Share

Naturvetenskap för tjejer, liksom gulligare och mer rosa

 
It's a girl thing!
 
 

Tjejer som gillar naturvetenskap gör det därför att de då får hålla på med:
 
1. Nagellack
2. Rosa studsbollar
3. Att puta med rumpan 
4. Att skratta åt bubblande provrör
5. Poppig musik
 
Men det är sant! Det är därför jag spenderar mina sommardagar instängd i ett labb i svettiga gummihandskar, igångsättandes gelelektroforeser, stirrandes i en datorskärn fylld med SNP-arrays och görandes överlevnadsanalyser på barnleukemifall. Bara på grund av nagellacket! Det är inte så att jag vill lära mig mer och rädda världen. 
 
Jättefint att ni vill locka tjejer till naturvetenskaperna, men dagens tips från coachen: Om ni vill locka smarta tjejer till roliga utbildningar, gör det med själva innehållet. Vi kommer inte gå på studsbollarna.
 
Berätta hur fascinerande det är att förstå sin omvärld: Hur ekosystem hänger ihop, hur läkemedelsubstanser hämmar smärtvägar, hur turbulens påverkar olika luftburna kroppar, hur vattensystem effektivast kan bevattna ett  torrt landskap eller hur en planet måste vara placerad i ett solsystem för att kunna bära liv. Berätta varför det är roligt, varför det är viktigt, och varför det ger arbete. Låt framgångsrika, labbrocksbeklädda kvinnor med genomborrande blick berätta hur de hamnade där de är idag. Belys osanningen i gamla föreställningar som att tjejer skulle vara sämre på matte (i mattetest där testledaren säger att det numera är bevisat att tjejer och killar är lika bra, skriver tjejer och killar lika bra. I samma test där testledaren inte säger något om könsfördelning skriver killarna bättre). Vi behöver inte sockervadd, vi behöver bara veta varför ett område där vi bara hört en massa gubbnamn (och Marie Curie! Glöm inte henne! Den enda vetenskapskvinnan på jorden!) nämnas i hela vårt liv är relevant för oss.
 
Lita på naturvetenskapen och lita på tjejerna. Jag vet att världen känns bekvämare om ni får dela in den i "sak" och "tjej-sak" (samma-sak-fast-light), men jag är ledsen, det finns ingen tjej-vetenskap. Det finns vetenskap som vi är med och formar. Utgå från det, och ni ska se att reklamfilmen får bättre respons nästa gång. 
 
/Zäta
 
 
 
 
Share



Kommentarer
Postat av: Alice

Det känns rätt uppenbart att det är en dålig idé att försöka väcka folks intresse för något genom att representera det på ett sätt som inte har ett dugg med verkligheten att göra. Tror de att folk inte kommer märka skillnaden?

2012-06-25 @ 22:30:55
URL: http://theolddays.blogg.se
Postat av: Tess

Jag mådde nästan lite illa av bubbelgumsscenariot i "reklamvideon".

2012-06-26 @ 00:25:05
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Maria Ehnhage

A Men För Helvete! Detta är skapat av någon EU-instans dessutom, såg det ut som på slutet? Jag blir inte ens provocerad, bara oerhört ledsen. Bra skrivet inlägg, jag läser din blogg med jämna mellanrum med mycket stor behållning, det är riktigt, riktigt bra.

2012-06-26 @ 02:39:54
Postat av: Freja

Glöm för all del inte att vi som gillar naturvetenskap (jag är en av de tjejer som läste det i gymnasiet en gång i tiden) oxå gör det för att få göra sexiga poser balanserande på stilettklackar framför seriösa vetenskapsmän i vit rock och med microskop...

2012-06-26 @ 21:09:29
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Johan Bengtsson

Bara en kommentar. Det finns minst en vetenskapskvinna till som man har (eller i alla fall borde ha) hört talas om: Rosalind Franklin. Glöm inte henne, för det har så många andra gjort! Hon hade verkligen förtjänat att ta del av DNA-nobelpriset (hon hann ju tyvärr dö innan det delades ut, konspirationsteorierna kring det vill jag inte spekulera i).

Sen är ju reklamfilmen ett ända läskigt härke av putande rumpor och skit som jag aldrig har sett i ett labb. Men som någon påpekade ovan, varför för man sånt här – inser de inte att både kvinnor och män kommer se igenom det hela?

2012-06-27 @ 14:28:09
URL: http://microbiology.se
Postat av: E

den här artikeln skulle nog intressera dig!




Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0