Share

Moa på TV om diskriminering


Som ni vet får jag och Moa inte skaffa barn i framtiden eftersom hon är transsexuell. Hon får inte spara könsceller som senare skulle kunna användas för inseminiering på grund av en föråldrad och diskrimininerande lag som kräver att personer som genomgår ett juridiskt könsbyte ska vara sterila -- alltså för alla framtid sakna all fortplantningsförmåga. Som ni också vet att denna lag ytterst omdiskuterad och kommer förhoppningsvis ändras inom en snar framtid, något som dock inte kommer spela någon roll för oss då Moa behöver påbörja sin hormonbehandling i höst och därmed blir kemiskt steriliserad.

Att spara könceller utomlands är ett alternativ, ett dyrt sådant. Ett annat är att försöka få spara i Sverige ändå. Lagen gäller nämligen juridiskt könsbyte*, alltså ändring av personnummer, och inte diagnosen transsexualism och den kroppsliga korrigeringen. Fram till att någon ansöker om juridiskt könsbyte får denne vara hur fertil hen vill. Juridiskt könsbyte är inte aktuellt förrän efter ett antal år då du kommit en bit in i den korrigerande behandlingen, och måste ansökas om från Rättsliga rådet. Den proceduren är ett eget kapitel, poängen här är att lagen om fastställande av könstillhörighet inte berör Moa än så länge, och hon har dessutom sagt att hon kan tänka sig att skjuta upp den juridiska ändringen för att kunna få barn (det är kroppen som stör henne, inte en stämpel i ett pass. Det är krångligt att ha fel stämpel, men inte livsavgörande på samma sätt som att leva i fel kropp). I lagens mening är hon som vilken man som helst som kommer att bli steril. På Akademiska sjukhusets hemsida står det:

Vissa medicinska behandlingar medför hos mannen risk för nedsatt spermieproduktion eller hos kvinnan nedsatt äggstocksfunktion, med påföljande infertilitetsproblematik efter avslutad behandling. Det kan därför finnas behov av att tillvarata spermier, ägg eller äggstocksvävnad innan en sådan behandling påbörjas.

De åtgärder som kan bli aktuella för att bevara fertiliteten är:
För mannen
• Nedfrysning av Sperma, får sparas tills mannen fyller 55 år


Moa kommer att genomgå en medicinsk behandling som medför en nedsatt spermieproduktion, och har eftersom hon bara är 21, ett behov av att frysa ned sperma innan behandlingen påbörjas. Hon har också en (antagligen och förhoppningsvis) fertil partner som kan och vill bära framtida barn, men som också är 21 och ytterst oredo för ett litet liv på sitt ansvar. Vi har försökt förklara det här, med alla de juridiska kringelkrokarna (som egentligen är rätt simpla: Inget att bekymmra sig om innan ett juridiskt könsbyte!), men sjukvården anstränger sig inte ett skvatt. Eller jo, de anstränger sig faktiskt ganska hårt för att INTE förstå och vara tillmötesgående. Bo Sultan som intervjuas nedan gömmer sig bakom någon chefsjurist som uppenbarligen inte läst lagen ordentligt. Enligt förarbetena är skälen till transsexuells sterilisering "oreda i släktleden" och att det är så ytterst osannolikt att en transsexuell person någonsin skulle bli tillsammans med någon av samma kön. Ett humbug- och ett homofobt skäl. Stabilt i en stat som har diskriminering mot homosexuella inskrivet i grundlagen. En annan chef vid kvinnokliniken har också påstått att de inte vill hjälpa oss på grund av "sociala skäl". Alltså, va?
Faktum är att jag känner flera transsexuella personer som inte bara fått, utan blivit erbjudna att spara könsceller, fast vid andra sjukhus. Detta har också gällt unga personer som det verkar orimligt att frånta möjligheten till barn för redan nu. För en transsexuell person är nämligen egna biologiska barn det enda alternativet, eftersom de anses ha en psykisk sjukdom, och därmed inte får adoptera.

