Share

Vi kommer inte backa. Ett missförstånd om feminismens målsättning.

Det verkar finnas ett missförstånd angående femininismen där ute. Framförallt uttryckt av de som själva inte är feminister. Att målet med vår rörelse skulle vara att rekrytera så många människor som möjligt.
 
Om ni använder den där retoriken skrämmer ni bort en massa folk!
 
Ni kan inte tala om män som grupp - då kommer ingen man att vilja vara feminist, och det är ju superviktigt att vi får med oss männen!!!
 
Feminister är alldeles för (insert random ord) - vi måste ju tänka på hur folk ser på oss!
 
 
Jag ska börja med en viktig distinktion. Den inom-feministiska kritik som finns, som ofta handlar om att priviligierade grupper inom feminismen, ofta vita medelklasskvinnor utan könsöverskridande erfarenheter, tar sig tolkningsföreträde på definitionen av feminism eller vilka frågor som ska prioriteras, är inte vad jag kommer kritisera här. Det är en nödvändig del i en dynamisk och framåtblickande rörelse. Denna kritik måste alla med maktanalys ta till sig, även om den interna kritiken inte behöver överskugga vårt gemensamma mål och det går att solidarisera och stötta även människor som inte tycker precis likadant som en själv. Vi kan prata om hur den interna debatten förs inom feminismen idag i Sverige, jag tror det behövs, men jag kommer inte göra det här.
 
Jag kommer prata om den externa kritiken, och den som ibland framförs även inifrån: Att feminismen måste vara snällare, stryka männen medhårs, inte prata om kön och strukturer och vara sådär obehagligt utpekande, eftersom vårt mål är att få alla att bli feminister.
 
Det är bullshit. 
 
Feminismen har alltid, och kommer alltid handla om, att störta patriarkatet. Störta det system av makt som på olika sätt för olika kvinnor och transpersoner ger oss andra, ofta sämre, livsvillkor än männen. Störta den struktur som skapar mannen som norm och högre värderad i allt han gör, som ger hans tankar neutral objektivitet, som ger honom mer kapital i form av pengar och makt, som lär honom att inte bara hans kropp utan även andras är till för honom, som ger honom tolkningsföreträde på allt. I vår maktanalys ingår andra former av förtryck - de som baseras på etnicitet och rasifiering, funktionalitet, könsidentitet och sexualitet. Vi kan aldrig bortse från dessa när vi analyserar, och störtar, patriarkatet. Allt hänger ihop, och olika människors livsvillkor blir annorlunda beroende på dessa interagerande maktsystem. Att se komplexitet och lyssna på dem vars erferenheter skiljer sig från den dominerande gruppen är ett villkor för att nå vårt mål. 
 
Att alla ska hålla med om ovanstående analys är dock inte ett villkor för vårt mål. Det vore toppen. Det vore fantastiskt om alla blev feminister. Om alla kunde lära sig om världens tillstånd och hur våra liv formas av könade strukturer, om alla kunde granska sina egna privilegier och se sin egen roll, om alla aktivt kunde arbeta för en värld där vi kan existera på lika villkor oberoende av konstruerade kategorier så som kön och etnicitet, om alla - även de män som personligen haft det tufft - ville skriva under på att "kvinnor är idag strukturellt underordnade män, och det vill jag förändra". Det vore drömmen, men det kommer aldrig hända.
 
Varför?
 
För att vissa människor, framförallt män, tjänar på patriarkatet. Och därmed tjänar på att inte erkänna dess existens.
 
Jag tänker att det motstånd som feminismen möter, och alltid kommer möta, bäst illustreras med ett par fula paint-bilder jag gjorde för några år sedan*. Som ni säkert vet finns det en slags magisk 30-70-regel i genus-sammanhang, där kvinnor lätt verkar få 30% av utrymmet, men inte mer. Detta är tillexempel applicerbart på skribenter i nyhetsmedia, taltid i klassrummet, höga postitioner inom universitetsvärlden (det ligger närmre 20% menmen), så denna regel får representera patriarkatet, då allt inte är så enkelt att mäta. 
 
*nåja, tillräckligt väl, i alla fall.
 
De som inte vill tala om feminism, utan "bara om jämställdhet", som tror att kvinnor ska få det bättre utan att en endaste man ska behöva flytta sig en millimeter från sin bekvämlighets-zon, som är för jämställdhet men inte vill lyfta ett finger för att förändra hur vi har det idag, verkar tro att världen fungerar lite som till höger i bilden nedan.
 
 
 
 


 
 Det funkar inte så! Vi kan inte "ta för oss" av plats som inte finns. Vi måste omfördela. 
 
 
 
Tittar vi på de gula boxarna hittar vi svaret till varför feminismen alltid kommer möta motstånd. Det är inte alla som vill ge upp sin orättmätiga del av kakan. 
 
Det finns en hel del som vill det. En hel drös av män som hellre lever i det jämställda samhället även om det innebär att de själva inte får den osynliga fördel det innebär att vara man i ett patriarkat. Som hellre tävlar på lika villkor än klamrar sig fast vid priviligier de tycker sig ha rätt till. Som förstår att de ingår i ett system där deras kön förtrycker andra och att de drar nytta av detta - och försöker motverka det. Precis som att det finns vita medelklasskvinnor som försöker arbeta för att inte ta mer än sin beskärda del på andras bekostnad. Detta är feminister. Det är fortfarande privilegierade människor som behöver vara medvetna om just det, men de gör vad de kan för en rättvisare värld. Heja er, heja oss.  
 
