Jag har inte tid att blogga!

Eller, det där är inte riktigt sant. Mest har jag packat, umgåtts, bråkat, städat, kramats, spelat och förberett. Skolstart och dylikt.

Saker jag borde/vill skriva om:
Normalisering av tafsande.
Ojnareskogen. Rädda stället.
Om queer är upplösande av könsroller hur kan folk då vara transsexuella?
Rätten till fri abort och gränsen för liv.

/Zäta


Hovrätten: Det är okej att "råka" våldta sin flickvän lite grann

En man har analsex med sin sovande flickvän. Hon anmäler honom. Han får pengar av staten.
 
Heja Sverige!
 

En då 19-årig man satt häktat i närmare tre veckor då han misstänktes för att ha våldtagit sin flickvän. Mannen dömdes till fängelse i tingsrätten för att han haft analt samlag med flickvännen när hon låg och sov.

Hovrätten menade att mannen i och för sig varit medveten om att kvinnan sov och att hon inte tyckt om anala samlag. Dessutom hade kvinnan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd då hon sov.

Däremot ansåg rätten att det inte gick att bortse ifrån mannens förklaring att han hade "träffat fel" och att det därför inte var visat att det rört sig om ett analt samlag.
 
JK beviljar nu mannen nu 22 000 kronor i ersättning för lidande och ombudskostnader. - Artikel från dagens juridik.
 
Saker som är fel med detta:
 
1. Domstolar som inte vet att sex med sovande människor i regel är våldtäkt
 
Hon sov. Mannen var uppenbarligen medveten om att hon sov. Sova = hjälplöst tillstånd. Det borde inte finnas någon dispyt om detta. Du kan inte värja dig/kommunicera när din hjärna inte är medveten om sin omgivning. Faktum. Om ni har en explicit uttalad överenskommelse om att sex i sömnen är okej/najs/awesome blir det möjligtvis ett undantag, men vette fan om jag personligen skulle godta det. Du KAN ju inte samtycka när du sover. Hursomhelst, grundregeln:
 
Du får inte ha sex med folk om de inte är med på tåget. --> Du kan per definition inte vara med på tåget när ditt medvetande är bortkopplat. --> DU FÅR INTE HA SEX MED FOLK SOM SOVER, DET KALLAS VÅLDTÄKT.
 
Jättelätt regel. Hyfsat livsviktig. Kan vi tala om detta på sex och samlevnaden och inte om några jäkla mogna folliklar som 15-åringar ändå inte bryr sig ett skit om?
 
2. Domstolar som tycker det är okej att stoppa in sin penis i en sovande människas vagina, men inte i analen
 
Domstolen tyckte att förklaringen "jag träffade fel" är okej för att fria honom. Att det inte gick att bevisa att det rörde sig om ett analt samlag.
 
Så det är okej att våldta kvinnor i fittan, men inte i analen? HALLÅ. Jag förstår att det kändes ännu mer obehagligt för kvinnan som tydligen inte gillade analsex, och det vore rimligt med högre skadestånd för större lidande för hennes del, men det betyder inte att det ÄR okej om hon hade blivit våldtagen på ett annat sätt.
 
3. Du "råkar" inte stoppa in något i analen
 
Om vi nu antar att det faktiskt var analsex det rörde sig om, eftersom det ju står det upprepade gånger i artikeln, så borde rätten granskat argumentet "jag träffade fel" lite noggrannare. Typ eftersom detta argument användes för att fria mannen. 
 
Rent anatomiskt är analen byggd för att föra ut saker (avföring) ur kroppen. Dess muskulatur, slemhinna och position är optimerad för denna funktion. Därmed inte sagt att den inte går att användas till annat. Analsex är ju uppenbarligen mycket trivsamt för många människor, men för alla dessa människor är den gemensamma nämnaren försiktighet och kontroll.
 
