Share

När jag kommer ut, vanliga reaktioner och att hantera dem

Jag fick en fråga om hur hur det var att komma ut för familj och vänner med att ha en transsexuell flickvän, eller för den delen att själv vara transsexuell.


Att komma ut är i sig ett lite problematiskt begrepp. Det leder tankarna till ett publikt framträdande, ett klingande i glasen och "nu ska jag berätta något". Visst förekommer det sådana tillfällen i människors liv, men för de allra flesta av oss som lever utanför normen är ut-kommandet något vi gör varje dag. För vissa är det ofrivilligt. En transsexuell person kanske inte vill berätta om sin bakgrund jämt, men kan ändå få frågor om han eller hon inte passerar (alltså inte uppfattas som det kön personen känner sig som). Bara genom att gå ut genom dörren måste personen "komma ut" som avvikande från samhällets normer kring kön. Andra egenskaper, som sexuell läggning, syns inte på samma sätt. De flesta antar att jag är hetreo när de först träffar mig. Och då måste jag ju komma ut som något annat.

Att komma ut är nämligen något som vi bara kan göra när vi antas vara på ett visst sätt. Jag kan inte "komma ut" som körsångare, för folk i allmänhet har ingen uppfattning, inga fördomar eller normer bakom sig, om att jag skulle vara omusikalisk. Det är helt enkelt en icke-fråga. Om jag berättar att jag gillar att sjunga berättar jag bara om ett intresse, som dessutom vare sig är stigmatiserat eller hänger ihop med andra starka värderingar. Alla som strider mot normer kan komma ut. Du kan komma ut som kvinnlig bilmekaniker eller tonårsmamma, men det brukar förknippas starkast med just sexuell läggning och könsidentitet. Jag brukar dock ofta känna samma "komma-ut-känsla" när jag berättar att jag har läst genus som om jag berättar att jag tänder på tjejer, just för att genusvetenskap som ämne är så starkt laddat och hänger ihop med så många fördomar.

Hursomhelst skulle jag kunna dela in de reaktioner jag stött på när jag berättat att jag har flickvän, och ibland också en transsexuell sådan, i fyra grova kategorier:
1. Inte-ens-blinka-reaktionen: Självklart accepterande, får en att känna som om du inte ens "kom ut", bara berättade om en relation. Det här är vanligast bland jämnåriga, och i min bekantskapskrets kanske den allra vanligaste reaktionen. Möjligen ackompanjeras denna icke-reaktion av en mild nyfikenhet: "När fick du reda på att hon var tjej?", men i så pass liten grad att den snarast är trevlig. Jag brukar också fråga enkla frågor om folks förhållanden, typ hur länge de varit ihop, oavsett vilken form de kommer i. Det är en del av vänskap och artighet liksom. Det är kanske förvånande att så många människor inte reagerar på det dubbla normbrytande som transsexuell flickvän innebär, men jag tror att det beror på den tid och plats jag lever i. I vår generation är "acceptans" av folk som inte är hetreo eller cis ett sedan länge förlegat begrepp, för många är vi självklart lika värda och kategorier rätt löjliga, och med den inställningen blir en transsexuell flickvän till en tjej ingen big deal. Och det är så jävla skönt. Jag skulle bara vilja flika in ett litet tack till alla er som reagerat just precis såhär (alltså inte alls), det får mig att tro på mänskligheten och orka ta de diskussioner som kommer i alla andra fall.

2. Positiv-och-supernyfiken-reaktionen: Positivt inställd, mån om att förstå och välvillig, men utan att inse att privata gränser gäller även normbrytande relationer. Det här är i hård konkurrens med föregående variant den vanligaste reaktionen. Även om den här reaktionen sker i all välmening är det ganska jobbigt i längden. Jag förstår att det inte går att veta som nykomling på normbrytarbanan, men om du någon gång träffar på en person som argt ryter "har inte du med att göra!!!", ha då i åtanke att personen antagligen svarat på just den frågan hundratals gånger förut, även om det är första gången för dig. Balansen mellan att sprida förståelse och pepp, och att känna att du hela tiden måste förklara intima detaljer för främlingar, är hårfin. Det viktigaste att komma ihåg är att även om du är nyfiken, vilket är okej, så har du inte rätt att veta något om andra människor som de inte vill berätta, även om de är ovanliga eller lever ett ovanligt liv. Vanliga regler för privata gränser gäller. Frågar du grannen som lever i en hetreorelation hur han och frugan knullar? Skulle inte tro det. Fråga inte mig det då.

