Share

Zätas list of common misconceptions

Ni har väl sett Wikipedias fantastiska list of common misconceptions? De har dock missat det här med feminism, så jag tänkte bidra lite med de vanligaste missuppfattningarna kring feminism jag stöter på.

1. Feminism innebär att kvinnor ska ha det bättre än män

Detta missförstånd kommer utan tvekan på första plats. Nästan alla (fulla) män jag pratar med drar upp detta som främsta skäl till varför de har svårt för feminism. Vilket är helt galet. Det är som att säga att ... Det är att såga feminismen på grund av något som inte alls är sant. Feminism innebär att erkänna att det finns strukturella skillnader ellan män och kvinnor, samt att vilja förändra dessa så att alla får samma villkor. Alltså: Kvinnor kommer få det bättre än idag, men inte bättre än män. Skitenkelt och inte särskilt obehagligt för alla med något slags rättvisepatos.

Visst finns detett fåtal feminister som anser att kvinnor borde dominera eftersom männen gjort det så länge, men det är inte en inställning som majoriteten av feminister eller feminismen som helhet håller med om.

2. Feminister tycker att kvinnor ska bli som män.


En väldigt vanlig invändning mot feminism är att feminister bara klankar ned på saker som är feminina, och alltså bara förstör för kvinnor. Jag tror att denna missuppfattning grundar sig i den andra vågens feminism, som handlade om uppmärksammandet av kvinnors arbete i den privata sfären och rätten att bestämma över sin egen kropp. I och med denna revolution föll det sig naturligt att ta avstånd från den sexualisering som kvinnor hela tiden utsätts för genom pornografi, mode och humor-kulturer. Att ta avstånd från att kvinnor reduceras till enbart kroppar och lustbehållare är dock milslångt ifrån att ta avstånd från smink och femininet i sig. Många feminister tycker det är fel att kvinnor ofta framställs som passiva (prinsessan väntar snällt på att bli räddad av prinsen) och bara har utseendet som dygd. Detta övertolkas som att feminister är mot femininet -- när feminister i själva verket vill att femininet ska kunna vara så mycket mer än passiva prinsessor i guldklänningar. Att prinsessorna får egna svärd betyder inte att de blir maskulina, bara att de får en större möjlighet till egen agens inom femininiteten. 

3. Jag vill ju vara en individ, feminismen begränsar mig till mitt kön.

Jag stöter ofta på tjejer som inte riktigt vill kalla sig feminister även om de håller med om själva grunden, för att de tror att det på något sätt skulle frånta dem deras individualitet. Jag kan på ett sätt förstå det synsättet: "om jag erkänner att det finns maktstrukturer som missgynnar mig så blir jag bara en del i en grupp som är offer", men det är ju helt fel. För det första kommer maktstrukturerna finnas där vare sig vi erkänner deras existens eller inte. Kvinnor kommer fortsätta få lägre lön, bli våldtagna i högre utsträckning än män och må allmänt sämre eftersom de både måste ta hand om alla andras känslor och sköta en karriär, medan männen kan koncentrera sig på det sistnämnda. Det enda som händer när vi blundar för strukturerna är att enskilda kvinnor får bära skulden och må dåligt. "Jag var nog inte tillräckligt bra för jobbet." "Jag borde ägna mer tid åt Mackan trots att det är omorganisation på jobbet..." Självklart händer det att kvinnor suger på sina jobb, men sett i ett större perspektiv är det tydligt att det är andra krafter i rörelse. Att erkänna detta är att undslippa offerstatusen, inte iklä sig den.
Feminismen går som sagt ut på att kvinnor strukturella underordning ska utplånas, men alla feminister skulle instämma i att främjandet av mångfald också är ett viktigt mål. Hur individualistiskt är det att alla tjejer har långt hår och höga klackar? Är det valet fritt i dagens samhälle? Om vi levde i en värld utan könsstereotyper skulle det vara mycket enklare att vara en fri individ, helt enkelt för att det inte fanns två mallar där du var tvungen att rättta dig efter den ena för att bli attraktiv och betraktad som en vettig människa. Sexismen begränsar dig till ditt kön, feminismen gör oss till individer.