Analen har två ringmuskler vid öppningen. Den yttre är viljestyrd och kan slappna av på beställning (huruvida den är avslappnad i sömnen vet jag inte). Den inre är inte viljestyrd och slappnar av först efter försiktigt tryck i ca 10-15 sekunder. Utan avslappnade ringmuskler kommer inget (stort) in i analen överhuvudtaget. Om du inte använder rejält med våld förstås. Jag menar, du får in stora saker i öronen också om du trycker tillräckligt hårt. Analen har inte heller någon naturlig lubrikation, utan glid måste tillföras för att det ska gå att föra något in och ut utan att skada slemhinnan. Analsex är inte farligt, men det kräver planering, ömsesidighet (om du inte har det med dig själv, obviously) och försiktighet för att inte skada kroppen och orsaka smärta. Läs gärna RFSU:s analsexpraktika, s. 8-10.
 
Slutsatsen är alltså att du inte "råkar" föra in en penis i en anal. Du kan förstås råka nudda öppningen, men in kommer du inte utan ansenligt våld om den andra parten inte samarbetar. Och jag vet inte, låter inte det där med "andra parten inte samarbetar" väldigt mycket som våldtäkt?
 
4. Han blir inte bara friad, han får ersättning för "lidande och ombudskostnader"
 
Stackars våldtäktsman. Stackars kvinnormisshandlare. Stackas förövare. Har vi hört det förr?
 
Det är klart det är jobbigt när ens bekantskapskrets ser ned på en. Det klart att det suger att sitta häktad. Men guess what? Du begick ett brott. Du förtjänar det. 
 
/Zäta
 
 

Till ett tonårshjärta

Jag ser ibland osäkra kommentarer på stora bloggar som trevande frågar: Hur vet jag? Hur vet jag när jag är kär på riktigt? Och de får alltid ett ”det vet du, jag lovar” till svar. Känslor är självklart unika, liksom människor, men jag skulle nog ändå vilja ge dessa osäkra tonårshjärtan ett svar. Det blir kanske inte ett perfekt svar, men det blir uppriktigt. För om det är något jag varit säker på här i livet är det att jag varit kär. Fruktansvärt olyckligt kär. Ofattbart lyckligt kär. Lekande lätt kär. Outhärdligt omöjligt kär.
 
Såhär, ungefär precis såhär, vet du:
 
När huvudet är fullt av namn och magen full av förhoppningar. När det snubblas på gatstenar och skrattas åt upplysta träd i vintermörkret. När ostyriga hårstrån vidrör fel ställen och djupa andetag måste tas. När stora snöflingor och varma bänkar fyller världen. När tankar och bokstäver knappt hinner bilda meningar innan fascinerande svar kommer från den vackra munnen mitt emot. När livet för ett ögonblick stannar upp och längtan efter närhet får tillåtelse att ta över. När ord som lånats av Paul Simon skrivs ned på solvarm hud. När sömnbrist och trevande lycka sveper in hela tillvaron i dimma. När kinderna hettar av ord som trillar ur telefonen. När solen går upp och det inte finns någon tanke på sömn. När det gör ont i hela kroppen av att lämna sängen och de intrasslade lemmarna och den berusande doften. När The Start of Something spelas på repeat hela kvällarna. När närvaron av obändliga, envisa känslor blir omöjliga att förneka. När fötter i höga klackar gör ont, men sällskapet gör att en mil till inte känns så farligt. När skratt bubblar upp alldeles okontrollerat mitt på Stora Torget. När varje minut i ovisshet är outhärdlig och biologilaborationerna är fyllda av löften. 
 
 
 
Hur du vet om det är rätt är svårare att svara på. En klok person sa en gång att om du tycker om dig själv när du är med någon, är det rätt. Men även kärlek som är fin och lätt och underbar gör ibland ont som inget annat. Det ingår liksom i dealen för att vara människa. 
 
Och fy fan vad ont det gör.
 