Vanliga variationer på temat jag stöter på, är: Jaha, och ska hon operera sig? Blev du lesbisk när ni blev ihop? Ska jag säga han eller hon nu? Så är det en man eller kvinna? När är hon färdig?


Jag har skrivit ett helt inlägg om operations-frågan, men grunderna är väl som följer: Folks underliv och hur de ser ut är privat. Jag vill lika lite berätta om min partners könsorgan som du vill om din. Undantag givetvis för nära vänner om vi diskuterar sex rent allmänt, eller för släktingar som behöver veta operationsdatum och grejs av andra skäl.

De andra frågorna är mer respektlösa på ett större plan, även om jag förstår att alla inte ha koll på könsidentitet kontra kropp. (Identiteten gäller! Alltid! Det är det enda vi bryr oss om och vi benämner folk därutifrån.) Men det går att fråga på ett finkänsligt sätt, gärna med öppna frågor: "så en transsexuell person, det innebär..?"

Och "färdig"-grejen... När är du färdig? Det låter som att min flickvän skulle vara någon slags modelleraklump som ska slipas på lite här och där för att få bli en "riktig" kvinna. Hon är en riktig kvinna idag, men med en kropp hon inte trivs med. hon kommer genomgå en del fysiska förändringar, men färdig som människa, blir du någonsin det? "Ofärdig" och "färdig" är lika otrevliga ord som "oskuld" och "skyldig".

För att sammanfatta: Det är fint att folk vill förstå, men när nyfikenheten inkräktar på vår intima sfär alltför mycket blir det jobbigt. Om du är nyfiken - googla! Jag är inte din personliga trans-kunskapsbank (utom när jag väljer att vara det, som nu tillexempel).

3. Motvillig-reaktionen: Skeptisk, oförstående och ifrågasättande utan att vara direkt elak eller icke-accepterande.
Det här har jag som tur är bara stött på från några få personer, och aldrig baserat på min läggning, men Moa har fått erfara det desto mer. Det handlar ofta om att personer inte vill förstå vad transsexualism är, även efter upprepade förklaringar och tips om vidare läsning. De kanske hävdar att "alla har både kvinnligt och manligt inom sig" eller "att operera sin kropp är att gå till överdrift" och säger saker som "jag kan då inte förstå hur det kan vara så viktigt". Jag vill förstås skrika NÄ DET ÄR LÄTT FÖR DIG ATT SÄGA SOM ALLTID KÄNT DIG HEMMA I DIN KROPP OCH UPPENBARLIGEN HAR TYP NOLL EMPATI OCH INLEVELSEFÖRMÅGA, men när det kommer till människor som på ett eller annat sätt måste vara kvar i ditt liv, typ släktingar, kan det vara lite odiplomatiskt. Mitt bästa tips är ändå att förklara på djupet hur viktigt rätt pronomen och namn är, hur livsnödvändig en korrigerande behandling är och att detta är en grundpremiss för ert fortsatta umgänge.

