Share

De släckta lampornas makt

Idag 20.30 är det Earth hour. Släcka lampor. Ni vet.

Jag blir så förbannat trött på folk som ska gnälla över sådana här initiativ.

VARFÖR säga: "Earth hour är så löjligt, klart vi inte sparar någon energi då. Nu tror folk att de inte behöver göra nått mer i år, bättre att spara varje dag!"

När det går UTMÄRKT att säga: "Idag uppmärksammar vi slöseriet av naturresurser i världen. Vi har en symbolisk handling som kan agera som ögonöppnare och bas för diskussion om hållbara lösningar. Vilken grej! Hur kan vi få folk att spara energi varje dag? "

Konstruktiv kritik, utveckling av idén och andra perspektiv är jättebra. Men oreflekterat gnäll över att det är onödigt att släcka lampor en timme om året? Det ger ungefär noll bidrag till samhällsdebatten och miljökampen. Och vilka är dessa folk som tror att just den nedsläkta timmen ska minska energiåtgången nämnvärt? Jag har svårt att tro att majoriteten av den vuxna befolkningen inte hajar att det är en symbolisk gest.

Det är precis likadant med Internationella kvinnodagen varje år. Folk ska antingen gnälla över att det inte räcker med en symbolisk dag, eller att den symboliska dagen inte borde förekomma eftersom det finns män i världen. DET ÄR BRA MED POSITIVA INITIATIV. Det är inte svårare än så. Det räcker inte, vi måste göra en reell förändring också, men det är en awesome början!

Om vi skjuter ned initiativ innan de har fått slå rot med argumentet att de inte gör någon skillnad, hinner de ju inte göra skillnad. DUH.

Å andra sidan gör väl Earth Hour sitt eftersom det uppenbarligen väcker debatt.

Gogo släckta lampor!


/Zäta

Share



Kommentarer
Postat av: lixy

Med den där kommentaren svamlar du bara, tror inte riktigt du vet vad du pratar om.

Känslor får inte existera i vetenskap och om du ens tror någonting sånt så gör du dig själv korkad.

2011-03-26 @ 20:09:06
URL: http://lixy.blogg.se/
Postat av: fanny

Jag är inte säker på att jag håller med. Jag skrve om det på bloggen så läs där om du är intresserad.

2011-03-26 @ 23:03:23
URL: http://arsinoe.se
Postat av: Queersnigel

Väl talat i denna sak! :)



Tänkte tipsa om något helt annat orelaterat just till detta inlägg men ngt som du tagit upp förut,

- jag hittade den här korta informationssnutten om klitoriserektion, det var en cool illustration. Har du sett den? :)



http://www.ed-sim.com/en/home?r=clitoral_vascularization



Mvh

2011-03-27 @ 08:52:41
URL: http://www.queersnigel.blogspot.com
Postat av: lixy

Klart den är föraktfull det var poängen med listan.

Du statuerar ju det jag säger.

All humor grundar sig i antaganden som är korrekta.

Vad dina föräldrars inkomst är säger ingenting om dig, men att du använder det visar mer.

2011-03-27 @ 12:35:42
URL: http://lixy.blogg.se/
Postat av: Albin

Jag håller egentligen med större delen av inlägget (utom avslutningen), men det som gör mig misstänksam mot Earth Hour är just hur självklart det är. Det känns lite som rosa bandet: »hej, visa upp att du tar ställning mot bröstcancer!«. Som om någon var för bröstcancer (eller »miljöförstöring« och energislöseri)! Earth Hour är liksom svaret på en halmgubbe. Men det är ju inte nog för att vara »mot« det (om det nu är ens meningsfullt att vara emot det!).



Det som främst gör mig skeptisk -- förutom att det känns som ett lättkonsumerat pseudo-ställningstagande -- är att jag inte vet varifrån det kommer. Vilka står bakom? Vad är deras konkreta syfte? Vad vill de -- i praktiken -- uppnå, förutom att folk ska släcka lamporna?



Utöver det så sker en moralisering som jag tycker är otäck. Det är DITT, PERSONLIGA ansvar att släcka DINA lampor. Men energimissbruket är inte ett individuellt problem, det är en funktion av hur vårt samhälle är konstruerat rent konkret: vilka typer av teknologi som produceras före andra, vilka typer av hus som byggs, hur samhället planeras (eller inte planeras). Det är att lägga ett ansvar på individen att hantera de samhälleliga problemen, och som bäst är det bara meningslöst (och det är här jag tror att EH ligger), medan det som värst är vilseledande och skuldbeläggande.



Så med andra ord känner jag inget som helst behov att ta ställning för EH, men heller ingen rasande lust att rida ut och kämpa emot det. Varför då? Låt folk släcka så mycket lampor de vill liksom.

2011-03-27 @ 14:08:02
URL: http://eval.nu
Postat av: svalin

Jag är inte så speciellt förtjust i Earth Hour. jag förstår att man vill uppmärksamma det slöseri som finns i samhället men jag tycker släcka lampor en timmen en gång om året blivit en ursäkt för att inte göra mer. jag känner människor som är släcker lampor på Eart Hour men som annars inte gör ett skit för att minska sitt slöseri. Dem äter kött, åker en massa bil och åker på utlandssemester med flyg varje år. Då blir det enbart hyckleri.




Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0