Alla kommer inte nå denna insikt. Det är en tuff insikt att nå. Det är tufft att vara feminist, för alla. Men det är inte jämförbart med hur tufft det är att leva i ett skitpatriarkat för alla oss som förtrycks av det. 
 
 
Feminismens mål är inte att alla ska bli feminister. Det är förstås bra om vi kan föra vår talan så att fler vill vara med och förstår vad det handlar om, men det finns också ett personligt ansvar i att utforska sin egen roll i de maktsystem vi lever i.
 
Feminismens mål är att störta patriarkatet, oavsett vad vissa tycker om det. Feminismens mål är sann jämställdhet och jämlikhet, att de förtryckta ska bli fria. Det kommer förstås vara lättare att uppnå ju fler som är på vår sida, men att precis alla håller med är inte ett krav.
 
Att ge alla människor samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, att skydda och uppvärdera dem som idag inte har något att säga till om - det är vårt mål. Vi kommer inte göra avkall på detta för att stryka någon medhårs. Vi kommer inte urvattna våra begrepp och analyser så att de blir uddlösa bara för att inte stöta oss med dem som har makt. Vi kommer inte låtsas att feminismen kommer gynna alla på samma sätt. Jag är övertygad om att människor av alla kön och icke-kön mår bättre i en mer jämlik värld, men vinsten kommer inte vara precis likadan för oss alla. Herrejävlar vad skön att slippa machoideal och få visa känslor som snubbe, men det är fortfarande inte riktigt samma sak som vinsten i att få bli sedd som en fullvärdig människa.
 
Feminismen är bra för alla, men olika bra, och på olika sätt - eftersom grundförutsättningen är ojämlikhet. 
 
Du är välkommen in, välkommen att öppna dina ögon, lyssna på de vars livsvillkor är annorlunda än dina, välkommen att själv fundera, välkommen att göra förändringar i ditt liv som gynnar jämställdheten. Välkommen att göra fel någon gång utan att bli lynchad, välkommen att jobba med dina hjärtefrågor. Alla som är beredda att skriva under på feminismens maktanalys och göra förändringar i sitt eget liv är välkomna in. Alla.
 
Men du är inte välkommen att omdefiniera feminismens mål för att göra den mer bekväm för dig.
 
Vi kommer inte backa. Du måste backa.  
 
/Zäta
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: majses

så jävla bra!!

2014-01-26 @ 19:06:05
URL: http://majses.blogspot.se
Postat av: Lotta

yeees! heja superbraiga dig <3 <3 <3 !!

2014-01-26 @ 19:33:22
URL: http://tantlottas.blogg.se/
Postat av: Hanna - Ordochord

PEPP! Detta blir dages soundtrack:

https://www.youtube.com/watch?v=xyKd2Y_Ivxw

:)

2014-01-27 @ 09:53:55
URL: http://ordochord.wordpress.com
Postat av: Maria P

Tack tack tack tack tack! Så jävla bra, precis så!

2014-01-27 @ 18:18:48
Postat av: Elly

Får jag önska en diskussion om transpersoners feminism? Det blir så fel att som intergender få höra att ens feminism handlar om "kvinnornas kamp". Så mycket "vi mot dom" där de som är varken eller exkluderas.

Svar: "Feminismen har alltid, och kommer alltid handla om, att störta patriarkatet. Störta det system av makt som på olika sätt för olika kvinnor och transpersoner ger oss andra, ofta sämre, livsvillkor än männen."

"Jag är övertygad om att människor av alla kön och icke-kön mår bättre i en mer jämlik värld, men vinsten kommer inte vara precis likadan för oss alla."

Jag vet inte om jag förstår dig rätt? Kritiserar du att mitt inlägg inte var trans-inklusivt? Läste du mina formuleringar, som inkluderar transpersoner och "människor av alla kön och icke-kön", och sedan talar om normen. Var någonstans talar jag om kvinnor mot män?!

Jag förstår om du hyser en generell aversion mot en exkluderande feminism, men jag kan inte se hur jag får representera detta. Men du kanske inte menade så utan det var en mer allmän önskan? I så fall håller jag med! Bättre queerkompetens inom feminismen ja tack :)

Sedan tycker jag inte heller att jag som cisperson kan ta tolkningföreträde på "transpersoners feminism". Jag skriver om trans från ett anhörigperspektiv, och från ett allmänmänskligt feministiskt perspektiv. Det finns en massa grymma bloggare som identifierar sig utanför tvåkönsnormen som driver denna kamp. Jag lyfter gärna dessa perspektiv, och gör det mer än de flesta feministiska skribenter, men kan och ska inte på något vis dominera frågan.
Zettermark med Z

2014-01-27 @ 21:12:08
URL: http://trollkarlshatten.wordpress.com
Postat av: Clara

Tack!
Behövde läsa detta just nu.

2014-01-28 @ 13:16:26
Postat av: Malin

Älskar dig <3

2014-01-31 @ 11:52:14
Postat av: Malin Eriksson

Väldigt bra skrivet. Heja!

2014-01-31 @ 15:38:48
URL: http://maley.se/
Postat av: ka

Word.

2014-02-02 @ 12:14:04
Postat av: Elly

Det var absolut inte menat som kritik! Älskar din blogg och tycker att du skriver väldigt bra, och skulle gärna höra dina tankar kring den exkluderande feminismen just därför. Det skrivs så himla lite om det.

2014-03-04 @ 15:09:00
Postat av: All

Alltså jag undrar

2014-03-21 @ 12:22:45Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0