Share

Rösta rosa!

Idag var det torgmöte med F! i Uppsala. Jag delade ut lappar med mitt soligaste leende och de gick faktiskt åt som smör i solsken. Jag tror att det finns hopp för rosa mandat i alla fall i Uppsala i höst!

Jag tänkte dela med mig av mina snabbaste och enklaste F!-argument såhär på kvällskvisten.

Är inte F! bara ett enfrågeparti?

Nej, Feministiskt Initiativ har ett huvudfokus - jämställdhet, men jobbar med sociala strukturer och utanförskap på många olika plan. De har till exempel en stark flyktingpolitik och Sveriges bästa hbtq-politik. F! har ett heltäckande och seriöst partiprogram som absolut inte bara handlar om en sak.

Vad gör F! om de kommer in i riksdagen?

De kommer driva sina frågor och stödja en rödgrön regering eftersom deras grundvärderingar stämmer bäst överens med F!:s.

Feminism behövs inte idag, vi är ju helt jämställda ju.

Hur kommer det sig då att kvinnor tjänar 4700 mindre i månaden än män? Att killar bara tar ut 18% av föräldraledigheten? Bara för att kvinnor har rösträtt är vi inte jämställda, det handlar om så mycket mer än lika lagar. Feminism behövs om vi vill ha ett rättvist och öppet samhälle.

Ni kommer ju ändå inte komma in i riksdagen.

Något av det viktigaste i en demokrati är möjligheten till opposition och påverkan av politiken av oberoende parter. Feministiskt Initiativ kan göra otroligt mycket även utanför riksdagen - genom att vi har ett feministiskt parti i Sverige synliggörs hur viktiga dessa frågor är och att de behövs för att locka väljare. Någon måste gå i spetsen och våga vara radikala och högljudda när de gamla riksdagspartierna bara inordnar sig i mitten för att passa alla. Om F! får 1,0% av rösterna får de finansierade valsedlar av staten (något som idag finansieras av privata bidragsgivare och medlemmar tillskillnad från de stora partierna som får miljoner), vilket skulle göra att F! kan växa ännu mer och så småningom komma in i riksdagen! Det finns inga bortkastade röster i en demokrati!

Jaha, blir det inte bara sämre för mig som man då?


Vill inte du konkurrera på lika villkor? Känna att alla har samma chanser som du att lyckas, tjäna pengar och må bra? Om hela samhället förbättras förbättras också din situation. Men visst, vill du ha kvar orättvisa privilegier ska du nog inte rösta rosa. Vi är för rättvisa.

Oj, det är ju jättebra att någon driver de här frågorna, men jag vet inte...

Visst är det fantastiskt? Men F! kommer bara att existera så länge vi engagerar oss och röstar på dem. Vill du att någon ska driva feministiska frågor i dagens Sverige - bidra genom att rösta rosa!



Vill du göra en insats för demokratin och feminismen? Lägg ut valsedlar i din vallokal och i brevlådorna i ditt område! F! får inte detta automatiskt eftersom vi ännu inte kommit över 1%-spärren, men det är en rättighet att ha tillgång till valsedlar för alla seriösa politiska partier och en nödvändighet att vi engagerar oss om folk ska kunna rösta på F!. Bor du i Uppsala är du välkommen på valmöte varje måndag i Sensus lokaler vid filmstaden klockan 19 där du kan hämta material att dela ut eller bara prata om kampanjerna. Och såklart, om du inte är det ännu - bli medlem - det kostar bara 30 kr (men du får ge upp till 300 om du känner dig rik och generös).

Imorgon kl 12 i ekonomikum kommer Gudrun att prata om de viktigaste valfrågorna. Dukommer väl?!

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: Arvid Hallén

F! är sorgligt svaga inom vissa områden, som tyvärr råkar vara de frågor som är statens kärnuppgifter: http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2010/09/valguiden-feministiskt-initiativ.html



"Frågorna som ställdes till de olika partierna var:



1. Vilka är de dimensionerande hoten mot Sverige för ditt partis försvars- och säkerhetspolitik? Vilken säkerhetspolitisk situation och vilken typ av angrepp ska utgöra dimensionerande hot och styrande krigsfall för den svenska försvarspolitiken?



2. Hur ser ni på nivån på försvarsbudgeten? Hur mycket pengar är ni beredda att avsätta till försvarsbudgeten?



3. Hur ser ni på ytterligare förbandsnerläggningar?



4. Vilka är de viktigaste frågorna för att utveckla Försvarsmakten och Sveriges försvar?

5. Hur vill ni effektivisera materielanskaffningsprocessen?



6. De flesta bedömare anser att Sverige inte ensamt klarar av att hantera ett militärt angrepp. Hur ska vi gå till väga för att försäkra oss om att få stöd utifall det värsta skulle inträffa?



7. Vad är er inställning till ett svenskt NATO-medlemskap?



8. På vilka sätt ska Sverige kunna realisera Solidaritetsförklaringen gentemot de andra nordiska länderna?



9. Vad anser ni är framtiden för den svenska militära insatsen i Afghanistan? Hur vill ni utveckla den svenska militära och civila insatsen i Afghanistan för att öka effektiviteten?



10. Vad är ert partis målsättning med insatsen i Afghanistan? Vad anser ni bör vara end-state och/eller slutdatum för den svenska militära insatsen där?



11. Hur vill ni utveckla förmåner och ersättning till försvarsmaktspersonal på skarpa insatser?"

2010-09-06 @ 10:19:45
Postat av: Amanda Svalin

På vilket sätt är ovanstående frågor centrala för svensk politik? jag trodde de viktigaste frågorna var välfärd och liknande, åtminstone är det det om man frågar de flesta väljare.

Postat av: Zettermark

Det Arvid missar att säga är "...enligt mig."



2010-09-06 @ 23:36:50
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Hämorrhiden

Bra skrivet om det att "ni kommer ju ändå inte in...".

2010-09-08 @ 14:38:09
URL: http://www.de.hemapro.com/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0