Share

6 duktiga pojkar (eller vad Amadeus, Bill, Nicholas, Immanuel, Justin och Anton har gemensamt)

Jag har tänkt på det här med duktighet, och kommit fram till att det finns så många oupptäckta duktiga pojkar där ute! Stackarna, de vet inte ens att de är drabbade! Dags att vi sönderanalyserar deras självkänsla och underminerar deras bedrifter med hjälp av lite duktighetsretorik, tycker jag.

Här är min lista på män, gubbar, snubbar och sköna guys som lider av det otäcka "duktiga-pojken-syndromet":

Amadeus Mozart
En klassiskt duktig pojke. Han drillades från tidig ålder av sina päron till att bli en musiker i världsklass. Det är inte svårt att se hur föräldrarnas höga krav formade en osäker liten pöjk som bara ville ha andras uppskattning, och därför drev sig själv stenhårt. Söt skulle han också vara i lockig peruk och utsirade kläder - det var inte lätt att duga som lille Amadeus. Visst skrev han ett par finfina stycken musik - men var det verkligen värt det?

Bill Gates
En superambitiös kille. Unge Bill hade en passion - programmering. Han hade också turen att som tonåring råka hamna på ett av de ställen i världen som hade ett datorlab vid sent 60- och tidigt 70-tal. Istället för att som andra unga män styla håret för att försöka locka till sig brudar, smet han iväg på kvällar och lov för att programmera mera. Och övning ger färdighet som vi alla vet - tack vare att Bill var så duktig och ihärdig blev han tillslut en av världens bästa programmerare!

Nicholas Tesla
En velig men effektiv man. Nicholas är inte bara en av världens mest kända okända vetenskapsmän, han är också en av de i särklass duktigaste pojkarna som levt här på jordklotet. Driven av vilja att alltid vara duktig, inte av nyfikenhet och exprimentlusta som vissa hävdar, upptäckte han grunderna i radiosändningar, radarteknik och elektricitet (AC). Han verkade inte kunna bestämma sig för ett vetenskapsområde, utan var inne och kladdade på så många områden som möjligt bara för att kunna få erkännande från någon. Men vi alla vet att duktighet inte leder till något gott, och istället för duktiga Tesla är det sluga Edison och co. som fått all credd för hans upptäckter. Ta det som en varning, gott folk!

Immanuel Kant
Banbrytande eller bara rädd och vilsen? Redan som 16-åring började Imme vid ett prestigefyllt universitet, något som vid en sådan känslig ålder kan vara ödesdigert för självkänslan. Det är känt att han alltid var extremt punktlig och behövde ha kontroll runt om kring sig, ett tecken på ett inre tumult och en i grunden skör självbild. Detta bekräftas av hans filosofiska verk, som ständigt tycks vilja bryta mot tidigare filosofiska normer, ett rop på hjälp och uppmärkssamhet från en osäker pojke som kanske egentligen bara ville vara till lags.

Justin Bieber
Sockersöt och skönsjungande - hur orkar han? Det är inte bara historiska män som lider av detta syndrom, vi undrar alla hur Justin kan vara både gullig och tuff samtidigt hela tiden. Men även söta sångare har sina dåliga dagar. Ibland vill han bara ligga i soffan och äta chips - OCH DET ÄR OKEJ, Justin! Du behöver inte vara så duktig och produktiv hela tiden!

Anton Hysén
Den nya duktiga svenska pojken. Även i Sverige har vi vår beskärda del av duktiga pojkar. Anton är ett praktexempel: Han är både fotbollsstjärna, Let's Dance-vinnare och homosexuell. (Jamen det ger ju extrapoäng att vara sån där hbt i PK-Sverige, alla vet det fast ingen säger det). Anton vill uppenbart att alla ska tycka om honom, macho som fjolla, men vi vet att anpassning av sig själv i duktighetens namn är en mansfälla utan like. Var bara dig själv, Anton!



Det är inte bra att vara för duktig - ha drivet, talangen, viljan och motivationen att åstakomma saker -pojkar! Gå hem och vårda era relationer och frisyrer istället, så kommer ni bli mycket mer harmoniska människor.

