Share

JO, det är du!

Idag hittade jag en lika delar rolig och hemsk sida, med exempel på en retorik som jag bara alltför väl känner till. "Jag är inte rasist, men invandrare är ju otrevligare än svenskar..." "Jag ju för jämställdhet, men det är ju ett evolutionärt faktum att kvinnor är bättre på omvårdnad..."

Ska vi ta det en gång till, långsamt? Det hjälper inte att säga att du är det ena men inte det andra, du måste visa det i dina övriga åsikter, uttalanden och livsval. En "feminist" som tycker att kvinnor bör stanna hemma och sköta om hemmet för att mannens suprema intellekt ska kunna göra nytta i samhället är inte feminist, oavsett vad personen kallar sig. Och en "icke-rasist" som säger att alla asiater är irriterande är rasist, oavsett vad personen kallar sig. Jätteenkelt, och ändå så svårt för vissa att förstå.

Nästa gång någon säger "jag är ju inte rasist, men..." ska jag försynt påpeka att "jo, det är du. Du bevisade det just."

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Anonym

Men "Jag är ju inte racist, men jag tycker vi ska värna om de svenska traditionerna." funkar ju.. Nu brukar jag absolut inte säga så och håller helt med dig egentligen.

2011-09-20 @ 23:36:07
Postat av: Moa

Anon: Det finns så smidigare sätt att uttrycka den meningen, än att inleda med "jag är ju inte rasist, men.." T.ex. "Jag tycker att vi ska värna om traditioner eftersom att... Jag tycker inte att det är en rasistisk inställning att..."

2011-09-20 @ 23:48:47
Postat av: Sophie

Jag hatar "jag är inte rasist, men..."! Smygrasismen är så mycket svårare att nagla fast just eftersom den smyger sig in mellan raderna, i "den mysiga, goa stämningen som vi ju kan skapa oss svenskar emellan". Men du har helt rätt - enda sättet att bemöta det är just att nagla fast den egentliga åsikten bakom - och ifrågasätta den stämningen och vad den - egentligen - bygger på för föreställningar.

2011-09-21 @ 00:51:52
Postat av: Fröken Bella

Önskar att folk kunde stå för sina åsikter, istället för att börja försvara sig redan innan de yttrar sig om nåt.

2011-09-21 @ 08:21:07
URL: http://frokenbella.se
Postat av: Pether

"Jag är inte manshatare, men alla män är ju svin och våldtäktsmän."



Notera hur du försöker att få vetenskapliga fakta(kvinnors försmak till omvårdnad) till att vara lika ovetenskapligt som rasism. Tragiskt dåligt försök till bullshit. Sen har ju det faktiskt inte den blekaste fis med jämställdhet att göra.



Endast tagiskt från din sida.

2011-09-21 @ 08:41:11
Postat av: Johanna

Jag brukar fråga varför de tycker att det är så viktigt för dem att understryka att de inte är rasister, emot jämställdhet etc, det brukar funka ganska bra.

2011-09-21 @ 11:40:26
URL: http://monkeyland.blogg.se/
Postat av: hanna

du kanske även vill kika på syster sidan "not sexist but" http://www.notsexistbut.net/ =)

2011-09-21 @ 17:20:10
URL: http://designerdrommar.wordpress.com/
Postat av: havreglid

Kan inte sluta läsa...

2011-09-23 @ 12:31:49



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0