Share

Till dig som vill ha en Hetero-Pride.

Tvekar du att nämna din sambos namn när folk frågar om dina semesterplaner? Släpper du din älsklings hand när ni går förbi ett killgäng? Har du blivit utslängd hemifrån för att du ville byta namn och börja leva som det kön du alltid varit på insidan? Blir du glatt överraskad varje gång en film speglar dina erfarenheter av kärlek, eftersom det händer så sällan? Har du fått hotbrev hem där människor vill "avslöja" för arbetsgivare eller släktingar hur du lever ditt liv? Får du konstant rätta människor i din omgivning som vägrar lära sig rätt pronomen?
 
Är du orolig för att förlora vänner eller bli mobbad om du skulle berätta vem du är kär i? Har du behövt fly från ditt hemland eftersom du blev kär i fel person? Används din identitet konstant som en comic relief i tv-serier? Har du behövt presentera någon som ger dig svindlande känslor i knäna som en vän, och sårat denne på kuppen? Diskuteras din kropp och lämplighten i din föräldraroll av diverse experter i media? Har du spenderat timmar i förtvivlat självhat för att din gud, din familj, din omgivning sagt att känslor du inte rår för är fel? Är du förbjuden att lämna blod på basis av vem du ligger med? Har du blivit misshandlad för att du som råkar ha breda axlar och snopp bar smink? Har du behövt adoptera dina egna barn?
 
Lever du hela ditt liv med en vag, men konstant medvetenhet, om att du är annorlunda och ständigt måste rättfärdiga din identitet eller livsval? Är det svårt för dig att vara stolt när så stora delar av världen ser ned på den du är?
 
Inte? Då kanske du inte behöver en parad som visar att du får finnas, andas, leva ditt liv. Som firar att du har uppnått juridisk jämlikhet med andra människor, och uppmärksammar de kamper som återstår. Som säger "trots att världen ibland förmedlar det motsatta - är okej att vara du! Var stolt!" Då kanske du istället kan unna de människor som har detta som sin vardag 51 veckor om året denna enda vecka av HBTQ-fokus och kärlek och pepp. 
 
Då kanske du tillexempel kan känna "fan vad hetreonormen suger, även om just jag gynnas av den - all kärlek, stöd och pepp till er den drabbar! Nu kör vi Pride-parad!"
 
Det går inte att förstå hur det är att vara hbtq-person om du inte själv är det. Hur det ständiga utanförskapet tär, lite, hela tiden. Hur tungt normen väger på våra axlar - och hur otroligt viktigt det är med trygga plaster, fria platser, peppiga platser - där vi får vara oss för några timmar, utan att förhålla oss det det antaget "normala". Det går inte att förstå, men det går att försöka, och att vara solidarisk ändå. Och om du som inte känner av heteronormens tyngd eftersom du passar perfekt in i den, inte kan unna alla de som stångar sig blodiga mot den varje dag en Pride-parad - då får du fan gå om grundskolan och lära dig orden "solidaritet" och "medmänsklighet" igen. 
 
I veckan har vi lärt oss massor, pressat en massa politiker, solidariserat med en massa människor i andra länder som har det värre (för Pride pågår en hel vecka och är mycket mycket mer än en festlig parad, ifall du missat det) - och imorgon firar vi en massa! 
 
Vi är här, vi är queera, vänj dig.
 
/Zäta
 
 
ShareKommentarer
Postat av: yasmine modell mamma och fru

Önskar dig en fin helg
KRAM

2013-08-02 @ 22:33:16
URL: http://www.yasminegill.blogg.se
Postat av: Johannes

Fantastiskt bra och på-pricken skrivet! Ha en fin vecka och njut:)

Bästa hälsningar,

Johannes

2013-08-02 @ 23:37:17
Postat av: Mira~sjuk i bulimi

Så sant!


