Share

När politiker kallar sig feminister

Det är något slags årligt jippo på Gotland denna vecka, och kombinerat supervalåret blir det ett super-jippo där partipolitiken är på allas läppar. Eftersom vi har en stark feministisk gräsrotsrörelse just nu, och ett politiskt parti med feminism som huvudfråga som har stora möjligheter att ta mandat i riksdagen i höst, är förstås feminism ett hett ämne. 
 
Löfvén pratar om självklarheten i en feministisk politik. Fridolin menar att miljörörelsen måste vara feministisk. Till och med moderaterna försöker sig trevande på några feministiska steg, även om Reinfeldt snart erkänner att detta att vara moderat och feminist inte går särskilt väl ihop. 
 
Och när denna nyväckta feministiska våg sveper genom politiken och får politiker att kalla sig feminister blir alla feministiska gräsrotsaktivister och skribenter... jättesura.
 
"Vem som helst får inte kalla sig feminist! Det måste finnas handling och inte bara tomma ord! Urvattna inte begreppet! Feminismen exkluderar en massa folk!"
 
Och jag håller med. Det räcker inte att kalla sig feminist, du måste agera för att försöka upphäva könsmaktsordningen också. Men jag tycker att debatten är lite ensidig. Jag tycker också att det är alldeles fantastiskt att den starka feministiska vågen äntligen nått politiken och reella makthavare. Jag tror att det kan få en faktiskt effekt vid regeringsskiftet i höst. 
 
Jag tänker att vi har en hållhake på politiker som kallat sig själva feminister - att vi kan ställa dem till svars om de fegar ur och till exempel tänker behålla RUT-avdraget. "Du har sagt att du är feminist, då måste du agera därefter!"
 
Jag menar inte på något sätt att det är oproblematiskt om politiker plockar poäng på en feministisk rörelse utan att omsätta poängen i handling som gynnar kvinnor och andra minoriteter, men jag menar att det inte bara är negativt att feminismen nått partipolitiken i Sverige. Givetvis kommer den feministiska udden aldrig att sitta i riksdagen. Vi som bryter ny mark kommer göra det underifrån. Men i ett snedfördelat maktsystem kan vi ändå få glädjas åt de små segrar som går vår väg. Det måste vi får göra. 
 
Feminismen är en framåtrörelse, och därmed av naturen kritisk, men därmed inte sagt att feminister aldrig får vara glada. Det måste vi få vara.
 
/Zäta
 
 
 
 
Share



Kommentarer
Postat av: jessica

Varför ska rutavdraget tas bort och inte rot?
Om det nu är ett problem att kvinnor gör mer i hemmet än män, så varför inte låta möjligheten att någon annan gör det med betalt, finnas kvar. Dessutom är det många kvinnor som startat sitt egna företag i och med rut och kan styra över sina egna liv på ett helt annat sätt. svartjobbet har minskat och chansen att få hjälp i hemmet har breddats och finns inte längre bara för de riktigt välbeställda.

2014-07-01 @ 12:27:33
Postat av: Tess

Precis som när alla började prata miljö när Miljöpartiet först vann mark :-) Jag tycker det är bra att feminism och jämställdhet har kommit upp mer på agendan, men som du skriver så får man visa i handling vad man säger också :-)

2014-07-01 @ 23:26:58
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Malin

Jessica, detta är visserligen inte ett svar på din fråga (varför rut ska bort men inte rot), men tänk på att det handlar om fler än de som slipper städa hemma, och de som startar företag. Tänk på de som är anställda i dessa företag, ofta till dåliga villkor. Utan kollektivavtal, kanske bara deltid, som får en lön som är för låg för att kunna försörja sig på. Klassisk kvinnofälla säger jag, eftersom det oftast är kvinnor som har dessa rutjobb (framförallt invandrade kvinnor, dessutom). Kvinnor som sliter ut sina kroppar i dessa jobb.

När ett (stereotypt hetero-) par där kvinnan sköter det mesta av städningen bestämmer sig för att skaffa städhjälp slipper mannen fortfarande undan att ta sin del av ansvaret för hemmet. Hur kan det vara en lösning, hur kan det vara ökad jämställdhet?

Om problemet är att kvinnor gör mer i hemmet borde lösningen vara att männen skärper sig, inte att andra (kvinnor) ska ta över männens ansvar.

2014-07-03 @ 16:17:59
Postat av: jessica

Du säger låg lön, ja de jag känner som jobbar som städare känar mer än jag gör som jobbar i butik. Främst kvinnor som jobbar som städare? Ja kanske, liksom det är främst kvinnor som jobbar inom andra områden. Då ofta deltid.
Mannen slipper undan sitt ansvar skriver du. Båda slipper undan det ansvaret isåfall.

Jag har svårt att förstå problemet. Att betala för en tjänst, en tjänst som vilken som helst faktiskt. Att städa andras hem är inte mindre värt än att bygga deras staket, passa deras barn eller sälja prylar till dem.

Ska taskig lön och dåliga avtal vara ett skäl, så ska vi sluta att gå på restaurang och sluta att handla i diverse olika butiker.

2014-07-04 @ 23:35:24
Postat av: Karin

Varför får man som feminist inte vara för RUT-avdraget?

2014-09-13 @ 16:04:58



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0