Share

Bara fantasin sätter gränserna

Så brukar det ibland stjärnögt talas om barns lek. Jag stod i köket tillsamman med två lekande barn häromdagen. Låt oss kalla dem P och O.

P: Den här kan vara pappan. Pekar på en liten vit traktor.
O: Den lilla? (skeptiskt) Ska den här vara mamma då eller? Pekar på en lite större traktor.
P: De här två ska i alla falla vara storebrorsor. Stora storebrorsor. Pekar på två stora traktorer.
O: Men ska pappa verkligen vara den här..?
P: Aa, för mamma måste vara den.

Jag: Det kan ju vara två pappor också.
P: Fast då får den ena vara plastpappa. (Jag fnissar tyst för mig själv -- alla traktorer är ju av plast)
O: Man kan ju inte ha två riktiga pappor.

Jag: Nja, man kan inte ha två biologiska pappor, men man kan ändå ha två pappor som riktiga föräldrar. De tittar blankt på mig en sekund.
O: Så den här är pappan då? Pekar på den största traktorn.
P: Aa, och det här kan vara mamman. Okej nu kör storebror jättefort! Krasch bang bonk!
O: Mamma säger "Ojojoj, hur gick det?"


Det blir på något sätt löjligt tydligt när vi talar om barn och traktorer. Traktorer föder inte barn och skulle mycket väl kunna ha två pappor. Traktorer är inte framställda genom naturligt och sexuallt urval där det förr var bättre att vara relativt sett stor som man och liten som kvinna, och skulle mycket väl kunna vara olika stora. Traktorer lever inte i kärnfamiljer och skulle mycket väl kunna organisera sin samvaro på annat vis än i tvågenerations-sammanslutningar om fyra. Traktorer är inte tyngda av en historia och ett idéarv av kvinnligt omhändertagande och manlig våldsamhet  och skulle mycket väl kunna agera helt annorlunda. Men det gör de inte.

Nu kan det förstås hävdas att traktorer varken har kön, känslor eller förnuft heller, men det är precis vad jag vill visa. Traktorer utan mänskliga drag blir väldigt torra leksaker. "Nu var det rost på framvagnen."  "Motorn hackade lite." Men så fort vi ger dem mänskliga drag verkar de också få kön. En traktor kan inte vara mänsklig utan ett kön, och med könet följer alla möjliga och omöjliga föreställningar om kroppsstorlek, känslosamhet, våldsamhet och önskvärda familjestrukturer. Kön blir ett villkor för mänsklighet, och könets associationer och filter blir hur vi förstår verkligheten.

Bara fantasin sätter gränserna i leken? Bara fantasin, eller heteronormen och könsmaktsordningen också?

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: FumikoFem

Den där leken är ett bra exempel på hur ting könas, och därefter vad som får vilket kön beroende på utseende och sådant. Samt att det visar på sådant anti-feminister och konservativa gärna viftar bort, hur barn könas på alla möjliga sätt och hur dom själva tillskriver andra och annat i sin omgivning med ett visst kön.



Det där om traktorer får mig att änka på hur bilar (inte leksaker) också ibland könas, av barn som vuxna. En "söt liten bil" ses som feminin och en stor jeep ses som maskulin. Färg påverkar också här.

2011-09-08 @ 16:54:54
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Sofia

Bra skrivit, barn påverkas så mycket och vuxna tror att deras "åsikter" bara är "naturliga" och inte alls kommer från de samhälle de lever i.



Postat av: den rabiata orakade flat-feministen Fanny

Väldigt bra inlägg!

2011-09-08 @ 20:12:05
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Mariana

Jag blir lite kär när jag läser så genialiska inlägg!

2011-09-08 @ 20:35:42
Postat av: pappa

Super inlägg! Men att det inte går att ha två biologiska pappor stämmer inte. Mitt barn har två biologiska pappor.

2011-09-09 @ 08:38:10
Postat av: Zäta

Pappan: Det har du rätt i! Jag och det äldsta barnet pratade faktiskt om det senare bara vi, om pojkar som föds i kvinnokroppar och har kvar sin sin livmoder och så. Att jag känner killar som vill bli gravida och har varit det. Men just i köket blev det inte så att jag tog upp det.

2011-09-09 @ 15:11:43
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: R

Men shit!! Jag tror jag såg dig nyss i min kompis blogg. Sensation!!!! Är det verkligen du? Hur coolt! Hon vet säkert inte ens om att du är kändis! :D kolla här:http://lindamariie.blogg.se/2011/september/karpub-med-hattema.html#comment



Så sjukt likt ju?

2011-09-09 @ 17:44:41
Postat av: Intersexorwhat

Å, bra inlägg!

2011-09-10 @ 00:41:30
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Zäta

R: Det var bestämt jag! Men kändis var kanske lite att ta i ;)

2011-09-10 @ 12:33:33
URL: http://zettermark.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0