För någon som har känt dig hela livet som "han", blir det förstås en omställning att börja tänka och säga "hon". Är det en nära relation, som en förälder eller partner, kan det krävas en "sorgeperiod" när personen sörjer den dotter/son/tjej/kille som en gång fanns. Hur rösten lät, barndomsminnen och förståelseramar baserat på kön. Hur viktigt kön är för vår världsbild blir sällan tydligare än när någon rubbar ordningen genom att komma ut som transsexuell. Hur gärna vi än skulle vilja går det inte att kräva att människor ska ställa om sig på en dag. (Vissa personer klarar det galant, och det är fantastiskt skönt. Moa har en bror som från första stund hon kom ut kallat henne "syster" och vid rätt namn. Jag hoppas att han vet hur mycket det betyder för henne.) Samtidigt kan vi kräva vissa saker. En viss tids omställning och sorg är rimligt, men att efter flera år fortfarande inte använda rätt namn är bara respektlöst. Om någon släkting trots förklaringar och vädjande konsekvent vägrar att lära sig rätt pronomen eller på annat sätt inte respekterar dig eller din partner tycker jag att det är läge att säga upp kontakten. I alla fall för ett tag, så de inser allvaret i det hela.

4. Uttalat negativ/förskjutande, icke-accepterande: Tycker att normbrytandet är fruktansvärt, "fel", oacceptabelt och vill inte veta av personen om den är "sån".
Hittills har jag inte stött på detta i verkligheten, men jag har fått ett par kommentarer på bloggen som lutar åt den här varianten. Jag har också många vänner och bekanta vars familjer förskjutit dem när de kommit ut, främst som transsexuella. Det är fortfarande en gradskillnad i acceptans mellan normbrytande läggning och könsidentitet, där det sistnämnda ofta ger starkare reaktioner i vår del av världen. Tyvärr är detta den allra vanligaste reaktionen miljontals människor stöter på runt om i världen, och det leder inte bara till stor sorg, utan också våld, självmord och tystnad. Självklart finns det familjer även i Sverige där detta är verklighet, även om det förhoppningsvis blir allt mindre vanligt. Att göra? Fly, fly, fly och försöka skapa ett liv där du får vara den du är, eller säga upp kontakten om det bara gäller enstaka personer. De är inte värda det.

En reaktion som jag inte tagit med, men som också är väldigt vanlig är den självförklarande Fan-vad-coolt-reaktionen, som väl delvis går in under nummer 2. Jag får liksom lite bonuspoäng på statustavlan för att ha en transsexuell flickvän. Något slags välmenande exotiserande som blir lite missriktat. Visst kan det vara coolt att kunna mycket om en sådan viktig fråga som trans, och visst sjutton är det coolt att vara ihop med Moa, men inte för att hon råkar vara trans, utan för att hon är världens både snällaste och tuffaste person.

Jag brukar i allmänhet inte bekymra mig så mycket om att komma ut. Det brukar bli i förbifarten: "I helgen när jag och min flickvän lagade mat..." eller "Moa var ju med i ett inslag i lokal-tv om tvångssteriliseringar, ja alltså hon är ju transsexuell och vi..." Att ha en casual inställning själv hjälper förstås, det öppnar inte direkt upp för skepsis, men jag är väl medveten om att den möjligheten inte är alla förunnad. Men i allmänhet tror jag att vi oroar oss för mycket och säger för lite. Människor kanske inte har all kunskap vi skulle önska, men ganska ofta vill de förstå och stötta oss. Ibland brukar jag leende tänka på mina föräldrar som uppfostrade en självständig tjej och gav henne självkänsla nog att alltid lita på sina övertygelser, och som sa att de alltid skulle älska henne oavsett vad som hände: Ja, såhär kan det gå, kära päron.

Jag dömer ingen som inte kan eller vill vara öppen och rakt på, men för mig är det en självklarhet: Ta mig som jag är, med transsexuell flickvän och bisexuell läggning, eller skit i det. Och fram till denna dag har ingen vars vänskap eller släktskap jag värderar valt den senare vägen. Det är typ helt jäkla fantastiskt, och jag älskar er alla för det.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: auuus

Bra skrivet!

Jag har tänkt lite på det, just hur jag reagerar då jag får höra att någon är hbtq eller så. Och ibland blir jag lite förvånad då jag får höra det (heteronormativiteten som spökar, och SHIT vad jag jobbat och jobbar för att få bort den), något som i ärlighetens namn var vanligare förr än vad det är nu. Det är verkligen sjukt pinsamt då det händer, även om det aldrig blivit mer reaktion än "jaha, okej, nice".



