åt kött då. Hur som, pasta carbonara går ju att göra i en fantastiskt god vegetarisk version. Nu har ju jag inte ätit kött sedan jag var sexton så jag kommer knappt ihåg hur vanlig carbonara smakar, men men. Byt bara ut köttet mot Halloumi (en ost som går att steka, typ, smakar lite salt och väldigt gott).



Bra vegmat med mycket kalorier, och som dessutom är sjukt gott, är hemmagjord olivpesto. Ta en massa oliver och typ 1/3 del så mycket solroskärnor (eller pinjenötter) häll på olja, krydda med vitlök, salt, peppar, tomatpuré. Om en vill kan en ha ner soltorkade tomater, basilika och oregano eller något annat gott. Mixa i en mixer, smaka av och ha på mer av det som saknas. Ätes med fördel till varm pasta, i en pastasallad eller på macka.



Men ja, jag förstår att du tvekar. Själv äter jag ju mängder av mjölk och ägg, så veganismen är liksom inte ett alternativ för mig då jag skulle förlora typ hälften av de grejer som jag gillar att äta. Och det skulle nog inte vara så bra för mitt gå-upp-i-viktprojekt. Men det är ju inget krav på folk att de måste vara vegetarianer, jag ser det väl mer som en skala än som två motpoler. Det är väl bättre för miljön och djuren att du äter lite kött än att du äter kött varje dag.

2010-01-25 @ 11:41:32
URL: http://kollektivetunderlivet.wordpress.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0