Fyra reaktioner på att Chelsea Manning kom ut

Okej, så Chelsea Manning kom ut som transsexuell. Vissa blev förvirrade. Till exempel nyhetsredaktioner världen över, som skrev "han vill numera kallas Chelsey". 
 
I also request that, starting today, you refer to me by my new name and use the feminine pronoun.

Jag tycker nog inte att hon kunde uttryckt sig tydligare. Om du försörjer dig på textförfattande och inte vet vad "feminint pronomen" betyder, tycker jag att du ska överväga karriärsbyte. 
 
Andra blev arga. "Nu får det vara nog med galenskaper från denna person som bara vill ha uppmärksamhet!"
 
Alltså jag vet inte hur många gånger detta måste sägas för att folk ska förstå, men: NÅGON ANNANS KÖNSIDENTITET PÅVERKAR INTE DIN EGEN. Du är samma person, lika mycket dig själv, oavsett vad andra känner om sig själva. Det rör överhuvudtaget inte dig, utöver att du måste börja använda andra ord när du talar om personen. Din ilska är helt ogrundad. Det är som att bli arg på att någon annan väljer röda mattor i sitt hus fast du vill ha blå mattor i ditt. Eh?
 
Och kom igen, tror du verkligen att det är värt en eventuell positiv(?) uppmärksamhet att behöva sitta i ett manligt militärfängelse som nyutkommen icke-passerande transtjej, eller tror du att det kan finns viss risk för grova trakasserier, våld och hån? Att komma ut som trans, att vara trans är inte något folk gör på skoj i ett transfobiskt samhälle. De gör det för att de måste, måste få (och ska få!) vara sig själva, även om priset är högt. 
 
Ytterligare andra tog kampen och förklarade, på olika nivåer för olika publiker, vad transsexualism är, vad orden betyder och hur vi kan bemöta människor som människor oavsett könsidentitet. 
 
Jag blev glad. Inte för att jag tror att Manning kom ha det lätt framöver, tvärt om. Eller för att världen visade upp sig från sin mest okunniga och transfobiska sida, såklart. Utan för att Manning är en jäkla hjälte. Typ världens modigaste och coolaste person, som lyckades ha sin moraliska kompass intakt i en omoralisk omgivning, och sedan tyvärr fick lida för det. Men ändå, vilken fantastisk förebild för unga transpersoner. En transtjej som blivit känd för sitt mod och sin övertygelse om vad som är rätt, inte för något annat.
 
Vissa kommer aldrig förstå, kommer fortsätta vara upprörda för någon annas röda mattor. Självklart ska, och måste, vi fortsätta försvara Mannings och alla andra transpersoners rätt att vara sig själva. Självklart ska vi vara arga på transfobin som sticker upp sitt fula tryne överallt när något dylikt händer, men det går också att se något positivt i det. Det kommer kosta henne massor, men jag tror att Manning genom att komma ut publikt inte bara tar ett steg mot att få vara sig själv, utan också kan inspirera andra att våga, och att lyfta frågan om transpersoners rättigheter på den internationella agendan. Modigt, återigen.
 
/Zäta
 
 
 

Hej Sverige!

HEJ ALLA!
 
Oj vad det hänt grejer här hemma: DN skriver transfobisk ledare, oskyldig kvinna med hijab blir misshandlad och det startar ett uppror, Chelsey Manning kommer ut som transtjej (okej, hände visst närmare mig än er) och en massa annat hemskt/spännande/intressant.
 
Jag har inte glömt bort bloggen, utan varit på semester och träffat Moas släkt i Kanada, hängt i New York och haft det allmänt gött (utöver någon slags allergisk reaktion som gjorde mig knallrosa och kliade i fem dagar). Lite snuttar av detta kan ni se här.
 
Tillexempel var vi på nedre Manhattan med min "storebror" Tyler (vår gamla utbytesstudent som är awesome) och gick på feministisk föreläsning om protesterna mot skärpt abortlagstiftning i Texas.
 
Hursomhelst. I'm back now. 
 
 
brooklynbridge on Make A Gif
 
 
(Asså förlåt för gif-en, men kunde inte låta bli när mamma föreslog en gif av mina semster-bilder..?)
 
 /Zäta

Kanadensisk kärlek

Saker som kan hända på semestrar, men inte så ofta gör det: Du hamnar av en slump i en marsch för lesbisk synlighet, diversitet och rättvisa för alla genom Montreals gaykvarter. #livet

 
 
 
 
Kärlek från Kanada till er! Nu drar vi vidare till staterna.
 
/Zäta
 
 

Att (ingen mer ska behöva) växa upp i en värld som skiter i hur fittor mår

Jag tror att det är omöjligt att förstå hur trist det är att ha fitta ibland, om du inte själv har en. Och då menar jag inte för att du uppfostrats till att ta liten plats och kommer få lägre lön än dina jämåriga med kuk, eller att du löper större risk att bli våldtagen, eller alltid kommer delvis bedömas för hur sexig du är när du håller en vetenskaplig presentation. Nej, jag menar rent fysiologiskt. 
 
