Share

En verklighet bland mödomshinnor och heterosexism

Ibland kanske ni tror att jag inte är lika feministisk längre. Att jag inte brinner lika mycket. Att jag blivit lat och oengagerad. Det är inte sant.
 
Det som har hänt är att jag brukade gå en utbildning som var en injektion av feminstisk glädje, insikt och förändringsvilja rakt in i blodet. Jag brukade använda facebook som ett fönster till verkligheten, och värna de kontakter som inte var feminister eller genusvetare, för att inte hamna i illusionen att F! skulle få ensam majoritet i nästa riksdagsval. 
 
Nu lever jag mitt i verkligheten. Jag bor i ett län där 22% av alla män röstar på SD. Jag går på en utbilding där mödomhinnan finns i anatomikompendiet och föreläsare hävdar att kvinnor precis som chimpanshonor bara går på instinkt när det kommer till barn. Jag befinner mig i en miljö där jag välkomnades såhär, och där detta är humor, och jag ägnar mig åt att förändra det, tillexempel såhär:
 
Vi skrev ett brev till vår kår, och lärare och andra ansvariga på fakulteten, angående nollningen.
 
 


Ett ganska så snällt brev, med några exempel på självupplevda saker från våra nollningsdagar. andra rubriker var "Nollefriden-cermoni", "Hets till sex" och "Olämpliga ramsor". Jag vill inte citera allt, för jag vill inte att det ska läcka till media. Det kommer bara försvåra vårt arbete tyvärr.
 
Nollefriden är en regel som säger att de nya studenterna ska vara fredade från närmanden av sexuell natur från äldre studenter, men används snarare som en morot för att öka spänningen mellan dem under nollningen. Vi kritiserade hur detta hanterades, att de som bröt regeln snarst blev hjältar. Här är ett exempel från när nollefriden bryts, alltså när det är okej att ligga med varandra, och hur det firas:

 
Ramsor... ja ni har ju redan sett min analys av Theobald Thor, här är ett annat smakfullt exempel:
 
 
 
Brevet är fyllt med dylika exempel, allt från skendränkningar till uttryckt besvikelse för att "nollorna" inte ligger tillräckligt med varandra och könseparerade sittningar med strippor, där vissa får äta med händerna och andra förväntas tråna över testosteronstinna killar. Exempel som majoriteten av alla som deltog tyckte var roliga upplevelser, möjligen lite överdrivna, men kul. Det är svårt att säga ifrån i ett sådant klimat.
 
Hur som helst har både kåren och lärarna reagerat starkt och har lovat att ta tag i nollningen med ökat inflytande, utbildningsdag och kontrakt, så att nollningen ska vara inkluderande för alla, och inte bara hetero-cis-personer som gillar att flirta, bli fulla och sjunga sexistiska sånger. 
 
 
Toddybladet är en skrift som publiceras årligen och säljs på Medicinska Föreningens Toddydag. En allmän fest-dag i Lund, som avslutas med traditionsenligt spex (hen! så himla kul att skämta om!). Här har vi lite smakprov från innehållet:
Märk väl att detta är ett satiiiiir-blad. Det är humor, U see. Det konstiga är att det enda roliga enligt redaktörerna verkar vara kvinnokroppar, avföring och våldtäkt. 
 
Ett par icke ont anande tjejer som köpte detta blad på stan skrev en debattartikel i studenttidningen Lundagård, där de ifrågasätter huruvida de kan känna sig trygga i framtida läkares händer om detta är deras fasad mot omvärlden. Jag ville spontant skicka ett mail till tjejerna och ba: "Det finns läkarstudenter som håller med om att detta är vidrigt! Det finns läkarstudenter som är feminister! Vi är på er sida."
 
Idag publicerades feministiska utskottet, socialistiska läkares, debattartikel på temat. 
 
