Share

Ett annat liv

Jag skriver inte särskilt ofta om den internationella kvinnokampen, främst eftersom jag inte är ordentligt insatt, men också för att det så lätt blir fel. Jag är helsvensk på alla tänkbara sätt och har ingen erfarenhet av de förtryck och unika situationer som finns i andra länder eller som är kopplade till ras och etnicitet. Inte för att jag är av den övertygelsen att enbart personer från en viss grupp får tala för den gruppen, men det kan bli alldeles för mycket "stackars dom och se hur långt vi kommit" och inte något fruktbart alls. Jag skulle kunna skriva om det svåra begreppet intersektionalitet någon dag - hur olika maktordningar går in i och påverkar varandra, men då behöver jag lite mer tid och eftertanke först.

Hur som helst, att det inte är mitt huvudsakliga fokus betyder inte att jag inte vet att kvinnokamp och feminism existerar i andra länder. Igår såg jag en jättebra dokumentär om kvinnors situation i Afghanistan. Det som var intressant, annorlunda och skitbra ur ett feministiskt perpektiv med just den här dokumentären var att det inte var en medelålders västerlänsk snubbe som åkte ner och studerade kvinnorna "där borta" (det luktar lite illa av kolonialism) utan en 21-årig brittisk tjej som flydde från Afghanistan med sin familj som 6-åring och nu var på återbesök. Hon måste ha fått en sjuk sponsring som kunde åka runt kvinnofängelser, sjukhus och olika delar av landet för att se hur kvinnors situationer såg ut. Jag tycker att dokumentären verkligen visade ett spektrum av olika livsöden och inte gjorde det allt för vanliga misstaget att spela på schablonbilder om förtryckta kvinnor i slöja.

Även om de var förtryckta, många av dem. Sjukt. En 15-årig tjej hade blivit bortgift som 12-åring, misshandlad och ignorerad så till den milda grad att hon försökte ta sitt liv genom att sätta eld på sig själv. En annan satt i fängelse för att ha flytt hemifrån när hennes pappa ville gifta bort henne med en 60-åring. Se dokumentären här!

/Zäta



Share



Kommentarer
Postat av: Svalin

Om du intresserad så skulle jag vilja tipsa om den afghanska feministiska organisationen RAWA:s hemsida.

http://www.rawa.org/index.php

http://www.rawa.org/women.php

Postat av: Qwat

Jag såg dokumentären, gud vad bra den var! :'( Jag är helt berörd och vill göra allt för de stackars kvinnorna där! Det är helt förfärligt att jag inte kan göra något alls! Skulle en åka dit så skulle en ju bli dödad på två sekunder, jag menar blond tjej i Afghanistan, det funkar inte liksom.. Kan vi inte bara flytta alla kvinnorna till Sverige så att de kan få ett lyckligt liv! Jag hoppas verkligen att de får en rätsida på allt där nere inom en snar framtid, fast det kommer så klart ta många år, jag mår illa av tanken på hur lång tid det kan ta...

2011-03-13 @ 00:33:54
Postat av: Visselpaj

Ja, det är viktigt att vidga vyerna till hur hemskt hur kvinnor behandlas på andra platser. Men det får aldrig bli ett argument till att vi ska sluta kämpa för jämställdhet i Sverige. Jag tänker t ex på hur de kvinnor som startade en bojkott mot könsmärkta barnkläder fick höra att det som de gjorde var fånigt för att folket i Egypten hade det så mycket sämre.

Men om man skulle tänka så blev inte mycket gjort.



Själv har jag läst lite om hur kroppsliga övergrepp på små pojkar i form av omskärelse är lagligt i Sverige fortfarande. Det slutade med att jag skrev ett blogginlägg om det hela.

2011-03-19 @ 22:46:26
URL: http://visselpaj.se



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0