Hen är min vän

Miljöpartiet blir första svenska riksdagsparti att genomgående använda sig av "hen" i sitt partiprogram. 
 
Mina tankar i kronologisk ordning:
 
21:04:16 Yay!
21:04:17 Höhö, synd att DN inte kan skriva om det... INTE... höhöhö
21:04:19 Shiet vad najs att någon på den politiska nivån förstår vad "hen" är bra till utöver att respektfullt tilltala folk som valt det pronomenet, alltså till texter som riktar sig till män, kvinnor och alla andra.
21:04:22 Hm, chokladglass?
21:04:23 Nä, blogga först. 
 
/Zäta

"Kvinnor sitter på den verkliga makten"

Detta är ett påstående jag hör titt som tätt. Jätteofta faktiskt, om än i olika tappningar. "Bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna", "Tjejer har ju den sexuella makten eftersom killar vill ligga mer, och då kan de få vad som helst genom det." För att inte tala om den senaste klassikern, direkt från facebook via Vita kränkta män:
 
 
Ska vi granska detta fenomen lite närmare? Vad handlar det egentligen om? Jo, att göra kvinnor än mer maktlösa. Genom att omformulera verkligheten och linda in den i en språklig mantel som döljer missförhållanden, tas även möjligheten till motstånd bort. Om kvinnor egenligen inte är maktlösa, så har de ju inget att protestera mot, och allt kan fortgå precis som vanligt. Alltså, männen kan fortsätta ha makten. Smart va?
 
 
"Bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna"

Bakom? Ska det vara en tröst? Om hon nu är så jäkla fet (som i cool) borde hon väl också få synas? För att inte tala om vilket hetreonormativt uttalande det är. 
 
Det kan förstås argumenteras att det här faktiskt är ett sätt att synliggöra det kvinnliga arbetet, till exempel i hemmet. Alltså att kvinnor gör grundjobbet i livspusslet som gör det möjligt för män att fokusera sådan tid och energi på sin karriär/sitt pengaansamlande/sin image (="framgångsrik"). Men det tar inte bort faktumet att detta uttalande ofta används för att rättfärdiga det grundläggande missförhållandet: Att kvinnor har svårare att bli "framgångsrika" så som det definieras i vår del av världen. Det är inte okej bara för att vi nämner dem i förbifarten. 
 
"Tjejer har ju den sexuella makten eftersom killar vill ligga mer, och då kan de få vad som helst genom det." 

Några inledande invändningar:
 
1. Alla tjejer vill inte ligga mindre än alla killar
2. Alla tjejer vill inte ligga med killar
3. Alla killar vill inte ligga med tjejer
4. Många människor är monogama/asexuella och bortfaller därmed från ekvationen i många scenarior
 
Men om vi nu ponerar att dessa uttalanden enbart gäller hetros som potentiellt gillar att ligga medvarandra, så funkar det ändå inte som en omvändning av maktförhållandet. Vad skulle denna "sexuella makt" bottna i? Jo, att tjejer antas kunna säga nej och bli respekterade. Annars är det ju ingen verklig makt. Är det då en realitet i en värld där 15-25% av alla kvinnor blir våldtagna under sin livstid, där rädsla för våld om du inte går med på sex är allt för vanligt (72-78% av 15-åringar i Sydafrika), där en prostitutionsindustri som bygger på reducerande och objektifierande av kvinnokroppar frodas och där dina kroppsliga gränser riskerar utmanas varje dag av män som anser sig ha större rätt till din kropp än du själv? Nej för fan. (Siffror från WHO)
 
