På våra villkor

Att själv skriva reglerna för sitt liv. Jag tror att det är vad jag, vi, håller på med just nu. Och det är en obeskrivligt bra känsla.

Det är en berusande känsla som bara kan jämföras med att cykla lite för fort ned för en backe där slutet inte riktigt kan urskiljas.

Det är en frihetskänsla som bara kan jämföras med att percis ha slutat nian och inte alls veta vad livet planerat för dig, bara att det kommer att bli bättre och du kanske trots allt är på väg att bli vuxen.

Det är en lyckokänsla som bara kan jämföras med hur det känns att skratta tills du kiknar tillsammans med någon som verkligen tycker om dig.

Det är en känsla av uppriktighet som bara kan liknas vid hur det känns att erkänna hur fel du hade och att du är ledsen, för någon som blivit sårad, trots att nervositeten innan nästan gör det svårt att gå.

Det är en känsla av förundran som bara kan liknas vid hur det känns att titta på en människa du älskar, som sover alldeles stilla bredvid dig.


Det är nog den bästa känsla jag haft, trots att inget är är säkert och det är svårt, nytt och konstigt. Allt kanske går i kras, men då har vi försökt, och kommit en liten bit på vägen mot att leva våra liv som vi vill.

Det får räcka så.

/Z


Lycka och svåra frågor


Varför heter det chailatte när huvudingrediensen är te? Är lycka att vara både fri och trygg på samma gång? Varför är det så svårt att odla fina bonsaiträd? Är lycka att få älska på sina egna villkor? Varför sårar alltid föräldrar sina barn? Är lycka när det bubblar i magen och myggsurr blir ljuv musik? Varför är det som skönast att dansa halvnaken framför spegeln när man borde städa? Är lycka när framtiden ter sig solig och varm, färgglad, öppen och oändlig?


De svåra frågorna har jag inget svar på. Och egentligen vet jag inte med lyckan heller, men jag skulle ändå vilja citera kronprinsessans svar till Daniel och säga: "JajajaJAA!"

/Z

Universitetsångest

Jag börjar få lite ångest här. Jag måste tacka ja till höstens universitetskurser senast på onsdag.

Jag kan inte bestämma mig!

Varför valde jag så dåliga kurser? Jag har ingen lust att läsa vare sig juridik eller biologi i höst. Den enda kurs jag egentligen vill gå av dem jag sökte är Genusvetenskaps-kursen (Genusteoretiska perspektiv på sexualiteter och kroppar), men den är bara 7,5 hp. Varför valde jag inte hela Genusvetenskapen? Då hade jag haft något att göra hela hösten. Blöh. Jag är dum. 

Juridiken verkade kul när jag anmälde mig - något helt annat, liksom. Nu känns det mest jobbigt. Dessutom överlappar alla kurser varandra och går på dagtid allihop, vilket betyder att jag måste välja en. Morr.

Varför måste man bestämma saker så långt i förväg? Administration, tusentals sökande, bla, bla, jag vet, men hur ska jag kunna veta i april vad jag vill i augusti? Jag är UNG och DUM och jag kan inte tääänka så långt in i framtiden. Hallå, VHS, förstår ni inte det?

Bajsångest.

/Z

Blir man lite sämre för att andra är så bra?

Jag läste ett par riktigt bra bloggar. Snygga, välformulerade, smarta. Och plötsligt kändes min blogg så överflödig. Så tråkig.
Det är likadant men människor som klär sig riktigt snyggt. Plötsligt blir ens egen genomtänkta klädsel inte alls lika snygg längre. Eller människor som sjunger riktigt bra. Då vill jag bara vara tyst. Eller människor som är riktigt allmänbildade. Jag får bita mig i läppen för att inte försöka bräcka dem. Eller uppriktigt snälla och ödmjuka människor. De får mig att vilja gå och gömma mig.
Det är lungt om någon är skitbra på fotboll. Good for you, liksom.
Där man själv inte har en chans, där är det lätt att unna andra framgång. Det är svårare på de områden där man inser att man faktiskt har en chans. Fast egentligen, skriver jag sämre för att någon annan författar fantastikt? Spelar det någon roll att hon också har snygga kläder? Är det inte väldigt roligt med någon som kan lära en saker? Blir jag inte lite inspirerad av snälla och ödmjuka människor?
Kanske blir man till och med lite bättre, för att andra är så bra.
/Z


