Share

Lever vi i ett exponentiellt växande elände?

Två små bröder döda, antagligen mördade, av en släkting i Sigtuna. Blondinbella blir inte tagen på allvar av polisen efter dödshot. Finanskrisen i Europa verkar inte ha någon närliggande lösning. Libyen kan inte enas om en regering.

Ibland känns det som att allt vi hör och ser är elände, och att det dessutom är exponentiellt växande elände. Fördelen med att plugga media är att nyhetsrapporteringen sätts in i ett perspektiv. Alla journalistikforskare de senaste deccenierna är överens: Nyheterna spetsas till, inte världen. Gränsen mellan fakta och underhållning suddas delvis ut -- faktaprogram blir underhållning och och underhållning innehåller nyheter. Kändisars bortgång hamnar på nöjessidorna och tekninska framsteg behandlas som förstasidestoff.

Jag tycker att den kommersialiserande och allt tyngre vägande ekonomiska framgången är en tråkig väg för media att gå, men samtidigt måste vi komma ihåg att dess speglingar sällan är just speglingar. "Berättelser med fragment av verklighet" är mer träffsäkert. Därmed inte sagt att tragedier inte är värda  att ta på allvar, bara att kurvan för det mänskliga eländet snarast pekar svagt nedåt, än är exponentiellt växande.

Min vän som läser master i historia sammanfattade "historia" med följande ord: Allt var sämre förr. Och döda de avvikande.


Det är enorm skillnad att leva "utanför en norm" och under dödshot. Jag är förtås medveten om att Sverige är en mycket priviligerad plats att vara på, men ävan utanför den rika världen blir saker och ting sakta bättre. Det anses bara inte lika intressant att rapportera om "en tioprocentig minskning av barnadödligheten söder om Sahara", än ett dubbelmord i Sigtuna.

/Zäta
Share



Kommentarer
Postat av: auuus

Bra att du tar upp det, för det är viktigt att ha i åtanke när världen lite tynger ned en pga allt skit en läser. Det är som då jag pluggade kriminologi och fick veta att det sker på ett ungefär 100 mord per år i Sverige, och den siffran har varit konstant sedan typ 60-talet, trots befolkningstillväxten.

2011-09-20 @ 17:08:01
URL: http://asortamission.blogg.se/



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0