Share

Två korta reflektioner om gymmet

Jag äger för första gången i mitt liv ett gymkort, och det är i sanning en helt ny värld som öppnat sig för mig. Idag  när jag fascinerat tittade mig omkring lite diskret på de svettiga, hårt arbetande människorna slog det mig hur orättvist det är. Så som vi konstruerat maskulinitet och femininitet i vårt samhälle passar killarna perfekt in på gymmet. Lite svettig lugg, svällande, blivande muskler och gamla T-tröjor som väl inte är civilisationens finaste verk, men som helt klart funkar med resten. Tjejer som förväntas ha välfönat hår och lagom diskret make-up, och vars ansträngningar i maskinerna inte syns lika tydligt utanpå, passar sämre in.

Jag menar förstås inte att tjejer inte ska träna eller är oattraktiva när de tränar. Jag funderar bara utfrån vad normer säger oss. Gymmet är en väldig specifik kontext som väldigt många individer rör sig i och behöver, men som verkligen inte passar för alla på samma sätt. Jag antar att det här har varit uppenbart för många väldigt länge, men för mig är det som sagt en ny observation. Och det suger eftersom träning verkligen är livsviktigt för alla.

Det enda vi kan göra, även om det är inte alltid så lätt, är förstås att skita i normerna och bara jämföra utifrån oss själva. Gymmet tillhör oss alla!

Utom typ, transpersonerna. Var ska de byta om? Jag blir galen. Gymmet vi går till är helt nybyggt -- de kanske kunde inse på 10-talet att det finns folk som faller utanför den vanliga man/kvinna-snopp/snippa-uppdelningen och göra ett litet special-omklädningsrum som gick att låna vid behov?

Det vore fint med ett gym som tllhörde oss alla.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: eliz

Nog för att jag inte besökt mitt gym på ett par månader men jag gillar att gymma, jag har inte ägt ett gymkort på sex år och när jag går till gymmet nu för tiden har jag mina skönaste sunkigaste mjukisbrallor och jag svettas som ett as och har inget smink någonstans... du skulle sett tränarens min när jag lyfte armarna och blottade mina bedårande hårtofsar (de är rätt klena, ser nästan prepubertala ut men ändå). SWEAT IT, SISTAH haha

2011-10-18 @ 22:57:53
Postat av: R

i vår simhall/vårt gym brukar de muslimska kvinnorna med sjal få byta om på handikappstoaletten som är stor och precis mitt emellan omklädningsrummen. det är nog fritt fram för transpersoner/alla andra som inte vill visa sig att byta om där också.. (fast jag vet i och för sig inte om det finns dusch där, det hade ju varit mindre bra om så inte är fallet)

2011-10-18 @ 23:18:02
Postat av: Intersexorwhat

Har du sett senaste(?) avsnittet av outsiders? Där är Buck Angel med och han berättar bland annat om hans situation i omklädningsrum. Väldigt intressant!

2011-10-19 @ 00:32:01
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: E

Hej!

Jag har en fråga. När jag ibland sätter mig emot ett skämt eller en kommentar som jag tycker är misogyn eller fördomsfull så kan jag få svar som "Men Guuuud, slappna av, det är ju bara ett skämt" eller "Njut lite av livet istället för att vara så up tight" och även vid de tillfällen när jag inte får ett sådan svar kan jag känna att personen/personerna tänker det. Å ena sidan tänker jag då att ja, det kanske är ett skämt, men sådana skämt formar samhället, men å andra sidan tänker jag att dom kanske har rätt, jag kanske är en tråkig människa som inte kan skratta åt ett skämt. Jag förstår ju att det varierar från fall till fall, men har du något bra tips på hur man kan förhålla sig till sådana här situationer och vad man kan svara utan att få alla att hata en? Tack för en bra blogg!

2011-10-19 @ 09:09:58
Postat av: En riktig hänsynslös mansgris

Jag får en fundering efter att ha läst ditt inlägg.

Du pratar om maskulinitet och femininitet som socialt konstruerade fenomen. Det är vad jag tycker ett rimligt ställningstagande som många sluter upp bakom.