4. Feminister tror inte på biologiska skillnader

Det här är löjligt, men väldigt relevant. Det finns faktiskt feminister som vägrar erkänna biologiska skillnader, men de är i stor minoritet. Till och med Butler pratar om kroppar ibland. Det är klart att det finns biologiska skillnader mellan könen. Du behöver inte vara något geni för att inse att de flesta män har djupare och starkare röst än de flesta kvinnor. Feminister förstår och erkänner biologiska skillnader, vad vi ifrågasätter är kausalsambanden mellan biologin och samhället. Som att mäns starkare röst skulle förklara den utsträckning som de avbryter kvinnor vid möten. Eller att mäns genomsnittliga muskelmassa och testosteronhalt skulle förklara alla våldtäkter. Kom igen, det finns starka män som aldrig våldtar och det finns skjutvapen som utplånar alla skillnader i muskelmassa. På ett strukturellt plan handlar det om makt och vilket kön som framställs som objekt för det andras lustar. Saker kan inte lida. Att reducera någon till ett objekt, att bara göra en människa till en sak, genom hur vi pratar om dem, visar bilder på dem och bygger tankemönster kring dem -- gör det möjligt att våldta. Muskelmassan har väldigt lite med det att göra.

På samma sätt ifrågasätter i varje fall queerfeminister kausalsambandet mellan könsorgan och kön. Jag skulle inte säga att jag är en renodlad queerfeminist (jag tror alldeles för mycket på att separatism behövs ibland, för det) men självklart erkänner jag varje människas rätt till att själv definiera sitt kön, oavsett gropar och utbuktningar på kroppen.


5. Feminism är en extrem form av jämställdhet

Feminism och jämställdhetssträvan har samma mål och är i grunden precis samma sak. Feminister vill att kvinnor ska vara jämlika, men också att män ska vara jämlika. Jag har tidigare skrivit om hur uddlöst och vilseledande jämställdhetsbegreppet kan bli, och tänker inte upprepa mig här, men i korthet behövs feminismen för att det idag är just kvinnor som är underordnade. Vi behöver betona detta för att spegla verkligheten på ett korrekt sätt. Det räcker inte med jämställdhet -- det är för vagt. Däremot innebär det precis samma åtgärder. Är du verkligen för jämställdhet behövs kvotering, riktade insatser och information för att uppnå det, alltså precis vad feminismen vill. Jämställdhet är feminismens mål, men vi kan inte komma dit utan feminismen -- alltså borde alla som är för jämställdhet vara för feminism. Väldigt enkelt.
Det är ett väldigt enkelt sätt att avslöja en hycklare. Någon som säger sig vara för jämställdhet, men mot feminism säger alltså egentligen: "Det vore najs om alla vore jämlika, men jag tänker inte göra ett skit för att vi ska komma dit." Loooser.


6. Alla feminister är lesbiska (och alla lesbiska är feminister)

Jag har hört den här. På riktigt.
Vi tar det riktigt långsamt: Att vara lesbisk är en sexuell läggning. Det handlar om vem du tänder på, blir kär i eller vill ligga med. Det är inte något du kan göra något åt. Att vara feminist är ett politiskt ställningstagande som handlar om att du vill kämpa för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det är alltså ett medvetet beslut som har ungefär noll koppling till vad som får det att pirra mellan dina ben.