 
Jag publicerar detta med ett dunkande hjärta och ont i magen. Jag vet att jag kommer få skit från kursare och spexare och andra försvarare av humorns frihet, för att jag öppet uttrycker de här åsikterna. Jag vänder mig mot uppenbara, upprepade och ibland grova kränkningar under nollningen. Jag vänder mig mot att kvinnokroppen används som klippdocka och våldtäkt görs till humor. Jag vänder mig mot ogenerad sexism och marginalisering - och jag är radikal. 
 
Det är min verklighet idag. Så om något behöver jag ditt stöd. Visa mig att jag inte är galen, utan att min värld just nu är galen.
 
/Zäta
 
 
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Marcus

BRA SOFIA!!!!

Svar: :D
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 19:05:23
Postat av: Nicole

Du är inte det minsta galen, du lär vara en av de vettigaste jag vet. Kämpa på!

Svar: Tack!! :)
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 19:18:16
Postat av: R

Det här är HELT OTROLIGT SJUKT!!! Kan inte riktigt ta till mig att det finns folk som skriver/tecknar och ger ut sånt här. Nåt av det hemskaste jag hört på länge. Inte du som är gnällig eller petig eller tråkig HALLÅ. Jag vet att du egentligen vet men du ville ju ha lite uppmuntran och det förstår jag om du är omgiven av det här. Stackare. Grymt bra att du säger ifrån!! Skäääms på er som gjort den tidningen, det finns så otroligt mycket som är kul, för alla och utan hemsk eftersmak.

Svar: Tack! Ja det vet jag, men oj vad skönt med bevis!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 19:38:40
Postat av: Amadeus

Det är definitivt världen som är galen och inte du!

Det känns otroligt bra att en så smart och vettig person (intrycket jag fått via bloggen) som du utbildar sig till läkare när man får höra sånt här. :)

Svar: Vad snällt sagt! Tack!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 20:13:22
Postat av: anki

Kan ej tro att detta är sant! Vidrigt. Och klippdockan som ska göras om? Det är så sjukt. Människor har blivit sjuka, förstörda och fullständigt hjärnknullade av media, ofötmögna att se det vackra i livet.

Svar: Ja det är verkligen sjukt. Om det nu är satir, vad är det satir över - kvinnokroppen?
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 20:23:45
URL: http://ankis.blogg.se
Postat av: Karin

Heja Sofia! Du är en förebild!

Svar: Taaaack! :)
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 20:33:49
Postat av: anki

Förresten, tack för en bra blogg. Du behövs! Och du stärker såna som mig som insett att vi tappat någonting på vägen i skönhetshetsens sankmarker, oss själva.

Svar: Å fy ja. Vi pratade om det igår. Det är nästan omöjligt att slippa undan kapitalismens du-är-ful-och-därmed-värdelös-här-köp-våra-produkter-så-mår-du-bättre... men medvetenhet är första stegen!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 20:38:11
URL: http://ankis.blogg.se
Postat av: Olivia

Detta är helt sjukt! Så bra att du ifrågasätter och att det finns fler så att du inte står ensam. Jag är helt övertygad om att det är många många som kommer uppskatta att ni sagt ifrån. Det är antagligen inte dem du kommer höra högst däremot men de finns garanterat! Massor med pepp till dig.

Svar: Ja herregud tack för att feministiska utskottet finns! Jag hoppas det, och tror att många även om de inte blir direkt ledsna av sexism, inte heller skulle sakna det som nollningsinslag... poängen är väl att vi ska lära känna varann, inte lära oss könsroller?!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 20:48:58
Postat av: Maja

Fy fan så vidrigt. Usch usch usch. Men HEJA dig, HEJA er!! Ni är så himla bra som ställer er upp och säger ifrån. Tror verkligen att det finns många därute som känner sig sjukt obekväma med den där kulturen och bara andas ut när någon vågar kritisera och ifrågasätta den där skiten.

