Share

Alltid och aldrig är ord jag inte tycker om



Kanske för att jag fick höra dem i sammanhang som "men du kommer ju aldrig ihåg att ringa från tåget" så ofta då för tiden. Kanske för att när något blir alltid, så blir det en själv. Jag gör alltid fel, alltså är jag fel. Om jag bara gör fel ibland, vid ett specifikt tillfälle eller kanske nio gånger av tio, så finns det ändå hopp. Men alltid, då är det mig det är fel på.

Usch vad jobbigt det här var att skriva om. De skarpa orden ekar och trängs här inne. "Men du tackar ju aldrig för presenterna av dig själv. Det har du aldrig kunnat! Du glömmer alltid din plånbok hemma. Hur kan man vara så klantig? Viktiga saker kommer man ihåg!" Jag hatade min glömska. Jag hade ont i magen varje gång jag visste att jag missat något. Bad en stilla bön för att det inte skulle upptäckas.

De är sällan sanna, aldrig och alltid. Naturligtvis glömde jag inte plånboken varje helg jag var där. Jag glömde den bara tillräckligt ofta för att de skulle irritera sig på det. Och denna irritation blev till ett alltid. Till ett du är dålig.

Jag hatade att oärlig artighet gick före äkta känslor. "Varför säger du aldrig
att maten är god spontant?" Jag hatade att minsta felsägning och sekund av ouppmärkssamhet kunde leda till halvtimmar av vrålade ord och gråthickande försvarstal. Att efter ett avstannat utbrott råka starta ett nytt, fast jag ansträngde mig till det yttresta för att göra rätt. "- Köttbullarna var i alla fall goda. - I alla fall, I ALLA FALL, vad menar du med det?! Du är ju helt otrolig! Att du aldrig kan..."

Och framförallt hatade jag orättvisan. Orättvisan och maktlösheten. Vilka medel har en elvaåring till sitt förfogande för att göra sin röst hört? För att övertyga så mycket äldre och mäktigare personer om att hennes upplevelser av orättvisa var berättigade? "Det är vanligt hyfs! Det är väl inte höga krav?!"

Så jag blev bra på att argumentera. På att lägga upp försvaret logiskt och bit för bit, för det var det ända som bet. Och jag blev bra på att prata genom trillande tårar.


Det var inte alltid svårt. Långt ifrån alltid. Det var väldigt bra också, och jag skulle inte varit samma person idag utan de där helgerna. Dessutom hade jag resursen av att ha ett hem på en annan plats, där det inte var på det här sättet. Men de hårda orden sitter ju någonstans kvar, även om dess effekt nu för tiden mest består i att jag avsäger mig ifrån allt vad hyckleri och generaliseringar heter. Jag försöker verkligen att tänka på att inte beskylla folk för att alltid och att aldrig, även om jag såklart misslyckas ibland. Men alltid och aldrig är som sagt sällan sanna, och det är dumt att slänga ur sig ord som kan såra så djupt utan eftertanke.

Och jag ska tänka ännu mer på det om jag någon gång får egna barn. De ska inte någonsin tvivla på att jag tycker om dem, även om jag ibland kommer att tycka illa om deras handlingar.

Det finns hopp för alla. Ingen är bara aldrig eller alltid.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Stina

min pappa har alltid sagt till mig: man ska aldrig säga aldrig. och just när han har sagt det har jag blivit irriterad för att han avbröt, men i efterhand har jag alltid kommit underfun med hur rätt han hade.

du är bra Sofia!

2009-11-10 @ 21:39:07
URL: http://stinablomback.blogg.se/
Postat av: Felicia

Berlin är nog världens bästa tillsammans med Prag. Har du varit där?

2009-11-10 @ 21:50:28
URL: http://vykorttillminsyster.blogg.se/
Postat av: Stina

jo, jag tror jag såg det. kul! =) jag hittade henne via din blogg. jag fastnade på en gång. det rör upp så mycket känslor inom mig fast jag inte har något med hennes liv att göra.

2009-11-10 @ 22:00:34
URL: http://stinablomback.blogg.se/
Postat av: Elin

Och tänk så stark du är nu Sofia! Stark och modig och som minst sagt säger ifrån när du tycker något är fel!

2009-11-10 @ 22:12:34
URL: http://pratgladispanien.blogg.se/
Postat av: BMB

Mycket bra tänkt och formulerat. Du ha ofta bra åsikter. Jag tänkte skriva alltid. I positivt sammanhang kan alltid vara bra för att förstärka.

Men aldrig skall man förnedra ett barn!

Kram Britt-Marie!

2009-11-10 @ 22:14:25
Postat av: Pelle

Du drog rätt slutsatser gällande klarinetten, trots att den första var mycket rolig! Nåväl, väldigt fint skrivet, tycker jag, och vem vet, kanske möts vi, fulla på en vinteräng?

2009-11-10 @ 23:21:27
Postat av: C

Jag är förstummad över hur mycket jag känner igen mig i den här texten.

Plus att jag inte tänkt på hur kraftfulla de orden egentligen är. Aldrig och alltid. Tack för att du fick mig att tänka efter ett par sekunder extra och faktiskt inse vilken betydelse de egentligen har.

2009-11-10 @ 23:22:20
URL: http://cargohold.blogg.se/
Postat av: maja.

vilken söt blogg du har.

2009-11-11 @ 14:41:45
URL: http://maajis.blogg.se/
Postat av: Emma

Du skriver fängslande.

2009-11-11 @ 18:02:16
URL: http://eqologisk.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0