Du har inga bra tips för hur en kan snabba på den här processen att få bort heteronormativiteten ur reflexerna?

Jag känner att det blir mindre och mindre hela tiden, men det är jobbigt att det tar tid, även om det är borta ur de mer aktiva kognitiva processerna..

2011-11-04 @ 23:25:39
URL: http://asortamission.blogg.se/
Postat av: Amanda

Så roligt att läsa att de flesta reagerar så positivt! Också väldigt häftigt av både dig och Moa att vara så öppna om det. Det behövs verkligen! Precis som Warren sa i en video där han berättade varför han var öppet transsexuell så är det super viktigt att folk runt om kring får en relation till könsöverskridande och transsexualism, så att fördomar kan utrotas och förståelsen och acceptansen kan växa. Om fler människor känner någon som är trans så kanske de även tar en argumentation för det någon gång och kanske hjälper det även andra att förstå.



Åh, att läsa om sånt här gör mig verkligen så himla glad!!! Av att döma från YT så finns det väldigt mycket negativt och många fördomar i USA och att höra dig prata om övervägande positiva (om än ibland smått korkade) reaktioner gör mig så glad över att bo i ett land som Sverige och att vara född i just den här generationen. Haha, nog lovsjungande nu ;)



All lycka till er och kom ihåg att ni är awesome båda två!

2011-11-04 @ 23:27:37
Postat av: ica

Bra inlägg! Inte för att jag kommit ut men när tagit upp dessa slags ämnen för diskussion med äldre delar av min familj har jag fått blandade svar - av samma person. I stil med "ja, två killar som är tillsammans är helt okej, men inte två lesbiska. och en man född i kvinnokropp som vill operera sig är helt okej, men motsatsen är verkligen inte acceptabel". Mitt svar: "!!!????"

2011-11-04 @ 23:58:22
URL: http://iiandyr.blogg.se/
Postat av: Albin

Jag brukar skoja om att jag är först i världen med att komma ut som hetero, och jag tycker fortfarande att det är en stor grej att folk får veta att jag har flickvän (som jag förstås inte skäms för o.s.v.). Kanske är det för att jag tidigare har slagit så hårt på asexualitetstrumman, kanske är det för, tja jag vet inte, att jag är obekväm med alla förväntningar folk har på heteroförhållanden.



Det vore intressant att samla in olika utkommandeberättelser på alla möjliga nivåer (jag kommer också ofta ut som kommunist, genusvetare, nykterist, vegan o.s.v., och det är liknande men inte likadant för alla delarna) och försöka fundera runt hur och varför det fungerar: varför man känner som man gör o.s.v.



Men, Sofia: jag blir lite fundersam på det du skriver under den första reaktionen om vår generations post-kategori-tänk. Min första tanke är att jag tror att det förstås kan vara sant för din och i någon mån min bekantskapskrets (akademiker, medelklass, feminister…), men förmodligen inte för våran generation (men jag vet inte!). Min andra tanke är att jag inte ens är säker på att det vore bra om det VAR sant. För mig låter det mest som en radikalindividualistisk mardröm.

2011-11-05 @ 10:38:29
URL: http://eval.nu
Postat av: Jag som frågade

Vad snabbt du svarade! Tack!



(Hoppas det inte var därför ni inte var på Wilde, ni var ju med på fb-listan... oops, nu låter jag som stalker igen, det är jag inte, råkade bara se det.)



Ja, mina föräldrar kommer kanske förstå om ett par år, och min flickväns föräldrar... kanske också, för henne gäller det nog att ta en liten paus på att hålla kontakt och lita på att de kommer förstå nån gång. Ingen av oss har syskon, jag tror inte våra föräldrar vill säga upp kontakten helt.



Jag är tyvärr lite kategori 2, men försöker att inte visa det. Och nej, jag frågar inga dumheter.