Och även om vi skulle bortse från dessa skrämmande fakta, vilket vi förstås inte kan, så bygger hela tanken om kvinnors avhållsamhet från sex på en tradition av att detta varit vår enda handelsvara. Män och kvinnor förväntades ingå långvariga relationer som skulle alstra barn. Männen hade ekonomiska tillgångar, mark, utbildning, politiskt engagemang, arbete, möjlighet till intelektuell stimulans, ett kontaktnät utanför släkten. Det var lagstadgat på detta vis. Kvinnorna hade sitt släktnamn (om de hade tur och var en rik minoritet), sitt utseende och sin kropp. De hade något som männen inte kunde få på annat vis än att uppvakta dem (utom genom våld, en icke främmande taktik, som vi sett). Kvinnor tjänade enormt på att gifta sig förr i tiden - de fick en bostad, en stadig inkomst utan att behöva jobba ihjäl sig (kvinnojobb var uselt betalda), chans till barn utan skam och bespottning, samhällets godkännande och kanske också en del kärlek och lycka. Så att förfina och putsa upp sin enda handelsvara på äktenskapsmarknaden - sin kropp - var förstås en naturlig överlevnadstaktik i en orättvis värld. Självklart blev kärleken, mannen, viktigare för kvinnan - vars hela livssituation var avhängig hans gillande - än vad kvinnan blev för mannen, som säkert gillade kärleken och sexet, men hade ett helt liv utanför hemmet också. Så kroppen blev viktig för kvinnan att hålla i trim, för att vara attraktiv för sex och ånjuta någon slags makt över någonting. För vägen till (viss) makt över sitt eget liv gick via en mans gillande. Då för tiden.
 
Detta mönster är inget vi frigjort oss från idag. Vi lever fortfarande i en värld där männen har den största makten över det mesta, och där kvinnan förväntas bry sig sjukt mycket om sin kropp och att vara attraktiv för män, för att i förlägningen få del av hans makt. Kolla bara på en modern tv-serie. Tjejer gör sig fina för män och gråter sedan när de inte noterar det. Killar klagar över att de inte får knulla vem de vill, hur de vill, när de vill. Män får ångest när kvinnor är framgångsrika.

Att sex var vår enda handelsvara på en onajs äktenskapsmarknad för några generationer sedan, och att dessa mönster hänger kvar, är inte något som gör kvinnor mäktiga. Precis tvärt om är det. Det är något som reducerar oss till kroppar och ger oss mindre utrymme att leva i världen.
 
 
 
Och det här - är det ett hot? "Håll er väl med oss starka män, annars skadar vi er" Jag känner mig inte ett dugg mäktig när jag hör det, snarare lite obehaglig till mods och mycket maktlös.
 
Om nyckeln till makten ligger i mäns hjärtan, så... ligger den ju hos män. Och det är inte kvinnors ansvar att få män att må bra så att de inte krigar. Män får väl inse själva att krig är dåligt. Duh. Vilket fräckt sätt att få även den manligaste av sysslor - krig - att vara kvinnors fel. 
 
Som sagt, att påstå att någon har makt när det är precis tvärt om gör att de knappt kan protestera mot det ursprungliga missförhållandet. Och detta leder till än större maktlöshet. Så nästa gång du hör någon mumla att kvinnor minsann besitter den verkliga makten - protestera! Ifrågasätt. Belys verkligheten. Ingen ska ta ifrån oss rätten till motstånd.
 
/Zäta

Att vara Zäta

Jag vet inte vad som flög i mig. "Nej" sa det inombords "jag har ingen lust att blogga. Ingen lust att kämpa. Ingen lust att skriva. Ingen lust att bemöta kritik eller försöka komma på nya vinklar på gamla debatter. Jag vill bara sitta i soffan och titta på tv-serier och göra läxan ifred. Jag vill bara vara Sofia och inte Zäta."
 
Och hur kändes det? Först hade jag skuldkänslor. "Jag borde blogga om hen-debatten. Om Per Ström och vita kränkta män." Sedan var jag upprorisk. "Det är inte min förbannade skyldighet att förse folk med min syn på världen. Det gör andra så bra ändå!" Och nu, efter fler dagars tystnad än jag kan minnas att denna blogg någonsin upplevt tidigare, känner jag mig maktlös. "Vem är Sofia om hon inte är Zäta?"
 
