Feminismen och kärleken

Feminister anklagas ofta för att krångla till det i onödan. Att överanalysera bort "allt det fina". Inte låta saker, ens kärlek, bara "få vara". Sätta käppar i hjulet för den naturliga spänningen mellan man och kvinna. 
 
Och visst kan vi kritisera heterokärleken. Vi kan säga att dess representationer och värderingsmallar oundvikligen skapar en maktobalans mellan kvinnor och män. Vi kan säga att den starka norm som den heteromonogama kärleken utgör osynliggör och försvårar annan slags kärlek mellan människor. Vi kan säga att vi kämpar i motvind när det kommer till kärleken - att vi är feminister trots att vi är insnärjda i kärlekens garn. "Egentligen vill jag vara fri, men det pirrar så förfärligt i magen så jag kan inte låta bli. Låta bli att anpassa mig, tråna och värdera mig själv utifrån honom."
 
Eller så kan vi säga att kärlek, att få älska på sina villkor, är en anledning att vara feminist. Att möjligheten att vara kär utan att anpassa sig och reproducera patriarkatet i sitt förhållande, är en drivkraft för feminismen.
 
 
Jag säger inte att strävan efter att få älska på lika villkor ska vara den enda drivkraften för den privata feministiska kampen. Jag säger inte att samhällsutvecklingen ska drivas av längtan efter jämlik kärlek mellan två personer. Att inte bli förtryckt, att få lika lön för lika arbete, att känna att parkerna tillhör oss även på natten, att låta marginaliserade kvinnor höras i det offentliga rummet, att störta könade normer som begränsar människors liv - allt det och mer därtill är minst lika viktigt. Jag säger inget om det. Men jag säger att kärlek är en drivkraft, och kärlek kan bara existera när makten får ge vika.
 
Det kan verka provocerande att tala om kärlek som en drivkraft. Särskilt heterokärlek. "Men hallå är inte hela poängen med feminismen att kvinnor är starka och klarar sig utan män?!" Nej, poängen med feminismen är att kvinnors strukturella underläge ska skrotas. Även i kärleksrelationer. Kärlek i sig är inte fel. Kärlek är helt jävla fantastiskt och vi borde generellt ägna oss mer åt att älska och mindre åt att hata. Kärlek som ursäkt för, eller förklädnad åt, patriarkala maktmissbruk - är fel. 
 
När hon tar hand om disken femte gången i rad för att det är enklare än att tjata, då patriarkatet gett män  tolkningsföreträde på vad som är "tjat" och vad som är relevanta synliggöranden av orättvisor, och gör det av "kärlek". När han fortsätter samlaget trots att hon stelnar till för det gör ont, eftersom han inte är så värst uppmärksam på hennes njutning och hon alltför mån om hans för att säga ifrån, och de har sex av "kärlek" till varandra. När de bråkar och hon gråter och han beklagar sig över känslosamma kvinnor som inte kan acceptera det rationella i hans syn på saken, och de har "kärleksproblem". När han himlar med ögonen åt hennes nyinköpta ögonskugga och suckar att kvinnor jämt ska vara så ytliga, men ogenerat kommenterar hennes och andra kvinnors utseende när det inte behagar honom, och vi kallar deras förhållande för "kärlek". När hon tar fyra femtedelar av föräldraledigheten eftersom han tjänar mer, vilket gynnar parförhållandet och görs i "kärlekens" namn, men ger henne en pension långt under hans när de separerar tjugo år senare.
 
Dessa, och många fler långt mer banala, och många fler långt mindre banala - beteenden i kärlekens namn - är vad som är ruttet med den konventionella heterokärleken. Den får agera täckmantel åt förtryck, orättvisor och strukturell underordning av kvinnor.
 
Att vara feminist är inte att sätta käppar i hjulet för kärlek mellan män och kvinnor. Det är att ge den en ärlig chans. En chans för kärleken att inte vara en ursäkt till ett skapande av hierarkier, utan att existera på lika villkor mellan jämlika parter. Att vara feminist är att inse att patriarkatet påverkar även samkönade kärleksrelationer, och att ge queera relationer det utrymme och den specifika analys de behöver. Om vi talar om vad som händer i vardagen, om vilka beslut vi fattar och varför, med patriarkatet i bakhuvudet, istället för att släta över och låtsas som om en snedfördelning inte fanns - kan vi nå en jämlikare relation.
 