Moa har därför anmält Akademiska sjukhuset till diskrimineringsombudsmannen i Uppsala. Mest som en aktivistsik gärning för att sprida ljus över fenomenet, men också för att det faktiskt drabbar oss personligen hårt. TV4 gjorde ett inslag om dett på lokalnyheterna:


Jag gillar förresten att min lagbok från förra terminen ändå kom till någon slags användning, som rekvisita i ett nyhetsklipp, och att Moa är så söt pysslandes i tehörnan. Lite läskigt att bli omtalad sådär på TV, men roligt att de ville uppmärksamma vår kamp!
/Zäta

*Könsbyte är en hatad term inom transvärlden, eftersom det låter som att någon bara hipp som happ byter kön -- när personen egentligen alltid (eller länge) varit ett visst kön och nu bara vill ändra de kroppsliga attributen för att stämma med den inre identiteten. Könskorrigerande behandling, eller könskorrigering, signalerar att det som är fel -- kroppen -- korrigeras, och är den rätta och respektfulla termen att använda generellt i transsexualism-sammanhang. Ett annat bra (anglofilt) ord är transition, som betyder "övergång" eller "förändring" och syftar på själva processen från att komma ut som man eller kvinna till att ha korrigerat alla delar som behövs för att känna sig bekväm med sin kropp (exempelvis ta bort bröstvävnad) och leva fullt ut som det kön din könsidentitet reflekterar. Ordet könsbyte har dock ett, och endast ett, område där det är okej och lämpligt att användas: Juridiken. Vi byter faktiskt juridiskt kön i en databas. Från ett nummer till ett annat, från ett M till ett K. Det har egentligen ingenting med någons kropp, sociala beteende eller identitet att göra, utan är en teknisk och juridisk formalitet, och där är det lämpligt att använda just "byte".
Share



Kommentarer
Postat av: Caroline

Jag blev alldeles gråtig i halsen av det där klippet. BRA att Moa gjorde en anmälan! Hoppas det nu tydliggörs att homofobi inte är ett giltigt skäl att neka er den rätt ni faktiskt har.

2011-09-29 @ 16:45:54
Postat av: Visselpaj

Tycker också det är bra att Moa anmäler. Bra att det fått publicitet. Irriterande bara att reportern säger könsbyte hela tiden.

Heja er!

2011-09-29 @ 17:57:35
URL: http://visselpaj.se
Postat av: Zäta

Vissalpaj: Tack! Moa sa att reportern var jättetrevlig, insatt och respektfull, så ingen shame on her ;)

2011-09-29 @ 18:09:23
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: elsa

Hoppas ni får rätt nu! Detta är ju skandal och totalt oförenligt med all rim och reson..



Pst. Moa är så SÖT!

2011-09-29 @ 18:30:04
URL: http://elsa89.blogg.se/
Postat av: Visselpaj

PS: Gillar verkligen den där ovala grejen med tekannor och koppar i, som man kan se i bakgrunden. Helt underbar.

2011-09-29 @ 19:34:12
URL: http://visselpaj.se
Postat av: Levis

Så RÄTT att anmäla!

Jag hoppas, och tror, att ni kommer få rätt. Att det kommer gå bra för er.

Stå på er. Vi är många som backar upp er 24/7.

2011-09-29 @ 23:45:10
URL: http://buymeasoda.blogspot.com/
Postat av: Intersexorwhat

Bra och välskrivet inlägg som alltid och bra inslag i lokalnyheterna helt klart! Jag håller tummarna för er!

2011-09-29 @ 23:56:41
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: hanna - happy happy fatgirl

Jag håller tummarna för er alltså! Blir så himla förbannad på stenåldersregler som hämmar!

2011-09-30 @ 00:33:59
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Postat av: Dea

Jag blev tårögd av att läsa det här inlägget. Jag håller tummarna för er (och era framtida barn)!