Maktlös och aptrist och lite som en femåring. Behövde jag verkligen tjura i två veckor för att inse att jag behöver bloggen och inte tvärt om? Jag kan inte vara Sofia utan Zäta. 
 
Jag behöver kanske bara lite hjälp att hitta peppen igen. 
 
/Zäta

Blodtransfusioner och dödfödda barn är läskigt, men tänk på att DU KAN BLI FET

Jag läser om ryggmärgsbråck för plugget för tillfället, och stötte på denna charmiga lista på risker vid en operation som sker innan födseln på barnet. Jag har inga åsikter om själva metoden, utan bara om urvalet av risker denna medicinska hemsida gav.
 
These risks (for the baby) include:
 
Organ immaturity
Brain hemorrhage
Death.

Risks to the mother include:

Infection
Blood loss leading to the need for transfusion
Gestational diabetes
Weight gain due to bed rest.
 
Alla vet att det är dåligt att ligga still för länge. Det är dåligt för dina muskler, din rygg, ditt psyke och ja, du kan gå upp i vikt av det också. Men i ljuset av dödfödda barn, allvarliga infektioner och behov av blodtransfusioner tycker jag  inte riktigt att "gå upp i vikt" känns relevant. Du hinner knappast bli så fet att det påtagligt påverkar din hälsa på grund av sängläge efter operation, vilket borde vara det enda läkare bryr sig om. Snarare brukar folk gå ned i vikt av operationer för att aptiten försvinner. 
 
Jag undrar hur ofta de tar upp viktuppgång som en risk när de diskuterar operationer på män. 
 
Poängen med att vara gravid är typ att du blir tjock. Eller okej, poängen kanske är bäbis, men konsekvensen är alltid tjockhet. OCH DET ÄR OKEJ ATT VARA TJOCK.
 
Skitvärld.
 
/Zäta

Bli feminist - må bättre!

The researchers found that mothers who believed that that moms were naturally better and more important parents than dads — a belief they termed "essentialism" — were more stressed and less satisfied with life than moms who didn't have this belief. (...) Study co-author Miriam Liss told BuzzFeed Shift that moms who believe they're naturally better parents may refuse help from dads and others, making the moms stressed and overwhelmed. But, she noted, moms who held essentialist beliefs had lower life satisfaction even if they felt they had a lot of support from other people in their lives. - Artikel

Att vara feminist gör dig inte bitter. Att tro på patriarkatets lögner, typ att kvinnor är naturligt bättre på omvårdnad, gör däremot att du mår dåligt. 
 
Bli en lyckligare människa - bli feminist!
 
 
/Zäta

Rätten till fri abort och din egen kropp - om gränsdragningar

Alltså abortdebatten. I USA. Som sveper in i Europa med kyliga högervindar. 
 
Det är så fruktansvärt obehagligt. Att människor tror att de kan bestämma över vad som försegår inuti andras kroppar mot deras vilja. För att inte tala om preventivmedel och den otroligt konstiga inställningen "du får inte ligga men gör du det får du leva med konsekvenserna", när de potentiella konsekvenserna är ett BARN och ett i grunden förändrat liv. 

 
 
I Sverige tycker inte den breda massan att abort är en svår fråga. De är för den principiella rätten till fri abort. Men vid gränsdragningarna, där kommer debatten. Och det betyder rätt mycket. Om du är principiellt för rätten till abort, men med förbehållen att du inte ska vara i ett förhållande med spermagivaren, att den bara får ske innan v. 9 och att den gravida personen måste gå i terapi innan beslutet... tja, då är du ju inte längre för aborträtt i praktiken, för allt för få personer uppfyller dina kriterier. 
 
I Sverige har vi fri abort upp till 18 veckor. Upp till 22 veckor med särskilda skäl. Dessa kan vara att fostret har ett livshotande tillstånd eller att den gravida kvinnan absolut inte är kapabel att ta hand om ett barn och att graviditeten upptäcktes sent. Vi måste ha en laglig gränsdragning, och den gamla motiveringen var både bekväm och bra, för den tid den skapades i. 
 