Visst blir man lite sämre för att andra är så bra
Det dräller utav snillen som är som man borde va
Men hon med balla jobbet har humor som en vägg
Och han med värsta IQ:n resonerar som ett ägg

Okej det finns väl några som är puckon utav rang
Men att vara riktigt usel kräver också sin talang
Jag medger att nobelpris nog har en bättre klang
men ändå - det finns mästerskap i sånt som lavemang

Alla är bäst nån gång (till och med du)
av Wille Crafoord

Tacka vet jag vattenkokare

Vad skulle vi göra utan vattenkokare? Behöva fylla en kastrull med vatten, sätta på spisen och vänta tio minuter, för att sedan spilla när vattnet hälls över till koppen, eftersom en stor jäkla kastrull är stört otymplig?

Skulle inte tro det. 

Tacka vet jag vattenkokare.

/Z

En sommarsyster

Här sitter jag mitt i.

När jag säger att jag bodde här på somrarna när jag var liten låter det som att de var min stödfamilj eller något. Så var det inte alls. Jag hade en stabil uppväxt med både mamma och pappa närvarande, även om det föll sig så att de inte bodde tillsammans från och med min sexårsdag. Nej, det speciella med min sommarfamilj här på Gotland var dess storlek och kanske framförallt livfullhet. Hemma i Uppsala var det jag och mamma. Kanske någon kompis ibland, men oftast bara vi två. 

Men en vecka varje sommar åkte vi till Gotland. Här bodde vi första sommaren hos bekanta, som blev vänner. De bor i ett enormt hus som aldrig känns tomt eller tyst. De har fyra barn själva, men oftast var mostern med familj och mormodern också där, plus ett otaligt gäng kompisar och grannar som verkade passera ut och in lite som de ville. De har alla tusen projekt på gång och kan ilskna till lika snabbt som de i vanliga fall är glada och generösa. Lilla Sofia var fascinerad. Kan en familj se ut såhär? Kan man leva såhär?

När man är här blir man medsvept. Av aktiviteter, samtal och Gotlänsk sommar. 

Nu var det fyra år sedan vi bodde här senast, och jag är här just nu bara för att jag och äldsta dottern råkade börja prata och hon bjöd in mig än en gång. Det är inte längre magiskt för mig att vara här, men de har betytt otroligt mycket för mig. Kanske helt enkelt för att de visade mig ett annorlunda sätt att leva. Jag vet att jag inte är en lika betydande figur i deras barndom och liv som de varit i mitt, även om de fortfarande kallar mig sin sommarsyster. Men det gör inte så mycket. 

Jag är inte längre den där förskrämda sexåringen eller den gnälliga nioåringen. Men jag kan garantera att jag inte varit den glada nittonåring, som trots en del smärre motgångar ändå är himla tillfreds med livet, utan dem.

Jag antar att detta, även om de berörda personerna inte kommer att läsa det, är ett litet tack. Tack.

/Z

Berlin i bilder

HÄR finns bilder från vår resa!

Nu är det såhär att H har en bra kamera. Hon skötte därför bildtagandet, och delar av resultatet syns på hennes blogg. Vi fick den brighta idén att synka mina text-inlägg med hennes bild-inlägg, så ta upp båda bloggarna och ni kommer finna att rubrikerna matchar varandra.

 Jag kommer sakna Berlin!

Om några timmar bär det av till Gotland och gamla vänner för min del. En snabb mellanlandning kräver lika snabb bloggning.

Godnatt!

/Z

Billig öl, skratt och svindel

Gardagskvällen ägnasdes som nämndes at öldrickande i trevliga amerikaners sällskap. Jag har aldrig varit ett big fan of öl, men nu är jag riktigt, riktigt trött pa det. Ett tips: Drick INTE Berliner Pilsner om ni är här, det är beskt och äckligt och inte värt att ta seden dit man kommer för.

Idag har vi tagit det rätt lungt. Vi akte in till city igen och kom efter en timmes köande upp i kupolen i riksdagsbyggnaden. Den var stor. + Det var varmt. + Gangarna gick i cirklar uppat. + Allt var av glas. = Svindel.

