Share

Om pk-motstånd och skenhelighet.

Ska vi prata lite om skenhelighet? Alltså om att låtsas som en själv alltid verkar för högre, viktigare syften, och klanka ned på dem som enligt en själv är småaktiga och ägnar sig åt oviktiga saker, men egentligen göra precis samma sak själv. 
 
Det här är nämligen något som de flesta motståndare till feminism och anti-rasism sysslar frekvent med. 
 
- Men åh ni fokuserar på så töntiga saker, hur kvinnor framställs i reklam spelar väl ingen roll!
 
 
- Här klagar ni på att svensk våldtäktslagstiftning är dålig - TÄNK PÅ ALLA KVINNOR I ANDRA LÄNDER SOM BLIR VÅLDTAGNA HELA TIDEN
 
- Lönefrågan är viktig, men inte så viktig för kvinnor och män väljer bara olika och det är okej!
 
Förutom den självklara comebacken att det är helt okej att syssla med bara vissa problem även om det finns andra, ibland större problem på annat håll (pga ganska orimligt att tro att en person kan syssla med allt viktigt i hela världen samtidigt?!), så skaver skon på ett annat ställe. 
 
Det vore liksom en sak om dessa "pk-motståndare" var konsekventa i sitt nedvärderande och dissade alla som "bara" jobbade med lokal grönsaksproduktion istället för att helt befria samhället från bensin, eller "bara" jobbar extra på tjejjour och bemöter vilsna unga tjejer varje vecka istället för att på egen hand utjämna jordens löneskillnader, medan de själva alltid sysslade med De Stora Viktiga Frågorna. 
 
Men det är inte riktigt så, va? Vad blir dessa anti-feminister och smygrasister upprörda över? En nyklippning av ett 45 år gammalt barnprogram.  
 
 
 
Å herregud, reagerar ni likadant när Die Hard kommer i nyutgåva? Nyutgåvor händer, att de passar på att klippa bort uttalad rasism och skällsord i barnfilmer är bara bra? 
 
Ni har härmed avsagt er all rätt att någonsin klanka ned på andras "petitesser" till hjärtefrågor. 
 
/Zäta
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Tess

Bra skrivet! Förstår inte varför folk håller så hårt i just det ordet, men inte reagerar i övrigt då nyöversättningar kommer där till exempel "bakdanta" ersatts av "förtala". Varför hävdar folk att det ordet är "en del av vårt kulturarv som måste bevaras". Ja, man kommer i kontakt med ordet förr eller senare men när man är äldre så kan man sätta det i kontext, förstå innebörden och förstå att man använde det ordet fritt förr. I en BARNfilm är det väl knappast lämpligt :-S

2014-09-30 @ 00:37:22
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Vicachu

TACK! Jag är så trött på att folk tar sig tolkningsföreträde över vad som är viktigt och ej!

2014-09-30 @ 09:18:31
URL: http://vicachu.webblogg.se/
Postat av: R

Jag missar din abort-föreläsning nu! Jag som gått och väntat på den har blivit sjuk, det suger rejält. Den spelas inte möjligtvis in? Lycka till! :)

Svar: Hej! Nej tyvärr inte, vi fick den frågan igår också. Kanske ska spela in nästa gång i Göteborg :) krya på dig!
Zettermark med Z

2014-09-30 @ 18:47:36
Postat av: Anna

Haha älskar verkligen den där fällan. Bryr en sig om feminism i sverige så blir en anklagad för att skita i resten av världen. Och bryr en sig om feminism i tex indien ska vi plötsligt "ta itu med våra egna problem först". Bra inlägg!

2014-12-10 @ 15:53:08
URL: http://fratellibaby.wordpress.comKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0