Share

Motstånds-läsning och aktivism

Känner du ibland att något du läser bara osar av stereotyper? Att författaren, utan att riktigt verka inse det själv, skyller på offret? Att boken utgår från medelklassen och skapar en vi-och-dom-känsla? 
 
Och gör det dig lite extra frustrerad att andra människor inte har samma kritiska blick som du, utan kommer svälja texten med hull och hår? Vill du göra motstånd men vet inte hur?
 
Önskar du kanske att det fanns ett enkelt sätt att uppmärksamma denna textbaserade normativitet?
 
Vilken tur att ett gäng aktivister just uppfunnit ett sätt! Med Adrian Repka som driver det normkritiska företaget Jämfota i spetsen, har vi tillsammans utformat etiketter som sätter fingret på problemet, nu i uppdaterad verison.
 
 
 
 
 
Detta är klisterlappar med varningstexter som uppmärksammar obehagliga aspekter av texter i vår omvärld. Sätt dem i skolbibliotekets bok, tunnelbanans tidning eller på elskåpets reklamaffisch. Ha dem för dig själv för att peppa och fundera. Ge bort i present till någon med aktivisthjärta.
 
Använd hashtagen #resistantreading och dela med dig av just ditt motstånd!
 
Köp klisterlapparna här, eller ladda ned och skriv ut själv på vanligt papper!
 
Motstånd och pepp!
 
/Zäta
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Anonym

Vilka bra etiketter verkligen, det kan verkligen behövas både för kritiska och okritiska läsare.
Det enda som jag reagerade på var den om hög funktionalitet, vad menas med det egentligen? Kan man ha låg funktionalitet då också? I vilket sammanhang i samhället pratar man om funktionalitet? Skulle gärna ta del av de tankar som finns bakom denna etikett..

2013-05-25 @ 18:06:05
Postat av: birkenstocks online cheap

It's really a nice and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.
Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0