Share

Om sexuellt explicita uttryck, svartvitt tänkande och Miley Cyrus senaste musikvideo

Okej, så Miley Cyrus gjorde en musikvideo där hon bland annat var naken. Andra saker som hände i musikvideon var att hon grät, att betongväggar revs, att hon såg skitkåt ut medan hon slickade en slägga och kanske framförallt att hon sjöng en desperat sårad låt om hur någon förstörde henne. Nä, skoja. Framförallt var hon naken. 

"Miley Cyrus nya video gör succé och skandal på samma gång. I ”Wrecking Ball” framträder sångerskan spritt språngande naken. (...)

Vilka anledningar hon än har för att göra videon, kommer Cyrus med ett budskap: bästa sättet för unga kvinnor att bli sedda är att objektifiera sig själva sexuellt. Och i det här fallet – tragiskt nog – verkar det ha fungerat.”

 
 
 
Jamen om nu texten var det viktiga - varför måste hon vara naken och sexuellt explicit? Ska unga tjejer verkligen behöva lära sig att det enda sättet att få uppmärksamhet är genom att vara sexig och naken?
 
Jag har svårt att förstå hur vuxenvärlden kan se saker så svartvitt. Hör inte det barndomen till, att dela upp folk i skurkar och goda poliser, händelser i simpelt bra eller rakt igenom hemska?
 
Har det ens slagit alla dessa vuxna journalister att hon kan få vara både djupt sårad och sexuellt frustrusterad? Både en begåvad skådis (sångare vet jag inte efter VMA) och sexuellt utlevande i sina uttryck? Att en naken människokropp tillsammans med en rivningskula och betongväggar ger en ganska tydlig och stark symbolik till det låten uttrycker, samtidigt som det är skandalöst upprörande?  
 
Jag säger inte att Cyrus video är ett feministiskt manifest, att det var en bra och befriande idé att vara naken och dösexig som ung tjej i en patriarkal musikvärld, men jag säger att det kanske inte heller enbart är fruktansvärt objektifierande och hemskt. Det är ingen påklädd snubbe som stirrar på henne, liksom i alla andra förbannade musikvideos som någonsin gjorts. Det är hon och hennes känslor som får synas. 
 
Jag kan tycka att det finns en uppfriskande ärlighet i att faktiskt vara naken när du vill uttrycka din sexualitet. Hur många ursäkter till minimala bikinitoppar, blöta T-shirts, korsetter, öppna skjortor och push-up-BH:ar florerar inte i moderna musikvideos? 
 
Men även om hon uttrycker sexighet på ett "uppfriskande sätt" kommer vi inte undan den springande punkten - ska tjejer verkligen behöva vara sexiga jämt? Och verkar hon inte inom och förstärker en struktur där bara vissa kroppsformer och -färger anses sexiga? Där hon verkar åma sig för en tänkt blick, snarare än för sin egen skull?
 
Jo, delvis. Precis som att jag gör samma sak på min header-bild och bild här till höger här på bloggen. Samtidigt har jag valt de bilderna för att göra ett statement. Jag kan vara både flickig, sexig, söt och skriva seriösa texter. Kvinnlighet och skärpa i argumentationer är inte varandra uteslutande kvalitéer. Men det är inte simpelt eller enbart radikalt för det. Jag bidrar samtidigt till en värld där smala vita tjejer har lättare att visa sin kropp än andra. Hur många ser det ens som ett statement liksom? Det är enkelt för mig att vara halvnaken. 
 
Och givetvis ska tjejer inte behöva vara sexiga jämt. Särskilt inte för en tänkt manlig blick. Jag har skrivit ett hyfsat välbesökt blogginlägg om det
 
Men det betyder inte att tjejer inte får vara sexiga. Inte får vilja bli åtrådda. Inte får vara sexuellt explicita. Det samhället håller på med just nu är klassisk dubbelbestraffning. "Var sexig, så når du framgång och uppskattning som kvinna!" och samtidigt "Var inte för sexig! Det är slampigt, billigt och fel!"
 
Reaktionerna på Cyrus video är ett klassiskt patriarkalt maktutövande: Gå inte över gränsen för vad vi anser är lämpligt. Kvinnor ska vara sexiga, men inte för sexuella. Inte "för mycket". Inte för mycket känslor, för mycket hud, för mycket kåthet. 
 
Det går att se Cyrus video som ett stort fuck you till dessa strukturer. Jag tänker vara precis så mycket människa jag känner för. Det går också att se den som en anpassning till en värld där manligt begär reducerar kvinnor till sexuella objekt. 
 
