Share

Två saker

Ett: På Agenda igår diskuterade politiker från de olika blocken missmatchningen på arbetsmarknaden. Det finns en massa mer eller mindre utbildade människor och en massa jobb, men de passar inte för varandra. Det behövs bland annat fler elektriker, ingenjörer, läkare och undersköterskor. Röda blocket pratade om arbetsmarknadsutbildningar och blåa blocket sa att det inte hjälpte för att det främst handlade om långa universitetsutbildningar. Röda blocket sa en vettig sak: Att blå blocket hade tagit bort möjligheten för att studera vidare för de som går yrkesutbildningar på gymnasiet (typ undersköterskor) och att detta gjort att färre söker dessa utbildningar. Överenskommet dåligt. Röd poäng.

Annars tyckte jag att båda blocken bara snurrade runt varandras argument och inte berörde den verkliga frågan: Antalet platser på dessa långa universitetsutbildningar. Hur många smarta, duktiga, socialt kompetenta personer finns det inte där ute som vill bli läkare, men inte kan eftersom de har VG i ett ämne eller bara fick 1,7 på högskoleprovet? Det är ju vansinne att dessa personer ska gå förlorade på grund av utbildningsplatsbrist trots att arbetsmarknaden skriker efter dem. Det sägs ju att det är facket som håller ned antalet utbildningsplatser för att inte sänka lönerna inom branschen, men då får väl politikerna gå till motattack. Utöka antalet utbildningsplatser på de poulära bristyrkesutbildningarna vid universitetet. Svårare än så är det inte.

Jaja, pengar och resurser, men det finns garanterat kalkyler som visar hur det kommer löna sig i längden att låta folk utbilda sig till värdefulla yrken där det är brist på arbetsmarknaden.

Två: Idag åker jag till huvudstaden för att gå en intensivkurs i bilkörande á la pappa. Min pappa råkar också vara en av sju medelålders svenssons som inte har Internet hemma, så förvänta er inga stordåd på bloggfronten de närmsta dagarna. Jag har Internet i mobilen och kommer garanterat gå till ett bibliotek och skriva av mig någon dag, men som sagt kommer det inte bli riktigt samma takt som vanligt.

Det är ändå skönare att vara utomhus i solen just nu, och sol och datorskärmar är ingen bra kombo.

Ses snart!

/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: Dvärghundspossen

Jag skäms lite över att jag faktiskt aldrig tänkt på att koppla ihop dom två grejerna förut. Man hör dels om hur svårt det är att komma in på läkarlinjen, räcker inte att man är jätteduktig för man måste ha absolut MAX på betyg eller högskolepoäng. Dels hör man om läkarbrist. Det är ju bara att lägga ihop två och två.

2011-04-18 @ 13:23:21
URL: http://dpossen.blogspot.com
Postat av: Elin

Appropå läkarutbildningarna har jag förstått det som att det är svårt att öka antalet utbildningsplatser av praktiska skäl. Läkarstudenter praktiserar underutbildningen ute i allmänvården och specialistvården och har efter sina utbildningar AT och ST. De har väldigt mycket praktik helt enkelt för att bli så kompetenta som de behöver vara. Vi vet ju alla hur tight om tid och resurser det är ute i vården och så det går nog inte att bara trycka ut fler läkarstudenter och hoppas att de ska få en ok praktik.



Detta problemet kan ju så klart underlättas av mer resurser till sjukvården och själva läkarutbildningarna, som väl förövrigt väl i alla fall inte är bland de dyraste universitetsutbildningarna.



Sen om man ökade antalet platser till de dubbla på läkarutbildningarna skulle det fortfarande bara komma in folk med alla MVG/2.0..

2011-04-18 @ 14:25:38
Postat av: Svalin

Ett annat problem är att det finns en massa läkare från andra länder som bor i Sverige men som måste läsa kompletterande utbildning samt få en praktikplats för att kunna bli det. Hindret är bara att det är svårt att få en praktik om man inte redan har kontakter inom vården. Samtidigt är det läkarbrist och viktiga operationer får ställas in för att det finns lite personal. Samhället förlorar på detta. Läkare är arbetslösa och patienterna blir sämre för att de inte får vård i tid. Det är en skandal för samhället att det är så.

Postat av: Emil Nordlander

Zäta: Tyvärr är det, som Elin är inne på, svårare än så att få fram fler läkare. Jag skrev en längre kommentar i min blogg: http://kelenhet.blogspot.com/2011/04/zettermark-skriver-om.html



Elin/Zäta: Det är fortfarande svårt att komma in, men 2,0 behövs inte - 1,8 kan räcka - och VG i ett ämne kan också fungera: http://www.vhs.se/sv/Press1/Pressmeddelanden/Maxpoang-inte-langre-nodvandigt-for-att-bli-lakare/

2011-04-23 @ 11:04:41
Postat av: Emil Nordlander

Knappast förvånande att få vill bli undersköterskor, förresten. Ett av de sämsta yrkena lönemässigt, ett av de fysiskt tyngsta på arbetsmarknaden, och numera ingen möjlighet att direkt plugga vidare från gymnasiet, alltså? Synd på ett fint och viktigt yrke.

2011-04-23 @ 11:07:14



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0