Share

Det livsviktiga tjejsnacket (systerskap #2)

Tjejsnack. Hur klingar det egentligen? Jag tänker i alla fall på Bridget Jones, överanalyserande och skvaller. Inte särskilt positiva konnotationer med andra ord.

Är det automatiskt tjejsnack när tjejer pratar med varandra? Om jag och två kvinnliga kompisar pratar om nyliberalismens korståg genom världen skulle det knappast vara tjejsnack. Det handlar kanske mer om vad som pratas om än vem som pratar. Jag minns tydligt scoutledaren som kom framhoppandes (ja, han hoppade faktiskt) till mig och mina kompisar när vi, skvallrades om vem som gillade vem, gick mot kanoterna och utbrast "Åå, jag vill också prata tjejsnack! Får jag vara med?" Jag minns också att vi generat tystnade. Det var inte på samma sätt när han var med.

Kanske handlar det alltså också om vem som pratar. Tjejer som pratar om relationer. Tjejer som skvallrar om folk de känner. Tjejer som delar sin värld med andra tjejer. När tjejer pratar kallas det ofta för skvaller, medan killar som gör exakt samma sak "utbyter information." Det är inte direkt svårt att upptäcka det könade mönstret som nedvärderar kvinnlig kommunikation. det anses viktigare att prata om den stora världen - politiken, arbetsmarkanden, filosofin och naturvetenskapen - än om den lilla världen - familjen, känslorna, relationerna och hemmet. Vilket egentligen är skittöntigt. Vi spenderar mer tid i hemmet än någon annan stans. Vår familjesituation påverkar hur vi kan hantera livet och är totalt genomgripande för vilka vi blir. Och utan känslor är livet ganska meningslöst.


Nu menar jag inte att tjejer bara pratar om relationer, det är en stereotyp i sig, men tjejsnacket är definitivt intimt sammankopplat med relationsprat. Är det då dåligt, tjejsnacket? Är det bara värdelöst skvaller som fördriver tid som mänskligheten skulle kunna ägna åt större mål? Jag skulle vilja hävda att det är ungefär precis tvärt om. Tjejsnacket räddar mänskligheten. Eller det gör i alla fall livet betydligt bättre för många av dem som ingår i denna mänsklighet, men kanske inte alltid räknas dit.

Ni har kanske hört det. Uppmaningarna om att inte dela med sig för mycket. "Vissa saker stannar inom familjen." "Det är inte schysst att hänga ut någon." "Personlig men aldrig privat!" "Skvallertanter som inte har något bättre för sig!" "Men överanalysera inte så himla mycket! Bara kör!"

Det är klart att det är tasikgt att hänga ut folk. Det är klart att vissa saker helt enkelt är irrelevanta eller inte har med mig att göra. Det är klart att det till slut blir fruktlöst att analysera samma sms fjorton gånger. Och det är klart att tjejsnacket gör alla de här misstagen, ibland. Det är dock inte lika självklart att tjejsnacket faktiskt räddar liv. Kvinnor som hamnar i misshandelsförhållanden har ofta en sak gemensamt: De har ingen utanför sitt förhållande de kan lite på och prata med. De får således ingen annan persons världsbild att jämföra sin egen med. När han säger att hon är en hemsk fru som låtit maten kallna och förtjänar ett kok stryk, tror hon tillslut på det, för det finns ingen där som säger "Men gud vad elakt! Han behandlar dig som skit!"


Det är som tur är sällan så höga insatser, men det räcker med att någon har en partner som förminskar dem på ett ganska subtilt sätt för att deras självkänsla ska sjunka i botten om ingen finns där och ifrågasätter vad som faktiskt händer. Tjejsnacket är ett forum där sådana här saker kan få komma fram under lite lättasamma former, men ändå tas på allvar och bli speglade mot hur andra, utifrån, kan se på saken. Killar skulle nog också behöva prata med sina kompisar i högre utsträckning för att förstå sina egna känslor och relationer, men då de inte är insocialiserade i en roll där partnern ska betyda allt för dem eller behöver ta ansvar för andras känslor blir det ändå lättare för dem.