Det finns inget enkelt svar på var sanningen ligger. Men det är okej att saker skaver, att de inte är enkelbottnade, att det är svårt att förstå. Att sortera saker i enkla fack av "bra" och "dåligt" är bekvämare, men det är inte alltid rätt. Det krävs ett visst mod att navigera världen utan den skenbara tryggheten i en svartvit världsbild, men det är värt det. Det gör oss till bättre feminister, bättre människor.
 
Jag, som en av dessa unga tjejer som bör skyddas, mår inte nödvändigtvis dåligt av att titta på Cyrus video. Jag känner mig både fångad, irriterad och upphetsad (jamen hon är ju skitsexig).
 
Men jag mår definitivt dåligt av att vuxenvärlden dömmer ut den så enhälligt. Jag vill tro att de med mer livserfarenhet än mig vet bättre än så.
 
/Zäta
 
 
ShareKommentarer
Postat av: Anonym

Artikel om regissören till videon i fråga:
http://www.theguardian.com/artanddesign/2010/mar/19/terry-richardson-fashion-photography-pornography

2013-09-13 @ 14:29:19
Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Det näst sista där: Fångad, irriterad och upphetsad, jag håller helt och hållet med. Det är skitsvårt, men framför allt är det inte svartvitt som du så tydligt förklarar i din text. Helt ärligt förstår jag inte grejen med att slicka en slägga som om det vore en... kuk?! och nakengrejen känns i så fall minst sexuellt. Eller jag vet inte. Jag har inte hängt med så värst mycket i Miley Cyrus-debatten, men när mina elever idag under lektionen (killar) satt och fnissade lite nedlåtande åt hennes musikvideo och att hon var naken fick jag ändå en klump i magen. Många tonåriga killar ser helt enkelt tjejer som objekt, och tjejerna ser även sig själva som objekt i många fall. Det är otäckt.

2013-09-13 @ 16:18:54
URL: http://minasannaord.wordpress.com
Postat av: Anna

Hej! Tack för att du satte ord på det jag känt när det gäller denna debatt!
Hade för bara några timmar sedan en diskussion om just denna video och lyckades inte riktigt förklara vad jag tyckte. Ska skicka länken till ditt inlägg till min diskussionsvän :)

2013-09-13 @ 19:29:27
Postat av: Ellostar

Detta med dubbelbestraffning har jag verkligen tänkt mycket på. "Du borde gå ned lite i vikt" och "slappna av, var inte så ytlig" säger samhället samtidigt. Är man ganska medveten om att idealen är sjuka och budskapen dubbla kan det dessutom kännas skamfyllt att skämmas. På en lektion kursarna kan jag känna att jag har för mkt hår på låren eller för flagit nagellack på naglarna, lite för omatchande kläder och inte tillräckligt trändad kropp. Så känner jag mig som en dålig feminist för att har tänkt alla dom tankarna och för att jag bidrar till att förstärka normer när jag ska vara så perfektionistisk själv. Åh.

2013-09-14 @ 13:20:16
Postat av: Tess

Har faktiskt inte sett videon tidigare, bara hört folk prata om den och sett folk skriva om den. Hade föreställt mig något mycket "värre" kan jag säga. Nakenhet i sig tycker inte jag borde vara sexuell i första hand utan naturlig. Dock har hon en del sexuella antydningar i hur hon rör sig i videon, men tycker det passar bra ihop med texten. Har sett Robin Thicke's video med flera tjejer som bara har minimala stringtrosor på sig och DEN videon är HEMSK och där kan folk prata objektifiering iaf. Men verkar som att det är "lättare" att ge sig på Cyrus.

2013-09-15 @ 16:42:13
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: Blomma Bladsdotter

Va? Är det det DÄR folk är upprörda över!? Det var ju ingenting! Och dessutom kändes hon rentav feministisk i den - STARK, liksom.

2013-09-18 @ 00:15:40
URL: http://bladsdotter.blogspot.comKommentera, beröm, kritisera, tipsa och fundera - och håll en god samtalston!

Alla kommentarer publiceras, men upprepade eller grova kränkningar eller personangrepp leder till borttagande av kommentarer och spärrning av IP-nummer. Jag är ansvarig för allt innehåll på min blogg och vill främja ett gott diskussionsklimat. Detta är en feministisk normkritisk blogg där alla ska känna sig säkra.


Lämna kvar ett ord eller två:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackbackbloglovin RSS 2.0