Som en reaktion pa höjden i kupolen la vi oss en stund i gräset nedanför, tog faniga bilder och skrattade at allt.

Nu är jag stört trött och stört sugen pa min Smirnoff. Kan inte vara en bra kombination. Men hur ofta är man sista kvällen i Berlin, liksom? När jag kommer hem lovar jag att börja blogga som vanligt igen och inte skriva enbart om mina egna upplevelser.

Pust. Partytime!

/Z

Tysk second hand, vackra balkonger och galna släktingar

Idag började vi med att utforska en fyra vaningar hög second-hand-butik i omradet. Till en början kände vi oss rätt uppgivna, da alla kvinnliga tyskar som nagonsin lämnat in kläder verkade ha storlek 42. Snart hittade vi dock barnavdelningen. Här fanns söta klänningar och kjolar - i vara storlekar! H köpte en cool jeansklänning och jag en kort bla kjol. Dessutom köpte vi en handduk.

Det är väl helt normalt att köpa handdukar pa tysk second hand? Kankse inte, men vi hade missuppfattat vart hostel och hade inte tagit med oss nagra fran Sverige. Jag kan meddela, utifall ni undrade, att T-shirtar är en mycket ineffektiv torkningsmetod. Dessutom tittar manliga hostelgäster suspekt pa en när man kommer ut fran badrummet blöt i haret och med en dyngsur T-shirt över armen.

Efter det tyska second-hand-äventyret bestämde vi oss för att ga in till stan och Checkpoint Charlie. Vi hade världens tur och hamnade mitt i det mest fantastiskt Berliniga omrade. Resturangerna var färgglada, klottret var estetiskt, balkongernas klätterväxter storslagna och gatorna kantade av trevliga tyskar.
 
Snart fick jag dock ett sms av min morbror. "Vet du var din mamma är? ! Far ej tag pa henne! Hör av dig!" Jag, som smsat med henne senast igar, undrar förstas vad som pagar. Är hon försvunnen? Klockan är ju tre pa eftermiddagen en lördag, liksom. Morbror svarar att Bror är krasslig och att han aker dit. Först fattar jag ingenting. Sedan inser jag att min morfar heter Bror. Sa morfar är krasslig och morbror vill ha tag pa mamma och gar genom hennes dotter som är i Berlin. Smart. Föst var jag bara orolig för mamma, nu blir jag orolig för morfar ocksa. Efter en timme smsar dock mamma och meddelar att min morbror akt till morfar, som bara var lite trött. Slutet gott, allting gott.

Ga inte till Checkpoint Charlie om du är i Berlin. H:s föräldrar ringde om hennes sjuka farmor när hon var där förra aret. Jäkla otursställe.

Nu ska jag slappna av med Happy Hour-öl (halvliter) för knappt 20 spänn.

Tjo!
/Z


Penisavgjutningar och myskväll

Det skulle kunna vara en sammanfattning av vad vi hunnit med sedan sist. Igar var vi som sagt pa ett erotikmusem. Det var, som hela denna resa, en total slump att vi hamnade där. Vi är pa väg mot Kaiser-Wilhelm-kyrkan, en vacker kyrka som blev totalt sönderbombad under andra världskriget, när jag ser en skylt där det star "Erotikmuseeum 100m"

Efter lite övertalning gar H med pa att ga dit. Det visar sig vara en fullträff. Det är intressant fakta blandat med interaktiva skärmar och avgjutna penisar. Hittills är detta vad jag utnyttjat mina tyskakunskaper mest till, att översätta sexmyter och fakta om könssjukdomar för H. (Jag vagar inte prata tyska! Maste man göra bort sig bara för att öva, när alla kan engelska?)  Hur som helst var det ett stört roligt museum. Till och med H, som kan vara en av de prydaste människorna jag känner, kommenterade upplevelsen med: "Jag är sa glad att vi gick dit, det var jätteroligt!" 

Kvällen igar ägnades at välbehövligt lungt-tagande. Vi drack te, at choklad, skrev i resedagboken och la oss innan tolv. Det kanske ska nämnas att jag var fortfarande bakis när jag somnade.

/Z

Berlin by day and night

Vi har hittills varit med om mycket bra och lika mycket galet här i Berlin.