Vi förtjänar att må bra, och bli lyssnade på. Men vi tjejer måste också akta oss för att inte dra ned varandra i negativa spiraler, där "jaja, killar är som de är" blir en förklaringsmodell som får duga. Killar, precis som tjejer, blir som de är, och därför kan de också ändra på sig. Tjejsnacket är en fantastisk källa till solidaritet och utbyte av viktig information, men vi måste alltid sätta saker i perpektiv. Vänd på situation. Vore det lika roligt om du hade gjort så mot honom? Tänk på maktförhålandena, som kan gynna både den i underläge och den i överläge ibland, men som oftare ger mannen tolkningsföreträde.

Heteronormativitet och separatismen i det här inlägget är en medveten strategi. Vissa resonemang går att överföra på homoförhållnaden, men vissa är specifika just för att de speglar ett patriarkalt samhälle. Det finns också en anledning till varför bara tjejer snackar tjejsnack - för att det behövs. Det skapas ett behov av sådana ventileringsrum i ett samhälle som hela tiden vill göra könen så olika och ålägga tjejerna allt känsloarbete.

Vad jag vill säga är att vi inte bör nedvärdera tjejsnacket - vem bestämde att det var bra att "bara köra", killarna kanske borde lära sig analysera lite mer! - utan se den viktiga maktfaktor som det utgör i tjejers liv. Så ja, häng inte ut någon, men prata för Guds, nej din skull, om ditt förhållande och familj och relationer med folk du kan lita på! Det är livsviktigt.

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: david

Jag ser fenomenet lite annorlunda men kommer anknyta till ditt tankespår framåt slutet.



"Tjejsnack" är helt klart en förminskande term men jag tro det även finns en annan manlig motsvarighet, nämligen "grabbsnacket". Samtal om stereotypt grabbiga ämnen som typ sport, bilar, sexuella bedrifter o.s.v. gärna i en lagom stereotyp miljö som en bastu eller ett omklädningsrum. Jag skulle säga att denna företeelse(som idé och/eller faktiskt existerande) har liknande negativa associationer. Den är precis som du säger inte allmängiltig och seriös. Jag ser den snarare som ett sätt att bekräfta och befästa både individuella- och gruppidentiteter. Det kan vara skönt att få sin identitet bekräftad, att känna att man gör/är rätt men det är även problematiskt då det finns en maktstruktur inneboende i dessa identiteter.



Jag skulle dela upp samtalsnyttan i tre delar. Den första är praktisk nytta: samtal om hur man sa göra i ens relation, vilket mode som är inne, boende, internetleverantörer o.s.v.. Den andra är bekräftelse: hur har din dag varit, grabb/tjejsnack i den negativa bemärkelsen, saker som är kopplat till ens identitet t.ex. som att gilla samma film. Under den här kategorin bör nog också samtal om praktik nytta som inte är menade att direkt förverkligas komma in som t.ex. hur ens drömhus ser ut eller om man ska köpa den där saken som man ändå inte kommer köpa. Den tredje är utvecklande /

lärande: filosofi, politik, världsåskådning. Här tror jag också att relationsamtal kan komma in då de kan vara både utvecklande och lära en viktiga saker om ens bekantskapskrets och mänsklig interaktion.



Personligen föredrar jag samtal som känns utvecklande/lärande men de kan vara svåra att få till. Politiksamtal kan lätt utvecklas till debatt istället för diskussion. Jag har även en svag sida för internskämt, vilket måste ses som bekräftande. Samtidigt tycker jag att bekräftande samtal via smak eller könsroller kan bli riktigt jobbiga. Praktiskt nytta är jag däremot för ointresserad av för mitt eget bästa.



tl;dr - det finns också "grabbsnack" och samtal gör nytta på olika sätt.

2010-11-03 @ 19:38:28
Postat av: Amanda Svalin

Tjejsnack likso tjejer är olika och det är bara att inse det. Förr var jag en sån som såg världen svart och vitt och nedvärderade tjejer som inte var som jag. Idag när jag är vuxen vet jag hur fel det var. i grund och botten handlade mitt agerande om att jag var rädd för att tvingas in i en snäv könsroll och en heternorm som absolut inte var jag.




Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0