Share

Skillnaden på att kritisera ett skönhetsideal och en hudfärg

H&M har lanserat sin badklädes-kampanj. Den föreställer en smal, brun kvinna med svart hår och bikini. Hon heter Isabeli Fontana, och är från Brazilien. Detta gillar inte Cancerfonden.

Cancerfonden tycker att detta "solbrända ideal" kommer pressa unga svenska kvinnor att sola sig till hudcancer. För att alla unga svenska kvinnor har ju benvit hud från början. För att det är inte möjligt att Fontana har mörk hy i sig själv.

Hur fasiken tänker de?! Jag skulle vilja ställa mig bredvid Cancerfondens representanter och skrika ungefär såhär:

DET FINNS MÄNNISKOR MED BRUN HUDFÄRG I VÅR VÄRLD. DE FÅR SYNAS I REKLAMKAMPANJER.

Hudcancer är givetvis en viktig grej att uppmärksamma. Men kopplingen mellan att visa brun hy i en kampanj och hudcancer är minst sagt långsökt, och framförallt, vithets-centrerad så det stinker om det. Alla modeller är inte caucasiskt vita, och därmed solbrända om de är bruna. Det spelar heller ingen roll vilken hudfärg Fontana har på vintern. Det är principen att reagera så negativt på en hudfärg, och antagandet om den vita grundfärgen, som är fel. Genom att reagera såhär visar Cancerfonden med all önskvärd tydligthet på den vithetsnorm som finns i vårt samhälle, där tanken att vit hy alltid är utgångsläget, samt att medicinska råd alltid ska riktas till de som ser ut så, är grundläggande.

Det är precis samma sak som med den spinkiga skyltdockan. Istället för att kritisera ett ohälsosamt ideal (sola jättemycket om du har ljus hy), kritiseras en kroppstyp (brun hy).
Blä.

Blä blä blä.

Och blä för att H&M ber om ursäkt. "Förlåt att vi inte valde en ljushyad modell, vi ska givetvis bara använta oss av vita blondiner i framtiden!"

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: Paula

Frågan är om det ens går att prioritera mellan värden på det här sättet... Bra ämne att ta upp!http://pauladahlin.blogspot.se/

2012-05-10 @ 15:38:31
URL: http://pauladahlin.blogspot.se/
Postat av: Lydia

Nej, det här håller jag inte med om. Du brukar skriva väldigt bra, men det här känns som att jaga väderkvarnar. Om det är som cancerfonden säger att man ser även lite ljus hudfärg under bikinin så är det ju ganska självklart att den extrembruna färgen är solbränna, inte sant? Det här känns inte alls som ett grundantagande att brun hudfärg är fel och vit hudfärg rätt - utan just kritik av det solbrända idealet.

2012-05-10 @ 16:21:51
Postat av: Frida

Gud vad du är bra!

2012-05-10 @ 16:57:21
Postat av: Zäta

Lydia: Jag länkade kampanjen, du kan kolla själv! Ser du någon ljus hy under bikinin?Det är inte alltid lika lätt att se normer som en själv inte är utanför - men det är lika viktigt att vara medveten om dem!

2012-05-10 @ 18:07:12
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag håller inte heller med dig den här gången. H&M säger ju själva att de skapat färgen genom att använda "en särskild skuggteknik" för att få henne att se extremt brun ut. Så visst handlar det om skönhetsideal snarare än hudfärg. Det erkänner H&M och det budskapet går fram till de flesta som ser kampanjen.

2012-05-10 @ 19:43:19
Postat av: Anonym

Tycker du skjuter helt bredvid målet här, hon har inte "mörk hy i sig själv", hon är solbränd (alternativt photoshoppad).Här har du en bild för jämförelse: http://imagesgonerogue.com/rogue/2011/4/2/isabeli-fontana3.jpg

2012-05-10 @ 20:13:17
Postat av: Anonym

Även, H&Ms statement om "särskild skuggteknik"?! Lol!

2012-05-10 @ 20:17:31
Postat av: Ville Niskanen

Håller helt med dig!

2012-05-10 @ 21:18:04
URL: http://www.finest.se/villeniskanen
Postat av: Anna T

Nu är ju ditt budskap såklart jättebra.

Men ingen brazilianare är naturligt sådär brun heller som denna modell är på de bilderna jag sett och inte modellen i fråga heller.

Hon är förmodligen jätte insmord i brunkräm och bilderna är förmodligen väldigt retuschade som de flesta modekampanjer, det första jag tänkte när jag såg reklamen va = Cancer, ärligt talat.

