Share

Ett par snapshots ur patriarkatet

"Nu har feminismen gått för långt!" 
"Nu är det männen som blir diskriminerade!"
 
Dessa högljudda "jämställdister", trångsynta näthatare och ständiga försvarare av sin egen påhittade offerroll (samtidigt som de förstås anklagar feminister för att ta på sig offerkoftan) - vad är det i verkligheten de missar? 
 
Är de kanske färgblinda, och missar att alla de kortare beiga staplarna är kvinnors löner, medan de längre mörkblå är mäns?


 
 
 
Källa: Högskoleverket.
 
Nä, det är förstås inte färgblindhet det handlar om, utan bortförklarande resonemang. "En del av skillnaden i medianinkomst mellan kvinnor och män beror på deltidsarbete och uttag av föräldraledighet är vanligare bland kvinnor." En jämställdist skulle genast köpa detta uttalande som ett bevis för att inga egentliga klyftor finns mellan kvinnor och mäns löner. Men vi måste tänka ett steg längre. Varför deltidsarbetar kvinnor? Varför tar de oftare hand om barnen? Och handlar det verkligen alltid om individuella fria val, eller finns det en diskriminerande struktur i bakgrunden?
 
Tja, låt oss fråga SCB, som har frågat en massa svenskar om detta. (Källa för alla nedanstående bilder: På tal om Kvinnor och Män 2012)
 
- Hej deltidsarbetande kvinnor! Varför jobbar ni deltid?
 
 
 
Jasså, så vanligaste orsaken till att ni inte jobbar heltid är att ni inte FÅR eller KAN jobba heltid, trots att ni vill? Shit vad trist. Kan det kanske bero på att kvinnor förväntas gå ner i tid mer än män gör om livspusslet inte går ihop? Att kvinnor oftare har osäkra anställningsformer? Att kvinnor oftare vårdar barn och det sedan är svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden? ...vänta, det här låter inte alls särskilt fritt och härligt, mer typ... som en diskriminerande struktur som värderar folk olika beroende på kön.
 
Okej, men måste vi haka upp oss så på arbetsmarknaden, om kvinnor nu jobbar mindre måste de ju ha fett med fritid att chilla runt och shoppa, fixa naglarna, blogga om sin diet och sy bäbiskläder på - right?
 
- Eller, vad säger ni, kvinnor 20-64 år, hur spenderar ni en vanlig dag?
 
 
 
 
Jahaa, så ni spenderar också er tid med att arbeta, ni får bara inte cash för det? Cash som hade kunnat säkra ert oberoende, er pension och ge er större möjlighet till inflytande. Låter rätt surt faktiskt. Lite som en diskriminerande struktur som värderar folk olika beroende på kön.  
 
Men det finns i alla fall ett område där jämställdisterna står oemotsagda. Det är farligare att vara man. Du dör tidigare, du löper större risk för att bli utsatt för våldsbrott (och att begå dem) och det är mer sannolikt att du är färgblind. 
 
 
Nästan dubbelt så många män blir misshandlade. Där fick ni, feminazister!! Det är visst synd om män!
 
(Feminazisten svarar: Ja, givetvis. Patriarkatets våldsamma manlighetsideal leder inte till något gott för något av könen. Det skriver de flesta feminister på. Och vi vill dessutom ändra på det. Genom till exempel genuspedagogik och uppvärdering av typiskt "kvinnliga" egenskaper såsom omsorg och empati. Vad vill ni göra åt saken, mer än att skrika Där fick ni, feminazister!!?)
 
Hursomhelst, shit vad rädda alla män måste vara jämt när statistisken säger att de oftast är offren.
 
- Hur rädda är ni på en skala?
 
