Share

Queert sönderanalyserande av vad andra skulle avfärda som en trevlig kväll

Vi leker en placeringslek som går ut på att alla ställer sig varannan kille varannan tjej i en cirkel. Tjejer och killar går åt olika håll och tar varandra i hand, och den du håller i när musiken stannar blir din bordsherre för kvällen. Och det är helt okej.

Vi sjunger stämsånger om Mannen och hans Kvinna och om fagra mör och tappra män. Och det är helt okej.

Vi uppmuntras ivrigt att sjunga för det kön vi själva inte tillhör. Och det är helt okej.

De sjunger sånger om sexualobjekt och det känns plötsligt inte helt okej.

Det var för länge sedan jag sjöng i kör. Och senast var det förresten en tjejkör. Jag hade glömt hur mycket av blandkörkulturen som kretsade kring heterosexualitet. Dam- och herrmiddagar, skämtsamt grova sånger, kjolprydda kvinnor och kostymklädda män, sopran-stereotyper och Riktiga Karlar i basstämman. Nu kanske någon reagerar och tänker att "det där är inte heterosexualitet, det är heteronormativitet". Mja. Det är hetreonormativt att allting kretsar runt en förgivettagen heterosexualitet, med kvinnor och män som nord- och sydpol på en magnet.

Jag kan svära på att ingen hade reagerat det minsta negativt om jag nämnt min flickvän igår. Jag kan svära på att ingen menade något illa med en enda sångrad. Jag kan svära på att placeringen inte handlade om att utesluta, utan om att spexa till det lite.

Men det var länge sedan jag kände heteronormens tyngd med sådan förkrossande kraft. En kraft som är osynlig när du går med den, men som blir så otroligt uppenbar när du försöker bryta dig fri.

Jag menar inte att säga att det är synd om mig. Det är det verkligen inte, jag kan både passa in och sticka ut nästan precis hur jag själv väljer. Jag menar att visa hur heteronormativiteten kan vara inbyggd i själva essensen, själva kulturen, själva tankegodset och de materiella grundstenarna i ett sammanhang -- och hur problematiskt det blir när vi börjar ifrågasätta. Blandkörkultur utan heteronormativitet skulle inte vara densamma. Inte nödvändigtvis sämre, tråkigare eller mindre, eller bättre, mer spännande och roligare, men definitivt annorlunda. Vi kan inte bara ta bort en dimension av ett historiskt och kulturellt betingat tankegods och förvänta oss att resten ska förbli oförändrat.

Jag skrev "vi" i början för att jag var med. Jag var med på placeringslekar, heterohyllningslåtar och milt flirtande med motsatt kön. Jag var med delvis för att jag tycker det är genuint kul att flirta med andra kön, delvis för att jag visste om essensen. Det var länge sedan jag sjöng i blandkör, men det är trots allt en kultur jag växt upp i, och jag känner till dess spelregler. Jag tjänar ingenting på en öppen konfrontation. Till en början kommer min själva närvaro, medvetenheten om att inte alla bara tänder på ett annat kön än dem själva, att ge små sprickor i heterofasaden. I förlägningen behöver det slås in kilar där sprickor uppenbarat sig.
Idag går det inte att tänka blandkör utan att tänka heteronormativitet. Förhoppningsvis finns fler alternativ i framtiden.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: Freddie Fatale

Känner igen mig. Om ett samkönat par vill sitta bredvid varandra på en gasque sabbas tydligen hela konceptet. Det är väl roligt med tradition och grejer. Ibland.

2011-09-17 @ 22:06:05
URL: http://heirloom.blogg.se/
Postat av: FumikoFem

Du beskriver just anledningar till att jag håller mig borta från större tillställningar och annat. Om det inte är feministiska förstås. Dom få gånger jag är med på något så brukar jag vara den där "bittra feministen" som ställer obekväma frågor och analyserar saker å ting. Framför allt efter att vi gjort något.



