Share

Kellogs anti-onani cornflakes

Inte så säljande namn? Kanske inte, men sanningsenligt. Dr John Harvey Kellog föddes 1853 och blev snart en engagerad ambassadör för kampen mot onani. Vid förra sekelskiftet ansågs onani vara inte bara omoraliskt, utan rent ut sagt skadligt för hälsan. Läkarvetenskapen ansåg också att det gick att se på människor huruvida de mastruberade eller inte. Onanister ansågs ha mörka ringar under ögonen, vidgade blodkärl, svettningar och ofta mentala rubbningar.

År 1887-1901 var 14% av alla svenska män och 2% av svenska kvinnor på mentalsjukhus inskriva på grund av onani. Amerikanska patentverket godkände 33 "anti-onani-uppfinningar" under samma period.*

Dr Kellog ville inte vara sämre. Han rekommenderade omskärelse utan bedövning för pojkar, eftersom smärtan skulle få dem att förknippa beröring av penis med obehagliga känslor, och att droppa karbolsyra på flickors klitoris, vilket skulle minska lusten. Ren tortyr av småbarn alltså. Men han drog också sitt eget strå till mastruberingskampen: Han utvecklade en frukost baserad på majs med "nedsättande funktion för sexuell lust" vilket skulle hindra det uppväxande släktet från att onanera. Så föddes Kellogs cornflakes. Idag har företaget förstås rensat bort informationen om herr Kellogs ursprungsidéer kring onani och talar om ett pittoreskt "hälsohem" bland majsfälten.

Med tanke på att detta massiva motstånd mot onani som fanns i vårt samhälle för bara 100 år sedan är det inte så konstigt att det fortfarande finns ett stigma och en tystnad kring denna sköna vana. Vet ni förresten vad uttrycket "stoppa om" kommer ifrån? Ja, det kan ni ju gissa vid det här laget. Det kommer från perioden när onani ansågs riktigt skadligt och föräldrar på kvällen skulle försöka se till att inget skedde efter att lampan släckts. Således stoppades barnet in ordentligt i täcket, med händerna ovanpå. "Händerna på täcket!"

Idag i Sverige är det ingen som tror att onani är skadligt eller att det syns på utsidan, men det finns fortfarande föreställningar om att det skulle vara lite fel, särskilt om du har en partner. Det bygger delvis på detta historiska arv, men också på föreställningar kring att ens partner ska kunna tillfredställa alla ens behov. Spoiler: Det kan de inte! Folk är olika och vill du inte onanera så är det helt chill, men vill du och gör det är det skitbra. Det är ett sätt att lära känna sin kropp, ha kul, slappna av, prova på nya grejer och njuta. Bara positiva grejer alltså!

Och plötsligt känns också min största mat-fobi helt logisk. Som barn var jag petig i maten, men nu äter jag det mesta, med ett undantag. Det finns en grej som jag fortfarande blir illamående av att känna lukten av: Majs.

/Zäta
*All fakta kommer från Suzann Larsdotter som pratade om sexualitetens historia och sexologins framväxt under Sexdagarna. Föreläsningen var fantastiskt intressant och jag hade turen att få en papperskopia på hela presentationen när jag sa att jag ville blogga om det.
Share



Kommentarer
Postat av: N

Sjukt intressant!

2011-05-15 @ 23:04:23
URL: http://Ninaruthstrom.se
Postat av: Marielle

Ett problem som kan uppstå med onani i en relation är ju dock att sexlivet får stå åt sidan. I ett någorlunda tillfredsställande sexliv är det inte lika lätt att känna att onanin skulle störa, men mäns kukar kan ju inte stå hur många gånger som helst under en viss period & om jag är med en karl som har låg sexdrift men väljer att strypa ormen för en kväll istället för att vara med mig så kanske jag får vänta 3 dagar på att det ska bli någonting (inte för att kuken måste vila så länge, men för att hans lust måste vila så länge).

2011-05-15 @ 23:18:59
URL: http://Jungeljerta.blogspot.com/
Postat av: bettie

det finns en spelfilm om kellogs och onani. den utspelar sig på kellogs galna "hälsohem" och jag vill minnas ångdrivna masturbationsmaskiner och grejer.. måste se om den och se hur mycket av mitt minne som är hittepå.

2011-05-16 @ 00:35:22
URL: http://bettievonfraucht.blogspot.com/
Postat av: Candy

Jag visste faktiskt inte det. :O Intressant information, hur som helst! Nästan så man inte vill äta Kellog's mer (äter det iofs jävligt sällan redan nu, haha), men det är ju samtidigt 100 år gammalt det där och representerar knappast Kellog's idag. Får man väl hoppas.