Svar: Jag vet :( Folk tror typ inte på en när jag berättar hur det är ur vissa aspekter för det låter så sjukt. Tack, det är super att ha ett gäng likasinnade med sig!! Och som sagt, poängen med nollningen är väl att vi ska lära känna varann, inte lära oss könsroller? (Poängen med Toddybladet tror jag inte existerar)
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 20:59:33
Postat av: ett ritstift i din rumpa

det är världen som är galen, absolut inte du. jag får lite ont i magen av den så kallade "humorn"...

Svar: JA usch, humor är inte en ursäkt att göra vad fan som helst när som helst hur som helst. Jag publicerade inte en av de värsta delarna ur Toddybladet för jag vill inte sprida skiten, men det var en rimmad vers om MFs kvinnliga ordförandes könsorgan. KUL.
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 21:05:53
URL: http://yllestrumpa.wordpress.com
Postat av: Julia

Det är inte du som är galen, så klart!! Det där verkar ju helt sjukt... Usch och fy. Jag kommer (förhoppningsvis) börja universitetet nu till hösten, och det är sånt där som får mig att gruva mig inför nollningen...

Bra att du vågar stå upp mot idiotin. Och tack så jättemycket för en bra blogg, du är en av mina favoriter! Nätkärlek till dig!

Svar: Jag tror verkligen inte att det är såhär på alla utbildningar och alla terminer! Men var inte rädd för att prata med ledningen om du känner dig obekväm med något. Nollningen ska som sagt vara till för alla!
Tack <3
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 21:10:51
Postat av: Tess

Fy, den där med flickan från mig kutar försöker göra humor på våldtäkt. Det är ALDRIG humor i mina ögon, bara äckligt!

Svar: JAG VET. BLÄ. Det är att förringa ett redan ifrågasatt brott, och skämta på offrens bekostnad. Så sjukt osmakligt.
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 21:17:49
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Freja

Så himla bra att du försöker förändra. Har nyligen tagit läkarexamen och under studietiden var jag också med om några grejer som var skämt och roligt enligt många och i mina ögon (och tack och lov många andras också) fruktansvärt vidriga. Det är inte lätt att stå emot, men du har helt rätt i din verklighetsuppfattning. Fortsätt kämpa.

Svar: Tack!! JAg kan tänka mig det... varför ska just läkarutbildningen vara så otidsenlig och patriarkal? Blä för maktstrukturer och humor som ursäkt för kränkningar.
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 21:26:35
Postat av: Veronica

Fy satan, jag är så äcklad att jag inte står ut! Hur har det här kunnat fortgå?? Fullständigt humorbefriad humor. Jag är mållös....

Du är verkligen så himla stark! Du är verkligen en feministisk förebild!!!!

Svar: Ja det är vansinnigt. Förhopningsvis måste de bättre sig nu!
Tack!!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 22:16:54
Postat av: Johan Palme

Jag vet inte om det går till såhär för läkarstudenterna i Göteborg också; i så fall är det ju skrämmande. Jag vet att jag aldrig hamnade i några fullt så grova nollningsaktiviteter som molekylärbiolog, men nog fanns det tendenser där också (klädstreck osv). Det är starkt att någon vågar och orkar ta tag i det inifrån. Stor respekt till dig Sofia!

Svar: Jag vet inte heller, men tror nog att läkarutbildningen generellt är rätt... bakåtsträvande? patriarkal? tyvärr. Tack, jag hade förstås aldrig kunnat göra det själv, utan resten av personerna i FU!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 22:42:40
URL: http://microbiology.se
Postat av: Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

Oh my. Jag saknar ord, och det händer inte ofta. Det här är vansinnigt på alla sätt och vis.

Svar: Ja!
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 23:17:57
URL: http://fragaugglan.se
Postat av: Linn

Alltså inslagen från tidningen, HERREGUD. Du är så modig och stark som vågar säga ifrån.

