Share

Näthatarnas bristande logik

1. Banta - det är fult att vara tjock
 
2. Gå ner i vikt på grund av DIN HÄLSA
 
3. Du vill ju bara ha uppmärksamhet och bli känd
 
Detta är de tre teman jag kan urskilja i Linda-Marie Nilssons negativa kommentarer under hennes visuella kritik av att Cubus krympt sina jeansstorlekar:
 

Hon har förstår också fått en massa stöd och hejarop, vilket är toppen! Även unga personer ska kunna handla på affärer de känner sig bekväma med, alldeles oavsett kroppshydda. Cubus är dessutom väldigt generös nedåt i storlekarna. De brukade alltid ha strl 32, vilket verkligen inte alla affärer säljer, och deras 34:or är ganska små, så varför ändra på ett vinnande koncept - kläder för alla?
 
Men åter till hatarna. Låt oss granska deras argument.
 
1. Banta - det är fult att vara tjock

Nilsson nämner inte själv sin vikt som ett problem - hon nämner kläderna! Alltså får vi utgå från att hon är nöjd med sin fina kropp. Skönhet är subjektivt, och du kan inte komma och bestämma vad som är vackert eller fult. Hur någon annan som du inte ens känner ser ut, påverkar inte dig! Det finns ett samhällsideal som hon strider mot, och modigt nog ändå visar sig lättklädd, men det är inte relevant för skönhetsaspekten. Det enda som är relevant är om hon själv känner sig fin - och det gör hon - tills Cubus kommer och säger att hon inte får vara där längre. 
 
2. Gå ner i vikt på grund av DIN HÄLSA
 
Det finns oceaner av vetenskapliga bevis för att risken för många sjukdomar ökar med övervikt och fetma - ja. Detta gäller dock på befolkningsnivå, och inte alltid för individer. Det är också skillnad på hur fettet fördelar sig, inre osynligt fett kan smalisar mycket väl ha, och bukfetma a la ölmage är betydligt farligare än de kurvor Nilsson sportar. Alldeles oavsett folkhälsoaspekten är det dock underligt att folk helt plötsligt bryr sig om just denna främlings hälsa, istället för att lobba för nyttigare skolmat, mindre läskförpackningar och billigare mer lättillgänglig motion för alla - sådant denna ocean av vetenskap har bevisat är bra för folkhälsan. 
 
Det handlar uppenbarligen inte om en ärlig oro för någons hälsa. (Om du faktiskt på riktigt är allvarligt orolig för att denna 21-åring har storlek 44 kan jag meddela att hon tränar flera dagar i veckan och troligtvis har betydligt bättre kondis än jag som är en 34:a. Vi kan inte avgöra hälsotillstånd på klädstorlek.) Det handlar om att moralisera över någons kroppsform på ett sätt som inte vid en första anblick är lika elakt som att säga "det är fult". Men det är precis lika elakt, och precis lika onödigt.
 
Att vi inte ska gå runt och säga åt främlingar hur de ska leva och se ut, betyder alltså inte att vi inte får engagera oss i folkhälsofrågor. Detta är helt skilda saker. Det ena gör världens hälsotillstånd sämre: Du gör en människa ledsen. (Depression är förövrigt långt farligare än övervikt ur dö-i-förtid-aspekten.) Det andra kan göra världens hälsotillstånd bättre!
 
 
3. Du vill ju bara ha uppmärksamhet och bli känd
 
Jag som har gått i samma klass som Nilsson, har en distinkt känsla av att detta är delvis sant. Med modifikationen att vi tar bort ordet "bara". Jag är övertygad om att Nilsson vill förändra världen till det bättre - och bli känd. Det är inget fel med detta. Det är modigt att använda sig själv som poster-child för förändring. De som hävdar att hon "borde pratat med cubus istället för att posta utmanande bilder" har missuppfattat två saker:
1. Att affärskedjor skulle lyssna på kritiska kommentarer från enkilda kunder på golvet 
2. Att kvinnor borde veta sin plats och lida i det tysta 
 
Det är fel att som kvinna ta plats, vara högljudd och utmanande. Hon får "skylla sig själv" om hon postar lättklädda bilder på en kropp som skiljer sig från idealet. Känner vi igen retoriken? 
 
Oavsett vilket argument folk använder sig av vill de vrida det hela till att det är hennes fel, och inte Cubus. Det är ett individuellt problem att vara tjock, inte ett strukturellt problem att vissa kroppar stängs ute från vanliga klädaffärer. Det är ett individuellt problem att ta hand om sin viktrelaterade hälsa, inte ett strukturellt problem där förtag jobbat i årtionden för att göra onyttig förädlad mat billig, och vardagsmotion dyrt. Det är ett individuellt problem att visa bilder på sin kropp på internet, inte ett strukturellt problem att så många anser sig ha rätt att dömma personer de inte känner.
 
Det är orimligt. Vi lever inte ett kulturellt vacuum. Vi påverkas av varandra och vår omvärld. Detta handlar om strukturella problem, som en individ kanaliserar. En modig individ. 
 
Eftersom Cubus redan svarat och sagt att de ska se över sina leveranser och storleksmärkningar verkar detta dessutom vara ett mycket effektivt sätt att förändra. Smart tjej, med andra ord. 
 
Heja dig, Linda-Marie! Du är stark, modig och vacker.
 