2011-09-30 @ 08:44:25
Postat av: Laxen

Såg att det fanns en uppföljning i dag med till och med Håkan Juholt som yttrade sig.

Postat av: Elias

Tragiskt när riksdagen inte märker att lagar möglar och börjar lukta illa. Rätt att vända sig till DU, Vida Paridad är jättebra. Håller tummar och tår för er!

2011-09-30 @ 11:03:42
Postat av: Julia

Jag hejar på er!!!

2011-09-30 @ 18:35:23
Postat av: Candy

Gud vad krångligt det låter och vad gnälliga de på sjukhuset är, riksdagen likaså. Tycker att man bör få skaffa barn oberoende av sitt medfödda kön, vad man känner sig som eller om man genomfört ett s.k. könsbyte eller inte. Lämpligheten sitter ju knappast i vad för könsorgan man har eller har haft mellan benen. Förstår verkligen inte vad problemet skulle vara med att Moa fryser ner sina spermier och använder dem senare. Alltså, kan verkligen inte se EN ENDA orsak till varför det skulle vara problematiskt. Förutom dumhet och förlegat tänkande från de bestämmandes sida.

2011-09-30 @ 19:00:40
URL: http://www.eye-candy.se
Postat av: en annan elsa

halkade in här och tänkte så som jag alltid tänkt... om inte världen var så fixerad vid könstillhörighet och om inte samhället hade behov av att kategorisera människor så skulle ingen ens behöva känna sig felkategoriserad. jag är så trött på manligt, kvinnligt och att det inte kan få finnas bara människor? om alla gränser suddades ut rejält skulle vi inte tvingas välja det ena eller det andra. själv har jag bara blivit kär i människor, oavsett sexuellt eller socialt kön, och önskar att vi kunde välkomna kärleken oavsett hur den ser ut för världen. lycka till!

2011-10-01 @ 11:46:38
Postat av: plastbaronen

Hejar på



...Ps, apropå terminologi. Transition tycker jag är bästa ordet, då könskorrigering är ganska långt och krångligt, och transition inbegriper allt, inte bara de kroppsliga förändringarna.

2011-10-01 @ 17:49:26
URL: http://plastbaronen4.wordpress.com
Postat av: Signe Bremer

Drivor med cred för anmälan!!! Så många som inte har kraften. Jag tänker på er.



God aktivism & Varma hälsningar



/Signe

2011-10-02 @ 00:12:00
Postat av: Johan Siri

Kämpa på, ni tappra!

Och låt inte det juridiska tramset komma åt er.



Värme

2011-10-02 @ 01:46:55
URL: http://www.johanlandgren.se
Postat av: Svalin

Kämpa på! Jag kan inte förstå varför det tar sådan tid att ändra lagen. En majoritet vill ju skrota lagen så jag förstår inte varför de inte kört över SD och KD i frågan. jag ser heller ingen bra motivering till att man inte ska få frysa ner sina könsceller. Det är bara otidsenligt att neka transpersoner till att skaffa barn.

Postat av: Mariana

Hejar på er, tänker på er!

2011-10-02 @ 14:54:52
Postat av: Anna-Maria

Om det är möjligt vid andra sjukhus har ni ju en rätt att vända er dit och få hjälp - det finns ju ett fritt vårdval men det kanske är bökigt att få del av behandlingen i Uppsala och en annan del i annat landsting?

2011-10-05 @ 13:40:58
Postat av: Zäta

Det sjukhuset var Astrid Lindgrens barnsjukhus, så det är inte riktigt aktuellt. Vi har försökt med Huddinge, men de svarar inte.

2011-10-05 @ 16:13:53
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Cilla

Hoppas verkligen de får tummen ur och ändrar lagen snart så att det inte blir som med homosexuelas rätt till att gifta sig som drog ut på tiden jag vet inte hur länge. Och framför allt hoppas jag att det löser sig för dig och Moa.

2011-10-23 @ 15:23:01



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0