Gardagen ägnades at (de har inga an med prickar pa här. Det blir ett ü istället. Ach, Deuschland!) sightseeing i centrum. Vi sag bla muren,  Branderburger gate, stod ovanför bunkern där Hitler tog sitt liv och sag glaskupolen ovanpa regeringsbyggnaden, som symboliserar det tyska folkets rätt till insyn i politiken. Allmänheten hade tillgang till den coola kupolen alla dagar i veckan gratis, och star man uppe i den ser man ned i salen där riksdagen röstar.

Kvällen började med vad vi senare insag var en liter starköl var för H och mig pa hostelets billiga bar. Snart träffade vi ett gäng sköna.... wait for it... svenskar, som hade en barrunda pü G. De var ett udda gäng, med en sminkad hardrockare, en rödharig kille med moderiktiga glasögon, en kille som hette Arnold, en annan som hade längre och blondare har än mig och en söt tjej. De var fran Sthlm och var ett  ar äldre än oss. Fram mot midnatt drog vi och började med att ta U-bahn, S-bahn, whateverbahn sju stationer at fel hall. Snart hittade vi dock rätt och stannade i Kreuzberg. Där lag enligt svenskarna tre fyra barer med mer eller mindre galna inriktningar och namn. Tiki-bar var den första. Helt ärligt ska jag inte pasta att jag minns alla miljöer eller människor, men galet och kul var det hur som helst. Jag tror dock att jag och H ännu en gang infriade fördomarna om de lössläppta svenskarna. Barrundor, hangelrundor... can you spot the differens? 

Den sista baren är dock värd ett extra omnämnande. Taket och väggarna var klädda i rosa fuskpäls, i hörnen stod blinkande lampor tillsammans med en glatt dansande bög, ur högtaklarna srömmade Michael Jacksson och fran taket hängde glittergirlanger. Baren hette kort och gott Bar.

Kvällen avslutades vid femtiden da vi stapplade hemmat, och atminstone undertecknad var fortfarande berusad.

Imorgon ska jag skriva om kyrkorna och Erotikmuseumet vi besökte idag, förnu tarmin datortid slut. Höres, eder egen
 /Z


BERLIN 8/7 - 13/7 2009

Nu, nuuu är det dags! Jag och min bästa H ska ta storstan med storm!

Jag får inte resfeber, men FAN VA KUL DET SKA BLI!

Jag tänkte försöka uppdatera här en gång om dagen - abstinensen kommer att döda mig långsamt annars. Sköt om er!

/Z

(Sluta genast. Ni är båda smartare än så.)

Att ha fördomar mot fördomar

"Jag har nog faktiskt  väldigt mycket fördomar mot folk som klär sig som du."
"Jaa?"
"Jag får inte ihop din klädstil med dina betyg."


Hm. Jag förstår mycket väl att det är lätt att ha fördomar mot min klädstil, om man själv är en sån som lägger högst 10 kr på ett par jeans och använder sin mammas gamla skor till vardags. 

Inte för att jag var särskilt raffinerat klädd igår, eller någon annan dag för den delen. Jag hade mina mörka, tajta favoritjeans från Levi's, blårandiga tygskor från Tommy Hilfiger (dessa skor), vit skjorta från H&M, rött skärp i midjan som jag ärvt av mamma och min svarta skinnjacka från Asos. Jag hade min hat-väska från Friis & company (dyr o redan trasig!), uppsatt hår och den vanliga sminkningen utan foundation, men med lite maskara och eyeliner.

"Det känns som att folk som klär sig sådär lägger ner så mycket tid, tankekraft och pengar på hur de ser ut att det liksom inte kan bli något över till skolan"

Jag blev lite förvånad. Inte över fördomarna i sig, utan över vad de handlade om. Jag trodde liksom att det skulle komma något om ytlighet eller mainstream-människor. Men betyg?! Hah, som att det inte går att vara smart eller duktig i skolan om man har en viss klädstil? Jag känner snarat att den lite pretto-aktiga stil jag mest identifierar mig med stärker bilden av en välartad, ambitiös person. Tydligen inte.

Tänk att man kan ha fördomar mot fördomar. Jag lär mig mycket nyttigt om mig själv dessa dagar.

/Z

Yr

Ni vet sådana där snöglober med små landskap, snögubbar och glitter i?

