Share

Zätas bröst-funderingar, del II

Att ha funktionella bröst kan definieras på en massa olika sätt, men för mig betyder det i alla fall att de har en sexuell funktion för mig själv och en framtida funktion som mjölkproducenter. Jag tycker det är viktigt att ta upp eftersom bröst ständigt obejktifieras till att vara förmål för någon annans lust. Det är ju skönt för mig när någon rör mina bröstvårtor, oavsett vad de tycker om det. Det är ju också ganska fett att vara en potentiellt vandrande matfabrik, även om det inte är någon direkt allstädes närvarande tanke. Nu menar jag förstås inte att de kvinnor (och män) som inte gillar att bli sexuellt stimulerade genom sina bröst eller inte kan eller vill amma är sämre kvinnor med sämre bröst, jag ville bara belysa att det faktiskt finns sådana poänger med bröst också.

Till den sista och kanske svåraste punkten: Bröst som objekt för andras begär. Det finns en stor feministisk misstänksamhet, för att inte säga förakt, mot den här biten. Om vi ser till den överdimensionering det hela tagit, till hur bröst framställs i media och kultur som varandes det enda män tänker på och bryr sig om, så håller jag med. Det suger verkligen att kvinnor ska mäta sitt värde i kupstorlek när vi har så otroligt många andra tillgångar. Men det är samtidigt svårt att sklija ut andras begär från vad du själv vill: Du kanske vill vara attraktiv. Och det är okej. Frågan är bara hur långt vi ska gå för att anpassa oss till vad vi tror att andra gillar, och hur stor roll en specifik kroppsdel egentligen ska spela. Det går inte att ignorera att samhället puttar oss i en viss riktning när det kommer till att bedöma våra kroppar, och så är vi tillbaka där vi började: Att vara sig själv och trivas i sin kropp.

I min idealvärld kan människor känna sig attraktiva oavsett om de faller inom den idag smalt definierade ramen för "vacker" eller "attraktiv", för att ramen ska inte finnas alls. Men idag måste vi förhålla oss till den, och jag tror att det bästa sättet är att försöka vara stolt över sin icke-normativa kropp. För att visa att det går och för att det gör livet så mycket lättare. Därmed inte sagt att jag fördömer alla som gör ingrepp i sin kropp. En person som gjort en bröstförminskning uttryckte det på det här sättet: "Det kändes inte som att brösten tillhörde mig förut. Nu känner jag mig hemma i min kropp och operationen är typ det bästa jag har gjort."

Vem är jag att döma vad andra får och inte får göra med sina kroppar? När människor försöker definiera personer som har opererat brösten "av rätt skäl" faller de obönhörligt i den normativa fällan. "Hon gjorde det bara för sig egen skull" -- ja, men går det verkligen att frikoppla från samhällets ideal som vi alla är överens om är snedvridnaOch det värsta argumentet av alla, som egentligen förtjänar ett eget blogginlägg: "Jo, men jag förstår folk som harjättesmå bröst, alltså typ inga alls, att de vill operera sig, men hon här är ju jättesnygg -- varför ska hon göra det?"

Vad är det som säger att folk med jättesmå bröst får operera sig? De kanske trivs fett bra i sin kropp, de kanske får enormt mycket sexuell njutning genom sina bröst och kan amma hur många barn de vill. De kanske kan röra sig genom samhället precis som de vill och de kanske har partners/ligg som tänder enormt mycket på deras kroppar. Det enda skälet till att jättesmå bröst lever i ett undantagstillstånd är att vi har en normativ uppfattning om hur en kvinnokropp ska se ut. Den ska ha bröst som sticker ut en viss bit från kroppen. Och när folk inte uppfyller de normativa ramarna blir det genast genustrubbel och korrektionsmetoder som ska fram. Låt folk med jättsmå bröst vara.

Jag har hört det argumentet en massa gånger. Jag brukar menande titta på mina egna bröst och svara "jag har jättesmå bröst, borde jag operera mig?", men då brukar folk vara snabba att inflika att det är annorlunda för mig, för att jag är liten hela jag. Jag är ju proportionelig. Poff, så var vi tillbaka i normativiteten. Jag fick ha små bröst, för jag passade in ändå, vilken tur!