Det finns också folk som är nyfikna men inte 100% positiva, som tycker det är något konstigt och frågar saker som "har hon en kuk?!" (lyckligtvis mig, inte henne direkt). Sen så träffar jag ofta folk som helt enkelt inte fattar om jag inte säger något så fel som "en kille som vill vara tjej", men det har jag hittills vägrat säga. Borde kanske börja säga "en tjej som är född med kuk" eller något. Och hur många gånger behöver jag säga "hon" och berätta om min FLICKvän innan någon fattar utan att fråga vilket pronomen han ska använda...? Ja, de flesta som är så där dumma är killar, och vår generation, dessutom akademiker och medelklass (förra kommentar).

2011-11-05 @ 23:36:14
Postat av: plastbaronen

Jag är lite förvånad över att du har så positiva erfarenheter av öppenheten i "vår" generation. Jag är visserligen lite äldre än du, men inte så mycket att jag kan anses tillhöra en annan generation. Jag har mött rätt mycket homofobi och transfobi inom just vår generation, även sedan generationen lämnat tonårsstadiet. Visst, jag har ofta mött acceptans också, men så fantastiskt öppen jämfört med äldre generationer tycker jag inte vår generation är. Det kanske beror på i vilka kretsar man umgås. Du känner ju rätt mycket universitetsfolk, vad jag förstått.

Sen finns ju även artighetsfaktorn... T.ex. har jag varit med om att personer som verkat acceptera mig som man, senare har pratat om att transsexuella är sjuka i huvudet (och syftat på mig)... Jag råkade känna den personen de sa det till, men det visste inte de.

2011-11-08 @ 10:13:01
URL: http://plastbaronen4.wordpress.com
Postat av: Anna-Maria

Bra inlägg Sofia!



Tycker det är starkt av er att vara så öppna som ni är!



Har sedan the Arks sista konsert i höstas spelat deras skivor i bilen mycket och en låt som gör att jag tänker på er är "radical". Om varför allt ska verka så radikalt egentligen? Är inte det viktigaste att man hittar någon som gillar en tillbaka och sen är väl "färg" och "form" på den personen väldigt irrelevant, så länge man behandlar varandra på ett bra sätt så att båda mår bra av det.



"The most radical thing to do

Is to love someone who loves you

Even them the world is

Seemingly telling you not to

I don´t know what´s wrong or right,

But I know what´s worth a fight

The most radical thing is to do what

Your heart tells you to

´Cause I do assure you

That I do adore you"

2011-11-12 @ 19:54:50
Postat av: M

Intressant inlägg! Vet inte riktigt vilken katogori jag tillhör, men det kan vara så svårt ibland. Jag får ofta ett behov av att visa att jag definitivt tycker folk ska få vara precis som de vill, även om personen som berättar det förmodligen inte behöver höra det från mig...

2011-11-13 @ 09:23:09
Postat av: Maria

Tack för ett fantastiskt inlägg och hittade din blogg efter att ha sökt på "när lär sig föräldrar säga rätt pronomen"



Jag är precis som du ihop med en underbar TS-tjej och hennes föräldrar och övriga familj/släkt har inte efter 5 år lärt sig att säga hon än.

Ibland säger de rätt (speciellt om man rättar dem) men jag tycker det är lite klent faktiskt, speciellt eftersom hon passerar mycket bra och 95% av resterande samhället säger hon.



Jag tblev stärkt av ditt inlägg och känner att vi fåt ta upp detta en gång för alla och att de faktiskt får skärpa sig. Vi ska dit och fira påsk men min tjej tycker inte det känns så lustigt just för att de ska ha så svårt med ett litet ord som betyder så mycket för henne/oss.



De gör det ju inte för att vara elaka, alla är väldigt snälla men de är väl virriga och vi ses för sällan kanske.



Ska läsa mer i din blogg, mycket intressant!



Kram till dig och Moa!

2012-01-28 @ 04:44:37
Postat av: Ziggi

Hej,

vilket bra inlägg! Peppar och förklarar så mycket för mig. kram

2012-01-29 @ 01:08:56



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0