/Zäta
 
 
 
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Ica

Bra inlägg! av dig och Linda-Marie! Jag har också reagerat på att Cubus storlekar minskat. Köpte ett par jeans för några vintrar sedan och de passade perfekt i strlk 38. Ett el. två år senare återvände jag, betydligt smalare (efter ett halvår på kinesisk diet) och tryckte mig knappt ner i ett par i strlk 40. Dessa i strlk 40 är betydligt mindre, när man lägger dem över varandra, på ett sätt som inte har med olikheter i modellen att göra.

2013-06-01 @ 12:44:04
URL: http://iiandyr.blogg.se
Postat av: L

Hmm men det handlar ju inte om att vara fin egentligen. Fint är relativt och subjektivt osv, ja. Och jag håller med om att alla självklart ska få se ut som de vill och inte mötas av personangrepp mm! Men jag som miljö- och fattigdomskämpe har ändå en åsikt om all sorts överkomsumption. Alla vet vi att exempelvis kött är väldigt klimatosmart och tar resurser som kunde hjälpt svältande. Personer som då äter mycket kött (och annan mat) bidrar mer till detta problem. Så övervikt i sig är väl en ganska otydlig indikation på livsstil, hänsynstagande mm för det finns många fler aspekter men ändå är det en aspekt. Fler kunde bli mätta på samma mat. Å andra sidan gör vi alla så många fel och orättvisa val i livet och kunde vara mer moraliska så det är självklart fel att peka ut överviktiga. Men jag tycker att det ska bemötas lika negativt som köttkonsumtion, överdriven shopping, användandet av färdsätt med höga utsläpp mm. Typ. Fast för tillfället bemöts ju matkonsumtion i många fall mer negativt än dessa grejer så allt som allt behöver vi bli av med det dömandet av andras kroppar of course. (Alltså inget negativt mot dig Linda-Marie mer än att vi alla borde skärpa oss och köpa mer rättvisemärkt, flyga mindre mm. Jag lever inte själv som jag tycker att man borde.)

Och ja, preciis. Det kvittar väl rätt väldigt mycket om hon vill bli känd eller ej, det viktiga är att hon går ut med ett sånt budskap!

2013-06-01 @ 12:53:39
Postat av: Hanna Marie K

Det är ju även intressant att folk tror att kan kan få någon att gå ned i vikt genom elaka kommentarer och otrevligheter. Skuld och skam är passiviserande och alltså ett jävla dåligt sätt att "motivera någon att ta tag i sin hälsa". En hälsa som de sällan vet ett skit om, eftersom de tror att de kan deducera allt om ens hälsostatus utifrån storleken på ens kropp, vilket, som du säger, ju inte är helt sant. Och sen är det ju så att även om en var en fettklump waiting to explode av hjärtattack och kärlkramp så är det inte upp till främlingar på internet att kommentera, det är något som är mellan en själv och ens vårdpersonal liksom.

Bra inlägg: http://fatshionistas.se/alice-gastblogg/

2013-06-01 @ 13:02:01
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Postat av: Hanna Marie K

L: Jag är tjock och konsumerar mindre animaliska produkter (äter bara fisk och skaldjur och det väldigt sällan) och mat över huvud taget än min smala make, min smala mamma och många av mina smala vänner. Du kan inte dra slutsatser om min kost enbart från hur jag ser ut för betydligt fler saker än bara kost spelar in i huruvida nån blir tjock (t ex gener).

2013-06-01 @ 13:04:26
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se/
Postat av: schmenus

@L
Hur är ens konsumtionsfrågan relevant här ur ett matperspektiv. Det enda sättet att ifrågasätta konsumtion, eller snarare överkonsumtion här, skulle väl vara isåfall att du kritiserar själva handlandet hos cubus hoppas jag och inte att Nilsson äter för mycket. Det skulle ju bara vara höjden av idioti.

2013-06-01 @ 15:50:53
URL: http://schmenus.wordpress.com
Postat av: Tess

Det finns fördelar och nackdelar med dessa sociala medier. En fördel kan vara förmågan att nå fram direkt och förändra (yey till Linda-Marie!) och en nackdel är att folk verkligen kan skriva vilken skit som helst utan att få några konsekvenser av det. Fast iofs... vilken lycklig människa kan hålla på och skriva sådana hatfyllda saker till en annan?

2013-06-01 @ 20:48:56
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: radikalgnu

Det är så jävla patetiskt när folk försöker slå in sitt äckel och förakt över tjocka personer i "oro över din hälsa". De vill inte väl, de vill bara att de själva ska slippa se tjocka personer, för de blir så provocerade. Men guess what. Tjocka är inte skyldiga någon en förklaring, inte skyldiga någon ett hälsosamt leverne, inte skyldiga någon en smal kropp. Omvärlden bör snarare fundera över sitt hat och sin ätstörning och hur normaliserad den är.

2013-06-02 @ 23:54:59
URL: http://radikalgnu.blogspot.com/
Postat av: Erika

Kommentarerna till bilden är riktigt hemska och jag förstår inte hur folk kan skriva sådana saker. Jag tror dock att det faktiskt kan vara som Cubus säger, att det har blivit fel i storleksmärkningen. Jag hade själv det problemet i en Cubusbutik senast förra veckan, tog med mig shorts i storlek 40 & 42 in i provrummet. Fick inte på mig 40, 42 var så stora att jag tappade dem. Provade sen samma modell men en annan tvätt, fick utan problem på mig 40 och köpte till slut 38. Nämnde det för personalen som sa att det hade hänt ett par gånger den senaste tiden. Om så är fallet bör de givetvis se över detta, så heja Linda-Marie!

2013-06-08 @ 16:24:45Kommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0