Förr (en hel del år sedan) var jag mer att jag var medveten men vill inte kritisera och analysera (öppet). Just för att slippa få skit. Men det hände att jag gjorde det ändå då jag varit sådan jag var liten faktiskt.



En kan ju undra, varför finns ingen feministisk kör? Jo det finns nog, men inte många, eller hur? En anledning är att inte tillräckligt vänder sig emot rådande heteronormativa och könsnormativa körer (eller vad det nu är, sjunga i kör är bara ett exempel där misogyni, HBTQ-fobi, heteronormen, etc, är så vanligt, som i musiken). Det är lättare att hänga med, anpassa sig, take you pick on any word - än att gå emot. Såklart, det sista är väl uppenbart. För det är att bli obekväm, vilket många inte vill men många kan göra ändå beroende på vad det är.



Okej, spontana och mer "jo vi vet, tack" -tankar jag tog upp. Men ändå ;)

2011-09-17 @ 22:21:46
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: FumikoFem

Ja det hjälper att läsa det en själv skriver så en inte missar några ord...



Två rättningar:



"Men det hände att jag gjorde det ändå då jag varit sådan 'sedan' jag var liten faktiskt."



"En anledning är att inte tillräckligt 'många' vänder sig emot rådande[...])

2011-09-17 @ 22:24:10
URL: http://fumikofem.blogspot.com/
Postat av: Johanna

Slutade i en blandkör bl.a. på grund av just den anledningen du beskriver. Orkade helt enkelt inte ta den kampen att försöka vidga tänket just då i mitt liv. Blev bara matt istället. Längtar enormt efter "alternativa" blandkörer!



Har också för första gången också på riktigt upplevt hur heteronormativiteten fullständigt genomsyrar och den totala frånvaron av genustänk präglar min utbildningsmiljö. Inte från lärarna, utan från andra studenter. Känner mig frustrerad för att jag inte vet hur jag ska gå tillväga för att öppna upp utan att vara "personen med pekpinnen". Blev också chockad, glömmer emellan åt hur lite andra människor tänker på sådant som för mig är så självklart - inte benämna ett djur som "han" när man inte vet vilken kön det är, för att ta ett exempel...

2011-09-18 @ 13:16:10
Postat av: Zäta

Johanna: Jag vet! Jag blir galen på detta "han-ande" av djur. Antingen har de väl inget kön alls så som vi definierar kön, eller så är de hanar eller honor - de är mycket sällan mansidentifierade personer med ett bestämt pronomen (untantag för vissa låtsasdjur som typ Nalle Puh).

2011-09-18 @ 13:36:43
URL: http://zettermark.blogg.se/
Postat av: Olivia

För att glädja er så finns en sådan kör i gbg. Den heter indiekören och är blandad kör. Även utan att ha ett aktivt genustänk så finns det ändå ingen sådan kultur där. Men jag antar att den drar till sig mer vänster folk eftersom den bara sjunger indiemusik. Men ja i alla fall... de finns=)

2011-09-18 @ 23:23:35
Postat av: Johanna

Vi hade muntliga redovisningar om eget genomförda experiment. En grupp hade till och med döpt sina krabbor till "Aggressiva Anders", "Lugna Lars" och "Speciella Sune" - vilket fick mig att dra slutsatsen att de medvetet hade valt att göra experimentet uteslutande på hankrabbor. Men när jag frågade vad anledningen till det var, svarade de bara att de inte hade någon aning om vilket kön det var. Inte ens då reflekterade de över att det kunde vara missvisande (speciellt i undersöknings-sammanhang) att bara prata om hanar när experimentet hade utförts på två kön. Krabbor är dessutom väldigt enkla att könsbestämma...

2011-09-20 @ 16:19:30
Postat av: Elin I.

Jag är med i en kör (i Uppsala!) som är en blandkör och som inte är så våldsamt heteronormativ, eller heterosexualitets-centrisk.

2011-09-22 @ 01:12:42
URL: http://dropparfaller.blogspot.com



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0