Share

En färgglad saga, del I

På planeten Filur bor det en massa olika varelser. En av dessa kallar sig själva för Grön-sakerna. Grön-sakerna är tänkande, civilisationsbyggade varelser så som de flesta skulle definiera begrepen här på jorden. Bland Grön-sakerna finns det två stora grupper som framförallt är lätt att separera genom färgen. Den ena gruppen är grön och den andra är röd, och de kallas Grönisar och Rödisar. Egentligen är ganska många Grön-saker lite skiftande i grönt och rött och gråskalor däremellan, men de brukar ändå delas in i bara Rödisar och Grönisar. Något annat är faktiskt otänkbart för Grön-sakerna.

I Grön-sakernas kultur anses Grön-saker stå över andra varelser på planeten Filur, och alla Grön-saker är lika mycket värda. Det finns något särskilt, som ingen riktigt kan definiera, men alla är överens om, som heter grönsakovärde och som gör att varje Grön-sak anses unik och med samma rättigheter. Rödisar och Grönisar anses alltså vara likvärdiga - båda är ju Grön-saker! - men de jobbar ofta med olika saker. Rödisar tar oftare hand om andra Grön-saker som behöver hjälp, medan Grönisar producerar föda, ting och tankar som deras samhälle behöver. Det genrerar mer kaptital att producera, men eftersom grönisar och rödisar ofta bor tillsammans så går det på ett ut ändå i slutet. Det är därför lite konstigt om två Rödisar skulle bo tillsammans - de kompletterar liksom inte varandra på samma sätt. Rödisar får också producera, men det är färre av Rödisar som gör det och de anses inte alltid lika bra på just detta.


I historieböckerna står det mest om Grönisar, eftersom de ju gjort mest för Grön-sakernas samhälle genom åren: De har fattat de stora besluten, kommit på de stora tankarna och uppfinningarna. Det blir en självuppfyllande profetisa att Grönisar uppmuntras till att producera, eftersom de ju varit bra på det förut, medan Rödisar tar hand om det som redan finns. Alla är överens om att samhället behöver både Rödisar och Grönisar, och vissa tycker att de kompletterar varandra perfekt. Rödisar och Grönisar har också olika intressen, något som går att se på deras underhållningspaket som går att köpa. Rödisar brukar gilla estetiska saker så som att drapera sig själva med olika material, medan Grönisar gillar tekniska prylar som ger dem större inblick i världen utanför. Många Grön-saker menar att detta handlar om att Rödisar vill dra till sig Grönisarnas uppmärksamhet, eftersom de ju har kapitalet och är bra att bo med, medan grönisarna vill utvidga sina speciella Grön-saksförmågor så som att kunna förstå hur världen fungerar.


Förr i tiden var Rödisar ofta helt beroende av Grönisar, men idag brukar Rödisar vara mer självständiga. Det finns dock ett stort kulturellt arv i Grön-sakernas samhälle från den tiden, som delvis lever kvar, och det ger upphov till många olika slags underhållningspaket, samtal och humorinslag. Skillnaden, och spänningen som anses finnas, mellan Rödisar och Grönisar, är en kärningrediens i Grön-sakernas kultur. En Grönis kan skämta om att en Rödis ska gå och tillreda en grunk till grönisen, och då tycker alla det är roligt eftersom Rödisar ju brukade behöva göra sånt, men inte gör det längre. Fast det är inte riktigt sant, för Rödisar gör fortfarande mer av det tillredande arbetet, men det vill Grön-sakerna helst inte prata om. Det anses inte vara så fint att skämta om Rödisar såhär, för alla är medvetna om att de kan ta illa upp, även om ingen riktigt förstår varför - det handlar ju inte om just den Rödisen, bara om hur Rödisar anses vara! En Rödis kan förstås också skämta med en Grönis om att den borde producera något fint till rödisen, men det blir inte riktigt lika roligt - för det anses vara bra att producera. Eller så kan Rödisen skämta om att Grönisen ska tillreda en grunk, men eftersom det inte finns något existerande tankegods eller arv som handlar om detta faller skämtet rätt platt. Grönisar brukar dock hävda att det är orättvist att rödisar får skämta med dem när de inte får skämta med Rödisar.


Många Grön-saker menar att det är orättvist att Rödisar och Grönisar ska göra olika saker i samhället eftersom de nästan är exakt likadana och det finns skillnader mellan enskilda Grön-saker som är större än dem mellan Rödisar och Grönisar. Andra hävdar dock att vi inte kan göra något åt filturen och det var bättre förr när det var ännu större skillnad mellan färgerna. Ytterligare några hävdar att olikheterna inte spelar någon roll så länge allt värderas likadant, att tillreda och vårda ska vara lika bra och ge lika mycket kapital som att producera. Detta skulle skapa en obalans i samhället lyder motargumentet - vi har det väl bra som det är! Det räcker väl med att Rödisar kan var självständiga om de nu är så konstiga så de inte vill bo med en Grönis, vi behöver ju inte se till att det är lika lätt för dem som för Grönisar. Debatten rasar fram och åter, och en del Grönisar menar att det ju är de som lever under missförhållanden. De får inte skämta som de vill om Rödisar, till exempel, även fast det finns jätteroliga skämt som ju bara är en del av vilka de är.


En Rödis som påpekar att det kanske inte är samma sak eftersom Grönisar anses vara lite bättre Grön-saker än Rödisar - de gör ju allt som är typiskt Grön-sakigt som att tänka och producera - blir snart nedröstad, för alla Grön-saker har ju samma gröniskovärde, oavsett vad de gör. Rödisen vill säga att skämten om Rödisar ibland blir värre än desamma om Grönisarna just för att Grönisar faktiskt värderas högre genrellt, men inser att det skulle ta allt för lång tid att beskriva. Hon skulle behöva ta allt från början med produktion vs. omhändertagande och en massa andra subtila saker och de andra Grön-sakerna skulle tappa bort sig på vägen. Tillexempel brukar Grön-saker skratta om Rödisen påpekar att ordet "Grön-sak" implicerar att Grönisarna är mer grundläget för en Grön-sak, och Rödisar är avvikelsen. Det är ju bara ett ord, säger de, vad spelar det för roll?!


Rödisen funderar över hur det skulle vara att försöka beskriva den djupa skillnad som görs mellan färgerna för en utomfiluring, och vilka konsekvenser den får, och tänker att en utomfiluring skulle se det på en gång! Utomfiluringen skulle se skillnaderna och hur de hela tiden upprätthålls under ett sken av likavärde genom ett ögonkast, men själv kan Rödisen inte få särskilt många av sina artfränder att förstå. De tycker ju att skillnaden är normalläget, och en ändring vore att rubba balansen.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Havreglid

När jag läste din saga tänkte jag på denna som också är läsvärd: http://lesswrong.com/lw/gt/a_fable_of_science_and_politics/

2011-11-10 @ 12:16:29
Postat av: liljan

Otroligt bra skrivet! Speciellt tydligt blir det när både grönisar och rödisar kallas grön-saker ;) Det är lättare att se normerna ur detta perspektiv!

2011-11-11 @ 18:07:47



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0