Share

V-log: När känner du dig som en dålig feminist?

Videoblogg med frågor och resonemang om skuldkänslor kring feminism, och en fråga till alla läsare: När känner du dig som en dålig feminist?



Ser fram emot att läsa om era tankar!

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Ronja

Jag trodde att du skulle ta upp att du gillar rosetter och klär dig väldigt tjejjigt. Klart att det är ok men jag tycker att det är en "värre" grej än att förstärka heteronormen. Ingen kritik, bara ett påpekande.

2011-05-03 @ 23:42:13
Postat av: mirja

när jag kryper upp i min pojkväns famn och han håller om mig och säger att han alltid ska beskydda mig för jag är så liten och söt kan jag ibland tänka "oj hej, här förstärker vi de stereotypa könsrollerna vilt!". men det är ju så MYSIGT att bli omhållen och dessutom är han så mycket större än mig att om jag ska försöka skeda honom är det som att krama en stor vägg. jag brukar försöka tänka att jag visar den ömheten på andra sätt istället eftersom fysiken ställer till det.

2011-05-03 @ 23:58:15
Postat av: Nike

Jag har haft turen att bli tillsammans med en feministpojke, och senaste tiden har vi talat en del om hur det gick till när vi träffades. Och jag skäms något otroligt över hur könsrollsbunden jag faktiskt var, hur det hela tiden var han som förväntades ta initiativ medan jag var passiv! Det blir så svårt det där med huruvida man borde klandra sig själv, när ens beteende påverkats så mycket av samhället. Och även om man är medveten om vad man gör så blir det fortfarande svårt att bryta mot normer. Eller, för mig blir det det. Det handlar nog mest om mod.



Från vissa personer har jag fått höra, angående kroppskomplex, att det är dubbelmoraliskt av mig som feminist att lida av det. Som att jag ska vara en sorts supermänniska med skygglappar, som står helt utanför idealen... Och den anklagelsen är ju bara galen. Jag tänker att problem blir ganska svåra att lösa om man inte själv upplever eller ser dem.



Sen har jag tänkt en del på en sak du skrivit tidigare, om att feminismen aldrig handlat om att skuldbelägga kvinnor. Men det måste ju finnas kvinnor som åtminstone indirekt motarbetar feminism genom sina handlingar? Trots att man eftersträvar en frihet att leva som man vill. Om man tar heterorelationer som exempel, som du gjorde. Eller hemmafruar, eller kvinnor som gör sig själva till objekt (eller är de kanske handlande subjekt då?), eller jag själv när jag inte vågade ta initiativ när jag träffade min pojkvän! Blir inte klok på det.

2011-05-04 @ 00:37:54
Postat av: Marielle

Jag uppskattar att kvinnor har den sexuella makten i samhället, & det är väl lite dåligt kanske.

2011-05-04 @ 02:55:20
URL: http://Jungeljerta.blogspot.com/
Postat av: Sara

Jag känner mig som en dålig feminist när jag inte tar striden. Det händer ganska ofta. Jag är både blyg och konflikträdd vilket gör att jag sviker mina ideal och håller käften istället för att säga ifrån/emot om någon säger något helt galet. Då undrar jag varför jag kallar mig feminist när jag inte kan stå för det i alla situationer. Det är inte så att jag står och håller med av feghet men jag sluter ilskan inom mig och kniper ihop munnen och stirrar ner i golvet.



Ronja: Jag använder mig också av kvinnliga/flickiga uttryck men det är inget som jag själv tänker skulle göra mig till en sämre feminist. I andras okunniga ögon kanske. Men för mig är det en frihet att få leka med feminitet och olika uttryck. Det har ingenting med mina ideal och åsikter att göra.

2011-05-04 @ 08:35:08
URL: http://sockertrassel.blogspot.com/
Postat av: Alice

Jag känner mig som en rätt dålig feminist för att jag har haft/har en ätstörning.

