Share

Jag har inte tittat på 10000 underliv. Än.

Det uppstod endebatt under mitt inlägg om mödomshinnan. Alla är överens om att mödomshinnan i form av en tunn genomskinlig hinna i slidan som spricker vid snoppkontakt inte finns, men vad finns då?

Slemveck, slidkrans, mödomshinna i annan form, varierande slidöppningar? Sanningen är att jag inte vet. Att det beror på hur vi väljer att benämna verkligheten. Jag själv har inte forskat på området. Än. Nu har jag beställt hem låneböcker och ska söka i databaser och fråga experter, för jag vill kunna svara att jag vet. Även om mitt svar nästan garanterat kommer bli "det behövs mer forskning" så vill jag kunna säga det med ordentligt på fötterna.

Jag tycker inte att vi kan kräva att skribenter ska göra forskningsinsatser för allt de skriver om, även om folk förstås ska ha koll på vad de pratar om, för det tar en enorm tid. I just den här frågan är jag dock beredd att göra det. Återkommer om några veckor.

I nuläget kan vi i alla fall konstatera att mödomshinna är ett värdelöst uttryck som vi bör skrota genast, eftersom det varken refererar till någon verklig biologisk struktur eller till en syn på kvinnans sexualitet som vi vill ha. Dessutom skulle jag vilja bemöta Emils kommentar om att nån gynekolog hade sett en tjej med en sträng-likande struktur i slidan: Det är jag övertygad om att nån gynekolog har sett. Människor föds med all möjliga missbildningar, och de som får ta hand om dem är läkare. Läkare ser fler avviklser än normala kroppar - obviously, eftersom friska kroppar inte behöver läkarvård - så deras fallbeskrivingar ger knappast en bra bild av verkligheten.

Idag har jag ägnat mig åt en annan forskningsinsats: Ombearbetningen av min C-uppsats till en vetenskaplig artikel. Det är rätt svårt att få ned en text på 120 000 tecken till 45 000 tecken och fortfarande behålla all viktig empiri och analys. Ehm, så därför är den 55 000 tecken i dagsläget. Jag hatar att skära i texter! Jag jobbar inte så i vanliga fall. Jag börjar från toppen av sidan och skriver det jag har tänkt att skriva. Ändrar kanske någon mening. Flyttar på ett stycke. Lägger till ett citat. Jag skriver inte jättelångt och tar bort sedan, som så många andra verkar göra. Det värsta är ju att det inte finns någon garanti för att jag blir publicerad. Fail på de arbetstimmarna i så fall liksom. Eller, i och för sig, jag kommer ju ha en mer lätthanterlig version av uppsatsen som fler pallar läsa oavsett hur det går med publicering.

/Zäta


Share



Kommentarer
Postat av: .

jag måste bara påpeka att även om det inte finns en "hinna", så finns det sannerligen en slags "krans", som är tillräckligt trång för att göra ont vid ett första samlag. klart att man inte ska gå runt och sprida missuppfattningar om att det är någon slags omfattande hinna, men det är viktigt att påpeka att ett första samlag gör ont för många tjejer. även om man våt. många är helt enkelt lite för trånga till att börja med, och det är något som killar (och tjejer) som sexpartners måste ta hänsyn till och vara medvetna om. det kanske är att konstatera det uppenbara, men jag menar bara att det är viktigt att komma ihåg att tjejers anatomi i de flesta fall gör att de kommer uppleva lite obehag vid ett första (hetero)samlag. jag själv hade jätteont och var för trång första gången, fast jag var kåt. och de allra flesta av mina vänner säger samma sak.

2011-03-21 @ 22:59:42
Postat av: Carro

UR sände ett program idag om mödomshinnan. Mycket intressant.

2011-03-21 @ 23:18:17
Postat av: Zäta

Det är ju därför vi behöver forskning! För att "mina vänner" inte ska behöva utgöra det vetenskapliga underlaget. Jag vet folk som varit jättetrånga, som haft skitskönt första gången, som är trånga alltid, som inte blöder, som blöder. Allt! Och det kan bero på en massa saker - slidan är en komplex struktur med en massa muskler, slemhinnor och blodkärl. det är liksom inte ett kausalsamband mellan mödomshinnans presumtiva existens och möjligheten att vara trång/blöda första gången.



Det jag kan instämma helt i är att folk ska vara försiktiga innan de känner sina kroppar sexuellt, men att säga att tjejer alltid ska förvänta sig smärta vid sitt första omslutande sex utan att ha stabila biologiska bevis för det är jag inte med på.



2011-03-21 @ 23:22:06
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Zäta

Carro: Det skulle jag ju tipsa om! Hjärnsläpp! Men det lär väl finnas på SVT play.

2011-03-21 @ 23:22:55
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Karolina

Jag är också intresserad av sexualmyter, och det här är det jag har lyckats ta reda på om mödomshinnor. Jag är inte läkare eller så, så jag kan inte garantera 100% att det här är exakt rätt, men i stora drag ska det stämma iallafall. Det är sjukt förvirrande att man först lär sig i biologin att det är en "hinna" ("men det är ju ett hål?"), och sen får man höra att det där med hinna var fel, det är ett "hudveck" ("vadå veck, som vecken i handflatan?"), och sen att det inte ens finns alls! Jag tror på slidkrans som det nya ordet, det verkar vara det som är mest rätt.