Fast på något sätt är det ändå värt varenda droppe. Varenda droppe av ilsketårar och nervositetssvett och kyssar smakande av brännhett te - för aldrig annars är livet så påtagligt. Ja, när det är sådär påtagligt, oresonligt och vackert.
 
Då vet du. 
 
/Zäta
 
 
 

Vill du också göra en dokumentär om min flickvän? Jag har alla tipsen!

Det här är jag och min flickvän Moa som pussas. Om du undrar varför jag har troll i håret så är det för att vi var på en temafest.
 
Min flickvän är ganska awesome. Det är därför jag är tillsammans med henne, liksom. Hon har också ett antal utmärkande drag, liksom de flesta människor. Något av alla dessa drag verkar göra att sjukt många tv-människor vill filma henne eller göra lite allmän sensationsjournalistik. Typ en sådär två per månad brukar ringa och vilja att hon ska ställa upp.
 
Låt oss utreda detta. Några utmärkande saker med Moa:
 
¤ Hon är typ världens snällaste människa. För snäll.
¤ Hon lagar jättegod mat och är vegetarian
¤ Hon har vackra gröna ögon
¤ Hon är en brädspelsnörd, som kom 10:a i Mahjong-VM härom året
¤ Hon är politiskt engagerad
¤ När hon var liten tävlade hon i trampolin och ville bli cirkusartist som sin storebror
¤ Hon är kinesiska-student
¤ Ett av hennes stora intressen är kinesiskt te
¤ Hon tycker att Bäska Droppar är gott (BLÄ!)
¤ Hon är konflikträdd
¤ Hon råkade födas i vad de flesta definierar som en manskropp
 
 Det finns såklart många fler sidor av Moa, hon är ju en komplex och tänkande människa, men vi kan börja såhär. Det är faktiskt ingen hittills som velat göra en dokumentär om vegetarianer, Mahjong-spelare eller konflikträdda personer som hört av sig! Jättekonstigt! Det enda folk är intresserade av är i själva verket den sista punkten. Men de är å andra siden SUPERintresserade av det, så det är väl lugnt?
 
Nä, men det är inte lugnt. För Moas identitet och kropp existerar inte för andras nöjes och sensationslusts skull. Den är bara hennes. Att denna kropp sedan råkar hamna i skottgluggen för en massa normer och skit som vårt samhälle är besatt av för tillfället gör det hela förstås intressant, men inte rättfärdigat. Det är klart att det är bra att transpersoner synliggörs och att transrättigheter diskuteras, men det är tyvärr inte vad som händer när folk vill göra dokumentärer om "coola, konstiga avvikare". Det finns redan tillräckligt med exotiserande dokumentärer om konstiga transor som folk kan få njuta av sin normalitet i förhållande till. Jag och Moa har varit med i media förut (och det är väl därför de ringer hela tiden kan jag tänka) fast då uteslutande i sammanhang som fokuserar på politik och rättigheter. Det är en enorm skillnad mellan att använda sina livserfarenheter för att kämpa för ett bättre liv för oss och andra i samma situation, och att bli reducerad till dem i någon slags livstilsmagasin-jargong. 
 
Skillnaden mellan "det här är Moa och vad hon står för" och "det här är en sån där transsexuell och hennes (hans? vad ska jag säga?!) faktiskt typ normala liv" kan inte överdrivas. 
 
Det värsta är dock att varje gång vi säger nej riskerar vi att inte, på något litet vis, nå ut till någon som behöver. Även om det är i en sensationslyseten journalists tappning kanske den där 15-åringen i glesbygden som bara fått Cockpit-variaten av transvärlden serverad innan, får något slags hopp om framtiden. För den där 15-åringen läser nog tyvärr inte bloggar som den här. Vi står mitt emellan Harvey Milks stridsrop och de hatiska Aftonbladet-kommentarerna om hur RIKTIGA KVINNOR OCH MÄN minsann är. 
 