Däremot är många lesbiska feminister. Absolut inte alla, men många. Det kan bero på att de upplever samma förtryck som alla kvinnor, men inte ånjuter de fördelar som den heterosexuella matrisen ger heterotjejer (makt, alltså. Makten de får genom de män som de lovat att vara monogama med, eller flirtar med eller osv. Män har makt. Mäns allierade får makt. Enkelt, igen.) Förtryck blir alltid tydligare när det inte medföljer privilegier i paketpriset. Det innebär dock inte att det ligger i själva läggningen, utan snarare i livssituationen. Jag är inte ett dugg lesbisk, och inte alls hetero -- men jag har upplevt saken från båda sidor ändå:

Jag märker en tydlig skillnad i det här förhållandet (med en lesbisk transtjej) jämfört med mitt förra förhållande (med en hetero-ciskille). Då var det som att förhållandet smorde sig själv. Det lyftes, föstes framåt av samhället utan att vi behövde anstränga oss. Folk log och sa att vi var stiliga ihop. Kärleksfilmerna riktade sig till oss. Äktenskapslagarna var självklart ämnade för oss. Så småningom skulle vi självklart få egentillverkade barn och det skulle vara så fint. Idag är det istället som att vi simmar mot strömmen. Folk spärrar upp ögonen och säger att de är imponerade av hur vi klarar av förhållandet. Vi får leta efter filmscener där tjejer kysser varandra. Vi får kämpa, åka utomlands, betala pengar, gråta och skrika för att få rätten till våra framtida barn. Fram till för två år sedan fick vi inte gifta oss alls. Tillsammans med det förtryck som patriarkatet innebär för tjejer som oss blir det å så mycket tydligare varför feminismen behövs.
Det betyder förstås inte att feminism bara är bra för tjejer som lever med tjejer, tvärt om är många av de frågor feminismen driver specifika för heteroförhållanden just eftersom de har en inbyggd maktobalans, men det kan vi ta en annan dag.

Om du tycker att jag missat något missförstånd eller har en annan infallsvinkel får du gärna säga till!

/Zäta
ShareKommentarer
Postat av: alexandra

Länkade dig på min blogg, sjukt bra inlägg!

2011-01-31 @ 17:24:54
URL: http://atypi.blogg.se/
Postat av: High on blue tomorrows

Hade gärna sett att du lagt till punkten "enbart kvinnor tjänar på feminism". Att utestänga kvinnor från armén (ofeministiskt) gör att fler män måste tjänstgöra längre. Att stänga ute kvinnor från arbetsmarknaden (ofeministiskt) tvingade mannen (nåja, medelklassmannen i alla fall) att ensam dra in pengar nog att försörja en hel familj. Förlorade han jobbet förlorade han allt, osv. Mannens könsroll är ju likväl ett resultat av strukturerna, varav all problematik kring den till viss del kan inneslutas i feminismen.

2011-01-31 @ 19:49:15
URL: http://highonbluetomorrows.wordpress.com/
Postat av: Amanda Svalin

Folk har en sån himla rädsla för att vara offer. Ofta används rädslan för att vara offer som ett sätt att sluta kritisera och undersöka maktstrukturer. Om man nu ska prata offer så är man mycket mer ett offer om man inte ifrågasätter, än om man faktiskt gör det, tycker jag.När det gäller biologiska könsskillnader: visst finns dem. Problemet är bara att man drar för stora växlar på skillnaderna och gör dem större än dem verkligen är. Man talar inte om skillnader mellan olika kvinnor och mellan olika män, utan mellan kvinnor och män. Därför får man en snedvirden bild av verkligheten. Man kan heller inte bortse ifrån att samhällsnormer/könsnormer påverkar forskningen, vad som undersöks och hur resultat tolkas.Postat av: KAJSA.

Punkt nummer sex stötte jag på senast förra veckan, och trots att jag inte borde kan jag inte låta bli att ta illa vid mig. Jag blir berörd på ett negativt sätt för det är så fullkomligt långsökt och nästan korkat att dra en sådan parallell.

2011-02-01 @ 16:19:47
URL: http://atasteofarmageddon.blogspot.com
Postat av: Elin

Du är så makalöst skicklig på att sätta ord på allt. Nu har jag snart läst igenom hela din blogg och jag bara pirrar av all ny kunskap och skrattar igenkännande.

2011-02-01 @ 16:32:57
Postat av: LADY DAHMER | fortfarande lika hårig!

vilken klok människa du är! Får jag tillstånd att publicera din lista rakt av, givetvis med länkning och tydlig referens?2011-02-02 @ 10:21:48
URL: http://ladydahmer.se
Postat av: Minna

Vad är det för feminint med smink och mode (egentligen)?