Hur trist det är, inte att vara född med fitta, för jag tycker personligen att det är ett alldeles strålande könsorgan som hittills i livet gett mig all möjlig njutning och funkat utmärkt att kissa med, utan att växa upp i en värld som skiter i hur fittor mår. 
 
Hur förbaskat otrevligt, och vanligt, det är att få rådet "köp en bedövningssalva" när du går till barnmorskan och pratar om smärta vid omslutande* samlag. "Så kan du ha sex ändå." Bedövad? Ska jag ha omslutande sex medan min slida är bedövad? För vems skull?!  
 
Hur förbaskat fel det är att de piller fittfödda personer stoppar i sig för att kunna knulla utan kondom och ändå inte bli med barn, har som en av sina vanligaste biverkningar att kvinnorna tappar sexlusten. Ett piller som är till för att kunna ha mer sex, mer bekymmerslöst - som har som effekt att du vill ha mindre sex? Det är ju världens sämsta piller! Men det ses inte som ett problem, för det drabbar ju inte de kåta snopp-personerna. Eller kanske indirekt, eftersom vi hoppas att de flesta tjejer i heteroförhållanden vågar visa när de inte vill ha sex, och de flesta killar känner av och respekterar detta, men det är ändå inte förrän de kåta männen drabbas som det här blir ett problem. Hallå. Att p-piller-biverkningar om minskad sexlust inte tas på allvar är verkligen det ultimata beviset på att kvinnors sexualitet i värderas tillnärmelsevis lika högt som mäns.
 
Hur förbaskat störande det är att gå genom tolv års skolgång och inte en enda gång få lära sig om hur klitoris är uppbyggd,  eller hur viktig kvinnlig orgasm är för välbefinnande och delvis för fertilitet, medan vi får lära oss allt om manliga utlösningar och kvinnlig mens. "Killar får orgasm och tjejer får ont i magen och blodiga trosor." Konstigt att tjejer har lite svårt att förhålla sig till sin egen sexualitet när detta är vad vi lär oss?
Jättelätt ekvation skolan inte har fattat: Mens ≠ orgasm. Spermaproduktion och äggproduktion är motsvarande processer. Och manlig orgasm, med den vanliga konsekvensen utlösning, har motsvarigheten kvinnlig orgasm - inte motsvarigheten blod som sipprar ut genom vaginan och smärtor som strålar ut i ryggen. Hallå.
 
För att inte tala om de indirekta konsekvenserna med att vara fittfödd i en fitt-negativ värld. Så som att menssmärtor från helvetet ses som något du ska stå ut med, och endometrios-teamet i Skåne läggs ned när vården prioriterar annat. Så som att förlossningsskador inte tas på allvar så länge det går att genomföra "ett normalt heterosexuellt samlag". Så som att de sexlekssaker du köper för att göra det skönt för din fitta har sexiga kvinnor på framsidan som visar hur sexig du kan bli, för någon annans skull, istället för att fokusera på den sköna känslan de ska ge. Så som att ditt könsorgan blev kallat "framstjärt", eller någon annan otrevlig, ogreppbar omskrivning när du var liten.
 
Hur underbart skulle det inte ha varit att växa upp i en värld som tog fittor på allvar? Som sa "jaha gör det ont när du har sex - då måste vi åtgärda det så att DU kan njuta av DIN kropp!". Som sa "shit vilka dåliga, enkelspåriga preventivmedel vi har idag - vi forskar fram bättre varianter så du slipper må så dåligt, och så din snopp-partner kan välja om han vill stå för preventivmedlet i relationen istället!". Som sa "titta såhär funkar din anatomi, och såhär funkar de vars anatomi ser lite annorlunda ut. Ni kan bland annat få barn ihop, eller så kan ni bara njuta med varann eller andra personer som ser ut mer som er själva - gör som ni vill!"
 
Som sa "din fitta är bara din att bestämma över, din att njuta av, din att definiera som något annat om du vill, din att vara stolt över, din att benämna med relevanta ord. Din fitta ska aldrig behöva definiera dig, aldrig behöva vara någon annans källa till njutning eller maktutövande utan att du är med på det, aldrig ställa till besvär utan att du får adekvat hjälp."
 
Tänk vad härligt att kunna ha ett okomplicerat och positivt förhållande till detta fantastiska könsorgan. Tänk vad härligt att inte leva i ett patriarkat.
 
Tänk vilken tur att det finns feminister som försöker skapa en värld, som är bättre att växa upp i.
 
/Zäta
 
 
 
*Från fittans perspektiv är det omslutande samlag som gäller när något är inne i den. Den sluter om penisar/fingrar/dildos/whatever, det är inte nödvändigtvis de som penetrerar fittan. Att säga"omslutande samlag" istället för "penetrerande samlag" är ett sätt att både sätta fittan i fokus och ge den agens. 

Till dig som vill ha en Hetero-Pride.