Förlåt reklamen..
Men ni får väldigt gärna kolla in min ganska så nya blogg som handlar om hur det är att leva med bulimi. Även om depression, självskada mm.
Jag tycker det är konstigt att det finns så OTROLIGT mycket fördomar om folk med ätstörningar.. Kika in på min blogg och läs om hur det är att må dåligt!

Kram alla! <3

2013-08-03 @ 00:01:57
URL: http://bulimidepp.blogg.se
Postat av: Elisabeth

Mittiprick!

2013-08-03 @ 01:11:08
Postat av: Zombie - Devouring Brains Since 1984

Men så bra skrivet! Det förklarar så bra.

2013-08-03 @ 08:34:58
URL: http://voodoobunny.se/blogg
Postat av: emma

så sant :)

2013-08-03 @ 09:19:23
URL: http://emmioz.blogg.se
Postat av: Mathilda

Härliga bilder! kolla gärna in bilderna på vår pool på vår takterassen och grillningen där igår! :)

2013-08-03 @ 16:55:51
URL: http://mhhh.se
Postat av: Tess

Jag hoppas det kommer en dag då denna vecka inte kommer behövas. Då alla hbtq-personer bara får finnas och bara ÄR. Ibland har jag lust att "komma ut" som hetero. Om homosexuella måste komma ut så tycker jag att alla hetero OCKSÅ behöver det, för egentligen tycker jag att ingen ska behöva komma ut. Men vi lever inte i min perfekta värld tyvärr :-(

2013-08-03 @ 19:38:45
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Elina

Såg pride-paraden för första gången igår och grät floder. För att jag är så glad över alla som vågar leva på det sätt som gör dem lyckliga, för alla övriga som är där och visar sitt stöd och för att Sverige är på väg åt rätt håll med lagstiftning och dylikt. Men också för att jag är arg över folks fördomar och att vi har så långt kvar fortfarande, i Sverige så väl som internationella sammanhang.

Det är lätt att följa normerna, allt är anpassat efter hur jag lever mitt liv (hetero, gift, mm). Vi behöver verkligen inte claima årets alla dagar.

En hälsning från Elina med FtM svåger

2013-08-04 @ 08:30:56
Postat av: Lojura Jungeljerta

Vad gäller sexualiteten så är visserligen den som är heterosexuell 'automatiskt godkänd' & eftersom heterosexualitet är så sprinklad i det offentliga är det en läggning en inte direkt betänker i ord som 'stolthet' - för att det aldrig har förutsatts att en bör dölja sin sexualitet. Så långt är jag med dig.

Däremot kan ju givetvis även heterosexuella ha sexuella preferenser som är tabu eller gärna kritiseras, men då är det just dessa preferenser som bör 'paraderas' när samhället redan är en konstant heteroparad.

2013-08-04 @ 09:23:12
URL: http://www.jungeljerta.se/
Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Exakt så! Förstår inte hur alla som uppfyller heteronormen bara kan ta till sig detta. Mycket bra formulerat!

2013-08-04 @ 10:46:51
URL: http://minasannaord.wordpress.com
Postat av: Oskar

Fantastiskt inlägg och håller med dig.

2013-08-04 @ 17:42:30
URL: http://www.vakentimmar.com
Postat av: anonym

meh pride är ju till för alla för att fira att den sexuella identiteten och alla olika sexuella läggningar som finns :) homos som heteros och allt däremellan :) det är lika mycket homopride som hetero. Men sedan så tycker jag inte att det är fel att pridefestivalen fokuserar på att lyfta fram de grupper som inte får var stolta över sin läggning och blir diskriminerade i dagens samhälle:)

2013-08-05 @ 01:02:52
Postat av: Lovisa

Vilken duktig skribent du är! Vackra ord mitt i prick. Det är inte dåligt, det. Lycka till med allt!

Svar: Tack snälla!
Zettermark med Z

2013-08-05 @ 14:55:41
Postat av: Carl

Kanske är det bara så att vi är trötta på att se varje gnällig avart tryckas upp i våra ansikten med stöd av skattepengar. Men visst, det är ju synd om alla idag...

2013-08-07 @ 00:09:47Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0