2011-02-02 @ 15:55:02
URL: http://punkandpoetry.blogg.se/
Postat av: LADY DAHMER | fortfarande lika hårig!

jag fick inget svar men kan inte hålla mig! Jag citerar hela ditt inlägg, med tydlig referens till dig samt länkning. Om det är något som inte känns ok, hör av dig!!!

2011-02-04 @ 09:31:59
URL: http://ladydahmer.se
Postat av: Lotta på Bråkmakargatan

MINNA: Ordet "feminim" står för kvinnligt och ordet "feminism" står för jämställdhet (i väldigt korta drag). Att vara feminim och att vara feminist är två helt skilda saker. Rätta mig gärna om jag har fel.Bra blogg du har här, Zäta!

2011-02-04 @ 11:54:09
URL: http://lillalottas.blogg.se/
Postat av: Aimee

Länkar dig för detta var otroligt bra =)

2011-02-04 @ 13:11:29
URL: http://taffurelli.se
Postat av: hg

Funderar lite på det där du säger om att man kan avslöja en hycklare om personen ifråga säger sig vara för jämställdhet men inte feminism. Det är lite spännande, för jag är givetvis för jämställdhet men drar mig för att kalla mig feminist. Jag tror att det har att göra med min hyfsat individ-fokuserade syn. Jag uppmärksammar skillnaderna mellan män och kvinnor, biologiskt och samhällls-strukturellt, men jag är inte på något vis för kvotering eller något sådant konkret sätt att uppnå jämställdhet på. Främst för att det innebär en särbehandling för att kunna uppnå ett samhälle utan särbehandling. Jag tror att det finns betydligt bättre, men kanske betydligt svårare, sätt att ta sig till ett jämlikt samhälle.Det handlar alltså inte så mycket om att jag inte vill kämpa för att kvinnor ska få det lika bra som män. Såklart jag vill det. Jag vill att jag ska ha så bra lön som mitt jobb förtjänar - det är ju givet. Och jag vill förstås att Johan, Kalle och Göran också ska ha en lön som är vettig för det de gör - inte på något vis högre eller lägre än så.Jag, som individ, vill ha en rättvis lön. Jag, som individ, vill ha respekt. Jag, som individ, vill få jobbet för att jag passar för det. Jag känner inte igen mig i beskrivningen "Jag, som kvinna". Och jag tycker inte att man ska kämpa för att man är kvinna. Jag tycker att man ska kämpa för att man är människa - för uttryckt i termer om människor så blir det så självklart att det nästan blir löjligt.Säg till vilken macho-man som helst "att alla människor ska ha samma förutsättningar", och han kommer förmodligen (och förhoppningsvis) inte säga emot. Men "både kvinnor och män ska ha samma förutsättningar" ger upphov till ett helt annat svar, är jag rädd.Däremot tycker jag att det är bra att det finns många som beskriver sig som feminister och kämpar för det, då jag tror att den diskussion och provokation som feminismen ger uttryck för är nyttig.Det här blev inte alls så tydligt och strukturerat som jag hade velat men jag hoppas att du förstår ungefär vart jag är och snurrar.

2011-02-04 @ 14:04:03
URL: http://bonverger.wordpress.com/
Postat av: H

Brutalt bra skrivet. Keep going girl!

2011-02-04 @ 22:55:11
URL: http://simpelundersatare.blogspot.com
Postat av: Michis

Inte konstigt att folk drar sig för att kalla sig feminister med alla massuppfittningar ringandes i öronen. ;-)Hur som helst - själv är jag feminist. Inget konstigt med det.

2011-02-05 @ 12:55:19
URL: http://michis.blogg.se/
Postat av: Ida

Det här vill man ju bara kopiera och skicka till alla man känner som kan haspla ur sig idiotsaker som "kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män" som argument mot feminism och jämställdhet. Döh? Ja, så långt är vi överens, men man kan väl ändå tycka att lönen bör vara lika osv? Shit vad bra skrivet. Tackar Lady Dahmer för länkningen till din fina och viktiga blogg!