Det är kanske en utopi att skapa en sant jämställd relation mellan människor så djupt präglade av ett ojämlikt samhälle, men jag är övertygad om att det går att komma långt med ärlighet och belysande. Det krävs en bisarr mängd självreflektion, modet att ifrågasätta sin egen position och roll i både samhälle och relationen. Det krävs samarbetsvillighet, för även om den med mest makt och som lärt sig att hans världsbild är objektivt sann har både störst möjlighet och störst ansvar att förändra, återskapas patriarkatet av alla som ingår i relationen. Det krävs humor, kampvilja och utrymme för felsteg. 
 
Om det nu krävs så förbannat mycket att bli jämställd i ett samhälle som sliter och drar åt andra hållet, är det verkligen värt det? Nej, de allra flesta tycker ju inte det. Det är därför ojämställdhet inom kärleksförhållanden är normen - normaliserat och osynliggjort. Men utöver att alla vettiga människor borde vilja sluta förtrycka så fort de inser att de gör det och har en plikt att göra det oavsett vad de inser, så finns det personliga incitament att störta den patriarkala relationen.
 
Tänk att få bli sedd, inte genom ett filter av förväntningar på hur ditt kön ska bete sig, utan för den du är. Tänk att kunna samtala med någon som accepterar att dina referensramar, på grund av en radikalt annorlunda uppväxt och andra erfarenheter, är just annorlunda men inte fel för det, utan värdefulla perspektiv på världen - särskilt för den som växt upp med att hans perspektiv alltid gäller. Tänk att våga lita på att de känslor du uttrycker respekteras och bemöts. Tänk att få det utrymme för reflektion, umgänge med andra och ensamhet du behöver, när svartsjuka och ägandeskap slutar vara en drivkraft. Tänk att våga njuta utan skuld över att ta för mycket plats, utan prestationskrav kopplade till ditt kön. Tänk att få älska, utan att utöva eller utsättas för, orättvis och osynlig makt.
 
Möjligheten att kunna älska, fri från patriarkatet, är en anledning att vara feminist. För mig, en av de allra främsta.
 
/Zäta
 

Liten uppdatering

Saker jag tänker att jag vill skriva om när jag har tid och två händer till övers: Intersektionalitet i praktiken. Ordet "rasifierad". Invändningar mot påståendet "feminismens främsta mål är att spridas och få fler anhängare!" Vad feminismen ger mig i vardagen. Feminism och kärlek, relationer och jämställdhet. (Eller vänta, den har jag ju redan skrivit. Kommer till jul!)
 
Saker jag prioriterar just nu: Plugg (har sluttenta för hela terminen i januari) och sjukgymnastik (satsar på en fullt funktionell högerhand om någon månad sådär). Jullov vore ju trevligt, men you can't have it all.
 
 
Nu: Bacillus anthacis.
 
/Zäta
 
 

Varför jag varit borta och varför jag har feminist-gips på högerhanden

Hej och förlåt för frånvaron. Som ni kanske gissat har det hänt en grej. Världens mest osannolika grej, kan tyckas.

Jag fick ett ca 6 ton tungt träd på mig.

En del av trädet, förstås. Jag och min bästa vän Elin var på väg till kören förra torsdagen. Vi visste att det blåste ute, men inte att SMHI utfärdat klass 3-varning. Vi småsprang på en gata utanför botaniska trädgården i Lund, vinden susade i träden och vi fnissade åt att det ändå var lite läskigt, när vi hörde ett brak. Jag minns en ögonblicksbild av fallande grenar, hann tänka "trädet faller!" och "nej det här händer inte!" och så låg vi på marken. Mitt nästa minne är att jag står upp och för bort brutna grenar från Elin, som är i total chock och hysteriskt gråter, ber om hjälp och frågar vad som hänt. Jag hjälper henne upp och ser en främmande tjej på gatan, som plingar på i ett närliggande hus. Elin blöder från huvudet och jag ber tjejen ringa en ambulans. Vi får komma in i huset. 

