Share

Den tecknade manliga blicken



För ett par dagar sedan såg jag denna blid på facebook. Jag kommenterade lite upprört i förbifarten: Fitta! Kuk och fitta. Inte kuk och bröst. Vi har ett eget könsorgan, inte en icke-penis.

Det utlöste en lång diskussion mellan mig och en person som inte tyckte att det var ett problem alls. Jag har i alla fall svårt att se något i den här serien som värderar bruket att betrakta bröst som kvinnliga sexuella attribut framför könsorganet. - Björn Lindström

Den diskussionen utmynnade i något slags samtycke efter många långa kommentarer, så jag tänker inte ta upp hela här, men jag vill använda bilden som utgångspunkt för ett inlägg. Serien handlar som synes om en nutida manlig forskare som tolkar en dåtida lek mellan två män där de ritar bröst och penisar som en fertilitetsrit. Poängen är att tolkningar ofta är svåra att göra i efterhand, och sen är såklart sex alltid lite extra kul.

Det är en ganska bra poäng, och visst är det en harmlös serie i sig, men den speglar ett alltför vanligt fenomen. När det kommer till kroppen utmärks män av kukar och kvinnor av bröst. Jaha, men så är det ju? Varför är detta ett problem?

Nja, anledningen till att vi tycker att det är så är kanske inte så självklar som den verkar. Varför utmärks inte män av icke-bröst och kvinnor av fittor? Jag har skrivit förr om att det kvinnliga könsorganet så ofta reduceras till en icke-penis. Detta är förstås problematiskt eftersom det kvinnliga könsorganet är ett eget organ med detaljerad anatomi, inte en brist. Jag tror inte att osynliggörandet av vulvan har särsklit mycket med dess egentliga anatomi att göra (vilket uttalanden i stil med "men vårt könsorgan SYNS ju inte!" antyder), utan mer med konstruktionen av kvinnlig sexualitet som något skamligt. Freud var inte ensam och ska inte ensam bära skulden, men just "brist" var hans formulering när det kommer till fittan. Härligt.

I diskussionen uppkom frågan om att det är naturligt för män att tycka om bröst, och därför elakt att säga åt dem att de inte får göra det. Med tanke på hur lättförklarat mäns intresse för kvinnliga bröst är med sexuell selektion tycker jag också att det är människofientligt att skuldbelägga preferensen. - Björn Lindström

Män får självklart tycka om bröst. Kvinnor får självklart tycka om bröst. Det är inte vad det handlar om. Det handlar om att bröst inte är ett könsorgan. Om att kvinnobröst i vår kultur är en symbol för manligt begär (inte verkliga bröst alltså, utan som symbol) och att kvinnors könsorgan alltför ofta osynliggörs. De allra flesta använder sina könsorgan för att njuta. Penisen får vara med, symbol för manlig lust. Kvinnobrösten får vara med, symbol för manlig lust. Och är det någon som fortfarande tvivlar på att serien är gjord ur ett väldigt manligt perspektiv är det bara att kolla på de ganska tydliga könsmarkörer som personerna i den har. Typ skägg och kostym och så. Alla är män.

Var är kvinnans lust?

Jag vet att det bara är en fånig seriestrip, och som vanligt kom argumentet "men tror du verkligen att de var medvetet sexistiska?" upp i diskussionen. Jag vet inte, jag har inte talat med upphovsmakarna, men troligen ser de inte sig själva som sexister. Ytterst få människor gör det. Men jag är av åsikten att upprepade handlingar väger tyngre än uttalanden, vilket alltså gör det omöjligt att uttala sig i det här fallet eftersom det bara handlar om en serie. Jag har också sett mycket värre sexistiska bilder. Men alla dessa argument tar inte bort faktumet att serien speglar en trist verklighet där kvinnors sexualitet sällan får vara med och där männens sexualitet framställs som en ostoppbar drift, stereotyper som kan begränska båda könen, men som oftast begränsar kvinnors vardag mer.

Det kan kanske tyckas ironiskt att tolka en serie som handlar om övertolkning, men jag tycker nog att det är mer ironiskt att en bild som vill säga något visst om sin samtid istället säger något annat med ofrånkomlig tydlighet.

/Zäta


Share



Kommentarer
Postat av: Henke3

SMBC är annars en jäkligt bra serie!

2010-06-29 @ 18:42:44
Postat av: emma katten

word up igen sofia!

detta är bara början på fitta-kukrevolten!!

2010-06-29 @ 19:06:56
Postat av: Zettermark

Henke3: Hahaha, den första serie som kom upp när jag tryckte på random var denna: http://www.smbc-comics.com/index.php?db=comics&id=1917

En jäkligt bra serie som bara råkar vara liiite fixerad vid boob-drawings?



Emma: Nu kör vi!!!

2010-06-29 @ 19:35:32
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Sofia i London

vaginor är ju lite läskigare än penisar för nån orsak... eller så kanske penisen funkar som substitut för ickebrösten?

2010-06-30 @ 15:18:01
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Intersexorwhat

Råkade hitta detta gamla inlägg av dig när jag sökte på google, har inte läst några inlägg av sig innan jag själv började blogga tror jag.



Iaf så måste jag säga att jag håller med dig! För övrigt så är denna serie (Saturday Morning Breakfast Cereal) en dålig serie över lag (inte enbart denna stripp) och jag skrev ett kortare inlägg om den i början av mitt bloggande.



Efter att ha läst ditt inlägg kan jag inte mer än hålla med dig om att fittan försvinner i vardagen! Det är alltid "kuk och bröst" som gäller, vad hände med fittan liksom? Kolla in Lustgården här i Uppsala någon gång, de har kuksugrör och bröstsugrör, kukmakaroner och bröstmakaroner, kukstatyer och bröststatyer osv. Jag har reagerat över det flera gånger och fattar inte att de som jobbar där (som till största del verkar vara kvinnor) inte lägger märke till detta själv!

2011-10-28 @ 19:47:49
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0