2011-02-05 @ 18:05:59
Postat av: Emma

Hej!

Hittade din blogg via Lady Dahmer! Sådan otrolig inspiration jag fick av att läsa detta inlägg. Du är smart. Nu ska jag följa din blogg på bloglovin.com ^^

2011-02-06 @ 11:14:13
URL: http://emmavestergaard.blogg.se/
Postat av: josefin - följ mitt nya liv 2011

Så himla bra inlägg! Jag håller med dig i allt!

2011-02-07 @ 10:44:07
URL: http://sameoldstories.blogg.se/
Postat av: Vivi

Dagens bästa,, nej nej veckan bästa,, nej.. MÅNADENS BÄSTA! ...eller kan jag väl helt enkelt säga: bästa förklaringen någonsin !! kärlek

2011-02-07 @ 13:30:50
URL: http://www.missvivis.se
Postat av: Rebecka

Skitbra. Tack. Delar på Facebook.

2011-02-08 @ 15:24:21
URL: http://stormsvala.blogspot.com
Postat av: Anonym

Tummen upp!Tydlig, konkret, bra och rakt på sak.MVH / Åhman (Moas jobbiga högerbekant - inte han som är Arivid...)

2011-02-08 @ 21:34:18
Postat av: Martin

Jag tycker det vore bra om feministerna faktiskt kunde ägna sig åt att försöka främja kvinnors situation. Nu har feminismen lagt sig som jävla padda över hela den samhällspolitiska tolkningen.Ann-Sofie Ohlander sa en gång att om man forskar på kvinnor så kommer man få veta hur barnen hade det för kvinnorna var ansvariga för barnen men också hur männen hade det för vad männen gjorde bestämde villkoren för kvinnorna. Som det är nu så har feminismen lagt beslag på begreppet genus och queer.Alltså kommer dessa neutrala former att betrakta sociala skeenden vridas till att ske från ett kvinnligt perspektiv. Det går inte för det blir lika enögt som att säga att Sveriges historia är dess kungars.Stå för att ni kämpar för kvinnors rätt! Ni har nämligen ingen susning om vad män önskar, känner, behöver, lider av och längtar efter.

2011-02-09 @ 14:31:27
Postat av: Vanda

Men Martin, nu utgår du ju ifrån att det enbart finns kvinnliga feminister. Och det stämmer inte!

2011-02-12 @ 21:51:50
Postat av: Daniel

Sorry, men du är helt ute och cyklar."Feminism innebär att erkänna att det finns strukturella skillnader ellan män och kvinnor, samt att vilja förändra dessa så att alla får samma villkor. Alltså: Kvinnor kommer få det bättre än idag, men inte bättre än män. Skitenkelt och inte särskilt obehagligt för alla med något slags rättvisepatos." - nja, för dig kanske. Men så det ju också...feminism är ju en sak som folk verkar definera lite hur som. Jag vet inte hur många gånger folk har sagt "feminism innebär för mig att..." och sen kommit med sin egen deffinition. Men en sak är säker - feminism finns till för att förbättra för kvinnorna - inte män, utan kvinnorna.Skulle jag definera feminsim så skulle jag säga att feminism är strävan för att utplåna alla orättvisor som kvinnor utsätts för.Och däri ligger problemet - I och med att kvinnor själva avgör vad som är orättvist och inte så klassas massor med personlig småskit som feministiska problem, allt medans könsstympning, våldtäckter och hustrumisshandel löper amok.Att stå för jämnställdhet och inte feminism är inte att vara en looser, det innebär att du ser hela bilden. Du står inte bara på kvinnors sida utan du tycker även att det inte är ok att kvinnor för lägre straff för samma brott, att vårdnaden oftast går till mamman och att kvinnor ska utföra tunga arbeten, etc, etc.Om du enbart förbättrar för den ena sidan så kommer det att innebära att du strävar för att kvinnor ska ha det bättre än män..sorry - men så är det.

2011-07-18 @ 14:52:25Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0