Den främsta motiveringen med dessa gränsdragningar brukar vara att fostret vid denna tid inte är livsdugligt utanför livmodern. Det är idag en sanning med modifikation. Jag har själv sett två levande, hyfsat friska barn födda i vecka 22+2, alltså två dagar efter 22 fullgångna veckor, och, krasst uttryck, 2 dagar från den absoluta abortgränsen. Det är ovanligt att så ofullgångna barn överlever, men det händer. Och finns möjligheten, hur liten den än är, måste vi diskutera följderna. Detta får inte bli abortmotståndarnas joker. 
 
Förr sade läkarna att vecka 27 var det fysiologiska gränsen för vad en mänsklig kropp kunde klara utanför livmodern. Sedan blev det 25. Sedan 22+2. Det finns ingenting som säger att vår tekniska utveckling kommer stanna av, eller ens bromsa in. Tvärt om är det troligt att anta att vi inom en överskådlig framtid kommer kunna rädda än mindre fullgångna barn. Och det är fint, att önskade, älskade barn kan leva mot alla tidigare odds. Men det innbär samtidigt att abortgräns och potentiell rädda-till-livet-gräns kommer att flyta ihop. Det är ett faktum vi går mot. 
 
Och det är skitläskigt. Barn är det vackraste och viktigaste som finns. Så ska vi besluta att någon inte är ett barn utan ett foster måste vi ha ordentligt på fötterna. Minst sagt. Jag har inga enkla svar, men jag tror att vi måste börja tänka på ett nytt sätt.
 
Vad innebär egentligen "livduglig utanför livmodern"? Klara sig själv finns ju inte på kartan, det gör inga bebisar. Klara sig utan maskiner, syrgas, näringsersättning, operationer, livslång medicinering? Nej, inte det heller. Klara sig med alla tillgängliga medel på just det sjukhuset/platsen någon råkade födas, med engagerade föräldrar och sjukvårdspersonal? Nu börjar vi närma oss. Men jag slår vad om att fattiga områden i världen utan tillgång till mödravård har en helt annan definition av "livsduglig".
 
Min poäng är inte att vi ska definiera "livsduglig" bättre, utan att det tvärt om är ett relativt och ganska obehagligt begrepp vi borde röra oss bort ifrån. När tekniken suddar ut våra bekväma gränsdragningar måste vi gå tillbaka till början och fråga - varför har vi fri rätt till abort till att börja med? Är det för de ofödda barnens, de livsodugliga fostrenas, de potentiella individernas skull? Nej, det är för den gravida kvinnans skull. För att hon ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv. För att ett barn är det vackraste och viktigaste som finns, och för att det ibland inte går att känna att du kan ge ditt liv till detta potentiella liv. För att det ibland bara inte går. 
 
Självklart ska vi ha världens bästa barnomsorg. Världens bästa stödsystem. Världens bästa möjligheter att känna  att du kan ge ett barn vad det behöver om du vill. Det handlar inte om det. Det handlar om när det inte går ändå, och hur lång tid du ska få på dig att bestämma.
 
18 veckor låter mycket, men många inser inte att de är gravida förrän ett par månader redan gått. Om det var oplanerat ska du komma över chocken, kanske prata med någon, boka en tid, genomföra aborten. En överväldigande majoritet av aborter i Sverige är tidiga, innan v. 9. De flesta sena aborter sker av medicinska skäl, för att antingen fostrets eller moderns hälsa är hotad. 
 
Jag har ingen färdig argumentation. Inga enkla svar. Men jag vet att detta är en fråga ett feministiskt Sverige kommer behöva brottas med framöver. Abortmotståndarna får inte plocka poäng för att tekniken går framåt. Rätten till fri abort är lika livsviktig i ett högteknologiskt samhälle. Och jag tror att back to basics - rätten till din egen kropp - är en bra start. 
 
/Zäta





bloglovin RSS 2.0