Share

Ett litet ord direkt efter Uppdrag Granskning

Jag var tio år och hade precis lärt mig om både demokrati och Hitler. Jag var så arg på den där Hitler. Folk som honom borde inte få finnas! Jag pratade med pappa som å det bestämdaste hävdade att om du är för demokrati - för att majoriteten av folket ska få bestämma via utvalda personer, för yttrandefrihet och pressfrihet - så måste du även tillåta personer som Hitler att finnas, och inom rimliga ramar också att han ska få uttrycka sina åsiker, hur skruvade de än är. Annars är du ingen riktig demokrat. Men det är inte rättvist! tänkte jag. Jag måste vara mycket snällare än de som är elaka bara för att jag tror på ett rättvist samhälle där alla får plats.
 
Jag var arg på världen i flera veckor. Men sedan sjönk det in, och har suttit där sedan dess. Ja, vill du strida för rättvisa får du finna dig i att (för att använda ett ord jag inte hade tillgång till som tioåring) vara storsint. 
 
Och herrej'ävlar vilket mått av storsinthet vi behöver de kommande dagarna. Nu när debatten efter Uppdrag Gransknings reportage om könat näthat kommer. Jag ska skriva ett elakt, argt och analyserande inlägg om detta i tillexempel morgon. Men just nu vill jag bara säga åt mig och alla andra som är på samma sida:
 
Gör inte samma misstag. Vi kan föra den här debatten utan hot om våld, hur diffusa de än är. Utan onödigt elaka kommentarer, utan glåpord och irrelevanta personangrepp. Vi har all rätt i världen att vara arga. Vi ska vara så obeskrivligt otroligt arga när sådant här händer. Ja, de började. Fan vad det är orättvist det är att vi ska behöva bete oss när andra slipper. Det riktigt svider i maggropen. Men det kan vi ändå. Vi måste sätta ribban högt, ändå.
 
För vi är riktiga demokrater, riktiga feminister. Och nu ska vi debattera skiten ur näthatarna!
 
Jag lovar, ett mer tillfredställande inlägg kommer snart. Hata mig inte för att jag är pretantiös nu, jag har tillräckligt med (nät)hat i mitt liv som det är.
 
Nätkärlek till er!
/Zäta
 
 
 
Share



Kommentarer
Postat av: Tess

Bra skrivet! Jag har alltid skrivit utan hot, nedsättande ord, nedvärdering o.s.v. och ibland är det frustrerande. Ibland vill man "vräka ur sig". Men då vore man inget bättre än dessa näthatare. Det är mycket bättre att befinna sig uppe i debatten än nere i sörjan :-)

2013-02-06 @ 21:54:39
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Maowlin

Enough said! Bra och konkret som vanligt. You go!

2013-02-06 @ 21:56:46
URL: http://maowlin.wordpress.com
Postat av: Moa

Så oerhört bra skrivet och formulerat! Jag hoppas att det här kan få bli ett nytt avstamp till en mer givande, snällare och nyanserad debatt om kränkningar på Internet. Att hota och skrämmas ska aldrig någonsin vara okej, varken verbalt eller i skrift, oavsett om det sker på nätet, över telefon eller till någon direkt.

2013-02-06 @ 22:05:14
Postat av: Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

Bra text! Det är klart att de måste få finnas. Och uttrycka sina åsikter. Men alla måste förstå att 'du behöver bli våldtagen med ett basebollträ så att du lär dig veta hut' (alltså aj, det är obehagligt att skriva fastän det bara är ett exempel...!) inte är en åsikt i den bemärkelsen, utan ett hot. Jag tror att vi måste prata mer i skolorna om vad yttrandefrihet egentligen innebär och vad som är poängen med den.

2013-02-06 @ 22:41:00
URL: http://fragaugglan.se
Postat av: Sonica Lo

När det kommer till näthatare är det nog ingen ide att debattera mot dem, de kommer knappast sluta pga några väl valda argument och att "ta debatten" kommer bara innebära att de tar energi från vettiga människor som skulle kunna lägga den tiden på bättre saker. Det bästa en kan göra är att anmäla de värsta och sätta press på polisen om att ta iaf några sådana här fall på allvar. För om näthatarna riskerar att åka dit på det så kommer de inte våga i samma utsträckning.

Svar: Jag menade inte direkt att vi skulle ta debatten i kommentarsfälten, även om jag helt stödjer folk som orkar det, och lika mycket de som inte pallar, utan snarare på våra egna bloggar och facebooksidor och sånt. Men jag förstår att det inte gick att utläsa ur inlägget :)
Zettermark med Z

2013-02-06 @ 23:07:18
Postat av: moa

Jag tror egentligen inte heller på en debatt med näthatarna, men att belysa problemet på storskalig nivå för att få de som inte alls är insatta att inse hur illa det ser ut idag på interne. Uppdrag granskning har gjort ett bra jobb med detta tycker jag, främst eftersom jag redan sett personer på facebook och liknande ändra ton och formuleringar i frågan efter sändning.

Svar: vad härligt att det fått effekt!
Zettermark med Z

2013-02-07 @ 13:27:57
Postat av: Ellen

Systern till den gruppvåldtagna kvinnan i sundbyberg bloggar:

http://falpedal.blogg.se


Det är dags att reagera nu!

2013-02-09 @ 19:20:54



Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



bloglovin RSS 2.0