Share

När glömde vi det viktigaste vi någonsin lärde oss?

Det här vi lär oss som små, att alla människor är lika mycket värda, att "människovärde" är något ovärderligt och oantastligt - när slutar vi bry oss om det?
 
Är det när vi lär oss känna igen ansikten och mest ser blåögda män på viktiga positioner? Är det när vi lär oss läsa och inser att tidningarna blir mer upprörda när västerlänningar dör? Är det när vi börjar högstadiet och får en historiaundervisning som bara pratar om krig, erövringar och kungar? Är det när vi ser vår första romantiska komedi och inser att bara snygga tjejer hittar kärleken? Är det när vi börjar arbeta och behöver försörja fler än oss själva genom skatt och i familjen? Är det när vi får makt och inflytande utan att ha lärt oss kritiskt tänkande på vägen? Eller är det därimellan, hela tiden, vi får små subtila budskap om att det ändå är skillnad på folk och folk?
 
 
Det här fotot är ett kollage från en och samma Metro-artikel jag läste idag, som handlade om stormen Sandy. Ungefär 40 personer dog i USA, medan ytterligare 70 dog i Karibien innan stormen träffade den nordamerikanska östkusten. Men bara vissa får vara med i ingressen.
 
 
Sedan loggade jag in på facebook och såg följande uppdatering:
 
 
 
 
 
Jag blir så trött, för allt det talas om i detta blomstrande ekonomiska land vi kallar Sverige är nedskärningar, besparingar och utförsäkringar. Men dessa åtgärder gäller förstås inte de personer som redan har det bra, utan de som redan har det dåligt. Fattiga, sjuka, äldre utan möjlighet att tala för sig själva, studenter med barn, elever på glesbygden och hårt arbetande sjuk- och undersköterskor.
 
Det är inte sant att det inte finns pengar. Sverige är ett löjligt rikt land, sett till möjligheten att tillfredställa basala mänskliga behov. Sanningen är att vår regering blir allt mindre benägen att omfördela de pengar vi har. Från de som har det mer än bra, till de som knappt har en "skälig levnadsstandard" - för att använda myndighetsspråk. 
 
Och jag bara undrar, när slutade vi bry oss om att vi alla är människor? 
 
/Zäta
 
 
 
 
 
Share



Kommentarer
Postat av: alexandra

Såg också det där om människorna i Karibien, blev faktiskt chockad. Det var så överdrivet tydligt att det inte borde kunnat bli publicerat liksom.

2012-10-31 @ 16:39:15
URL: http://www.atypi.blogg.se
Postat av: Tess

Blir så arg på att det läggs så mycket pengar på kungahuset då vi har folk som inte ens får ihop ekonomin. Jag är en av de utförsäkrade och hade jag inte haft min sambo och mina underbart snälla föräldrar så vet jag inte var jag varit nu.

2012-11-01 @ 00:49:43
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Lovisa

Helt sjukt. Jag läste en debattartikel om hur hemskt det var att en visade bilder på de sörjande efter 9/11 - debattören tyckte att deras integritet kränktes. Men att såna bilder visas på icke-vita människor dagligen (och att dessa bilder är det enda vi ser från vissa länder) verkade inte vara viktigt. Det är ju skillnad på lidande och lidande, liksom..

2012-11-03 @ 00:03:27



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0