Men frågan är - var får transpersonerna, som du nämner i inlägget, plats i en sådan teori?

De har blivit socialiserade in i att vara ett visst kön, men inom sig så känner de att de tillhör det andra könet. Var kommer den inre drivkraften ifrån om kön endast är sociala konstruktioner?



Jag skulle vara tacksam om du tänkte några sekunder över detta istället för att reaktivt svara med ett redan använt retorisk utläggning - såsom många politiskt övertygade människor gör oavsett kön/höger-vänster/mansgris/religion/rättfärdiga människor i allmänhet/osv.

2011-10-19 @ 14:59:00
Postat av: Moa

R:

Jag har aldrig sett en toalett med dusch, de har liksom olika funktionsområden, omklädningsrum och toalettrum. Jag brukar byta om på handikappstoaletterna, men tycker att avsaknaden på duschmöjlighet och skåp att låsa in värdesaker gör det till ett ganska ovärt substitut.

2011-10-19 @ 15:27:30
Postat av: Amanda

Till: En riktigt hänsynslös Mansgris.



Jag kände mig manad att svara på min kommentar då jag själv är transsexuell. Jag är född flicka och hade en otroligt könsneutral uppväxt. Jag har alltså aldrig under min barndom blivit påprackad några könsideal eller så. Jag är varken direkt grabbig eller maskulin av mig. Men ändå, min neutrala uppväxt och min "lack of" grabbighet till trots, har jag alltid vetat att jag egentligen är en kille. Det har inget med sociala konstruktioner att göra. Man bara vet djupt inne att man är född i fel kropp. Det handlar inte om att man inte passar in i "kvinno-rollen" eller "mans-rollen" eller att man inte trivs i den. Det ligger så mycket djupare än så. Jag vet att det antagligen inte är lätt att förstå för en cis-person (icke trans), men att vara transsexuell har inget eller väldigt lite att göra med könsroller. Det handlar om hur man känner sig innuti, oberoende på hur omvärlden ser ut. Om vi levde i ett matrarkat och normen var en mörkhyad kvinna, skulle alla transkillar fortfarande vilja korrigera sina kön.



Hoppas det bringade lite klarhet i saken :)

2011-10-19 @ 15:32:52
Postat av: Zäta

Eliz: YEAH



R: Handikapptoa låter ju inte sådär jättetrevligt... Inte direkt en bra lösning, utan snarare en nödlösning i brist på bättre. Ännu en anledning att göra ordentliga alternativa omklädningsrum.



Intersexorwhat: Kollar inte på "outsiders" av principiella skäl, men jo det låter intressant!



E: Har skrivit om det förr, och det förtjänar snarare ett blogginlägg än ett kommentarsvar. Men tänk på att det är situationen som GÖR dig tråkig, inte du som är tråkig som har integritet!!



Självutnämnd mansgris: Egentligen känner jag inte att jag behöver bemöta dig seriöst när du redan räknat ut mig så hårt, men jag är väl extra generös idag. Jag har för det första redan problematiserat det här i flera inlägg. Jag kan inte skriva om allt varje gång jag publicerar.

För det andra blandar du ihop begreppen. Maskulinitet och femininitet är inte självklart samma sak som kön. En kvinna kan vara maskulin, eller hur? De är snarast uttryck för eller medskapare till kön, och även om du som Butler anser att uttryken gör könet, kan vi inte bortse från individuella erfarenheter.



Om vi tar "jaget" som exempel -- jag antar att du är medveten om att det är neurologiska processer i hjärnan, elektriska signaler och molekyler som överförs, som gör att vi uppfattar oss själva som ett sammanhållet "jag", och inte någon slags mystisk kraft. Du är medveten om detta - men du uppfattar dig fortfarande som en sammanhållen person, right? På samma sätt går det att vara medveten om könens konstruktioner och fortfarande ha en distinkt känsla av att tillhöra ett särskilt kön. Jag har läst genus i tre terminer, jag har studerat konstruktioner och djupdykt i teoretiska resonemang, och jag känner mig fortfarande uteslutande som kvinna. Det är en viktig del av mig själv. Jag kan ändå se att män konstrueras som attraktiva när de svettas, vilket kvinnor inte gör. Transsexuella personer har en distinkt upplevelse av att vara i fel kropp, det ingår i deras jag-upplevesle att de är ett särskilt kön, men det utesluter inte att kön så som vi känner dem idag är sociala konstruktioner.