 
 
 
 
Men vänta, va? Kvinnorna är ju mycket räddare trots att de inte råkar ut för lika mycket hemskheter! Är det våra vekare hjärtan och späda handleder som gör att vi darrar som asplöv inför utevistelser under sena kvällar? Eller är det den oändligt upprepade myten om att tjejer BORDE vara rädda, om att gatorna och parkerna egentligen inte tillhör oss, om att det är vårt ansvar att inte bli våldtagna (inte någon annans ansvar att låta bli att våldta), som gör att det ser ut såhär? Kan det vara så att rädsla är ett bekvämt sett att hålla folk i schack, att inte tillåta vem som helst i det offentliga rummet? Eller är det av omtanke, för att det är så himla farligt för tjejer att vara utomhus?
 
- Vi frågar BRÅ! Var är det farligast att vistas om du är man respektive kvinna?
 
 
De högsta siffrorna indikerar att det farligast att vara kvinna i hemmet, och man på allmän plats. Och det är farligast att umgås med män, vare sig du är man eller kvinna. Inte alls vad vi har lärt oss. 
 
Det här inte bara luktar lite som en diskriminerande struktur. Det stinker. Det stinker av ojämlikhet, som drabbar både män och kvinnor, men som män generellt vinner på i slutändan. Det stinker snedfördelning av makt. Snedfördeling av pengar, av utrymme att röra sig fritt i samhället, av att ens dagliga insatser värderas. Det här är förstås bara ett fåtal faktorer och sektorer där snedfördelningen syns, och den är inte alltid till männens fördel. Men den bygger alltid på föreställningar om människor och avvikelser - eller män och kvinnor som vi kallar dem i vardagligt tal. På en diskriminerande struktur som värderar folk olika beroende på kön. Den bygger på struktur som ger män tolkningsföreträde, högre värde och större inflytande över sina egna liv. En stuktur vi kallar patriarkat.
 
Eller verkar det rimligt att jag under min framtida karriär (om jag nu får en heltidsanställning) ska tjäna ca 3 000 000 kr* mindre än min manliga kollega, tja mindre än en manlig ekonom, trots att ekonomyrket som helhet är sämre betalt? Och att jag dessutom ska gå runt och vara rädd under tiden?
 
Nej, givetvis inte. Det är därför vi är feminister. För att vi inte på långa vägar har kommit tillräckligt långt. 
 
/Zäta
 
 *tre miljoner kronor är vad en löneskillnad på 100 000 om året blir under 30 år (en yrkeskarriär är längre än så, men löneskillnaden i början är inte så stor så jag räknar bort de första 5-10 åren). Se första bilden från HSV med löneskillnader. 
ShareKommentarer
Postat av: Lova

Tack! Nu har jag något att visa upp för de som undrar. Oerhört pedagogiskt :)

2012-12-06 @ 20:17:23
URL: http://lovlin.blogg.se
Postat av: P.

Vilken tur att man är ekonom. Känns som ett gott karriärval för en kvinna... (är uppriktigt sagt ledsen efter detta, även om jag sett tidigare siffror förr. Just inom nationalekonomin är det ju bara att kolla på antalet kvinnliga professorer och finansministrar för att bli lika munter. Detta trots att det är ungefär 50/50 som pluggar till just ekonom.)

2012-12-06 @ 20:26:12
Postat av: Tess

Bra skrivet! Härligt att se uppbackning av statistik och undersökningar. Inte ofta man får se det från de som hävdar att män är diskriminerade.

2012-12-06 @ 23:51:19
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Lusse

Halleluja! Tack för sakligt och grymt inlägg!

2012-12-07 @ 10:19:40
Postat av: julia

good work!

2012-12-07 @ 13:42:31
URL: http://julsh.blogg.se
Postat av: Thérèse

Ahh gud vad bra!! Länkade till detta

2012-12-08 @ 02:41:25
URL: http://thereseeleonora.blogspot.se/
Postat av: Björn

Tack för en bra sammanställning.

2012-12-10 @ 20:06:08
Postat av: rainbowtrout.

så himla bra inlägg!

2012-12-11 @ 17:12:25
URL: http://rainbowtrout.blogg.se/Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0