2011-05-04 @ 08:45:12
Postat av: Zäta

Ronja: Ett förtydligande: Det här inlägget handlar alltså om när du personligen, välgrundat eller irrationellt, känner dig som en dålig feminist. Inte om att peka ut när andra borde känna sig som dåliga feminister.



Nike: Det är en av grejerna jag tänkte ta upp sen :)

2011-05-04 @ 09:26:51
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Emma S

Jag känner mej som en dålig feminist när jag omedvetet eller medvetet tar ansvar för allt och andra hela tiden. Att ingen ska känna sej bekväm och så vidare... som om det vore MITT jobb lixom??

2011-05-04 @ 12:28:20
Postat av: Olivia

Jag känner mig som en dålig feminist när jag lyssnar på den elaka rösten i mitt huvud som säger att jag är tjock och ful och det finns ingen som kan älskar en sån person som du.. Jag vet att alla har en sådan röst och knepet är ju att inte lyssna på den. Men precis som med mycket annat är självförtroende en färskvara och om man inte fortsätter att träna det så försvinner det. Det har jag gjort nu och måste börja om, kanske inte från början men i alla fall en bit bak.

För det är i mitt dåliga självförtroende som alla de andra delarna av att vara en dålig feminist grundar sig i. Som att bli mer utseendefixerad, inte våga ifrågasätta och ta strider osv.

2011-05-04 @ 13:05:10
Postat av: FumikoFem

Dålig feminist? Aldrig, never. Nope. Däremot är alla andra dåliga feminister. But not me because I'm perfect... :D



Okej där ljög jag. Jo jag känner mig så när jag talar om använda högklackat. Och smink, samt att hur jag känner mig "naken" ibland utan det. Och mer relaterat till kläder och sånt. Och några saker till som är rätt så personliga så dom är svåra att ta upp såhär.

2011-05-04 @ 13:51:48
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: A

Jag känner mig som en dålig feminist när jag inte kan argumentera. När jag diskuterar med folk som inte är feminister, kräver de alltid att jag ska referera till olika forskningsrapporter. Men jag kan inte hålla ordning på vad all fakta kommer ifrån. Och det räcker ju inte att säga "jag har hört att" eller "jag har läst att". Man måste kunna hänvisa till en bra källa. Vilket jag aldrig kan.

2011-05-04 @ 15:01:17
Postat av: Julia

A - fy vad jag håller med! Jag känner så så himla ofta!

2011-05-04 @ 15:46:17
Postat av: Hanna

Jag känner mig som en dålig feminist när jag jämt undiviker sysslor som anses mer "manliga". Jag tänker ofta att nästa gång ska jag banne mig göra det själv..men när det väl händer så fegar jag ur.

2011-05-04 @ 16:54:10
Postat av: anna

Undrar bara om du har sett kommentarerna som underbaraclara har fått? http://www.underbaraclara.nu/191787/2011/05/03/om-jag-bara-var-lite-mindre/

Världen är bra galen ibland!

2011-05-04 @ 20:32:41
Postat av: louise

åh, började läsa kommentarerna på underbaraclaras blogg och vill nu bara sjunka genom jorden.



det är nog också i sådana här lägen som jag känner mig som en dålig feminist. när jag inte orkar ta debatter och säga vad jag tycker.

2011-05-04 @ 20:40:20
Postat av: luna

Jag brukar aldrig känns mig som en dålig feminist faktiskt, även om jag rakar mig där kvinnor förväntas raka sig. Jag tror att det är för att jag känner att jag vet skillnaden mellan liberal feminism och t ex radikalfeminism. Jag gör det för att jag själv vill det. Sen då har ju inte jag en kille att göra det för, eftersom jag inte är lagd åt det hållet.



DOCK så kan jag känna mig som en dålig feminist när jag ser på och hör på, och vet vad som pågår utan att ingripa med min feministiska mening. Men man vill ju inte förstöra stämningen..