Svar: Ja det är galet. Jag har ändå inte publiverad alla de värsta delarna för jag ville inte sprida vissa delar av skiten... Tack! Jag hade inte kunnat göra det ensam :)
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 23:26:00
URL: http://varforfeminism.blogspot.com
Postat av: Lisa

Heja! Du är så himla bra! Stå på dig, och kom ihåg att vi är många fler!!!

Svar: tack! Ja, det är vi!! :)
Zettermark med Z

2013-04-25 @ 23:41:01
Postat av: Maria

Du är inte galen, du är fantastisk! <3

Svar: Taaack!!
Zettermark med Z

2013-04-26 @ 00:24:56
Postat av: Mariana

Jag tycker att du gör något alldeles fantastiskt! Vet att vi är många, många, många som känner som du!

Svar: Tack!! Ja det är vi som tur är :)
Zettermark med Z

2013-04-26 @ 09:19:35
Postat av: Marie

Du är inte galen, det är världen som är det.
Hurra för att ni engagerar er i kommande läkarstudenter och deras rätt till en trevlig nollning!

Svar: Tack! Ja, rätt inställning! :)
Zettermark med Z

2013-04-26 @ 10:08:40
Postat av: Sofia

Det du gör är så otroligt viktigt och modigt, tro inget annat!

Svar: Tack!!
Zettermark med Z

2013-04-26 @ 12:51:43
Postat av: Lisa

Du är fantastisk. En 50+-tant (jag) ser dina blogginlägg som vitaminpiller i vardagen, väljer dig som president any day. Din klokhet, diplomatiska fingertoppskänsla (att du bara orkar att alltid vara konstruktiv) och analytiska förmåga överstiger de flesta andra människors som jag känner. Och då tycker jag ändå att jag har samlat på mig ett antal kloka människor genom åren. Snälla du - ta hand om dig - ta kampen på starka dagar och tillåt dig att vila andra dagar. Tack!

Svar: Men å vad fint sagt! Tacktacktack! Det ska jag! :)
Zettermark med Z

2013-04-26 @ 14:07:11
Postat av: peter

Du är bra tycker jag. Blev förvånad när jag läser att sådant här fortfarande förekommer. Måste erkänna att jag har fördomar om läkares empatiförmåga och har nog alltid tänkt att utbildningen gör sitt till på den fronten och här får man lite vatten på sin kvarn.
Tack för en bra och intressant blogg. Jag tycker det är bra att du tar upp dessa frågor och även i de fall där jag inte håller med är det fortfarande intressant. Tack

Svar: Tack så mycket! Tyvärr tror jag inte alls att utbildningen lever upp till en vettig standard i de frågorna, men alla läkare är givetvis inte puckon för det. Det tar jag som en komplimang :)
Zettermark med Z

2013-04-26 @ 20:55:16
Postat av: Nannie

Tack för att du kämpar! Du gör ett bra jobb syster

Svar: Tack sis!
Zettermark med Z

2013-04-27 @ 09:36:07
URL: http://controlshiftz.wordpress.com
Postat av: Nils

Hej Z!
För ett år sedan studerade jag själv i Lund och var förman på en av nationerna. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Framförallt i de herr & dam sittningar jag deltog i. Herrarna - som jag tillhör - ägnade sig åt pennalism mot de "nyinvigda" (de som deltog i denna sittning första gången, den är nämligen återkommande) och åt diverse skändanden mot kvinnan; såsom talet "för mannen" och "mot kvinnan", och diverse visor. Hela spektaklet kändes väldigt degraderande och smutsigt...Dels för kvinnan såklart. Men även för mig själv som man. För jag finner inte det roliga i att förpassas till en mansroll där jag degraderas till ett kåt svin; att delta i ett evenemang där jag förväntas bete mig som en gris. Där jag vet att om folk utanför fick se in så hade det kunnat bli tidningsrabalder...

Överlag så tycker jag att traditionerna och allt kul i Lund har en mörk baksida. Jag märkte att man kunde rättfärdiga i princip vad som helst så länge det tillhör en tradition,spex eller skämt. Säger man nåt emot så är man en "torr jävel utan humor". Så därför håller man sig undan...

