Share

Vad gör en genusvetare, egentligen?

Jag fick en fråga om vad någon som pluggar genus kan bli - sen. I konkurrens med "hur orkar du vara så ambitiös?" och "ska din flickvän operera sig?" måste det nog vara den vanligaste frågan jag får. Det är inte alltid så lätt att veta sånt här som blivande student, så jag tänkte att jag skriver ned det jag vet.


Men vad händer sen, när du har pluggat tre terminer? Är det bara fristående kurser? Kan du får en examen? vad jobbar du med sen? Och, höjdaren so far "får man riktiga poäng när man läser genus?"

Ja, vi får riktiga högskolepoäng. Vi får på tok för lite undervisning, som all humaniora i Sverige, men genuscentrum i Uppsala har enligt nästan alla mina kursare som pluggat något annat (allt från konst till juridik) de högsta akademiska kraven de varit med om.

På Uppsala universitet kan du bara läsa fristående kurser i genusvetenskap, upp till C-nivå. Du kan skapa dig en egen kandidatexemen i genus, men det finns inget färdigt paket. I Lund har de ett färdigt kandidatprogram i genus som du kan läsa, där finns det upp till D-nivå. Södertörn har också en massa olika genuskandidater.Andra universitet vet jag inte, men det står i deras utbildningskatalogor/hemsidor.

En termin i svensk högskola på helfart ger 30 högskolepoäng, hp. Ett år är alltså 60 hp och en kandidatexemen är på 180 hp.


En kandidatexamen i Sverige tar 3 år att få. I den måste ingå 1,5 års studier i ett ämne (90 hp eller C-nivå i samma ämne) och minst en A-kurs i ett annat ämne, plus ett år till med något. Det du läser mest av kallas huvudämne och de/det andra kallas för bi-ämne. Huvudämnet avgör vad din kandidat kommer att heta: "En teologie kandidat" har teologi som huvudämne. Det är de grundläggande kraven, men oftast finns ytterligare krav. Ska du få en kandidat i biologi till exempel måste du läsa minst 2 år biologi och högst 1 år i något närliggande ämne så som kemi. De samhällsvetenskapliga och humaniora-inriktade utbildningarna har ofta lägre krav på vilka bi-ämnen som ska ingå. Om du ska få en kandidat i Genusvetenskap krävs till exempel bara att du läst 90 hp genus och 90 hp något annat. Detta något annat kan vara allt från matte till psykologi, så länge en hel A-kurs ingår. Däremot är det ofta smartare att ha mer sammanhållna studier om du ska läsa enskilda kurser. En av mina kursare som får ut sin examen nu har exempelvis läst:


90 hp genusvetenskap
60 hp psykologi
30 hp samhällsvetenskaplig grundkurs
=
180 hp kandidatexamen i genusvetenskap med psykologi som biämne

Hon vill jobba med att utbilda folk i skolor och med våldsutsatta kvinnor, vilket har fått henne att kombinera ihop sin examen på det viset.

Verkar det krångligt? Det här är bara grundnivå. Nästa steg inom den akademiska världen är avancerad nivå, eller masternivå. Efter att du har en färdig kandidat kan du fortsätta att plugga i två år till på avancerad nivå, då får du en masterexamen. Masterkurserna styrs av din kanditat. Om du har en kandidatexamen i genus kan du läsa en master i genus, men inte i matematik. Ganska självklart kanske. Efter masterexamen är det dags att antingen söka jobb utanför akademin, eller börja på forskarutbildning och bli forskare, vilket tar ytterligare 4 år.


Det finns flera masterutbildningar i genusvetenskap. På Södertörn finns en i "praktiskt jämställdhetsarbete" som jag skulle rekommendera till alla som vill jobba med genus men inte vill bli forskare. Om du går den kan du bli jämställdhetshandläggare på kommuner, konsult till företag, utbildare för stat och företag, samordnare för olika sektorers jämställdhetsarbete. Beroende på vad du har för andra meriter kan du också jobba inom EU och FN, bli politiker, skribent och så vidare i all oändlighet. Genusvetenskap ger ingen titel folk direkt känner igen så som "läkare", men att vara genusvetare öppnar många dörrar för den som har drivkraften och engagemanget att skapa sina egna jobb och sälja in sig själv.

Den andra vägen du kan gå är en akademisk karriär. Då försöker du få en forskartjänst efter färdig masterexamen. Jag måste dock varna lite här. Konkurrensen är stenhård när det gäller forskarutbildningar, och ännu värre är det på sam-/hum-sektionerna. Genusvetenskap är bland de svåraste av alla att få en plats i, för väldigt få forskartjänster utlyses till rena genusvetare. Har du siktet inställt på en forskarkarriär är det säkrast att kombinera genus med något annat, som till exempel stadsvetenskap, så kan du söka tjänster för båda ämnena. Självklart går det att forska inom genus, men du måste vara beredd på att jobba stenhårt och vara tålmodig.


En tredje, och väldigt vanlig väg, är att inte ta en ren genusexamen utan kombinera den med annat. Min nuvarande plan är till exempel att läsa juristprogrammen och bli jurist. Jag kommer då (om fem år) att få ut en kandidatexemen i genusvetenskap och en juristexamen. Jag tänker att detta kommer ge mig möjligheten att jobba med mina hjärtefrågor utan osäkerheten som forskarvärlden har och med en reell hans att påverka samhället.

Genusfrågor är en växande sfär, och ju mer etablerade genusvetare blir på arbetsmarknaden och inom akademin desto lättare kommer det bli att få jobb. Oavsett om du läser en A-kurs för att prova på eller tar en masterexamen kommer du att ha nytta av det du lär dig hela livet. Du får inte bara kunskaper inom genusfältet, utan du lär dig kritisk analys, teoretiska problemställningar, akademiskt skrivande och självständigt arbete som genererar kunskap. Du kommer få insikter om dig själv och din omvärld, lära dig se nya perspektiv och arbeta med att göra världen lite bättre.


Det vore att ljuga att säga att karriärvägen är spikrak och enkel som genusvetare, men den är långt ifrån omöjlig. Du måste bara vara ambitiös och tänka efter hur du skapar din examen, och vad du vill med ditt framtida liv.


På frågan "Vad kommer du bli?" brukar jag svara "Genusvetare", men det är inte hela sanningen. Du blir också en lite bättre, klokare, människa på köpet.


/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Albin

Enligt alla utom en kursare som pluggat något annat menar du? :)

2010-12-21 @ 16:03:15
URL: http://eval.nu/
Postat av: Zettermark

Uppenbarligen. Ursäkta. Jag ska ändra till "nästan alla."

Vad är din plan sen egentligen?

2010-12-21 @ 18:00:39
Postat av: Albin

Jag ska läsa litteraturvetenskap och sedan omkring 30 högskolepoäng något annat och sen gå masterprogrammet i arkiv- och biblioteksvetenskap och bli bibliotekarie tänkte jag.

2010-12-22 @ 20:50:57
URL: http://eval.nu/blog
Postat av: Carin

Vilken fantastisk redogörelse! Tusen tack! Jag ska läsa genus i vår. Har planer på att bli gymnasielärare men vill gärna läsa genus för att prova på. Det känns som att unga formar sin självbild mycket i skolan och då vill ju inte reproducera en massa sjuka könsnormer om jag kan undvika det.

2011-10-22 @ 12:38:45



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0