2011-05-04 @ 22:10:37
Postat av: maria

hej! ville bara säga att jag nu läst igenom hela din c-uppsats och ville bara säga hur mycket jag tyckte om den. har själv läst genus och läser nu sociologi och känner mig hemskt inspirerad av din uppsats! mycket kände jag igen och annat var det skönt att få ord på. från och med nu tänker jag aldrig mer skämmas över att jag bloggar. tack och kram!

2011-05-04 @ 22:43:25
URL: http://mariao.blogg.se/
Postat av: Anna

Luna: Jag vet inte om jag tolkar din kommentar rätt nu, men jag fick i alla fall uppfattningen att du ser dig själv som liberalfeminist för att det inte är accepterat att raka sig som radikalfeminist. Ber om ursäkt om jag har fått det om bakfoten. Det jag skulle säga var hur som helst att begreppet radikalfeminist enbart innebär att man anser att det finns en könsmaktsordning i samhället, att kvinnor på olika sätt är underordnade män. Radikalfeminismen är således en av feminismens huvudinriktningar. Det är mest på grund av ordet "radikal" som radikalfeminismen har fått en så negativ klang - folk antar väl att inriktningen är extremare än vad den faktiskt är. Så personligen skulle jag säga att det inte finns någon motsättning mellan att raka sig under exempelvis armarna eller på benen och att vara radikalfeminist.

2011-05-06 @ 13:30:09
Postat av: Frida

Jag känner mig som en dålig feminist på grund av min okunskap, och när jag blir så upprörd i diskussioner att jag inte uttrycker mig sammanhängande. Det får mig att vackla inombords och tveka på mina åsikter. Det är oerhört utmanande.

Postat av: Gabriel

Hej.. Schysst blogg och cool design.. Inspirerande.. Har själv en nystartad pappablogg om livet som ensamstående pappa till min grabbar.. Leon och Mio.. Kul att skriva om våra äventyr tillsammans.. Kramar Pappa Gabriel..

2011-05-06 @ 22:45:51
URL: http://gabrielgavric.blogg.se/
Postat av: luna

Anna: Det jag menade var inte att jag inte är liberal feminist utan att jag är mer åt redikalfeminism. Såg det nu att det inte framgick helt i det jag skrev men det var inte så jag menade. Men det är helt lugnt ;)

2011-05-06 @ 23:09:17
Postat av: M

Jag kan känna mig som en dålig feminist när jag skäms över att jag aldrig haft ett långvarigt förhållande (eller egentligen ett förhållande alls i egentlig mening) trots min ålder, närmare de 20. Typ som när man var liten och kände sig pressad att bluffa på "jag har aldrig"-leken. Det känns som att det är en förväntning kanske inte så mycket på just unga kvinnor, utan mer på att tonåringar/unga vuxna av båda könen, att de ska ta för sig så mycket och leva någonslags galen och underbar tid där lycka mäts i prestationer, vänner, sexuella erfarenheter och status. Normerna har ändrats, men det är lika jobbigt att inte passa in. Tänk om jag kunde stå upp för detta, ja våga att inte vara perfekt. Att inte vara bäst i klassen och inte vara präktig är ju inte så provocerande, men att våga vara den som inte attraherar andra och inte söker bekräftelse är det. Varför skulle annars jag har aldrig leken finnas?

2011-05-07 @ 16:34:49
Postat av: Eof

Åh,jag kände mig verkligen som en dålig feminist då jag för nån helg sen var på fest varav min ena vän ringer och ber om vägbeskrivning då det inte står busshållsplatsernas namn inuti på en såndär rullande skärm. och eftersom jag bara hade ett busshållsplatsnamn att ge till beskrivning så sa ja "men gå fram till busschaffören och säg till att du vill kliva av vid X så säger han till när den är" och min kompis "jaha? och hur vet du att det är en man som kör den här bussen? väldigt könsnormativt" och det är precis som du säger,hur mycket en brinner för feminism och hur mycket genus en läser så kommer det sånnadär "småsaker" smygande.