Svar: Ja det tråkiga med unkenheten i studentlivet är ju att det reproducerar sig själv: De som gillar det stannar kvar och lär upp nya generationer, de med vettiga värderingar pllar inte trycket och drar sig undan... Det låter som helt vidriga inslag på sittningar. Tips till folket liksom: Det finns så mycket som är roligt utan att vara kvinnoförnedrande.
Zettermark med Z

2013-04-27 @ 18:23:42
Postat av: auuus

Det är trist att studentkulturen ändå ser ut som den gör främst när det kommer till genus. Jag älskar att vara student, och jag gillar verkligen hela det omkringliggande alltet med det också, men sexismen drar ned det hela rejält.
Sen har jag tur. På mitt program (lärarprogrammet) är det rätt många som har okej koll på genusfrågor och liknande, så jag upplever att det är mindre sexism här än på de naturvetenskapliga programmen. Men det är möjligt att det bara är jag som är hemmablind.

Nollefriden har vi också här i Linköping, men vad konstigt att de sköter det så illa hos er. De som bryter mot nollefriden här riskerar att bli portade från samtliga studentpubar under resten av året.

Men nej, du är inte det minsta galen. Du har rätt. Och samhällsvetenskapen håller med dig ^^

Svar: Vad bra att det är bättre hos dig! Nollefriden sköts annorlunda även på LTH här i Lund, läkarprogrammet verkar vara medeltidens sitsa utpost typ... Tack! :)
Zettermark med Z

2013-04-28 @ 01:27:59
URL: http://www.asortamission.blogg.se
Postat av: Christine

Du är INTE galen, du är fantastisk! Det krävs mod för att göra det du gör. TACK för att du finns :-)

Svar: Tack själv! :)
Zettermark med Z

2013-04-28 @ 11:23:52
Postat av: Intersexorwhat

Jävlar vad illa! Och jag som tyckte Uppsalas teknolog- och datavetarmottagning har sina brister, men nu känns det som om vår mottagning är helt perfekt jämfört med er. Jag satt och gapade mig igenom denna text. Hakan nere vid knäna ungefär.

Svar: Ja visst är det äckligt? Ändå reagerar inte folk. En lir så hemmablind, vänjer sig vid "lägstanivån" så fort... Att vår var dålig betyder inte att er var bra!
Zettermark med Z

2013-04-28 @ 19:01:18
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Postat av: Hanna

HEJA DIG! Det är så vidrigt att sådant här fortfarande existerar och så viktigt att någon säger ifrån! <3

Svar: Tack!! <3
Zettermark med Z

2013-04-28 @ 21:51:01
Postat av: Linn

Hejaheja! Dock en sak jag funderar på, är i hur man i ett sådant här läge hindrar "vi och dom"-känslan? För där finns väl förhoppningsvis positiva saker med nollningen också (snälla säg att det finns det annars blir jag mörkrädd!!)? Vad tänker du kring det, är du/ni engagerade i nollningsaktiviteterna? Så att det inte bara blir :"detta tycker vi är fel, ändra på det!" I brevet? Menar absolut inte detta som någon slags kritik, utan tycker du är skitgrym, men hade varit roligt att få en utvecklingsplan på något sätt!!

Tusen kramar!!

Svar: Jag citerar som sagt inte hela brevet, och vi hade med förbättringsförslag på alla punkter i slutet som inte framgår här :) Vi inledde också med att vi gillar nollning så att folk får lära känna varann och staden! Vi har fått respons med konkreta saker de ska förändra: utbildningsdag, kontrakt för faddrarna, mer insyn från kåren, nolltolerans mot kränkande sånger, avskaffa dam-och herrsittningen. Så det känns toppen!
Zettermark med Z

2013-04-28 @ 23:48:01
Postat av: Milena

Det här är så sjukt att jag fullkomligt tappar hakan, och då har jag ändå pluggat flera år i Lund och trodde mig ha viss koll på hur osmaklig studenthumorn kan vara. Herregud... Modigt och beundransvärt att du reagerar - det är civilkurage i sin renaste form. Heja dig!