2011-10-19 @ 16:11:37
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: En riktig hänsynslös mansgris

Amanda: Ja, det är lite svårt att förstå att känslan av att vara fel kön inte är riktigt relaterat till könsrollerna i samhället. Även svårt att förstå att du inte blivit särskilt utsatt för könsnormerna. Men jag har heller inte gått i dina skor :)



Zäta: Du får ursäkta, jag har inte läst din blogg särskilt mycket.

Men det här tycker jag är en väldigt intressant diskussion.

Min tanke med att referera till transpersoner, eller varför inte personer med en normbrytande sexuell läggning eller sexualitet, var att påpeka att vår värld inte ENDAST är socialt konstruerad.

Jag anser att det också finns något innerligt, en essens, hos oss människor.

Jag tror att exempelvis sexualiteten bygger på BÅDE det socialt konstruerade och det innerliga.

Att tända på att bli upphängd i krokar är så långt ifrån den sexuella normen att man knappast kan hänvisa till att den sexualiteten är socialt konstruerad. Eller?

Missförstå mig inte. Jag ser sannerligen upp till den som vågar leva ut sin normbrytande sexualitet till den graden.

Min fråga är egentligen enkel - Är du en hard core socialkonstruktivist? För sådan förstod jag dig som efter ha läst ditt svar. Men jag kan ha förstått fel.

(Jag misstänker att du säkert har skrivit om detta också :P)

2011-10-19 @ 17:09:37
Postat av: Amanda

Mansgris: Jag menade att jag inte blivit utsatt för några könsnormer av mina föräldrar. My bad att jag uttryckte mig lite otydligt :)

2011-10-19 @ 19:34:42
Postat av: Elias

Som transkille så är just problemet med omklädningsrum och dusch en av de grejer som gör att jag har så svårt för att orka släpa mig till gymmet. Jag gillar själva träningen, men avskyr alla speglarna (att se exakt hur fel man ser ut från massor av olika vinklar samtidigt), att byta om i damomklädningsrummet samt att duscha bland damerna. Jag har inte genomgått hormonbehandling ännu och folk uppfattar mig rent generellt som en tjej, vilket är varför jag måste byta om på damernas. Skulle vilja att de hade alternativa omklädningsrum, det skulle nog göra det lättare att gå dit...

2011-10-24 @ 18:16:25
Postat av: jessica

jag tog upp det på styrelsemötet för gymmet! (fast ja, det va mitt första möte med massa personer som va vana och jag va nervös så jag vet inte riktigt om de förstod vad jag mena, så det blev mer plumpa frågor! men jag vågade och jag kommer fortsätta!)



men de följde kraven från 2010 om funktionalitet och tillgänglighet. om jag inte vill byta om med folk så fanns det inte några separata ställen utan då vare toan som gällde men att det finns privat dusch - bland alla andra duschar i duschrummen. alltså gå in i ett ombytesrum, byta om på toan, gå in i duschrummet och gå in i duschen med dörr. jaha.



gymmets målgrupp är studenter och alla studenter! nu jobbar de mycket för att synas, få ihop budgeten osv men de verkar mycket måna om att de vill vara tillgängliga för alla!



de verkar lyssna mycket på sina utvärderingar så om alla som upplever detta som ett problem (för sig själva eller andra) skriver det på utvärderingar/enkäter osv kanske de kommer på bättre lösningar! så att de blir mer tillgängliga!



nästa möte är i december, tänkte att jag skulle vara mer förberedd då för att kunna ta upp en diskussion! punkt på fi-möte??!!

2011-10-29 @ 14:07:35



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0