Nej, men ärligt talat så tycker jag att hela gänget Amadeus, Bill, Nicholas, Immanuel, Justin och Anton är jäkligt duktiga. Och jag tycker det är bra. Men de beskrivs inte som duktiga. De beskrivs som genier, banbrytare, coola nördar, popfenomen och En Som Vågar.

Jag har länge hävdat att vi ska kalla tjejers bedrifter vid deras rätta namn och inte förringa det till negativt klingande duktighet, men nu har jag en ny, parallell, plan: Låt oss kalla killar duktiga. För att visa på hur ordet missbrukas. För att visa på att ordet kan vara bra också. För killar ju också är duktiga, och borde få credd för det. Det kan inte vara så kul att bara bli avfärdad som begåvad, när du kämpat så duktigt för din position!

Det är dåligt att bränna ut sig själv. Det är dåligt att känna att jag aldrig duger. Men det är inget jävla fel på att vara duktig. Det är beundransvärt.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Stina

Åh så himla bra skrivet! Blir så trött på när man hör till exempel presentationer av artister när de ska vara med i nåt tv-program eller liknande och de alltid beskriver kvinnliga artister som "duktig sångerska" eller "duktig musiker"!! Ingen skulle någonsin få för sig att beskriva en manlig artist som duktig!

2012-06-05 @ 09:56:19
Postat av: MarySaintMary

Snyggt!

2012-06-05 @ 17:03:36
URL: http://marysaintmary.wordpress.com
Postat av: Vanda

Åh gud så klockrent. Du sätter fingret på något jag inte tänkt på alls men fan vad bra du gjorde det!

2012-06-06 @ 23:16:25
URL: http://darlingbuds.blogg.se/
Postat av: Svalin

Vilka som anses vara "genier" och vilka som bara anses vara "duktiga" har i vissa aspekter mycket med klass att göra - kön är givetvis viktigt det med. Sociologen Pierre Bourdieu hade en teori om att skolorna premierar medel-och överklassen i och med att de har "rätt" social bakgrund - att de kan de sociala koderna och det akademiska språket. Samtidigt ser skolorna sig som neutrala och att de behandlar alla lika. I denna miljö har elever/studenter från över-och medelklassen mycket lättare att bli sedda som genier, medan elever/studenter från arbetarklassen oftare beskrivs som "duktiga" och "flitiga".

Postat av: J

Är det nu vi ska kalla moder Teresa för duktig istället för filantrop och betydelsefull människa? Eller Lady Gaga för "duktig" också? Inte revolutionell, genialisk, orginell alternativt banbrytande?



Häftigt att du står starkt för dina subjektiva åsikter. Props för en väldigt bra skriven blogg & text :)

2012-06-10 @ 11:23:42
Postat av: sistergnu

I love the way you turn it around. Nanna Johansson borde illustrera den där texten.

2012-06-10 @ 12:03:47
URL: http://sistergnu.blogspot.com/
Postat av: asfasfa

buhuu det är så synd om vita kvinnor, buhuuu

2012-06-19 @ 01:41:27
Postat av: julia

Shit vad konstigt och fel det kändes att läsa det där. Ändå har jag säkert läst eller hört liknande saker om kvinnor och aldrig reagerat.

2012-06-20 @ 01:22:21
Postat av: Lovisa

Alltså ja! Det är som att varje gång en kvinna (och nu generaliserar jag) försöker åstadkomma något och jobbar hårt och vill prestera så är det liksom fel och synd om henne. När en man vill det så är han intresserad och ambitiös. Och ingen ifrågasätter hans hälsa eller intentioner och säger åt honom att ta det lite lugnare och ta hand om sig själv och släppa krav.

Jag tänkte mycket på det där när jag började fundera på att sträva mot att bli diplomat, och tänkte på hur jag hade fått "välja bort" att ha familj på grund av det. När män alltid har kunnat ha både och utan att det ifrågasätts.

2012-07-10 @ 21:14:54



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0