Share

"Inget fel på att sexrösta" (aaaj, min svenska!)

16 män och 1 kvinna i finalen i Melodifestivalen. 90% av låtskrivarna är män. 
 
 
Ur Aftonbladets ledare:

"Producenten Christer Björkman tycker inte att det är ­något problem. Tjejerna är helt ­enkelt inte lika tävlingsinriktade, ­säger han i Ekot. Han ­menar att det helt enkelt är skillnad i konstnärskapet. Och visst är det skillnad alltid. I de sociala medierna snurrade nyligen en lista över de hundra mest inflytelserika ­albumen. Bland hundra skivor var bara två gjorda av kvinn­liga artister – Patti Smith och ­Joni Mitchell.

Inte ens Madonna kvalade in på den testosteronstinna listan. Den verkliga berömmelsen och de riktigt feta kontrakten hamnar alltid hos män och därmed är det ingen skillnad på ­näringslivet och artistlivet. Det krävs kvotering för att kvinnorna ska få plats. SVT har ett ansvar."

Ledaren börjar med en teori om att (unga) tjejer röstar på (söta) killar, något jag är böjd att hålla med om efter att ha stött på ett gäng fnissiga 12-åringar med rosa mössor bärandes "Rösta på YOHIO"-skylt på stan idag. Sedan kommer en objektiv beskrivning av siffror som inte går att argumentera emot: 90% av låtskrivarna är män. I en tävling som sänds av Public Service, där de själva väljer ut bidragen. Någonting är helt klart snett här. 
 
Men ingenstans påstår skribenten att själva röstandet skulle påverkas, att finalplatserna skulle kvoteras, något jag såklart håller med om. Det är hur tydligt som helst om du läser artikeln. Den heter ju för tusan "Inget fel med att sexrösta". (Sexrösta är tydligen av 12-åringar gör när de tycker en artist är söt och därför vill att han ska vinna. Finns visst övrigt att önska angående den terminologin, men det var inte det vi pratade om nu.) Startfältet var också tydligen jämställt, så där har jag verkligen inget problem.
 
Tyvärr är det lite si och så med läsförståelsen i det här landet, och kvoterings-trollen drar genast på stora växlar:

 
 
Alltså. Vi har ingen kvotering i Sverige idag, utom i enskilda fall där en person kan bli vald såsom representant för underrepresenterat kön när det finns två sökande med samma meriter (gäller både män och kvinnor, my dear). Och som sagt, hon sa inte att röstningen skulle kvoteras, utan urvalet av låtarna från SVTs sida, där det det, som sagt, är 90% män som skriver låtar. Vem är det som har frikort sa du?

 
 
Som medlem av feminist-maffian erkänner jag härmed att det var vi som fixade röstningen i finalen, och tog fram 16 män och 1 kvi... vänta. Det var även vi som ordnade listan på den "mest inflytelserika musiken", och valde bort alla kvinnor och icke-västerländ... ehrm.
 
"För dålig kvalité" för dig, men tillräckligt bra för bögar och kvinnor? Vem var det nu igen som satte agendan på musikscenen och bestämde vilka låtar som var värda tid och pengar..? 
 
 
 
 
 LÄR DIG LÄSA. 
 
 
 
 
Sedan har vi förstås den lilla aspekten att alla kvinnor inte gillar män, och därmed kanske skulle sexrösta på en kvinna. Eller den stora aspekten av att kvinnor inte anses kunna vara objektiva bedömare av god kvalité - klart att vi sexröstar för att vi vill ligga med någon, inte röstar för att vi gillar musiken.
 
Å, så mycket som kan gå fel på en sådan liten stund i detta överspända könskrigsklimat. 
 
Nu måste jag fan se "mello" bara för att bestämma mig vem jag helst skulle ligga med.
 
/Zäta
 
ShareKommentarer
Postat av: Moa

Hahahaha! könsrasist? Det heter sexist, men skulle inte påstå att det är rätt ord just här. (Eller, jo kanske i ditt exempel, men det säger inget om ledaren i Aftonbladet...)

2013-03-09 @ 19:10:10
Postat av: Jakob

Mer sexröster! Hittar man ingen låt som passar, kan man ju alltid fundera på hur det vore att dundra på någon av artisterna bakom scenen och rösta på den som gör att det pirrar mest! Eftersom musik ofta leder till dans och eftersom dans, enligt en av våra lustiga komiker, är ett vertikalt uttryck för ett horisontellt begär tycker jag absolut som du.

2013-03-09 @ 19:39:22
Postat av: lilla S

Frågan är väl VARFÖR det är så. Att könsfördelningen är ojämn är ju rätt så jävla obvious, men varför? Är fördelningen i finalen representativ för den i startfältet, och är den i startfältet representativ för den bland de inskickade bidragen? Annars: varför har juryer och svenskar gjort de val de gjort?

2013-03-10 @ 11:55:58
URL: http://fruktklister.blogspot.comKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0