 
 
Problemet är inte att transpersoner inte bör synas i TV, tvärt om! Men de ska få synas som verkliga, tråkiga, modiga och te-älskande människor i första hand. Precis som att du inte är hetero eller bi eller whatever i första hand, utan bara är det också för så råkade det vara. Men folk ser inte en hetreokvinna som diskar. De ser en person som diskar. Transpersoner är också bara personer i första hand. 
 
Tänk vad fint om media ville inse detta, och inkludera transpersoner när de talar om andra saker. Utan att fokusera på deras könsorgan och andra irrelevanta saker. 
 
 
Hej media! Eftersom ni så gärna vill filma min flickvän har jag lite tips på dokumentär-idéer jag är säker på att hon skulle ställa upp på, tillexempel:
 
Världens mest jämställda land?
Några unga feminister diskuterar sina erfarenheter och tankar kring jämställdhet i Sverige idag...
 
Konstiga svenska lagar - och vi som drabbas av dem 
Det finns en hel del okända lagar där ute som drabbar olika grupper, en av de mer omdiskuterade har varit steriliseringslagstiftningen... 
 
Ung och politisk
Det sägs att den unga generationen är ointresserad av samhällsfrågor, men stämmer det verkligen? SVT har träffat fem unga aktivister...
 
Brädspel - en oas i en digital värld?
Uppväxta med datorspel och Internet väljer de ändå gamla klassika brädspel. Möt några svenskar med ett udda intresse.
 
KD:s politik - vem vinner, vem försvinner?
Vilka är egentligen verklighetens folk, och vad händer med de människor som faller utanför?
  
Kär och galen
Tre svenska par berättar om sin vardag, med- och motgångar och framtidsplaner.
 
Kina - vår nya stormakt?
Kina får ett allt större inflytande på resten av världen, inte bara ekonomiskt utan även kulturellt. I Sverige väljer allt fler att studera kinesiska.
 
  
Om det var relevant skulle Moas transerfarenheter komma upp och synliggöras på hennes villkor, men hon skulle vara där i egenskap av expert/nörd/student/person. Om det inte var relevant skulle ni få prata med en smart och rolig tjej om intressanta saker. Asbra lösning. Nej, nej, ni behöver inte tacka. Det var så lite så!
 
Ser fram emot en rolig TV-höst!
 
/Zäta
 

En bit 1900-talshistoria och människoporträtt

Eftersom historieböckerna, eller snarare deras författare, bestämt sig för att modern "kvinno"historia och rösträttsrörelsen bäst beskrivs ungefär exakt såhär; 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige - så får vi väl utbilda oss själva. Till exempel genom att titta på den här superintressanta dokumentären om Fogelstagruppen och de smarta, drivna och udda kvinnor som stod bakom den. Se den innan den försvinner från play om en månad!
 
Blir för övrigt så trött på ordet "kvinnoporträtt". Är det någon som någonsin hört om ett "mansporträtt"?
 
...Och ännu mera trött på ordet "fick". Vaddå FICK rösträtt? Av de snälla männen som bara kom på bättre tankar? Det var en kamp, en strid, en rörelse som ledde fram till det.
 
/Zäta

Smittsamma bögar, osynliga flator och läskiga queers - ett slutord om varför Pride behövs

Vid det här laget är vi väl alla trötta på tjatet om Ett Splittrat Pride, om höger-vänsterpolarisering, om att queer inte är vad det brukade vara.
 
Som vanligt kommer också de smyg hbtq-fobiska kommentarerna om att folk väl inte behöver spöka ut sig så. Kan de inte bara smälta in. Vi har ju ändå kommit så långt i Sverige, nu kan vi väl nöja oss. 
 
Jag har vänner, medelklass-svensson-vänner från universitetsstäder, som inte vågar komma ut för sina föräldrar. Flera stycken. Vissa för att de är rädda för dålig stämning, andra för att de är rädda för att hamna på gatan. Idag. I ett Sverige som har kommit så långt.
 