På ett teoretiskt plan gör det här mig galen. Vi måste sluta upprätthålla snäva attraktivitets-ramar och bedöma andras kroppar slentrianmässigt om vi vill kunna leva friare liv som kvinnor. Samtidigt vet jag att jag många gånger blivit tröstad av just det faktumet att jag bedöms vara propertionelig och därmed attraktiv när pressen att vara snygg blivit alltför påtaglig. Vi kan inte beskylla tjejer som bryr sig om sitt utseende för att vara anti-feministiska, när vi hela tiden utsätts för press i just den riktningen, men vi kan låta bli att bedöma varandra utifrån ramar vi alla underkänner. Sluta bedöma och gradera varandra, sluta upprätthålla en orättvis struktur, men inte kritisera enskilda människors val när det kommer till deras egna kroppar. (Deras åsiker -- javisst! Men deras ingrepp? Nej.)

Det enda vi kan döma ut är de normer och ideal som säger att vi bara får se ut på ett sätt, och försöka att stötta varandra i att våga känna oss attraktiva som de ofullkomliga personer vi alla är.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: eliz

För några veckor sedan letade jag efter underkläder på Lindex när jag snubblade över en ny sorts "mirakel"-BH som "gör dina bröst upp till två kupor större!". Skitbisarrt, jag provade dem, för att det är som med tågolyckor - det går inte att sluta titta. Jag har inte särskilt stora bröst men jag gillar dem väldigt mycket och har inte haft bröstkomplex på 10 år. Jag provade freak show-BHn, sedan drog jag på mig linnet över, jag blev helt förfärad. Det såg så himla sjukt ut och de kändes så inte mina.



Jag tar nästan för givet att folk i min ålder har "kommit över" sina kroppsnojor och jag önskar verkligen, så som du skriver, att folk skulle sluta bedöma och gradera varandra hela tiden. Om det inte är kläder så är det kroppen som hela tiden kommenteras på andra. Uppenbarligen har inte vänner i min omgivning kommit över sina kroppsnojor och fler och fler förstorar och förändrar saker de inte är nöjda med. Men vem är jag att döma?

2011-10-20 @ 22:08:47
Postat av: Caranlachiel

Trillade in här från Lady Dahmers sida häromdagen och är såld! Du är fantastiskt bra på att uttrycka dig så att jag förstår hur du menar, och du har redan satt igång många nyttiga tankeprocesser hos mig. Mycket av det jag läst här är saker som jag flyktigt snuddat vid med tanken tidigare, utan att kunna formulera. Och nu har jag hittat dig, som formulerar det så perfekt. Tack!

2011-10-21 @ 11:06:14
Postat av: Cilla

men det handlar ju inte bara om små bröst, man passar ju inte automatiskt in i normen bara för att man har stora bröst. Alla krav som ställs på kvinnor är ju små måmga och skiftande att man närmast blir schizofren om man skulle lyssna till dem. Upplevelsen fråm storbystade är väl knappast att man uppfyller någon norm för hur man "ska" se ut.

2011-10-22 @ 22:09:57
Postat av: Alice

Jag tycker det är hemskt tråkigt att plastikoperationer är särskilt vanliga, i och med att det är ett sätt att förändra sitt utseende som innebär en risk för allvarliga komplikationer. Den risken försvinner ju inte för att man befinner sig utanför normen för skönhet, så jag fattar inte riktigt varför det skulle vara mer rätt att utsätta sig för den då. Måttstocken för när det är ett bra beslut borde väl snarare vara hur mycket det man skulle förändra besvärar en och hur mycket ens välmående skulle gynnas av att genomgå en sådan operation.

2011-10-23 @ 15:37:45
URL: http://theolddays.blogg.se/
Postat av: Zäta

Cilla: Nej, det tycker jag heller inte att jag skrev. Jag skriver ju att normerna begränsar ALLA. Däremot tog jag småbystandet som exempel eftersom jag varit med om det.

2011-10-23 @ 16:51:56
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Anna

Sökte på feminism och kom in på din blogg. Tack för det här inlägget, jag har också jättesmå bröst och är inte särskilt proportionerlig. Ofta mår jag jättedålig över det, men ditt inlägg har fått mig att tänka om.

2011-11-03 @ 20:03:07



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0