Svar: Det sjukaste är nästan att få på min utbildning ens höjer ett ögonbryn, även de som inte själva är aktivt förtryckande hejar gärna på. Tack!
Zettermark med Z

2013-04-29 @ 00:07:52
Postat av: Lena

Bra att du/ni reagerat. Och tydligen har det fått positiva följder.

Tyvärr fungerar inte länken, trots att er debattartikel finns med under länken debatt. Är det slumpen eller ska man misstänka konspiration?

Svar: JA det känns bra att iallafall försöka förändra! Bra att du hittade länken!
Zettermark med Z

2013-04-29 @ 08:59:44
Postat av: Lena

Nu fungerar länken!

2013-04-29 @ 11:17:16
Postat av: jessica, sjuksköterskestudent

TACK! Mer feminism inom sjukvården och på universiteten!

Svar: JA TACK!
Zettermark med Z

2013-04-29 @ 19:27:51
Postat av: Matilda

Du är så bra! Så modigt att ifrågasätta och ta diskussioner om sånt här. (Hittade din blogg nyligen förresten och den är helt klart en av mina nya favoriter.)

Svar: Tack! Jag gjorde det inte själv! Vad kul att höra :)
Zettermark med Z

2013-04-30 @ 17:10:55
Postat av: sistergnu

Du är så bra.

Svar: :) tack snälla!
Zettermark med Z

2013-04-30 @ 18:15:38
URL: http://sistergnu.blogspot.com/
Postat av: Maowlin

Du är jäkla bra! Vi håller på och diskuterar detta i likabehandlingsgruppen på TLTH (Teknologkåren på LTH). Tro mig, det behövs diskuteras även där..

Svar: Tack! Ja det kan jag tänka mig... :/
Zettermark med Z

2013-05-01 @ 15:47:49
URL: http://maowlin.wordpress.com
Postat av: johanna

Världen är så jävla sjuuuuk!! Tack för att du finns!!!

Svar: Jaa :/ Tack själv!
Zettermark med Z

2013-05-03 @ 14:12:56
Postat av: linnea

Du är bäst, våga stå på dig, och framför allt - ta ingen skit!

Svar: Tack! :)
Zettermark med Z

2013-05-05 @ 18:57:29
URL: http://beforeverlovely.blogg.se
Postat av: C.

Åh. och jag som ska börja läsa min Master i Lund i höst. Jag får lite ont i magen när jag läser detta och kan bara dra mig till minnes min egna nollning i Uppsala - kul men med vissa inslag av förnedring, men inte alls (på långa vägar) likt detta. Jag får bara hoppas att min master inte innehåller något liknande, då människor förhoppningsvis växt lite (varför de nu skulle vara en anledning att förbättras (tyvärr finns det alldelse för många exempel på motsatsen... *hostBlachmanhost*))

Nu blev jag lite orolig när jag satt och skrev. Visst finns det väl bra saker med att plugga i Lund?

Svar: Jag tror inte du behöver oroa dig! Folk som läser sin master är inte 19 och får se alkohol och vara coola för första gången i sitt liv... Det finns massa bra saker med Lund, men jag är nog inte rätt person att berätta om dem. Min topp 3 med Lund, utöver mina vänner: Vackra byggnader. Nära till allt. Framförallt till Malmö.
Smålands nation, feministsik och radikal, finns ju annars om du gillar studentliv. Lycka till med plugget, hör av dig om du behöver en feministvän! :)
Zettermark med Z

2013-05-06 @ 14:31:00
URL: http://oliine.blogspot.se/
Postat av: rakel

Är på din sida!
Tack!!!