2011-05-09 @ 00:11:22
Postat av: Ewa

Jag känner mig som en dålig feminist för...



- att jag är hemmafru. Egentligen arbetslös (sedan flera år), men jag är för bortskämd (eller nåt) för att ta vilket jobb som helst när jag har en utbildning i ryggen. Dessutom är det ingen som vill anställa en ingenjör för att servera kaffe... suck Så det är min man som försörjer mig och jag tar hand om hemmet. Vore ju sjukt orättvist att kräva att vi ska dela på städningen när jag varit hemma hela dagen och han jobbat liksom...



- att jag inte kör bil. Min man kör och jag sitter bredvid. (Vi har ingen egen bil, men när vi lånar/hyr.) Jag har svenskt körkort, men inget kanadensiskt och får därför inte köra här. Samtidigt är det jävligt skönt att slippa köra och istället bara kunna slappa i passagerarsätet.



- för att jag drar mig för att ta en diskussion för att jag inte vill förstöra stämningen i goda vänners lag. (Det handlar oftast om vänner och bekanta som tycker eller handlar på ett särskilt sätt p.g.a. normer eftersom de inte tänker längre än näsan räcker.)



Men om några veckor flyttar vi till Sverige och då kommer allt att ställas på ända! Maken ska vara hemma och pappaledig medan jag pluggar heltid och maken kommer inte att ha svenskt körkort och kan dessutom inte köra bilar med manuell växellåda. Det där med att höja rösten måste jag däremot jobba på! :)

2011-05-09 @ 18:50:53
URL: http://ipuddingklubben.blogspot.com
Postat av: Anna

Alltså, jag vet inte om det är bra eller dåligt, men jag känner mig ofta som en dålig feminist.



1. När jag rakar mig under armarna/på benen. Eller undviker att gå barbent pga. utebliven rakning. Trots att jag rent principiellt tycker att man ska få raka sig om man vill, så skulle jag nog helst vilja vara så modig att jag inte gjorde det, och visar att det går lika bra att låta bli.



2. När jag låter min karl göra alla "karlsysslor" i hemmet bara för att han är bättre på det än jag. Skäms för att jag inte riktigt har intresset att stå vid sidan och lära mig när han mekar med bilen!



3. När jag i min utbildning till lärare ibland märker hur jag behandlar tjejer och killar olika. Usch, det är det värsta! Trots att jag inbillar mig att jag är en upplyst feminist, så finns det ändå inte där automatiskt, utan när man är med elever så är tiden så knapp för alla beslut så man går helt enkelt på autopilot. Ojämställd autopilot! Det suger.



Ja, det finns så många saker som får mig att känna mig som en dålig feminist. Men också tillfällen när jag känner mig som en bra! T ex när jag tar striden, vilket jag ofta gör, och äger den med en blandning av fakta, forskning och personlig erfarenhet. Då känns det gött :)

2011-05-09 @ 20:49:26
Postat av: ina

Extremt bra ämne att ta upp Zäta. Jag vet inte ens var jag ska börja... Men jag känner mig som en dålig feminist när:

1. Jag raggar på en kille. Oerhört svårt att inte falla in i typiska kvinnorollen då. Den som fäller ner blicken, är inbjudande men inte tar initiativ själv och är lite svårfångad först. Har ingen aning om hur man gör annars...

2. Jag ska göra typiskt manliga grejer, som att köra bil osv. Jag är ganska typiskt tjejig, inte ett dugg praktisk, så jag känner mig dålig på allt sånt.

3. Jag ska skaffa nya vänner. Jag har mycket mycket lättare för att bonda med killar än med tjejer, även fast de flesta av mina nära kompisar är tjejer. Men de säger likadant. Jag tror det är för att det är så lätt att jämföra sig och tävla med tjejer, och det gillar jag inte alls.

4. När jag har dålig självförtroende, analyserar allt till tusen och är övertygad om att det jag gör är dåligt, fast det egentligen inte är det. Många fler tjejer som är så än killar.



