Share

En insikt som tog 534 år

Idag har konsistoriet vid Uppsala universitet enhälligt beslutat att föreslå Eva Åkesson som ny rektor för universitetet. Om hon tillträder, vilket är högst sannolikt, får Uppsala sin första kvinnliga universitetsrektor någonsin. Äntligen har budskapet om kompetens före kön sjunkit in.

Folk använder ibland argumentet om kompetens som någon slags ursäkt för eller påstådd legitimering av ojämställdhet "nämen vi går bara på kompetens, och se då blev det en man i år igen!", utan att inse att kompetens-argumentet är det mest feministiska av alla. Vi vill inte ge kvinnor orättvisa fördelar. Vi vill ta bort de nackdelar som en nätverks-rekrytering och personliga värderingar innebär för kvinnor och andra minoritetsgrupper. Vi vill helt enkelt att bara kompetensen ska styra. Och den sitter inte bara män på.

Känns fint att universitetet har insett det efter 534 år. (För dem som tycker om att hävda att vi inte borde säga så, för det var ju faktiskt inte förrän på 1800-talet som kvinnor ens fick börja plugga skulle jag vilja säga: Senaste hundra åren då, lågt räknat, skulle vi kunna haft en kvinnlig rektor. På hundra år hade konsistoriet kunna släppa fram en enda kompetent kvinna, kan tyckas. Och för dem som får 20-talsvibbar och ser Geijer-statyn framför sig i svartvitt kan jag ju påpeka att även 1970-,80-,90-talen, plus ett helt årtiende på 2000-talet ingår i "de senaste hundra åren".)

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: jenna

Kommer ihåg när jag stötte på din blogg första gången. Kommer inte ihåg hur jag hittade hit, om jag googlade något, eller om jag kanske följde en länkning från en annan blogg. Skitsamma, i alla fall:

jag kommer ihåg att jag bläddrade igenom de senaste inläggen, läste och blev helt förundrad över hur smart och välformulerad och VETTIG du var. Hur du bara verkade fånga allting PÅ PRICKEN. Sen satt jag och läste igenom alla "mest lästa"-inlägg i höger spalten, sen satt jag (på riktig nu, jag skojar inte) och bläddrade tillbaka flera år i ditt arkiv och läste och läste, och blev bara mer och mer imponerad och övertygad om att du är den smartaste bloggaren i Sverige.

Det var bara det.

Du är awesome. Tack!!!

2011-10-12 @ 00:09:01
Postat av: FumikoFem

Ja äntligen. Vi kommer säkerligen få höra från "kompetens ska räknas" -talarna nu snacka om att det inte va hennes kompetens som avgjorde, osv. Men det är för att i dessa personers värld är kompetens något som bara män har... Behöver väl inte säga vilka personer på vissa bloggar jag snackar om nu... host Pär Ström host

2011-10-12 @ 00:10:48
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Pether

"Äntligen har budskapet om kompetens före kön sjunkit in."



Haha. Patetiskt.

Du är en hycklare av gigantiska mått.

2011-10-12 @ 02:17:37
Postat av: Amanda

Hej Sofia!



Först vill jag säga att jag läser din blogg nästan varje dag. Den är verkligen intressant och har fått mig att tänka till många gånger. Tack för det!



Sedan tycker jag även att det är väldigt intressant med din flickvän som är transsexuell. Jag har i hela mitt liv själv känt mig som att jag är pojke och inte flicka. När jag var liten hade jag alltid på mig kläder från pojkavdelningen, hade kort hår osv. och att komma i puberteten var på alla sätt det värsta som hänt mig. Jag började förtränga mycket av hur jag kände då tror jag, men när jag för några år sedan såg en film som handlade om en äldre man i en liten by i England som var MTF var det som att något bara släppte och jag förstod att jag också var likadan. Fast FTM. Jag gick in på mitt rum och storgrät när filmen var slut. Både för att jag blev rädd och för att jag kände mig lättad. Sedan dess har jag känt starkare och starkare att jag antagligen är transexuell, även om det gått i perioder. Men varje gång jag har en period av att känna så, så har det känts starkare än förra.



Jag undrar om du har någon länk eller bra info för personer som är FTM? Om du känner till något bra forum eller liknande.



Jätte tack!! Tycker det är så otroligt bra och starkt av dig att lyfta fram feministiska- och queeråsikter i din blogg. Vill även inflika att du har haft en stor betydelse för min insikt om min "läggning", och du har fått mig att känna mig lite mer normal ;)



Med Vänliga Hälsningar

Amanda

2011-10-13 @ 00:42:56
Postat av: Zäta

Hej Amanda!



Tack för allt beröm. Först vill jag bara säga att du redan har kommit långt som kan formulera dig såhär bra kring dina känslor - det är inte alla förunnat. Din identitet, vad du känner dig som på insidan, är bara du som avgör. Det är dock inte alltid så lätt att komma fram till vilka vi är, och för nästan alla transsexuella personer börjar det som du säger: med att de ser någon annan som är ungefär som de är.



Det finns jättemycket bra material där ute om transkillar! Ett allmänt forum om trans är transformering.se där du kan surfa runt och läsa historier om andra och allmänna definitioner och sånt. De har också en länklista med tips på andra bloggar som skriver om trans. RFSL, som har denna sida, har också en massa aktiviteter som ibland riktar sig specifikt till transpersoner - och du behöver inte vara säker på att du är transsexuell alls för att vara med!



Ett annat tips är att kolla youtube. Det finns ett enormt commuity där med snubbar som berättar om sin upplevelse av att vara trans, komma ut, ta hormoner och vara sig själva. (på engelska) Prova att sök på "FTM" "FTM transition" eller "FTM coming out" så kommer du få en massa resultat du kan gå vidare från. Du kan också börja hos min kompis Warren, han är en transkille som kom ut för några år sedan: http://www.youtube.com/user/sillyyetsuccinct



Det är svårt att bryta mot normer ibland, men kom ihåg att det finns massor av människor här ute som både är som dig och stödjer dig och den du vill vara! Det är inte vi som är onormala, utan samhällets definition av "normal" som är för smal! Tveka inte att höra av dig igen om du vill! Det går bra att maila också.



Lycka till med allt och kom ihåg att du är bra precis som du är!



Sofia



2011-10-13 @ 15:34:15
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Amanda

Tack, tack, tack för svaret! :D Försökte maila dig här om dagen, men länken funkade inte för mig. Youtube har varit väldigt hjälpfullt och gav mig mod att prata med både min bästa vän och min mamma om det på ett bra sätt. Vill gärna fråga dig några saker, men vill helst inte här i kommentärfältet :) Skulle du vilja vara snäll och länka din mail här eller nåt, kanske funkar då.



TACK än en gång!

2011-10-16 @ 16:59:55



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0