Svar: Ja hurra! :)
Zettermark med Z

2013-05-07 @ 10:28:38
Postat av: Hedvig

Hej!
Jag skäms lite över min hemstad Lund när jag ser sånt här, jag vet att min kära mor alltid hatat Toddydagen och sagt att den går ut på infantilt beteende, men först nu förstår jag fullt ut vad hon menade. Fortsätt kämpa, jag är en av de som vägrar sexism i humorform även om jag ses som "torr och tråkig" då.

Svar: Ja usch Toddydagen... Bra att du står på dig!
Zettermark med Z

2013-05-07 @ 19:53:10
Postat av: Hilda

Tycker du är så stark som fortsätter kämpa, du har mitt stöd!!

Svar: Tack, fint att höra! :)
Zettermark med Z

2013-05-07 @ 20:39:15
Postat av: Anonym

Hej!

Jag håller med dig om det mesta men skulle bara vilja påpeka att det i anatomikompendiet stod intill hymen att den heltäckande hymen imperforata var patologisk. Nu vet jag inte hur de andra amanuenserna gjorde, men min grupps amanuens gick i alla fall igenom slidveck vs den felaktiga mödomshinnan.

Hälsningar från en annan läkarstudent i Lund

Svar: Hej Anonym! Min amanuens gick tyvärr inte igenom det, utan svävade på målet när jag tog upp ordet "slidkrans" och "slemhinneveck". Det känns som att amanuenserna borde få bättre utbildning i en så viktig fråga! Sedan använde jag förstås ordet "mödomshinna" som en retorisk förstärkare, som en markering för hur det känns på progremmet emellanåt.
Zettermark med Z

2013-05-09 @ 16:00:00
Postat av: J

Som så många andra blev jag verkligen förvånad (och inte så lite bedrövad) av att läsa detta. Jag har varit med om delar av nollning på ett par program (har hattat runt en aning under åren) i en annan stad och även om jag inte direkt ansträngt mig för att vara med på allt har jag aldrig upplevt eller ens hört talas om något i den här stilen. Jag kan till fullo förstå att det är svårt att sätta sig emot kursare och andra genom att säga ifrån, men just därför är det så mycket viktigare att någon gör det. Jag vill gärna tro att det här bara anses vara normalt och "roligt" inom just det slutna sällskapet. Men oavsett om det är så eller inte så finns det definitivt folk utanför som är på din sida, och som uppskattar att du tar striden. Det är det enda sättet som världen någonsin ska kunna ha något hopp om att förändras.

Svar: Det är ju bra att det inte är såhär överallt såklart, men desto konstigare att det får fortleva här nere... Jag vet inte om slutna sällskap förbättrar det hela, jag tillhör ju det slutna sällskapet läkarstudeneter, och jag finner det hela högst obehagligt. Fint att höra, det tror jag med!
Zettermark med Z

2013-05-11 @ 00:47:35
Postat av: Svedski

Heja!

Nu var det snart fem år sen jag började på KTH, och det var mycket där jag inte var så förtjust i, men verkligen inte orkade ta tag i. Dock tror jag nog att mycket var bättre, KTH har haft rätt skarp granskning och det är rätt hårda regler uppifrån. De försöker arbeta mot framförallt alkholhets, men det är svårt när det finns äldre som inte bryr sig. Och även om de sittningar med n0llan var helt ok så kom alla grova skämten fram på själva faddersittningarna (sittningar som var bara för själva faddrarna under mottagningsperioden och som hemliga för n0llan för att de inte skulle känna sig utanför).

Igen, jättebra att det finns folk som orkar kämpa med det här!

2013-05-21 @ 15:29:19
URL: http://svedski.blogspot.com
Postat av: Fanny

Jag blir så arg, "vanliga människor"?
Ärligt talat, är vi inte "vanliga människor" längre?
Och man ska inte skämta om våldtäkter vilket kön man än har. Gud, vart är världen på väg?

2013-09-06 @ 00:26:43Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0