2012-05-10 @ 21:29:10
URL: http://annatjernstroms.blogg.se/
Postat av: Lydia

Tja, om man nu ska granska i detalj så ser jag lite ljus hud på en av bilderna ja (inte så värst mycket) - men nevertheless så är inte det där hennes naturliga hudfärg, vilket är rätt uppenbart, speciellt om man ser bilder på henne när hon har sin "naturliga" hudfärg.Att se ideal/normer även när man själv är innesluten av idealet/normen är viktigt - men det blir lite fel när man fokuserar på någonting som faktiskt INTE symboliserar en "inrättning i ledet" enligt normen. Vilket jag inte tycker cancerfondens gör alls.Cancerfonden kritiserar det solbrända skönhetsidealet, och för fram att det kan leda till en livsfarlig sjukdom. De tar där upp en kampanj där kvinnan i fråga dels är skuggad på ett speciellt sätt för att symbolisera den solbrända sommarlooken och dels retuscherad (kom igen, inte en chans att bilden inte är retuscherad), och alldeles uppenbart inte har sin "naturliga" hudfärg. Väldigt enkelt.

2012-05-10 @ 21:57:47
Postat av: Ariana

Brasilien är ett mulikulturellt land. Vi tänker oss nog att den typiska brasilianaren har ganska mökrt pigment, men just denna modell är kritvit. Hon har troligtvis italienskt och kanske tyskt påbrå vilket en del brasilianare har. Det är bara att bildgoogla Isabel Fontana för att se vilken naturlig blekfis hon är. Och där faller ju din poäng lite. Hade Naomi Campbell varit H&M:s modell hade inte många tyckt att hennes bruna hy uppmanade till ett ohälsosamt ideal. Modellen i denna reklam är dock inte naturligt brun utan uberretuscherad och/eller söndersolad i förhållande till vad hennes pigmentering mår bra av.

2012-05-10 @ 22:13:25
Postat av: julia

Jag tror att kritiken ligger, som många redan påpekat, i att hon faktiskt inte är så brun i verkligheten. Enligt min egen åsikt så tycker jag dessutom att hudfärgen ser ut som just en solbränna. Jag blir snarare lack på att de inte väljer att anställa en modell som faktiskt är mörk naturligt, istället för att fejka en solbränna på en väldigt ljus tjej.

2012-05-11 @ 19:37:20
Postat av: Ida

Googla Isabeli Fontana så kan du se att hon inte är så mörk på riktigt. Debatten handlar väl inte om hudfärg i sig, utan unga kvinnors ideal att sola sig till en viss hudfärg. Hade de använt en svart modell hade det inte blivit något ramaskri.

2012-05-13 @ 15:15:43
Postat av: Nina

Här är Isabellas normala hudfärg: http://www.isabeli-fontana.com/gallery/isabeli_fontana/isabeli3.jpgOm ditt resonemang ska hålla, varför valde de inte en person med mörk hudfärg i stället för att retuchera och mörka henne?Svaret är att de ville ha någon med västerländska drag men mörk hy DET sänder signaler om att västerländska också ska se gyllenbruna ut på stranden.

2012-05-13 @ 18:48:20
Postat av: Candy

Först var jag beredd att hålla med dig, eftersom det verkligen inte såg ut som blott solbränna, utan Fontana såg ut att ha mörk hy for real. Dock, efter att ha googlat lite, har jag sett att hon egentligen har rätt ljus hy (vilket många i Brasilien faktiskt har), möjligen åt det olivfärgade hållet men fortfarande inte så mörk som i reklamen. Så även om jag förstår din poäng kan jag icke hålla med. Fontana har inte den där hudfärgen naturligt, hon har solat sig till den/smetat in sig i Brun Utan Sol. Antagligen för kampanjens skull. Därför finner jag det Cancerfonden säger vara vettigt- det solbrända idealet är ganska starkt här i Sverige, precis som vithetsidealet världen över också är det.Det hade varit en helt annan sak om det varit en naturligt mörk modell- de ska givetvis också få synas i reklam. H&M skulle ha kunnat använda sig av en naturligt mörk modell från första början, tycker jag. Det gör de ju förvisso redan, emellanåt, men det hade varit intressant att se om samma reaktion uppstått även när modellen är naturligt mörkhyad.

2012-05-16 @ 12:56:40
URL: http://sugarhearted.wordpress.com
Postat av: musicforballerinas.blogspot.com

Mest rasistiskt måste det ju ändå vara göra en vit person brun istället för att helt sonika använda sig av en brun modell. Vilket är fallet i HM:s kampanj. Modellen är inte mörkhyad, och skulle därmed behöva sola väldigt mycket för att bli så brun. Det är solandet cancerfonden är emot. De är inte emot att människor föds bruna - det får man inte cancer av. Kasta äggen på HM.

2012-05-30 @ 16:24:33
URL: http://musicforballerinas.blogspot.com
Postat av: Tess

Jag tycker det syns tydligt på bilderna att det används en skuggningseffekt vid fotograferingen. Om jag som amatör kan se det så antog jag att de flesta gjorde det :-S

2012-06-03 @ 00:09:46
URL: http://highlandertess.blogg.se/
Postat av: John

Att "en del brasilianer faktiskt är lite ljusa" är ju en grav underdrift.

Majoriteten är vita och resten är så kallade mestizos, mix av europeiskt och native south american.

Efter Ryssland och U.S.A är det Brasilien som har flest vita medborgare.

Jag förstår inte varför människor tycker att det är ett problem att många tycker att vita är vackra? :S

2012-06-21 @ 14:31:57Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0