Share

Låt inte Lindbegs brott påverka jämställdhetsarbetet negativt

Före detta polischefen i Uppsala, Göran Lindberg, är som väl ingen missat anklagad för en mängd grova sexbrott så som sexköp och våldtäkt. Det är förstås fruktansvärt att en polischef begår grova brott, men det vänder sig lite extra i magen när det talas om hur Lindberg var en jämställdhetskämpe inom poliskåren. Han brukade föreläsa om jämställdhet och kvinnors rättigheter, samt vikten av förebyggande åtgärder för att förhindra våldtäkt. Lindberg står åtalad för 23 olika punkter, en mängd sexköp, förmedling av sexköp och flera våldtäkter, vissa av minderåriga.

Enligt dagens UNT är det vanligt att brottslingar lever dubbelliv på det här sättet, och en expert säger att "kampen för jämställdhet är den stora förloraren. Oavsett om han förlorar eller inte så tror jag att män som står upp för jämställdhet kanske kommer betraktas med större misstro."

Jag tycker att det skulle vara förfärligt om Lindbergs beteende fick påverka folks bild av jämställda män. Generellt har kvinnomisshandlande män en mycket dålig kvinnosyn och kan med hjälp av denna berättiga sina egna brott. "Kvinnor är objekt och objekt kan inte såras"  Lindberg har inte erkänt någon våldtäkt, utan bara sexköp och hävdar att allt sex var frivilligt. Han verkar alltså ha en snedvriden världsbild.

I mina ögon bevisar Lindbergs brott bara att det behövs fler insatser mot våldtäkt och attitydförändrande metoder. Förhoppningsvis kan avslöjandet av Lindberg uppmärksamma vilka stora problem det finns i vårt samhämhälle, och vikten av ett genuint jämställdhetsarbete. Jag hoppas innerligt att folk inte kommer att vara misstänksamt inställda mot män som betonar jämställdhet bara för att en person har begått hemska brott. Det behövs fler män som jobbar med jämställdhet, som förstår att det är strukturella problem som berör alla människor och inte "bara" kvinnor.

Uppmärksamheten kring Lindbergs sexbrott borde kunna användas för att starta nya projekt kring jämställdhet och kvinnovåld, och på så sätt i längden kunna påverka jämställdhetsarbetet positivt, trots det uppenbara bakslag som en polischefs kvinnofientliga brott innebär.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Amanda Svalin

http://lilithsvalin.wordpress.com/2010/07/05/lindberg-ar-ett-strukturellt-problem-inte-ett-individuellt/

2010-07-06 @ 10:53:55
URL: http://lilithsvalin.wordpress.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0