När jag och min flickvän sökte bostad skrev vi bland annat "vi är ett stabilt par sedan tre år tillbaka". Annonsen hette "Trevligt tjejpar söker boende". Vi var på en handfull visningar där de frågade oss om var den andra sängen skulle stå. Där de stelnade till och sa "vi hör av oss" när de förstod att det inte skulle bli någon andra säng. Trots att vi tydligt skrivit att vi var tillsammans, hindrade folks hetreonorma tankevärld dem från att förstå. Samkönade par, särsklit kvinnor, är fortfarande osynliga. Idag. I ett Sverige som har kommit så långt. 
 
Vi talade med en bostadsförmedlade om en manlig vän till oss. Han frågade om vår vän "var en sån där homosexuell". För vi vet ju hur bögar är, kommer en kommer en massa av dem, och smittar ner den fina lägenheten. Sedan undrade han om vi haft sex med vår straighta vän, så vi kunde bevisa hans heterosexualitet. Idag. I ett Sverige som kommit så långt.
 
Den vanligaste reaktionen när jag pratar om tvångssteriliseringarna och berättar om mig och Moa, om hur lagändringen kommer för sent för oss, är "men kunde ni inte göra det på olagligt sätt?". Spara könsceller alltså. Jo, det kunde vi. Det kanske finns könsceller nedfrusna i en bank någonstans utanför Sverige (verkar dumt att erkänna det i så fall, så att Rättsliga rådet kan hindra Moa från att få sitt nya juridiska kön), men det är inte poängjäveln. Om vi nu varit olagliga så är det förstås fint på ett personligt plan att vi kanske kan få barn någon gång i framtiden, men det tar inte bort faktumet att svenska staten tvingade min flickvän att bli steril och alltså förbjöd henne att frysa ned könsceller (för det ingår i att vara steril, du ska sakna all fortplantningsförmåga för all framtid) för att hon skulle få livsnödvändig vård. Om inte det är ett rättsligt övergrepp vet jag inte vad som är. Idag. I ett Sverige som kommit så långt. 
 
Alla de här exemplen är från mitt eget liv. Mitt eget medelklassliv inom vithets- och skönhetsnormer som gör livet rätt lätt att leva. Och ändå är det inte så jävla lätt att avvika från hetreo- och tvåkönsnormer heller. 
 
Pride får aldrig bli enbart ett firande av rättigheter vi redan vunnit. Du ska inte få komma och visa upp dig på Pride och samtidigt sitta i riksdagen och rösta ned våra rättigheter. När nu lagen räknar hbt-personer nästan som fullvärdiga medborgare måste vi se till dem som ännu inte inkluderas. Flyktingar. Barn. Vissa transpersoner. Det måste vara en framåtrörelse. En radikal kamp. 
 
Men det måste också få vara en fest. En fest för att en gång om året inte behöva sticka ut. Få vara i majoritet. Få andas fritt utan övervakande blickar. Och om Öppna Moderater och Seat vill vara med på festen får de väl vara det, men på våra villkor. 
 
Det är klart att hbtq-rörelsen är splittrad. Det är en stor rörelse. Det är typ en tidvattenvåg, inte några jäkla ringar på vattnet. Om vi inte hade en intern diskussion eller kritik vore vi en sekt. As-otrevligt med en tidvattensvågssekt. Det går ju inte ens att uttala. 
 
Vi får tycka att Pride ska vara radikalt anti-kapitalistiskt och vi får tycka att QX feschlager-fest är årets höjdpunkt. Vad vi inte får tycka olika om är att Pride behövs. Sverige har inte kommit tillräckligt långt. Det kanske inte går att förstå som utomstående, eller snarare vet jag att det inte går, för ett förtryck och ett normbrott i den skala som hbtq-personer upplever varje dag går inte att föreställa sig om du inte själv levt det livet, men då får du ta mig på orden. Pride behövs. 
 
I olika former, med olika direkta mål, i olika städer. Det skiter jag i. Det behövs.
 
/Zäta
 
 
 
 
 
 

bloglovin RSS 2.0