Jag tror att den snöglob jag lever i just blev upplyft och runtskakad ordentligt av någon, som är oförsiktig och mycket större än jag.

/Z

Min morfar

Jag väcks av hostattacker. Djupa, rosslande, ihållande. De pågår säket en halvtimme. Jag ligger i min säng och morfar sover i mammas rum här bredvid. För varje rosslande andetag sticks små knivar i mitt hjärta. Doktorn har berättat att när morfar fick sin första hjärtattack var hans prognos tre år. Nu har det gått tjugotvå.

Det är oundvikligt, jag vet det. Han kommer att dö. Och det snart. Mamma kommer att bli förkrossad. Min mormor är en speciell människa, väldigt egoistisk utan att mena illa, och mamma var därför pappas flicka helt och hållet. Jag brukar lungt konstatera att morfar inte har så långt kvar när någon frågar. Jag brukar glädjas över det faktum att jag hade alla mor- och farföräldrar närvarande på min student.

Men egentligen har jag inte insett vad det handlar om.

Kommer morfar verkligen att försvinna? Morfar som lagar världens tunnaste pannkakor och vänder dem i luften? Morfar som berättar konstiga historier från Värmland? Morfar som glatt sjunger snapsvisor utan att pricka en enda ton? Morfar som alltid är blysam, men lyser av stolthet vid särskilda tillfällen? Morfar som var så tjock att jag inte nådde runt hans midja när jag var yngre? Morfar som delar födelsedag med mamma, och är precis 25 år äldre? Morfar som blir tårögd när jag sjunger "En kväll i juni"? Morfar som alltid var tomte på julen på grund av det vita skägget? Morfar med den skrovliga rösten, finurliga leendet och stillsamma humorn? Min morfar?

Säg att det inte är sant. Säg att han kommer leva för evigt.

Min morfar.

/Z


Bara (?) personligt, uppriktigt och ärligt

I get the news I need on the weather report
Oh, I can gather all the news I need on the weather report
Hey, I've got nothing to do today but smile
Da-n-do-da-n-do-da-n-da-da and here I am
The only living boy in New York


Att han kan hitta underbara S&G-låtar, som jag inte har hört, säger ju en del.

Half of the time we're gone but we don't know where 
We don't know where

Jag har börjat lyssna på musik igen. Lyckan!
Jag kanske faktiskt har börjat hitta mig själv igen. Förvirringen!

 Jag är inte förälskad. Jag är bara (?) förförd och förundrad.

/Z

En svår balansgång

Z: "Jag vet inte hur mycket jag kan skriva om det här, jag vill ju inte såra..."
A: "Och det är ju synd, för halva grejen med din blogg är ju det där brutalt ärliga."
Z: "Usch, sant."

Det är en ständig balansgång. Jag vill ha det personligt, uppriktigt och ärligt - men inte privat. 

/Z

Fåfänga och ytlighet

Jag är fåfäng. Jag tittar i spegeln innan jag går ut. Jag sminkar mig till vardags. Jag lägger en hel del av mina inkomster på kläder, krämer och smink (vilka brukar variera mellan ett och tvåtusen per månad. Jag åker alltså inte till New York och shoppar för 40000 varje halvår). Jag tänker på vad jag tar på mig, planerar och funderar. Jag bryr mig om ytan helt enkelt.

Betyder det att jag är ytlig?

Jag inser att det finns viktigare saker än kläder. Mycket viktigare. Som ni kanske har märkt handlar denna blogg inte särdeles mycket om vad jag har på mig, utan om åsikter och känslor och människor. För det är ju saker som verkligen betyder något. Visst var jag knasigt glad på Mall of America när jag hade 200 dollar i fickan, som endast var avsatta för nya kläder till mig själv, men jag var definitivt lyckligare dagen efter, när jag satt i Idas knä på trädgungan och fartvinden fick våra hår att flyga.

 Jag insåg att jag gillade randigt när jag packade till USA

För mig är mode ett intresse. Jag tycker om att titta på vackra kvinnor med vackra kläder. Jag mår bra av att fixa till mig och känna mig snygg. Jag är beredd att lägga en del pengar på detta. Sedan är jag fullt medveten om att många människor inte bryr sig om jag är sminkad eller skabbig, att det finns de som till och med tycker att jag är som finast på morgonen. Vilket förstås är underbart. Men jag bryr mig inte om mode eller yta för någon annas skull, utan för min egen. Jag tycker helt enkelt att det är kul.