Detta är ju det jobbigaste med att vara feminist, tycker jag. Vi ingår ju alla i patriarkatet, och har därför alla blivit uppfostrade som en kille eller som en tjej. Jag har blivit uppfostrad till en tjej och beter mig därför på många sätt som tjejer "ska" göra. Samtidigt anser jag att detta är fel. Så jag är ju det jag själv vill ta bort... Och när man inte lyckas hela tiden, vilket inte är så konstigt, känner man sig dålig.



Ibland tänker jag på hur skönt det vore om man inte var ett dugg politiskt engagerad, inte fick dåligt samvete av att äta kött, inte tänkte på att pengarna jag lade på den nya tröjan hade kunnat rädda ett barns liv i Zimbabwe, inte funderade över könsroller.. Vad enkelt livet måste vara då.



Kan du inte göra samma sak sen fast med tillfällen när man känner sig som en bra feminist?

2011-05-10 @ 15:42:13
Postat av: plastbaronen

LOL @ juicen.



Intressant ämne du tar upp. Många av de här beteendena (t.ex. att säga "han" om en person vars kön man inte vet, eller att falla in i stereotypa beteenden mot sin vilja) visar hur stor makt socialiseringen har, även över oss som är medvetna om den.



Men jag tycker det är tråkigt att man ska behöva känna sig som en dålig feminist för att man är monogam eller straight. Det är ju jättebra om personer som råkar befinna sig inom normen blir feminister; det ska ju inte vara en trångsynt rörelse som kräver att alla ska ha en viss sexuell läggning och ett visst samlevnadsideal. Det är ju precis en sådan hållning vi kritiserar. Och feminismen behövs ju verkligen inom "standardförhållandet", för att luckra upp de invanda mönstren där. Lösningen på problemet med könsmaktordningen ska ju inte vara att alla slutar ha monogama heterosexuella förhållanden! Det är inte det som är själva kärnproblemet, liksom.

2011-05-11 @ 11:10:29
URL: http://plastbaronen4.wordpress.com
Postat av: Emma S

Jag kom på en till sak som får mig att känna mig som en dålig feminist: Jag är ofta sexistisk! Ser män som objekt.



Usch vad hemskt (Men det sjuka är ju hur det nånstans ger mig lite "revansch"- känsla, eftersom jag ofta känner mig objektifiserad själv.) Fett oproduktivt, feminismen tar bara ett steg bakåt. Men härlit i stunden att få fantisera lite om muskligt manskött!!

2011-05-19 @ 14:57:06
Postat av: kerstin

Jag känner mig som en dålig feminist när jag springer snabbt över övergångsstället för att en kille gasar på för att - bruden ska trippa på snabbt över. Kanske för att se brösten skumpa och också för att han ska visa sin makt i sin sportbil och manlighet osv.

Dock så igår när det hände mig vid ett övergångsställe utan ljus så ställde jag mig mitt i övergångsstället och gav honom fingret och gick sedan igen i min egen takt över till andra sidan. Istället för att trippa fram som han önskade. Då kände jag min som en ganska bra feminist. hehe :)

2011-05-20 @ 14:41:43
URL: http://kealny.blogspot.com/
Postat av: Hanna

Jag är ingen dålig feminist, men alla har dåliga dagar. Jag hatar när jag låter något dumhuvud till karl få sista ordet. Eller när jag hör kids på bussen slänga sig med termer som "hora" "bitch" "fitta" osv. Kan bara hoppas att de blir överkörda... Men det löser inte kvinnohatet på lång sikt.



Blir också låg när jag ska på tex. konferens med jobbet och vet att alla kommer vara väldigt enhetligt klädda med svart tajt kostym eller svart klänning och nätta små högklackade skor. Då är det lätt att falla för trycket att försöka passa in med de övriga snarare än att klä sig i det man är bekväm med.



Jag är lesbisk så stöter inte på vardagssituationer i hemmet där jag tvingas överge mina ideal.

2011-10-11 @ 10:51:21



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0