Tvekar du att nämna din sambos namn när folk frågar om dina semesterplaner? Släpper du din älsklings hand när ni går förbi ett killgäng? Har du blivit utslängd hemifrån för att du ville byta namn och börja leva som det kön du alltid varit på insidan? Blir du glatt överraskad varje gång en film speglar dina erfarenheter av kärlek, eftersom det händer så sällan? Har du fått hotbrev hem där människor vill "avslöja" för arbetsgivare eller släktingar hur du lever ditt liv? Får du konstant rätta människor i din omgivning som vägrar lära sig rätt pronomen?
 
Är du orolig för att förlora vänner eller bli mobbad om du skulle berätta vem du är kär i? Har du behövt fly från ditt hemland eftersom du blev kär i fel person? Används din identitet konstant som en comic relief i tv-serier? Har du behövt presentera någon som ger dig svindlande känslor i knäna som en vän, och sårat denne på kuppen? Diskuteras din kropp och lämplighten i din föräldraroll av diverse experter i media? Har du spenderat timmar i förtvivlat självhat för att din gud, din familj, din omgivning sagt att känslor du inte rår för är fel? Är du förbjuden att lämna blod på basis av vem du ligger med? Har du blivit misshandlad för att du som råkar ha breda axlar och snopp bar smink? Har du behövt adoptera dina egna barn?
 
Lever du hela ditt liv med en vag, men konstant medvetenhet, om att du är annorlunda och ständigt måste rättfärdiga din identitet eller livsval? Är det svårt för dig att vara stolt när så stora delar av världen ser ned på den du är?
 
Inte? Då kanske du inte behöver en parad som visar att du får finnas, andas, leva ditt liv. Som firar att du har uppnått juridisk jämlikhet med andra människor, och uppmärksammar de kamper som återstår. Som säger "trots att världen ibland förmedlar det motsatta - är okej att vara du! Var stolt!" Då kanske du istället kan unna de människor som har detta som sin vardag 51 veckor om året denna enda vecka av HBTQ-fokus och kärlek och pepp. 
 
Då kanske du tillexempel kan känna "fan vad hetreonormen suger, även om just jag gynnas av den - all kärlek, stöd och pepp till er den drabbar! Nu kör vi Pride-parad!"
 
Det går inte att förstå hur det är att vara hbtq-person om du inte själv är det. Hur det ständiga utanförskapet tär, lite, hela tiden. Hur tungt normen väger på våra axlar - och hur otroligt viktigt det är med trygga plaster, fria platser, peppiga platser - där vi får vara oss för några timmar, utan att förhålla oss det det antaget "normala". Det går inte att förstå, men det går att försöka, och att vara solidarisk ändå. Och om du som inte känner av heteronormens tyngd eftersom du passar perfekt in i den, inte kan unna alla de som stångar sig blodiga mot den varje dag en Pride-parad - då får du fan gå om grundskolan och lära dig orden "solidaritet" och "medmänsklighet" igen. 
 
I veckan har vi lärt oss massor, pressat en massa politiker, solidariserat med en massa människor i andra länder som har det värre (för Pride pågår en hel vecka och är mycket mycket mer än en festlig parad, ifall du missat det) - och imorgon firar vi en massa! 
 
Vi är här, vi är queera, vänj dig.
 
/Zäta
 
 

Det här med argumentationsteknik är svårt

Av: KNULLA MIG

HÄRLIGT <3

 

Av: Aprumpa

Ca 50% av mina erektioner är för mig helt oförklarliga, och resten kräver mer av världen än ett flyktigt visuellt intryck. 

 

Av: Bengtsson 

Jag blev fan kåt när jag läste det här. Så mycken upprördhet. Kvinnlig upprördhet. Sexigt.

 

Av: m

Hej, jag är man. Jag ser ofta kvinnor som sexobjekt. Definitionen för "sexobjekt" i det här fallet är en person man vill ha sex med, jag vet inte om det är den korrekta definitionen, om det finns en annan så skriv gärna ett svar. (...) Jag har låtsats att jag tycker det, att jag har "feministiska värderingar" utan att egentligen veta vad det betyder, för jag har hoppats att det kanske skulle kunna göra att jag kan träffa någon att ha sex med. Men jag orkar inte med det längre.

 

Jag förstår att när Supersnippan länkar min blogg och jag får tiotusen unika läsare på en dag, så kommer trollen också. Och de som bara inte håller med, de som är kritiska, de som har egna tankar. Det är okej, jag kan hantera det, jag uppskattar att få nya infallsvinklar. Men jag kan inte för mitt liv förstå ovanstående personer.

Att som man vilja kritisera ett blogginlägg som handlar om att världen är alldeles för fokuserad på manligt sexuell begär, som handlar om att penis-erektioner inte är en vettig måttstock på uppskattning - och börja prata om sin egen förbaskade kåthet? Trodde du på riktigt att din kommentar skulle förmedla seriös kritik? Att den inte bara bevisar min tes?

KOM IGEN. 

/Zäta

 

 

 

 

 

 


bloglovin RSS 2.0