 Helt o- sminkad, fixad, pigg. Men ganska saltstänkt och glad.

Det är ett intresse, ja. Men ett bland många. Jag älskar att se på dokumentärer om siamesiska tvillingar eller Big Bang-teorin. Jag älskar att sjunga folksånger och Abba-dängor med min kör. Jag älskar att läsa tjocka böcker om andras familjer och livsöden. Jag älskar också, mest av allt, att prata, skratta, leka och bli full med mina vänner. Jag älskar att analysera deras problem, förstå deras känslor, skratta snällt åt deras missöden och förbanna personerna som är elaka mot dem. Liksom de gör för för mig.

 Devisa

Och jag vet att det är så grymt mycket viktigare än en ny kjol. Men jag tror på någon slags balans här i livet. Vi kan inte vara dödsallvarliga jämt, liksom vi inte kan vara glattigt glada och snygga jämt. Lite yta och lite djup. Lite depp och lite pepp.

Det är min filosofi. Döm själv huruvida den är ytlig.

/Z

Att vakna på rätt sida

 "Det första jag såg när jag väcktes av solen, var nyponrosen i glaset på stolen." 

Nu väcktes jag kanske av mammas köksstök, men ändå. Jag vaknade med ett leende på läpparna och en känsla jag inte riktigt kunde ta på, i magen. Någonting som liknade lycka.  Jag funderade på vad jag kunde ha drömt som orsakat detta trevliga uppvaknande. Ni vet, när man drömmer en bra dröm brukar ju känslan dröja kvar en stund. Och då kom jag plötsligt på det. Jag hade inte vaknat mitt i en mysig dröm, känslan härörde från verkligheten. Från igår och i förrgår. Från känslor och händelser och sanningar och tankar och knasigheter som faktiskt skett på riktigt.

Det, gott folk, var ett trevligt sätt att vakna på.

/Z

Bortblåst

av detta dygn.Eller av livet, kanske.

/Z

Försvarstal för sommaren

När annars är det okej att lyssna på Gyllende tider och äta så mycket grädde man vill? När annars har vi genomskinliga vita T-shirtar med färgglada bikiniöverdelar under på oss på stan? När annars blir håret sådär härligt varmt av att bara sitta utomhus? När annars är det normalt att gå och lägga sig efter att solen gått upp? När annars har vi tid att läsa alla olästa böcker i bokhyllan? När annars är killarna så där knäsvagifierande brunbrända och solblekta i nacken? När annars är det okej att dricka sig full på vin flera gånger i veckan? När annars är en dag med regn efter två veckors klar himmel lika fantastisk? När annars ser vi lika många nya platser och får lika många nya vänner? När annars är nätterna så milda att vi inte behöver gå in alls? 

När?

/Z 

Är man liten på jorden får man vara stor i orden

På stranden. Lilla J och jag sitter och pratar om klädstorlekar.


J: "...så jag har oftast storlek 128, fastän jag faktiskt är 132 cm."

Z: "Jaa, vet du vad jag såg i morse? Det står 12 years i de här shortsen, som jag ärvt av en kompis. Det är ju tolv år..."

J: "Oj!"

Pappa, som uppenbarligen tjuvlyssnat: "Haha, du har inte funderat på att... (flinar)"

Z: "Vaddå, växa..?! Hrmpf. Det är ju dina gener, så du ska inte säga något!"

Pappa: "Jah, näe. Där fick jag så jag teg."


Kom an ba!

/Z

Bortglömda sommaraktiviteter

Som liten ville jag alltid ha en storasyster som kunde lära mig om smink och killar och andra mysterium. Eller en storebror som mina kompisar kunde slåss om. Nu blev det ju aldrig så (förutom sju månader förra året då, när min lånestorebror och tjejfavoriten Tyler bodde här), men jag har upptäckt på senare tid att det faktiskt är oerhört roligt med en sexårig lillasyster också. Någon att återupptäcka alla de där bortglömda sommaraktiviterna med.Någon att under varma dagar hoppa i vattenspridaren hemma hos Mimmi och Farfar med, tillexempel.

Sommar!

/Z


bloglovin RSS 2.0