Vi var på trottoaren till vänster i bild.

Konsekvenser finns inte i min värld. Jag är inte rädd, jag vet att vi snart ska få hjälp. Jag tänker att eftersom hon aldrig förlorade medvetandet borde det inte vara så allvarligt. (Idag tänker jag att det nog var en rationalisering i stunden - jag kunde ändå inte göra något mer än att lugna så jag sket i konsekvenser. Jag tänker också att jag borde gjort mer för att fixera nacken, men hade ju också just fått ett träd på mig så chocken tog väl bort en del av logiken.) När jag ser Elin i ögonen och talar lugnt blir hon lugn för ett ögonblick, men så snart jag måste ägna mig åt något annat blir hon livrädd. Såklart. Det rinner blod ned i hennes ansikte och hennes korttidsminne sviktar. Det är inte förrän ambulansen hörs som jag inser att det gör förbannat ont i min högerhand. Jag tar en snabb titt och konstaterar snabbt att metacarpal 5 (benet i handen som går till lillfingret) ser ut att vara brutet. Det hade ännu inte hunnit svullna, så jag kunde se det snedställda benet. 

Ambulanspersonalen kommer och sätter nackkrage på Elin. Vi får hjälp av främlingarna i huset att bära ut henne på en bår. I ambulansen berättar jag för Elin om när jag åkte stora berg-och-dalbanan på Liseberg första gången som 4-åring och pappa lugnt sa "bara läskigt, inte farligt" medan tåget tuffade upp mot toppen. "Det är precis så nu."

I traumarummet slits jag mellan oro för min bästa vän, intresse för hur sjukvårdsteamet arbetar och en smygande insikt om vad som skulle kunnat hända om vi stått en meter längre till höger när trädet föll. En sjuksköterska ser min skärrade uppsyn och lägger en filt om mig. "Jag förstår, på grund av chocken, då ska man hållas varm. Men jag är faktiskt jättevarm, kan du hjälpa mig av med jackan istället?" Inget verkar vara akut fel med Elin och jag torkar bort lite blod från hennes ansikte för att det inte ska skrämma henne senare, innan hon rullas iväg till en huvudröntgen. De kollar igenom mig också när de förstår att vi var under samma träd, men hittar inget utom handskadan och ett visst mått av blåslagenhet. Puls på 130. Något uppjagad.

Ensam i hissen på väg upp till röntgen kliver en sjuksköterska någonstans ifrån in. Tar en titt på mina smutsiga kläder och krampaktigt hållna arm och säger med värme: "stormen?" "Jaa-aa-aa", säger jag medan tårarna som verkat långt borta plötsligt ohämmat väller fram, "ett jättestort träd! Vi hade bara tur." 
 
Sedan gråter jag konstant i en halvtimme. Ont som fan gör det också, trots att jag nyss lyft grenar med samma hand. Adrenalin är spejsade grejer.


Några dagar senare var jag och kollade på gatan där det hänt, här med den avsågade stammen. Uppe till vänster är staketet som trädkronan deformerade, vi var på trottoaren framför.


Vi kom båda två hem från akuten samma kväll. Elin fick en hjärnskakning och sy 10 stygn i huvudet. Jag hade mycket riktigt brutit metacarpal 5. De försökte dra det rätt samma kväll, men det gick inte och i torsdags opererades en liten metallplatta in i min hand för att hålla det på plats. Vi hade tur. Vi hade förstås en enorm jävla otur som fick ett träd på oss, men det kunde gått mycket, mycket värre. Lyssna på stormvarningar. Håll er inne.
 
Det här är Flodis. Mkt bra gips-stöd.

post-op.
 
De första dagarna var bara ett virrvarr av smärta, chock och glädje över att ha klarat oss. Nu ska någon slags vardag börja igen, men utan att jag kan använda min dominanta hand, är svintrött av smärtstillande och med en upplevelse i bagaget som i alla fall jag inte bara kan ignorera och gå vidare från. Det var redan ganska tufft. Den här hösten var ganska jobbig, och nu fick jag liksom 20 kilo till på axlarna men samma krav från livet. Såklart är jag fortfarande otroligt glad över att vara vid liv, och lika glad att min älskade vän mår okej, men jag önskar att jag kunde få ett par veckors paus - tid att läka, förstå och hamna rätt igen. Inte att det var tentaperiod och min fakultet är ungefär lika medmänskliga som en klippvägg när det kommer till att hjälpa studenter när det är svårt att prestera på topp.

