Share

Demokrati ur en nioårings och en nittioårings perspektiv

Jag minns det glasklart trots att det måste vara 12 år sedan nu. Hösten gör skolgårdens träd gula och marken frostbiten. Det är en något högtidligare stämning än vanligt i klass 3A i Uppsävjaskolan, för idag ska vi prata om något viktigt på lektionen. Vi vet inte riktigt vad det är, men vi vet att det är något viktigt som vuxna gör. Idag ska vi lära oss om demokrati.

Vår karismatiska och snälla lärare Karin börjar berätta om det antika Grekland. Om män i togor och kunskapens vagga och alla möjliga förhärligande barntillvända historiska aspekter av hur det första folkstyret uppkom. Om hur människorna samlades och röstade, om hur allas röster vägde lika och hur fantastiskt det var när den rättvisa, moderna samhällsformen framträdde. I förbifarten nämner hon att kvinnor och slavar dock inte fick vara med.

Den nioåriga Sofia rynkar pannan och räcker upp handen. Men om kvinnor och slavar inte får rösta var det väl inte demokrati? Det kan väl inte räknas som demokrati? Det är ju inte alls rättvist!


Jag minns att jag tänker att den första demokratin borde räknas från och med när ALLA och inte bara rika män får rösta. Idag skulle jag kanske formulera det som att det antika Greklands styrelsätt borde anses vara ett förstadie till demokrati så som vi definierar det till idag, och inte hyllas som det första riktiga demokratin. Att prata om denna periods folkstyre som demokratins uppkomst är att förminska och osynliggöra kvinnor och klassklyftor totalt. Att återigen gå med på att definiera rika, vita män som riktiga människor vars handlingar är viktigare än andras. Som nioåring hade jag dock inte tillgång till det vokabuläret, och jag kan fortfarande känna indignationen rent fysiskt när jag minns hur jag försökte få fram min poäng till en lärare som bara log och pratade om historiska skillnader.

Idag firar Sverige 90 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i allmänna val. En händelse som inte uppstod ur någon slags historiskt framåtsträvande och rättviseinsikt hos makteliten, något det ibland framställs som i svesnka skolor, utan från årtionden av otröttlig kvinnokamp. Idag firar vi de första allmänna rösterna avlagda av kvinnor i Sverige, och framförallt de som gjorde det möjligt för oss att uppnå vad en nioårig Sofia hade godkänt som en riktig demokrati. Genom århundradenas brus skickar jag ett tack och genom eterns brus ett grattis till oss som är med och kan uppleva denna rättvisa samhällsform!


/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: Visselpaj

Väl skrivet och en träffsäker rubrik.

2011-09-12 @ 22:21:57
URL: http://visselpaj.se
Postat av: Ties

well spoken!

2011-09-13 @ 21:30:02
URL: http://tieskventa.blogspot.com
Postat av: Elin I.

Väl skrivet och klokt talat!

2011-09-19 @ 16:51:50
URL: http://dropparfaller.blogspot.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0