Jag älskar ju majs, haha! Men kanske är lika bra att jag äter en del av det eftersom jag redan är så otroligt kåt. Utan majsen kanske jag skulle vara kåt dygnet runt? Skulle faktiskt vara ganska jobbigt tycker jag. Annars älskar jag att njuta och jag älskar sex, och tycker inte alls att det är konstigt om man i ett förhållande onanerar. Däremot verkar många vara av den åsikten och därför känner jag alltid att jag måste lägga till "trots att jag är i ett förhållande", något i den stilen, när jag pratar med folk om att jag onanerar.



Fast, om den ena parten onanerar så pass mycket att det går ut över ens gemensamma sexliv (att partnern tappar intresset för att knulla eller inte orkar göra det lika ofta som förut) kan onanin förstås bli ett problem. Hade jag en pojkvän som gång på gång valde att onanera istället för att ha sex med mig skulle jag självklart bli både ledsen och irriterad. Händer det däremot bara ibland, i synnerhet när han är ensam och inte har mig tillgänglig, tycker jag bara att det är bra. Jag onanerar själv, vore dumt om jag krävde av honom att ha händerna på täcket hela tiden.

2011-05-16 @ 01:03:57
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: Hannah

Hah! Vilken liten märklig värld. Hur ofta tänker man på J.H Kellogg egentligen? Inte så ofta. och ändå skrev jag ett liknande inlägg för bara ett par dagar sedan. Tur att jag hann först, så folk inte tror att jag rippade idéen från dig. ;)

http://onewaycommunication.tumblr.com/post/5447629770/frukostflingor

2011-05-16 @ 08:21:11
URL: http://onewaycommunication.tumblr.com
Postat av: luna

Åh Suzanne larsdotter! Hon är så bra!! Var på en föreläsning med henne förra året på feministiskt forum i stockholm! :D

2011-05-16 @ 09:24:38
Postat av: Mika

Hahaha, fy fan vad sjukt! Då har man lärt sig något nytt idag. :) Ännu en anledning till att glädjas över att man lever nu, och inte för drygt 100 år sedan, trots att vår värld är långt ifrån perfekt idag..

2011-05-16 @ 09:50:59
URL: http://mikathuresson.blogg.se/
Postat av: bokmald

Och jag äter Kellogg's med en massa kanel på (som ju sägs höja sexlusten)!



Skrattar bäst som skrattar sist!

2011-05-16 @ 10:49:56
URL: http://bokmald.wordpress.com
Postat av: Intersexorwhat

Dumma Kellog, nu kommer ju känna mig jättehemsk varje gång jag äter Kellog's-flingor...

2011-05-16 @ 15:42:33
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Dvärghundspossen

Jag kände faktiskt till det där. Jag och en f d pojkvän kallade sex att "bojkotta cornflakes".

2011-05-16 @ 17:01:22
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Jenny

Jag skulle såhär i efterhand vilja svara på när jag känner mig som en dålig feminist. Varje gång jag kommer in på din blogg faktiskt. Varför? Jo jag är alldeles för dåligt upplyst om feminismen och önskar ofta jag var mer allmänbildad i ämnet. Hade verkligen uppskattat om du gav lite förslag på böcker att läsa så man får någon slags grund. Tack för en skitintressant blogg!

2011-05-16 @ 19:08:26
URL: http://jennyheltenkelt.blogg.se/
Postat av: Sofia i London

haha snacka om intressant fakta!



Men va konstigt det måste vart på den tiden, eftersom (nästan) alla onanerar. Det måste ha varit som i Kejsarens nya kläder.

2011-05-17 @ 02:43:55
URL: http://sophedeluxe.devote.se
Postat av: Jessika

Sjukt intressant! Det förklarade många saker och mycket av det hade jag inte en aning om!



Älskar att läsa din blogg! Man lär sig alltid nya intressanta grejer! :D

2011-05-17 @ 09:25:54
URL: http://f-freak.blogspot.com
Postat av: BabyStrange

Jag säger då det. Man lär sig något nytt varje dag.

2011-05-17 @ 21:39:17
URL: http://poetsaredepressed.blogspot.com
Postat av: Eliz

aldrig mera burkmajs

2011-05-18 @ 10:16:54
URL: http://greenstuffonyourfloor.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0