Något tilltufsade, men glada att finnas till! 


Jag kommer tillbaka, men det är krångligare att bara skriva med vänster hand och jag har annat som måste uppta min tid just nu, så det kommer bli lite sparsamt bloggande en tid framöver.
 
Det är fint att få leva! Stanna inne när det stormar. Kärlek!
 
 
/Feminist-gips-Zäta
 
 
 
 

Rabiesfeminist överanalyserar en helt slumpmässig händelse på morgonpendeln, alt. En insikt i sitt eget privilegium och varför vi bör synliggöra dylikt.



Jag lägger upp ryggsäcken bredvid mig på tågsätet och inser med en plötslig stöt i magen att mitt pendlarkort slutade gälla igår. Tåget rullar förbi Hjärup och jag tänker att kanske kanske kommer ingen kontrollant idag? Ska jag vara ärlig och säga att jag glömde fylla på? Låsa in mig på toan?

Kontrollanten kommer in längst fram i vagnen och hjärtat dunkar fortare. Fan jag har inte råd med 1000kr i böter!

Jag bestämmer mig för att visa fram kortet och ärligt säga att jag glömde att det gick ut igår, och hoppas på att kontrollanten är snäll. Hon närmar sig snabbt och jag stäcker mig efter ytterfackets dragkedja. Kontrollanten sneglar på mig i förbifarten och granskar den unge mörkhårige mannens biljett snett bakom mig. Hon går ut ur vagnen. 

Jag är i mild chock. Hon gick bara förbi mig! Vilken tur, tänker jag. Sedan tänker jag att det inte alls var tur

Det var ett uttryck för en ojämlik värld. Det var ingen slump eller lyckosam karma att just jag slapp visa biljett (även om just dagen jag slapp var lyckosam för just mig), medan personen bakom mig behövde bevisa sin rätt att vara på tåget. Det var ett ovanligt tydligt exempel på mitt vita privilegium. Men inte bara det, för alla som haft dreads, piercings eller mycket smink - som inte varit måttliga, typ rågblonda i rosa pannband och dyr dunjacka - vet att det inte går att undgå kontrollanter då heller. Det går kanske inte att se någons klasstillhörighet på samma sätt som rasifierade markörer som hår- och hudfärg, men det finns definitivt saker vi associerar med medel- och överklass och mer eller mindre omedvetet premierar. 

Vad är ett privilegium? Att få det bättre på andras bekostnad. Strukturellt, men det påverkar och gynnar oss också individuellt. 

När jag gick av tåget en annan dag i Köpenhamn gick två kontrollanter med bestämda steg fram mot en man som klev av samtidigt i trasig tröja, slitna ansiktsdrag och vingliga rörelser. Mig tittade de inte ens på. Vem tror ni hade råd att köpa biljett?

För ärligt talat hade jag haft råd med kontrollavgiften. Jag får 9000kr av staten varje månad (varav en hel del lån förstås) för att utbilda mig till höginkomsttagare, och jag kommer från en bakgrund där detta är normen och dn buffert i form av familjen alltid finns. Och det var det som syntes. Jag fick det lättare för att jag redan har det lättare. 

En gång kan förstås vara en slump, men många gånger, för miljontals människor, är inte en slump. Det är en struktur. Och vi som gynnas av dessa (olika) strukturer har en skyldighet att inse vad det är som händer, och på vems bekostnad. Framförallt måste vi lyssna på dem vars erfarenheter istället är av förtryck, lita på vad de upplever, och inse att det som ter sig som en småsak för den som aldrig drabbas, är ett livsvillkor för den som alltid utsätts. 

Granska dina egna privilegier, det är ett av många steg mot en bättre värld. Och fyll på ditt pendlarkort i tid, så du kan lyssna på föreläsning om hypertension istället för att blogga på mobilen. 

Kärlek!

/Zäta





bloglovin RSS 2.0