Mödomshinnan är ingen total myt, om man med myt menar t ex sånt som att vissa kristna fundamentalister tror att män verkligen har ett revben färre än kvinnor. Sånt är ju påhitt från början till slut, och bevisligen fel. Men mödomshinnan är en rest från fosterutvecklingen. Det är därför den är så olika från person till person.



Slidan finns inte från början hos ett foster, den utvecklas när könsorganen utvecklas. Den börjar vid livmodern och borrar sig ner mot snippan, som när man gräver en tunnel. Där slidöppningen ska vara börjar en grop utvecklas, och efter ett tag har slidtunneln nått ända fram dit och öppnar kroppens yta. En slida! Men öppningen blir lite mindre än tunneln, och lite hud blir kvar i kanterna som en tröskel. Det är mödomshinnan, eller slidkransen då. Denna tunna tröskel blir skröplig med åren, och går så småningom sönder (antingen av sig själv eller för att man stoppar in nåt) så att slidöppningen får samma diameter som själva slidtunneln. Det vill säga, "mödomshinnan" blir "spräckt".



De udda mödomshinnor du hade en bild av i ditt förra inlägg ser ut så på grund av att tunnelöppningen inte har öppnats ordentligt - det är alltså inte så att t ex en sträng har vuxit ut över slidan, utan strängen är en rest av vävnaden som brukade sitta där innan det fanns ett hål. Samma sak har förstås hänt med nån som verkligen har en mödomsHINNA - där har tunneln inte brutit sig igenom huden utan stannat precis under.

2011-03-22 @ 00:22:11
Postat av: Stina

@anonym: Fast å andra sidan så har varken jag eller någon av mina vänner varit med om att det gjorde ont eller blödde när man hade sex första gången. Jag har aldrig ens hört talas om någon som råkat ut för det. Och jag var inte heller orolig för det innan. Det känns ju ändå lite som att just den där oron som vissa har kan påverka omedvetet så att man spänner sig så det gör ont även fast man är kåt. Jag tror iaf inte att det är vanligast att muttan är så trång så att det gör ont och blöder första gången man har sex, för skulle den då tänja ut sig på bara en gång, eller hur skulle det fungera? Jag tror heller inte att det finns varken en hinna eller en slidkrans, jag tror bara att muttor ser olika ut.

2011-03-22 @ 09:25:50
Postat av: F

Idag gick programmet "myten om mödomshinnan" på ettan.

2011-03-22 @ 13:34:52
Postat av: Nestor

Kan inte alla fittfödda bara sticka ner en tass i underbyxorna och känna efter? Hej, min fitta är helt openetrerad av någon snopp (är en smula homosexuell, gudskelov) och har inte och har aldrig haft något som skulle kunna liknas vid varken mödomshinna, slemveck eller slidkrans. Bakom blygdläppar och annat trevligt är det bara en gång rakt in genom diverse knipmuskler och skrovligheter. Hur är det hos er?

2011-03-22 @ 16:00:11
Postat av: svalin

Det finns ingen mödomshinna däremot finns det flera veck inuti slidan som ska dras ut som ett dragspel innan man har sex. De finns där oavsett om man har haft samlag eller inte. När vecken inte har dragit ut tillräckligt mycket är en av faktorerna bakom att det kan göra ont tillsammans med att man är för torr.

om det gör ont eller inte vid första samlaget är förmodligen olika för olika personer. för mig gjorde det ont första gången trots att jag hållt på och utforskat min kropp i flera år. Jag var nervös, inte tillräckligt våt och upphetsad.

Att oskulder skulle vara för trånga och att det är därför man får ont tror jag inte på. man är förmodligen inte tillräckligt upphetsad eller våt och så har samlaget börjat för tidigt. Nervös kanske man är också. Det brukar ta tid för tjejer att bli redo, mellan 25 till 45 minuter enligt vad jag läst.

Postat av: Emma

Men det här med att det gör ont och börjar blöda (som det gjorde för mig) beror då helt enkelt på att slidan är trång för att man inte har haft sex innan, det är inget som går sönder eller liknande, am I right?

2011-03-22 @ 19:19:26
URL: http://molilja.blogg.se/
Postat av: Svalin

Till Emma: Det kan komma lite blod om man itne är tillräckligt våt och huden inuti slidan blir irriterad. Om man har haft mens ett par dagar innan kan det vara rester av det som kommer ut.

Postat av: Emil

Zettermark: I den ena studien jag länkade till angavs att ca 2 % hade en "septate hymen", dvs. en sträng eller band av något slag. Det finns flera invändningar till om studien kan generaliseras (utländsk, gjord på barn, t.ex.). Det är där jag tycker det är intressant med vittnesuppgifter från en gynekolog, för visst är det anekdoter och visst anrikas det ovanliga inom sjukvården men det handlar ändå om en vanlig ungdomsmottagning och ett par fall i månaden, knappast en extrem ovanlighet. Jag säger att om en siffra någorlunda nära 2 % stämmer även i Sverige är det knappast en ovanlig missbildning utan snarast en normalvariant. Det kan vara så. Men, det lär ju du veta bättre snart med dina efterforskningar. Lycka till! :) Själv har jag försökt ett par gånger men inte orkat ta mig hela vägen fram.

2011-03-24 @ 23:09:40



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0